bpos 09.04.09, 18:03 Mazda 6 Exclusive kontra Ford Mondeo Titanium X. Pomijając cenę (ford tańszy) co byście wybrali? Link Zgłoś Obserwuj wątek
jbl25 Re: 2 litry, benzyna 09.04.09, 18:33 Mówisz o nowych z salonu ? To już zależy od Ciebie. Ja sedana Mondeo nie cierpię, ale już w wersji kombi mi się podoba. Mazda 6 sedan i kombi są śliczne. Ale nie miałem jeszcze okazji nimi jeździć. Link Zgłoś
bpos Re: 2 litry, benzyna 09.04.09, 18:41 Mysle o nowym. Wygląd jest ważny, lecz drugorzędny> Interesują mnie głównie opinie nt. jakości, mechaniki, prowadzenia. Niemiecki ADAC zdecydowanie wyżej (niestety) ocenia forda. Nie wiem, czy nie jest to ocena skażona i jednak nieobiektywna. Link Zgłoś
pavulon78 Re: 2 litry, benzyna 09.04.09, 18:57 Według raportu ADAC za 2007 mazda 6 jest trochę wyżej niż mondeo. Link Zgłoś
bpos Re: 2 litry, benzyna 09.04.09, 19:18 Dziś przeglądałem oceny ADAC: Mazda 2,2 Ford 1,9 (U nich im mniej tym lepiej w skali od 0,5 Link Zgłoś
jbl25 Re: 2 litry, benzyna 09.04.09, 21:12 Ja to miałbym problem z wyborem, bo oba te samochody na swój sposób są fajne z wyglądu. Ale nie wiem, czy Madzia nie jest bardziej odjechana. I bardziej originalna. Link Zgłoś
drab59 Re: 2 litry, benzyna 10.04.09, 10:13 "Bardziej odjechana", świetne określenie. Ciekawe, co autor miał na myśli. No i kwestia "originalności" też budzi moje zainteresowanie. A inicjator wątku może by sprecyzował, czy bardziej diesel czy bardziej benzynka, jakie są priorytety, czyli podstawowe kryteria wyboru. Bo to trochę tak, jakby wejść do knajpy i spytać gości, czy mam zamówić golonkę, czy schabowego. Ktoś zjadł golonkę i mówi, że była ekstra, ktoś inny schabowego i też mówi, że dobry. Link Zgłoś
rickky Re: 2 litry, benzyna 10.04.09, 12:46 bpos napisał: > Mazda 6 Exclusive > kontra > Ford Mondeo Titanium X. > > Pomijając cenę (ford tańszy) co byście wybrali? Przy całym "pięknie" obu samochodów, chciałbym zwrócić uwagę, że moim zdaniem: 1. Forda się nieco lepiej prowadzi. 2. Ford ma wyraźnie lepszą ergonomię kokpitu. Chociaż sam jeżdżę Mazdą :)) Link Zgłoś
al9 z tych dwóch wybrałbym accorda 10.04.09, 13:18 ale z motorem 2,4 albo paska 2tsi mazda jest jak zwykle plastikowa, ford ma świetne zawieszenie, jest duży ale nie ma dobrych silników.. pozdr al Link Zgłoś
bpos Re: z tych dwóch wybrałbym accorda 10.04.09, 14:36 Accord jest teraz b. atrakcyjny cenowo, to prawda, ja natomiast mam zamiar kupić Mazde 6, tak jak napisałem w temacie wątku. Z dwulitrowym silnikiem benzynowym (diesel z wielu powodów zdecydowanie odpada Link Zgłoś
frax1 Re: z tych dwóch wybrałbym accorda 10.04.09, 15:31 Wydaje mi się że mondeo jest znacznie lepiej wyposażone - możesz mieć np. wentylowane fotele i więcej dodatków niż w mazdzie. Z drugiej strony mazda mniej straci na wartości, choć jeżeli będziesz trzymał ten samochód długo to nie ma to znaczenia. Ja bym wziął maksymalnie wyposażone mondeo, bo to będzie naprawdę elegancki i komfortowy samochód. A i jeszcze jedno - widziałem na stronie PGD mondeo 2.5 turbo za 105 tyś w promocji. Świetny silnik. Pozdrawiam Link Zgłoś
szymizalogowany Jakie ma zalety silnik 2.4 Hondy? 10.04.09, 15:49 To jest muł do potęgi. Nie wiem czy są z manualem ale automat 2.4 to muł nad muły i kosztuje chyba coś 130tys. 2.0 TSI nie wiem czy jest. 2.0TFSI to powinno być mocne ale nie jeździłem. Link Zgłoś
bpos 100 10.04.09, 17:44 Kupuję samochod na lata. Przy moich rocznych przebiegach na +- 10 lat. Poprzednim (Golf II) jeźdźiłem prawie 15 lat. Dziś ma on już 24 i jest w rodzinie, na chodzie. Mondeo mam już 10 lat i za rok, dwa chce go zmienić. To po pierwsze. Po drugie: 100kzł, no może ciut wiecej, to absolutne maximum moich możliwości. Więc szukam optymalnego rozwiązania zawężając poszukiwania do wozów jak w temacie. Kto następny podpowie? Link Zgłoś
frax1 Re: 100 10.04.09, 18:01 www.ford.pgd.pl/newcar.php?id=6868&& Tu się dokładnie mieścisz w cenie i masz auto znacznie lepiej jeżdżące niż 2.0. Pozdrawiam Link Zgłoś
bpos Re: 100 10.04.09, 19:15 Dzięki za link. Ten model rzeczywiście bije na głowę "moją" (przyszłą) Mazdę i to bez najmniejszych wątpliwości. pzdrw. Link Zgłoś