Dodaj do ulubionych

kierownica

04.12.03, 20:01
Witam!
Moj problem polega na tym, ze jadac na wprost, musze miec nieco (kilka
stopni)skrecona kierownice. Auto nie sciaga w zadna strone.
Czy ktos wie co to moze byc i jak ten sproblem usunac. Czyzby geometria?
Ale wtedy auto powinno sciagac. Prosze o rady. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kelo Re: kierownica 04.12.03, 20:03
      Miałem tak po puknięciu w krawężnik. Serwis i ustawianie zbieżności na
      drążkach. Chyba to dobrze nazywam.
      • matti77 Re: kierownica 04.12.03, 20:05
        Co to znaczy ustawienie zbiznosci na drazkach?
    • Gość: Conveyor Re: kierownica IP: *.sieci.bianet.com.pl / 195.117.135.* 04.12.03, 20:03
      Powiedz, jesli na prostej rownej drodze puscisz kierownice to samochod nie
      sciaga a kierownica jest lekko skrecona? aha, i napisz co to za samochod
      Pozdr
      • Gość: Conveyor Re: kierownica IP: *.sieci.bianet.com.pl / 195.117.135.* 04.12.03, 20:07
        I jeszcze: od dawna tak masz? opony rowno sie zuzywaja? jak kolega napisal
        wyzej nie wjezdzales szybciej na kraweznik, nie zaliczyles jakiejs dziury?
        • matti77 Re: kierownica 04.12.03, 20:15
          Gość portalu: Conveyor napisał(a):

> I jeszcze: od dawna tak masz? opony rowno sie zuzywaja? jak kolega napisal
          > wyzej nie wjezdzales szybciej na kraweznik, nie zaliczyles jakiejs dziury?

Od roku czyli tak dlugo jak mam to auto. Nie zwracalem na to wczesniej uwagi
          lecz teraz mnie to zaczelo zastanawiac i prawde mowiac troche wkurzac. Chce
          dowiedziec sie czegos wiecej zanim pojade z tym do serwisu.
          Aha opony i felgi OK (letnie i zimowe - efekt taki sam). Zuzycie (opon)
          rownomierne. Jakies sugestie, z gory dziekuje.
          Pozdr
      • matti77 Re: kierownica 04.12.03, 20:09
        Tak jest. Samochod to saab 9-3 poprzedni model (rocznik 98)
      • Gość: Michal Re: kierownica IP: *.telia.com 04.12.03, 20:12
        Od dawna masz ten problem ?
        Czy on wynikl po jakims wypadku?,najechaniu na kraweznik? najechaniu w dziure
        na drodze?
        Z tego co opisujesz to wyglada ze ktos nie fachowo zabieral sie do ustawiania
        geometri.Mogl ja ustawic dobrze ,ale zapomnial o kierownicy,jezeli tak jest
        zdejmujesz zaslepke na centralnej srubie na osi kierownicy (styca) i odkrecasz
        kluczem nasadowym pamietaj tylko kiedy kola stoja na wprost i masz te lekkie
        zboczenie po wyjeciu kierownicy z wieloklinu, wstawiasz ja tak aby byla
        prawidlowo sprawdz w dalszym ciagu czy kola sa do przodu zakrec jezeli jest
        zabespieczenie to zabespiecz zaslepka i po krzyku.Pzdr.Michal
        • Gość: Conveyor Re: kierownica IP: *.sieci.bianet.com.pl / 195.117.135.* 04.12.03, 20:15
          Panie Michale, ja tez o tym myslalem, ale skoro to Saab 9-3 z 98 roku to juz
          pewnie ma poduszke, pewnie nie da sie w prosty sposob przestawic kirownicy, ja
          zreszta balbym sie grzebac....
          • matti77 Re: kierownica 04.12.03, 20:18
            Gość portalu: Conveyor napisał(a):

> Panie Michale, ja tez o tym myslalem, ale skoro to Saab 9-3 z 98 roku to juz
            > pewnie ma poduszke, pewnie nie da sie w prosty sposob przestawic kirownicy,
            ja
            > zreszta balbym sie grzebac....
            Otoz to. Czy mozna to skorygowac bez zdejmowania kierownicy???
            • Gość: Conveyor Re: kierownica IP: *.sieci.bianet.com.pl / 195.117.135.* 04.12.03, 20:20
              Jesli nawet jest to ja go nie znam :((( Najlepiej jak skoczysz do warsztatu i
              pogadasz z mechanikami....
              • guest_of_honour jedyna rada 04.12.03, 20:24
                nie chcesz zdejmować kierownicy a bardzo Ci to przeszkadza - ustaw zbieżność
                jeszcze raz. Mechanicy ustawią kierownicę na wprost i skorygują ustawienie na
                obu drążkach. Efekt jazdy taki sam, kieszeń lżejsza o ładnych parę złotych, ale
                kierownica idealnie.
                pzdr
        • matti77 Re: kierownica(do Michala) 04.12.03, 20:29
          Nie bylo zadnego wypadku.
          Powiedz czy da sie to ustawic bez zdejmowania kierownicy?
          Czy w saabie 9-3 stawia sie tylko zbieznosc (toe in) czy tez camber i caster?
          Jaki te ustawienia moga miec wplyw na polozenie kierownicy w czasie jazdy?
          Pozdrawiam
          • matti77 Re: kierownica(do Michala) 04.12.03, 21:29
            Halo Michal jestes tam???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka