mameja21 27.08.09, 08:29 W najnowszym numerze "Auto Moto" jest test porównawczy w/w modeli. Wygrał VW przed Renault, Mazda wylądowała na szarym końcu. Link Zgłoś Obserwuj wątek
chris62 Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 27.08.09, 08:56 Tradycyjnie więc. Podali jeszcze ceny testowanych aut czy były jednakowe czy też testowali Golfa za 100 tys Megane za 80 i Mazdę za 60? Pytam bo wiele takich testów widziałem Link Zgłoś
sowizdrza Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 27.08.09, 09:04 I tak MAdzia najładniejsza, szczególnie sedan -bagaznik 430 litórw. VW nudny, bagaznik 340 l:(, jedyny duży plus silniki TSI Renault ogólnie fajny ale deska rozdzielcza w środku to jakies wielkie nieporozumeinie, poza tym bardzo mało miejsca z tyłu na kanapie ps kto ma MAzde z silnikeim 1,6 jak to jezdzi ? a może ktoś ma 2,0? Link Zgłoś
jestklawo Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 27.08.09, 09:26 > VW nudny wcale nie nudny, fajnie prysnęli sprajem na czarno golfa IV pomiędzy światłami. To urozmaicenie jest, a nie nuda > bagaznik 340 l:(, w każdym teście golfa piszą że ma pojemny bagażnik, więc o co się rozchodzi? Jak 340, to znaczy że jest pojemnie i tak ma być >jedyny duży plus silniki TSI a to okaże się dopiero, kiedy te silniki będą miały po 200 tys. km (jeśli będą miały). Silnik od kosiarki podkręcony turbiną wymaga dużej kultury technicznej użytkownika. Już widzę jak te dziunie pod tesco czekają na schłodzenie turbiny :). Lub czekają pod blokiem aż owa się zimą zagrzeje. Link Zgłoś
k2i Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 27.08.09, 20:25 dokładnie, dla mie TSI to bardziej minus jak plus, no i naprawdę trzeba na nie uważać, prawda jest taka że zobaczymy tak jak to kolega wczęśniej wspomniał po 200tys km i paru latach co to warte i co są warci użytkownicy tych samochodów Link Zgłoś
markusss1 Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 28.08.09, 09:06 pijesz do TSI, ale w renówie jest podobny silnik TCE (to samo oferuje opel), a taka mazda juz się tym nie pochwali. po 200 tyś okaże się co z jego awaryjnością, ale nie wspominasz nic na temat przyjemności z jazdy przez te 200tys km, a dla niektórych kierowców to jest najważniejsze. Link Zgłoś
skodaach Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 28.08.09, 17:03 szukajacy przyjemnosci z jazdy nie kupuja vw Link Zgłoś
k2i :D 29.08.09, 07:07 pojechałeś koledze. Ale zgadzam się w 100% jeśli chce mieć przyjemność z jazdy kupuję Alfę lub po prostu mazdę. Co jak co ale mówić o przyjemności jazdy VW to skrajnie nieodpowiedzialna teza Link Zgłoś
markusss1 Re: :D 29.08.09, 21:01 k2i napisał: > pojechałeś koledze. Ale zgadzam się w 100% jeśli chce mieć przyjemność z jazdy > kupuję Alfę lub po prostu mazdę. Co jak co ale mówić o przyjemności jazdy VW to > skrajnie nieodpowiedzialna teza szczególnie tą mazdę 1.6 Link Zgłoś
skodaach Re: :D 29.08.09, 23:33 dokladnie. Przyjemnosc z jazdy mazda to mx5 albo 3,6 mps a nie pierdy 1,6 pojemnosci. Link Zgłoś
markusss1 Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 29.08.09, 21:00 a myślisz,że jak kto,ś kupuje golfa GTI to czego szuka? Link Zgłoś
k2i ej no kolego... 29.08.09, 21:02 .... nie zapędzaj się dyskutujemy o cywilnych samochodach, zwykłych taśmowcach a nie jakichś usportowionych... to w takim razie porównaj sobie tego golfa GTI do mazdy MPS Link Zgłoś
markusss1 Re: ej no kolego... 29.08.09, 21:30 k2i napisał: > .... nie zapędzaj się dyskutujemy o cywilnych samochodach, zwykłych taśmowcach > a nie jakichś usportowionych... to w takim razie porównaj sobie tego golfa GTI > do mazdy MPS nie wiem o jakich mówimy, bo nie czytałem tego testu, o którym jest mowa w pierwszym poscie, a autor nie napisał o jakie silniki chodzi. mówiąc o zwykłych autach to renowka daje możliwość wyboru np. 1.6 16v lub 1.4 TCE, to samo VW 1.6 102KM lub TSI (i tu klient ma wybór - kupuje starszą sprawdzoną konstrukcję lub chce mieć trochę więcej przyjemności z jazdy [a Wy twierdzicie,ze nie kupuje się vw dla czerpania przyjemności z jazdy,a ja twierdzę,ze i w takim przypadku masz wybór] i kupuje silnik z turbo) , a mazda oferuje tylko stary 1.6 Link Zgłoś
jestklawo Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 29.08.09, 08:59 markusss1 napisał: >po 200 tyś okaże się co z jego awaryjnością, tylko że w Polsce żaden sztrucel nie będzie miał więcej niż 150 >nie wspominasz nic na temat przyjemności z jazdy przez te 200tys >km, a dla niektórych kierowców to jest najważniejsze. radość z jazdy w golfie? :)))) To oksymoron jest Link Zgłoś
markusss1 Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 27.08.09, 16:08 madzia piękna szczególnie sedan, ale czy zwróciłeś uwage, ze z silnikiem 2,0 ma do setki ponad 10s w tym tescie to zapenw golf zbiera najwięcej punktów za silnik i jakość wykonania wnętrza Link Zgłoś
al9 jesli naprawdę myślisz mameja 27.08.09, 16:30 że ta psia renówka jest lepsza od mazdy to Ci współczuję... naprawdę al Link Zgłoś
black_code Re: jesli naprawdę myślisz mameja 27.08.09, 19:36 al9 napisał: > że ta psia renówka jest lepsza od mazdy > to Ci współczuję... > naprawdę > al Ta mazda to generalnie porazka , oprocz zawieszenia nie ma nic z czym moze konkurowac wsrod nowoczesnych aut tej klasy Bez dwoch zdan Megane jest wyraznie lepszy choc osobiscie mam alergie na ta marke Link Zgłoś
persnkp Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 27.08.09, 20:37 Nie wiem dlaczego tak wszyscy mają alergie na Renault. Mam Megane II i to auto się w ogóle nie psuje. Do tego bardzo wygodny i z wyposażeniem nie osiągalnym u konkurencji w tym samym przedziale cenowym. A Megane III to bajka Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 27.08.09, 20:54 Właśnie!;) Poza tym każde z wymienionych aut jest super i to juz jest tylko kwestia gustu,które zakupisz.Bo co by nie było i tak bedzie ok:) A dla mnie Megane 3 to najlepszy obecnie kompakt.Wnętrze pod względem wyglądu to dla mnie czołówka,a z tyłu jak na kompakt miejsca jest w sam raz,na stopy też jest miejsce.Obiektywnie rzecz biorąc,to za Mazdą stoi miły charakter,ładny look,przyjemne prowadzenie.W innych dziedzinach auto zwyczajnie nie budzi zachwytu.A jeśli ktos jest japonofilem,to na pewno ucieszy go fakt,że jest to jeden z ostatnich mohikaninów(japoński wóz z Japonii):) Link Zgłoś
k2i Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 29.08.09, 07:10 widzę że się z kolegą świetnie rozumiemy, madzia ma naprawdę to cos w sobie (to tak samo jak z kobietami, jestem zauroczony i koniec). Co do renówki to nie wiem co i jak ale poprzednia meganka dwójka była cąłkiem udanym samochodem Link Zgłoś
remo29 Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 28.08.09, 00:40 A mnie to najbardziej drzaźnią testy w tzw. przez niemiecką prasę "klasie Golfa". Jaka klasa Golfa?? Klasa Golfa przeminęła dzięki niemieckiemu "temperamentowi" i "spontaniczności" ichnich dizajnerów. Niemieccy wydawcy udają, że nie widzą iż auta na "F" są nieporównywalnie lepszej jakości niż 20 lat tamu (kiedy Golf stanowił klasę sam sobie), a auta koreańskie są tak samo europejskie jak VW, ale o wiele tańsze. I do tego Skoda, która jest kopią VW, ale - o zgrozo - ładniejszą i tańszą niż samozwańczy "lider"... Jedyny ciekawy VW ostatniego 10-lecia to Scirocco, ale jego cena sprawia, że moja ciekawość na niej się kończy. Link Zgłoś
des4 Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 28.08.09, 09:32 ja dla mnie ideałem kompakta jest focus, który pod względem pojemności bije konkurentów, no ale oczywiście każdy moze mieć prawo do wlasnego naj-... Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 28.08.09, 12:40 czołówka klasy to golf z a3 i octawią, focus, 308, civic, mazda 3, auris/corolla, astra mercedes AiB kolejność przypadkowa każdy ma zalety i nieliczne wady jakość francuzów podskoczyła, niemieckich się obniżyła (jak w maglu gadają) do tego dochodzą koreańczycy z coraz lepsza ofertą.. jest nad czym mysleć jeep Link Zgłoś
chris62 Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 28.08.09, 16:27 jeepwdyzlu napisał: > czołówka klasy to ... > mercedes AiB Przecież to minivan! Kompakty z minivanami porównywać he he. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 28.08.09, 16:34 dla ciebie minivan dla mnie kompakt hehe jeep Link Zgłoś
remo29 Re: Nowy Megane, Golf VI, Mazda 3. 29.08.09, 01:45 > czołówka klasy to > golf z a3 i octawią, focus, 308, civic, mazda 3, auris/corolla, astra > mercedes AiB Jakby dodać jeszcze (IMO słusznie) Cee'd, C4, Megane i Bravo, to nie byłoby sensu mowić o czołówce. Bo teraz wszyscy są czołówką. Szalę przeważa albo cena, albo sentyment. Reszta to zabobony i stereotypy... Link Zgłoś