Dodaj do ulubionych

VW Golf TSI - test wideo

IP: *.stacje.agora.pl 16.07.09, 17:28
Zamiast żyłować mały silnik i nie osiągnąć nic prócz wzrostu masy nad przednią osią i zbędnego skomplikowania, należało wstawić 1.8TSI i się nie wygłupiać.
Obserwuj wątek
    • Gość: F. Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.stacje.agora.pl 16.07.09, 17:29

Przecież tu nie chodzi o osiągi, ale o emisję spalin. 1.4TSI 118kW wg fabryki ma spalanie (i emisję CO2) mniej więcej 10% niższe od 1.8TSI. UE próbuje zmusić producentów do obniżenia średniej emisji CO2, więc VW mając w ofercie Tuarega i parę innych ciężkich aut musi szukać oszczędności w niższych klasach.

A z masą też nie byłbym taki pewien, bo chyba 1.8 jest cięższy od 1.4
    • Gość: Lipa Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 16.07.09, 18:44
      Taa, papier jest cierpliwy i przyjmie każdą bzdurę więc nie widzę problemu w napisaniu w papierach, że w Golfie 1.8TSI emituje 10% mniej tego śmiertelnie toksycznego gazu. Realnym zużyciem paliwa ani mocą praktycznie się nie różnią. Słowem: bullshit!
    • Gość: Mnie to juz wku... Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.tktelekom.pl 16.07.09, 21:39
      Ta Unia zabije niebawem motoryzacje. Nawet USA uległo przez 'obame'. A to wszystkoto dla kasy, nawet nie chodzi o sama motoryzacje... powoli konczy sie jako taka wolnosc, Nie dlugo fani normalnych samochodów beda zmuszeni do cieszenia sie pudełkami na prad, a niech spróbuja sie sprzeciwic.... Żal, a koncerny o tym wiedza i wciskaja ku... zwykłym ludziom kit - taniej wyjdzie uzytkowanie auta o wiekszej pojemnosci niz tego gówna!!
    • Gość: asdasd Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.tktelekom.pl 16.07.09, 21:45
      www.wykop.pl/link/211311/nigel-farage-po-wybraniu-buzka-na-przewodniczacego-pe
      Mało zwiazane z motoryzacja.... chociaz
    • Gość: Bejbe Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.chello.pl 17.07.09, 07:30
      Nie uważam, że 1,4 TSI w wersji 160 KM jest wyżyłowany. Była od samego początku jego wersja 170 KM (juz w Golfie V GT) a teraz jeszcze doszła jednostka z Ibizy FR o mocy 180 KM. Trzeba też pamiętać, że na wielu rynkach stawki podatkowe czy ubezpieczeniowe nalicza się od pojemności silnika.
    • Gość: Lipa Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 17.07.09, 09:18
      Nieee no jasne, że w porównaniu do motocykli klasy 600 ten zamulacz w ogóle mocy nie ma ale argument o podatkach ssie jak diabli. Zwróć uwagę że jest już w ofercie tańszy 1.4TSI dla tych, którym przeszkadza groszowy (w stosunku do ceny auta) podatek na niektórych rynkach. Ze też w Seacie nie mają tego problemu?
    • Gość: dx Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 22:21
      Efekt cieplarniany i walka z rzekomym CO2 to jedna wielka sciema. Po prostu geniusze wpadli na pomysl, zeby kasowac szmal za powietrze. Jakaz patologia zapanowala w gatunku ludzkim, ze cale narody daja sie tak oglupic i placic za te blazenade. Dzialalnosc przemyslowa czlowieka generuje zaledwie kilka marnych procent CO2 calorocznej swiatowej emisji, z czego motoryzacja to jest zaledwie ulamek. Realnie motoryzacja generuje jakies 2-3% calej emisji CO2!!! Ponad 90% dwutlenku wegla emituja ludzie, zwierzeta, wulkany, itd ogolnie przyroda. Samych ludzi mamy 7 miliardow i w przeciwnosci do samochodow oddychaja non-stop, ilez to jest CO2! Moze trzeba ograniczyc liczbe osob? Eee nie na to nie wpadna zadne eko-blazny - przeciez to wlasnie od ludzi zbiera sie eko-haracze.
    • Gość: druop22 Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.finemedia.pl 18.07.09, 09:02
      zaczynają się od 75tyś. ale:
      - jak chcesz mieć kolor inny niż biaŁy 1500zl
      - skóra : 8500zl
      - szklany szyberdach elektyrczny : 4500
      - ESP + 1500zl
      - czujnik cofania: 1000
      - radio : 1500
      - pakiet podstawowy (peirdoŁy które powinny być standardem): 990zl

szybko cena szybuje plus 20tyś.
      ciekawe i cieszące klienta dodatki powinny zachęcać do kupna auta a nie odstraszać od zakupu ... zwŁaszcza że cena bazaowa nie jest niska
    • Gość: xx Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.09, 11:48
      Po co to gadanie, toć to VW, niemiecka technologia. Głupi Polak kupi choćby miał się na całe życie zadłużyć.
    • Gość: Axton Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.chello.pl 20.07.09, 07:21
      Golf 1,4 TSI 122 KM kosztuje od ok. 62 tys zł w wersji Trendline z klima i pełną elektryką - to chyba nie jest jakaś wygórowana cena w porównaniu np. z koreańską konkurencją? Poziom bezpieczeństwa dostajemy gratis podobnie jak zero problemów z odsprzedażą kilkuletniego auta ;-)
    • Gość: 666 Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.chello.pl 23.07.09, 07:11
      W końcu 1,4 TSI to Car Engine Of The Year 2009, za nic takich tytułów nie przyznają ;-)
    • Gość: Lala Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.chello.pl 24.07.09, 07:17
      A mi sie tam podoba czy TSI czy TDI po prostu fajnie wyszedł i godnie kontynuuje tradycję Golfa
    • Gość: Marek Re: VW Golf TSI - test wideo IP: 80.53.225.* 28.07.09, 18:20
      ale sie tu niektorzy napinaja, to po prostu maly, zaawansowany silniczek i tyle, nie ma co do tego dorabiac jakiejs ideologi. pozdrawiam:)
    • Gość: ehehehehe Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.09, 19:20
      a moto.pl dorabia na chwaleniu volkswagena
    • Gość: ninoczka Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 09:16
      Wyjątkowy shit ten motor. Nagrody dla tego motora mam gdzieś. Mam też swój rozum i doświadczenie ponad trzydziestoletnie z autami. Zrobiłam dwie długie testówki tym autem i dla porównania motorem 100 TCe Renaulta. Jak mamę kocham, nie widzę porażającej różnicy. Widzę natomiast porażającą różnicę w cenach. Natomiast Polaka ciągnie do aut z dwoma Victorami na atrapie kierownicy , jak muchę do ścierwa. Polkę pociągają te auta o wiele mniej.
    • Gość: Tengo Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.oracle.co.uk 29.07.09, 16:43
      Hmm, jesli 100KM TCe jezdzi tak, jak 160KM TSI, to ja nie mam pytan, lece potestowac jakies Renault. VW juz jezdzilem, troche klocek, ale silnik fajny ;-)
    • Gość: anonymus Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.chello.pl 29.07.09, 23:43
      Porównywanie Renaulta do Volkswagena jest zwyczajnie głupotą. Jedyną wadą silników TSI jest trochę wyższe niż podaje producent spalanie, ale też te silniki aż proszą się by dać im pojechać.
    • Gość: k Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 00:06
      Ja mam gdzięs wynalazki VW, wspomaganie podówjnym doladowaniem to w wykonaniu tandety VW ryzyko dwukrotnie wyższych awarii wszystkiego co się wiąże z zewnętrznym osprżetem tych 160 KM. Ja tam wolę swoje wolnossące 1.8 bez turbo, bez kompresora, 10 KM więcej niezawodne, szybkie i boskie. Zobaczycie że beda się sypac te turbinki i kompressory szybciej niz sie wydaje
    • Gość: rafa Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 30.07.09, 18:03
      to sa jeszcze ludzie ktorzy kupuja cos niemickiego?wstydzilibyscie sie po tym co nam zrobili.ja mam japonskie i chocby nie wiem co napisali i powiedzieli o nich sprzedajni pismaczkowie to nigdy niemca nie kupie
    • Gość: rafa Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.dub-rngsnd.metro.digiweb.ie 30.07.09, 18:03
      to sa jeszcze ludzie ktorzy kupuja cos niemickiego?wstydzilibyscie sie po tym co nam zrobili.ja mam japonskie i chocby nie wiem co napisali i powiedzieli o nich sprzedajni pismaczkowie to nigdy niemca nie kupie
    • Gość: mako Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 20:14
      ja mam golfa V z tsi 122km, jest zarąbiasty, trochę przejeżdziłem i to jest TO!!!
      Nigdy "skośnookiego" nie kupię, Toye w Anglii składają czasami debilni studenci jako praca wakacyjna
    • Gość: tolek Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.pai.net.pl 31.07.09, 01:33
      @rafa - zgadzam się i tez z tego względu nie kupię niemca. Jeśli chodzi o "niezawodność" golfa V to znajomej w niespełna 4-letnim "tedeiku" wysiadł mechanizm opuszczania szyby przedniej (koszt w serwisie: 450 zł) oraz przetarły się kable od wycieraczki tylnej szyby i odpowiedzialne za otwieranie tylnej klapy.

Cała ta ściema z pakowaniem turbosprężarki i kompresora do kompaktów wyjdzie na jaw za 2-3 lata, jak masowo będą padać turbiny i kompresory. Japończycy z wolnossących 1,6 - 1,8 bez problemu wyciągają 130 - 140 KM, moment obrotowy fakt mniejszy niż w 1,4 tsi ale za to silniki nie do zdarcia.
    • Gość: Raider Re: VW Golf TSI - test wideo IP: *.chello.pl 31.07.09, 07:02
      tolek - trochę elementarnej wiedzy - silniki 1,4 TSI debiutowały juz 2005 roku i do tej pory sprzedano ich tysiące - znalazłeś gdzieś obiektywne informacje o ich awaryjności??? Ja nie - ale Ty sprawdź dokładnie. Co do japońskich silników to dam dwa przykłady (Nissan 1,8 - wady fabryczne polegające na zużywających się po 40 tys pierścieniach tłokowych i zacierających się wałkach rozrządu - temat znany od 6 lat a silnik nadal w produkcji ;-) , Toyota silnik 1,8 - zacierające się panewki na wale korbowym, problemy ze smarowaniem - silnik nadal dostępny, Toyota wymienia go na gwarancji frajerom na taki sam) = to w kwestii japońskich silników nie do zajechania ;-)
    • Gość: bucefal Re: VW Golf TSI - test wideo IP: 88.220.76.* 31.07.09, 09:31
      Wszytko już zostało powiedziane, szczerze życzę powodzenia nabywcą pojazdów z silnikami 1.2 - 1.4 turbo o astronomicznych mocach. Zobaczymy się za 150 000 km.
      Oczywiście życzę powodzenia bo jeśli się okaże, że te silniki są po tym przebiegu nadal coś warte i nie trzeba będzie wymieniać turbiny i innych tam osprzętów to może się sam się skusze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka