Dodaj do ulubionych

Opel agila, suzuki wagon r+

24.11.03, 00:09
Przymierzam się właśnie do kupna samochodu. Ponieważ biorę pod uwagę
wymienione auta, chciałabym prosić użytkowników tych marek o obiektywne
opinie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • qrenblack Re: Opel agila, suzuki wagon r+ 24.11.03, 00:46
      Ja bym dorzucil do grona tych cudnych gowienek Renault Thalie,hehe
      • Gość: klaus Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 06:49
        "Ja bym dorzucil do grona tych cudnych gowienek Renault Thalie,hehe"

ciebie akurat nikt o zdanie nie pytał.
        • Gość: OGI Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: 62.233.164.* 24.11.03, 08:08
          Opel i tylko Opel.

www.opelklub.pl - tu popytaj
          • Gość: cc Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.03, 20:10
            Jak już MUSISZ wybierać pomiędzy tymi pudełkami, to weź Wagon R+ - lepszy
            silnik (nowy od stycznia!), lepsza gwarancja (3 lata), niższa cena. O Oplu
            zapomnij.
            Albo kup Ignisa II - cena ok. 36,000 i lepszy pod każdym względem od Agili
            (tylko mniejszy bagażnik).
            Albo zmień markę, a wtedy do wyboru do koloru ;)

PS
            Użytkownicy nie dadzą ci obiektywnej opinii.
        • qrenblack Re: Opel agila, suzuki wagon r+ 24.11.03, 14:43
          Gość portalu: klaus napisał(a):
          > ciebie akurat nikt o zdanie nie pytał.

Z tego co widze to ciebie tez,ciulska palo nikt nie pytal,hehe
          • remo29 Re: Opel agila, suzuki wagon r+ 24.11.03, 15:30

> Z tego co widze to ciebie tez,ciulska palo nikt nie pytal,hehe

Widzę, że konsekwentnie robisz z siebie idiotę. I dobrze - jeden błazen musi
            być, hehehe
          • Gość: klaus Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:49
            I tak cię kocham...
            • Gość: klaus Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:50
              to było do grenbacka
    • asia.su Re: Opel agila, suzuki wagon r+ 24.11.03, 23:07
      od miesiąca mam agilę 1,2.
      Jeżdżę raczej tylko po mieście i bardzo sobie chwalę - małe i zwrotne auto,
      wysoko sie siedzi wiec dobrze widać, szczególnie przy parkowaniu.
      Przy robieniu zakupów wystarcza mi bagażnik - można także złożyc tylną kanapę
      wtedy miejsca jest dużo więcej. Bagażnik jest wysoko wiec nie trzeba się do
      niego schylać.
      My mamy jeszcze jeden samochód i agilą na wczasy nie musimy jechać - bo wtedy
      byłoby raczej ciasno.
      Jedynie co mnie przeraziło, i to w dodatku na samym początku, - agilą bardzo
      dziwnie jeżdzi sie po duzych koleinach. Auto jest wysokie i bardzo mocno
      odczuwa się przechył kiedy jedno koło jest w koleinie a drugie na górze. Teraz
      juz przywykłam.
      Mnie i mojemu 7 letniemu synowi agila bardzo sie podoba.
    • Gość: Monika Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: *.toya.net.pl 25.11.03, 09:16
      Autko wydaje sie spore w salonie..ale naprawde jest zbyt małe. Proponuję w
      zamian Toyota Corolla 2 drzwiowa (ta sama cena), wiekszy bagaznik.Albo jakies
      uzywane z dobrych rąk..ale większy bagaznik.Pozdrowienia.
      • asia.su Re: Opel agila, suzuki wagon r+ 25.11.03, 11:32
        poprzednio jeździłam 3 drzwiowym polo i zdecydowanie lepsza jest 5 drzwiowa
        agila. Nie mozna porównywać komfortu uzywania auta 5D z 3 drzwiowym.
      • Gość: jakotako Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 17:00
        To, ze jest male to wlasnie jego zaleta. Zostalo stworzone do tego zeby jezdzic
        po miescie. Toyota Corolla duzo trudniej jest znalezc parking. Agila ma w
        srodku na pewno wiecej miejsca niz auta pokroju Clio czy Polo.
    • Gość: Odin Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: *.telia.com 25.11.03, 09:21
      Jezeli na polskim rynku sprzedaje sie Agile tej samej jakosci jaka sprzedaje
      sie za granica Polski , zdecydowanie Agila jest lepsza od Wegierskiego
      Suzuki Wagon R ,wszystkie testy porownawcze tych dwòch aut przemawiaja za Agila.
      ________________________________________________________________________________
      • stadox Re: Opel agila, suzuki wagon r+ 25.11.03, 13:28
        Z tego co wiem, to Opel Agila jest produkowany TYLKO I WYŁĄCZNIE w Polsce
        (Gliwice), nie ma też dwóch różnych linii produkcyjnych dla bardziej i mniej
        wymagających rynków :)))

pozdr.
      • x-darekk-x Re: Opel agila, suzuki wagon r+ 25.11.03, 13:33
        agila i wagon r+ to dokladnie te same auta, tyle ze w suzuki jest lepszy silnik
        1,3 niz oplowski 1,2 (o 1,0 nie wspomne).

wez ten, na ktory ci dadza lepsza cene przy takim samym wyposazeniu.
        • Gość: Tomek F. Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: 195.116.99.* 25.11.03, 13:40
          Tak jak bylo napisane to dokladnie te same auta rozniace sie nieco stylistyka i
          silnikami. Wagon byl pierwowozorem.
          Patriotyzm kaze wybrac Agile bo skladana jest w Polsce, ale wszystko inne
          sugeruje wagona: silnik duzo dynamiczniejszy i osczedniejszy, lepsza gwarancja,
          lepsze wykonanie.
          • x-darekk-x Re: Opel agila, suzuki wagon r+ 25.11.03, 14:25
            w to lepsze wykonanie jakos ciezko mi uwierzyc. mam swifta z tej samej
            wegierskiej fabryki co wagony i wykonanie zasluguje na szkolna ocene 3=.

sorry.
      • Gość: cc Re: Odin IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.03, 20:22
        możesz czymś poprzeć tę tezę o wszystkich testach, w których agila wypada
        lepiej niż wagon?
        bo nawet w Auto Świecie napisali, że wagon r+ ma lepszy silnik, zużywa mniej
        paliwa i jest tańsza i sami się dziwią czemu więcej sprzedaje się opli.
        od stycznia wagon r+ dostanie silnik 1.3 16 V ze zmiennymi fazami rozrządu, a
        później być może polskiego turbodiesla 1.25 JTD.

jednak trudno się dziwić takim wypowiedziom, jak Odina - w którymś z
        niemieckich pism (AMS chyba) napisali, że Agila ma nawet lepszą sylwetkę niż
        Wagon (!)
        • Gość: Odin Re: Odin > cc IP: *.telia.com 26.11.03, 12:54
          Agila 1,2lt 8zawr. 75kM/5600 obrt.max moment obrot.110/4000
          zuzycie paliwa 60%trasa 40% miasto /srednia:0,57lt-0,80lt-0,62
          testy potwierdzaja fabrycze dane zuzycia paliwa.
          Team testowy zachwycony brakiem "brzdekow i skrzypien" -cichy jak na ta polke.

--------------------------------------------------------------------------------
          Suzuki Wagon+
          1,3lt 16zawr. 76kM/5500 obrt. max moment obrot.115Nm/4250 obrt.
          zuzycie paliwa 60% trasa 40%miasto/srednia: 0,51lt-0,78lt.-0,61lt
          testy nie potwierdzaja danych fabrycznych ;srednie zuzycie paliwa 15% wieksze .
          Wagon+ test team odczol jako "skrzpiaco-zgrzytajacy",glosna bryka
          ________________________________________________________________________________

Zawieszenie tylne;
          Agila-most sztywny
          Wagon+most polsztywny/skretny (torsions axel)
          --------------------------------------------------------------------------------
          CC ,nigdy nie czerpie moich wiadomosci z testow producenta,naleze do
          org.konsumentow specjalizujacej sie pojazdami.
          Naszym celem jest znalezdz w testach producenta nieprawidlowosci-testow z happy
          end`em.
          Po przejechaniu ok.80 000km bierze sie na total test minimum 100 aut,i rozkreca
          w drobne "atomy",zawsze jakies niedociagniecia znajdziemy,bez wyjatkow na marke
          auta,w BMW I MB bledow i niedociagniec znajdujemy wiecej niz najbardziej
          pesymistyczny klient by sadzil.
          Auto nawet najlepsze,kiedys pujdzie na warsztat,-sprawdz ile kosztuja czesci
          zamienne,jak czesto sie psuja i ile totalnie wizyta w warsztacie kosztowac
          bedzie. Oczywiscie to nie dotyczy tych co Jaguara co drugi rok zmieniaja,nie
          wiedzac nawet ile za nowe auto zaplacili,-ilu jest takich posiadaczy aut na tym
          forum ?. Pzdr.
    • babushka33 Re: Opel agila, suzuki wagon r+ 26.11.03, 11:20
      Dziękuję za dotychczasowe opinie. A czy ktoś może wie, jak kest z awaryjnością
      tych aut? Pozdrawiam
      • Gość: Odin Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: *.telia.com 26.11.03, 13:03
        Awaryjnosc obu aut nie wieksza niz srednia dla aut tej klasy,jezeli nie
        bedziesz przeciazac pojazdu-wiele lat bez zadnej naprawy.
        Czesci zamienne sa duzo drozsze dla Wagon+ ,plyna az z Japoni-transport kosztuje
        ,gdyby nawet w Europie wytwarzane byly-warsztat wezmie za nie jak za Japonski.

Mamy dwa japsy (japonskie)nigdy nic sie nie zepsulo,ale tylko dlatego ze nigdy
        aut naszych na warsztat nie oddaje,robie wszystko sam,czesci jednak kosztuja
        jakby pol swiata oplynely w drodze do Europy. Pzdr.
        • Gość: cc Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 20:09
          Awaryjność stosunkowo duża jak na niby japońskie auto (patrz: TUV 2002).
          Ceny części? hmm, dużo części do Wagona pochodzi z Węgier, a są nawet polskiego
          pochodzenia. Mało jest czysto japońskich.

Co do porównania tych dwóch pudełek, to w Auto Świecie - Katalog Testy 2002
          wychodzi także, że Suzuki jest szybsze, dynamiczniejsze, oszczędniejsze,
          elastyczniejsze i cichsze. Opel ma za to lepsze hamulce, choć obydwa zatrzymują
          się pomiędzy 45 (Opel) a 49 (Suzuki) metrów, co jest miernym wynikiem.

O różnych zawieszeniach nic nie znalazłem nigdzie, wszędzie podawane jest takie
          samo w obu pojazdach.
      • Gość: jakotako Re: Opel agila, suzuki wagon r+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 17:04
        U mojej zony klima jest wyjatkowo slaba (po 20 tys. kilometrow), chyba bedziemy
        musieli z autkiem pojechac do warsztatu.
        • stadox Re: Opel agila, suzuki wagon r+ 28.11.03, 17:14
          A wymieniałeś filtr klimatyzacji? Jesli nie, to z duzym prawdopodobieństwem
          jest to przyczyna słabego działania klimatyzacji.

pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka