Dodaj do ulubionych

lekkie felgi

24.12.03, 22:26
To trochę tuningiem zajedzie: mam na lato 15 calowe felgi aluminiowe, które
ważą dużo więcej niz seryjne stalowe!! Sprzedawca stwierdził, że większość
tych co ma to jest cięższa niż stalowe. Przejąłem się i teraz szukam felg
jak najlżejszych. Znalazłem super wynalazek, ale nie ten rozmiar. Citroen w
C5 daje felgi ze stopów lekkich , które wyglądają jak stalowe (pomalowane na
czarno) ale ich masa jest rzeczywiście znikoma w porównaniu z tymi
ozdobnymi. Czy inne firmy mają podobne felgi w swoim asortymencie? Czy
renomowane firmy robią rzeczywiście lekkie i ładne felgi z aluminium - tzn.
istotnie lżejsze niż stalowe?
Obserwuj wątek
    • qrenblack Re: lekkie felgi 24.12.03, 23:12
      zeby wszyscy ludzie mnieli tylko takie zmartwienia,hehe
      • Gość: racing Re: lekkie felgi IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.12.03, 22:18
        OZ SUPERLEGELA-lekkie, mocne ,drogie. Słowo "ze stopow lekkich" wcale nie
        oznacza ze takie koł bedzie mialo mniejsza wage niz odpowiednik (w calach0
        stalowej felgi. Zwroc uwage ze felga aluminiowa jest szersza, grubsza warstwa.
        Mowi sie felga aluminiowa a tego aluminium to tam jest tylko domieszka. Skoro
        pytasz o takie rzeczy to domyslam sie, ze chcesz koł ładniejszych i do scigania
        sie, zeby nie muliły samochodu, pamietaj o dobraniu odpowiedniej wysokosci
        opony, zeby felga nowa alu z opona miala ta sama wysokość co seryjne koło, jak
        dasz inny wymiar opony i nie bedzie sie zgadzac wysokosc to licznik bedzie
        przeklamywal i w zaleznosci od przelozen skrzyni biegow moze tracic choc nie
        muci, na mocy. Nie wiem jaki masz smaochod i silnik ja mam 80KM w pojemnosci
        1.4 i u mnie wieksza felga niz 14cali powoduje spadki zrywnosci, mialem juz
        kola 15 z oponami 195/50 i samochod jest slabszy, teraz jezdze na kolach alu
        14cali z oponami 175/65 i jest najlepiej. Jeszcza wczesniej mialem alu 13 z
        oponami 195/55 i 175/50, sprawdzielm wiec sporo zestawowo opon i felg i
        najlepiej jest na obecnych.
        pozdrawiam
        • letalin Re: lekkie felgi 26.12.03, 11:38
          Dzięki Racing za wymianę doświadczeń. Mnie martwie też wytrzymałość
          zawieszenia. Duża nieresorowana masa to większe obciążenia dla łożysk i tych
          wszystkich wahaczy. Poza tym rzeczywiście czuć przy stosunkowo niewielkiej
          mocy ( jakieś 95 KM) , że na tych ozdobnych kołach ma auto słabsżą dynamikę.
          (Seryjnie ma R13 175/70 a alu mam R15 195/50 ) . Pojadę do dilerni citroena i
          pogadam z nimi , może mają rozmiar R15 , a rozstaw śrub się poprawi
          eleganckimi dystansami...Felgi OZ pogrzebałem za nimi w sieci - to jednak
          nie na moją kieszeń.
    • devote Re: lekkie felgi 27.12.03, 02:53
      orginalne felgi aluminiowe co mozna kupic u dealera lub te co sa montowane do
      nowch aut w fabryce wcale nie sa lzejsze od stalowych.jesli juz sa lzejsze to
      minimalnie i wcale nie czuc roznicy.ot po prostu felgi od producenta auta maja
      za zadanie spelniac walory estetyczne i wizualne a nie polepszac parametry
      trakcyjne.po prostu maja ladnie wygladac.

jesli chcesz kupic prawdziwe felgi z lekkich stopow to mosisz szukac felg
      dobrych firm ktore produkuja tylko felgi.z tego co wiem to najlzejsze modele
      felg produkuja znane markowe firmy takie jak: OZ,SSR, Kosei, BBS, Centerline
      najlepszy kompromis pomiedzy waga i wytrzymaloscia.
    • Gość: w Re: lekkie felgi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.03, 17:47
      pojeździj troche po zakrętach szybciej i pohamuj trochę ostrzej na jednych i
      drugich poczujesz różnice. Ja wolę minimalny spadek mocy w zamian o niebo
      lepsze prowadzenie i wygląd
      • Gość: racer Re: lekkie felgi IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 29.12.03, 02:39
        większa średnica nie oznacza wcale lepszego trzymania na zakretach i lepszego
        hamowania, mialem koła 13 o szerokosci 7cali i na nich opony 195/55 ET35 i do
        tego dystanse na przod 20mm na tył 25mm, trzymanie jak "po szynach" jedynym
        minusem jest szybkie zuzycie łożysk, musialem wymienic 2 na tyle, zawieszenie
        tez dostaje po dupie jak ostro wchodzisz w zakrety na takim zestawie.
        Nie baw sie w szukanie lekkich kół bo to nie ma sensu, felga 14cali z opona
        175/65 to waka około 15kg, a moich doswiadczen wynika ze sama opona wazy tyle
        co felga, przynajmniej w tym zestawie co teraz napisalem. Kupisz drogie lekkie
        i mocne felgi ale urwiesz max3kg, bo opona nadal bedzie miala swoją wage to juz
        jest sprawa duzej kasy, dla nas amatorow a nie profesjonalistow jedynym
        rozwiazaniem jest wybrac, wygląd lub osiągi. Mysle ze na auto do 100KM to max
        15felgi na ktorych i tak tracimy osiągi.ps. z jakiego jestescie miasta? ja z
        Płocka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka