leszek_g2003 02.05.09, 16:37 Czy ktoś wie, czy ten odcinek A4 od Zgorzelca do Bolesławca jest już gotowy? Pozdro Link Zgłoś Obserwuj wątek
seydlitz Re: A4 od Zgorzelca 04.05.09, 11:14 jak zwykle Iberia pisze o czymś , o czym nie ma pojęcia. Odcinek około 50 km do granicy jest już gotowy. Niestety nie oznacza to że oddany do użytkowania. Strabag chciałby za przedterminowe oddanie dodatkową kasę a Generalna Dyrekcja mówi wała, poniekąd słusznie bo zakupieni przez Kacapów Austriacy zażądali kaski jak za zborze. W efekcie do końca lata będziemy jeździli starą drogą - obym się mylił. Link Zgłoś
iberia.pl Re: A4 od Zgorzelca 04.05.09, 17:01 seydlitz napisała: > jak zwykle Iberia pisze o czymś , o czym nie ma pojęcia. Odcinek około 50 km do granicy jest już gotowy. Niestety nie oznacza to że oddany do użytkowania. > Strabag chciałby za przedterminowe oddanie dodatkową kasę a Generalna Dyrekcja mówi wała, poniekąd słusznie bo zakupieni przez Kacapów Austriacy zażądali kaski > jak za zborze. > W efekcie do końca lata będziemy jeździli starą drogą - obym się mylił. Hmm chyba cierpisz na rozdwojenie jazni, raz piszesz w rodzaju meskim a raz w zenskim. Koniec koncow na czyje wyszlo ? Na moje:-P, poza tym napisalam "chyba tudziez wydaje mi sie" -widzisz te subtelna roznice? Link Zgłoś
remo29 Re: A4 od Zgorzelca 04.05.09, 01:39 Jechałem tamtędy w styczniu i powiem jedno: nie wiem jakie procedury przewidują, żeby ten odcinek wchodził w skład AUTOSTRADY, bo brak pobocza i ogólna szerokość pasów dyskwalifikują to coś... Przypomina to drogę powiatową i nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek w przyszłości płacił za podróż taką "autostradą"... Link Zgłoś
kontik_71 Re: A4 od Zgorzelca 04.05.09, 08:43 To czym jechales to jest wyremontowany odcinek starej poniemieckiej autostrady a nie odcinek, ktory ma wypelnic luke do samej granicy. Autostrady bez poboczy mozna spotkac w calej Europie wiec marudzenie i przyrownywanie tego odcinka A4 jest conajmniej niesprawiedliwe. Link Zgłoś
tomek854 Re: A4 od Zgorzelca 04.05.09, 20:57 > Autostrady bez poboczy mozna spotkac w calej Europie wiec marudzenie > i przyrownywanie tego odcinka A4 jest conajmniej niesprawiedliwe. Taaa. W Alpach czy w innych górach albo w gęsto zabudowanych miastach. A4 na pewno jest ewenementem pod jednym względem: jest to wyremontowany na autostradę bez poboczy odcinek poniemieckiej autostrady Z POBOCZAMI!!! wil.linux.krakow.pl/~disarm/a6/s6_wielgowo_mag_7.jpg Zwróć uwagę: tu po prawej stronie jest asfaltowe pobcoze> nie jest ono tak szerokie jak dzisiejsze, jest ono zrobione na standardy lat 30, ALE JEST. Dodatkowo ta trawiasta - skoszona część na prawo od niego jest także utwardzona. Wielokrotnie łapałem stopa na dawnej płytowej A4, ze dwa razy także byłem zmuszony zatrzymać się na takim poboczu (guma + otwarcie sie maski w trakcie jazdy) więc miałem się okazję przyjrzeć temu z bliska. I tak: w prawie dowolnym miejscu (pomijając drogę na nasypie tudzież wiadukty) samochód osobowy bez problemu mógł zjechać na pobocze i zatrzymać się bez blokowania ruchu oraz bez obawy że zapadnie się w błoto. Porównaj: wil.linux.krakow.pl/~disarm/nowe/S3400009.JPG Gdzie tu zjechać? Ja wiem, są zatoczki. Wyobrażasz sobie dopchanie 40 tonowego TIRa który wymyślił sobie, że się popsuje akurat gdzie indziej do takiej zatoczki? Link Zgłoś
remo29 Re: A4 od Zgorzelca 05.05.09, 01:29 Dołożę do pieca - jechałem tą drogą za konwojem wiozącym ponadnormatywny ładunek (chyba fragment jakiegoś przęsła). I dupa - 20 km z prędkością 60km/h bez szans na wyprzedzenie tego czegoś. Sorry - to nie jest nawet namiastka autostrady. Link Zgłoś
jureek Re: A4 od Zgorzelca 05.05.09, 13:58 Nie sobie narzekacze pojeżdżą trochę po Europie, a potem narzekają. W Niemczech masz od groma autostrad bez pasa awaryjnego i wcale nie tylko w górach (np. Brunszwik - Wolfsburg to chyba nie góry). Jeśli chodzi o ponadnormatywne ładunki, to posłuchajcie sobie komunikatów drogowych w niemieckim radiu. Co chwila masz tam komunikat, że tą a tą autostradą jedzie transport z ponadnormatywnym ładunkiem, którego nie można wyprzedzać. A tutaj ktoś głupie 20 km musi sześdziesiątką jechać i od razu tragedia. Jura Link Zgłoś
iberia.pl Re: A4 od Zgorzelca 05.05.09, 14:15 Jurek,tylko u nas tych biezacych info w radiu niet -taka to subtelna roznica jest. Link Zgłoś
jureek Re: A4 od Zgorzelca 05.05.09, 15:15 iberia.pl napisała: > Jurek,tylko u nas tych biezacych info w radiu niet -taka to subtelna > roznica jest. No i następna różnica jest taka, że jesteśmy mistrzami świata w narzekaniu :) Jura Link Zgłoś
tomek854 Re: A4 od Zgorzelca 05.05.09, 20:18 Z tym że autostrady bedące głównymi arteriami paneuropejskimi (a taką jest A4 nasza nieszczęsna) mają nie tylko pobocza, ale i w większości 3 pasy. P.S. Ta o której mówisz to nr 39? Bo sobie zbliżyłem na google maps i ona od A2 (oczywiście z pasami awaryjnymi) do samego końca pasy awaryjne ma i to całkiem pokaźne. W jednym miejscu nawet pomarańczowa ciężarówka jedzie (stoi?) okrakiem po linii oddzielającej prawy pas ruchu od pasa awaryjnego. Link Zgłoś
jureek Re: A4 od Zgorzelca 06.05.09, 11:16 No i wtopa. Tak, o te droge wlasnie mi chodzilo. Na usprawiedliwienie mam tylko tyle, ze ostatni raz jechalem tam ponad 10 lat temu. Zle sie wtedy jechalo, bo nie dosc, ze brak pasa awaryjnego, to pasy do jazdy tez byly wezsze niz na innych autostradach. No ale widze, ze poszerzyli, czyli zly przyklad dalem. A4 znam duzo lepiej, ale tam tez sa odcinki bez pobocza, np. na zachod od Jeny. Fakt, ze coraz ich mniej, ale sa. Natomiast co do odcinka Wroclaw-Legnica, to ciesze sie, ze wreszcie po schodach nie musze jechac. Pewnie, ze lepiej byloby z poboczem, ale jesli przez to przebudowa mialaby sie przedluzyc o kilka lat (podobno dzieki temu, ze nie budowano pobocza, nie trzeba bylo wywlaszczac zadnych gruntow, a to zawsze bardzo dlugo trwa), to wole tak, jak jest. Natomiast ostatni odcinek do granicy budowany jest juz z normalnym pasem awaryjnym, bo ten odcinek buduje sie od zera, a nie na bazie istniejacej autostrady. W kazdym badz razie jednego jestem pewien - brak pasa awaryjnego nie dyskwalifikuje drogi jako autostrady, zbyt wiele na zachodzie takich autostrad widzialem. Pozdr. Jura Link Zgłoś