Dodaj do ulubionych

Jak rozpoznać oryginalny Mobil1

04.01.04, 14:17
Czy wiecie jak rozpoznać oryginalny Mobil 1 aby ustrzec się przed podróbką?
Słyszałem że na giełdach można kupić np. Mobil 1 0W40 4L za 120PLN!!!
(oczywiście już w nowym opakowaniu) podczas gdy ten sam olej kosztuje w
marketach ~180-198PLN.Mam wątpliwości czy ostatnia zmiana opakować cokolwiek
zmieniła. Nie ma oczywiście gwarancji że to nie jest ten sam olej.Pojawia się
więc pytanie gdzie kupować dobry.Drobne sklepy z wiadomych względów
odpadają...Zastanawiam się jaka jest hurtowa cena w/w oleju? To Polska
właśnie :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 IP: *.telia.com 04.01.04, 16:14
      Mobil NO-1 jest produkowany tylko w wersji 5-50 i wersji 0-50.Wszystkie inne
      wersje jak ta 10-50 jest podrobka.Nastepnie na opakowaniu musi byc zaznaczone
      Power Syn bez tego oznaczenia wiemy ze to stara podrobkla.Oznaczenie to weszlo
      dwa lata temu wlasnie poto aby sie odrozniac od falszerstw.
      Falszerze naklejaja te nalepke na zwykly mobil S. Olej misu miec kolor miodu i
      jest dosc rzadki.Latwo sprawdzic w niskich temperaturach teraz kiedy jest
      zimno.Oleje klas Super mobila sa geste jak miod cioci Salci zmieszany z cukrem.
      Obecnie jak bylem na polnocy i woz stal na dworze z temperatura zewnetrzna trzy
      dni ponizej -20C w ciagu dnia to po wejsciu do srodka czlowiek myslal ze
      przymarznie do auta, a motor za pierwszym obrotem walu startuje jak w
      30stopniowym upale.czyli niemam falszywego mobila.To samo w skrzyni biegow mam
      pelny syntet odrazu start i w droge zadnych oporow.
      Sumujac;
      olej Mobila No-1 musi miec napis Power Syn byc na zimnie rzadki.
      Pzdr.Michal
      • marekpol Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 04.01.04, 23:54
        Cześć Michale,
        Mówisz że :"Mobil NO-1 jest produkowany tylko w wersji 5-50 i wersji 0-
        50.Wszystkie inne wersje jak ta 10-50 jest podrobka". Przyznam się że 0W50
        jeszcze nie widziałem.
        Zobacz jeszcze jak możesz na te linki czy o tym samym rozmawiamy:
        www.mobil1.com/index.jsp
        www.mobil.com/USA-English/Lubes/PDS/Pds_Files/glxxenpvlmomobil1_0w-40.pdf
        Używam Mobil1 OW40 i również jak w Twoim przypadku zero problemów przy
        odpalaniu silnika podczas silnych mrozów /doświadczenia z ubiegłych lat bo w
        tym nie mieliśmy jeszcze mniej jak -15C/.Jest naprawdę dobry.
        • devote Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 04.01.04, 23:58
          no brawo Michale teraz to dowaliles :) smiech
          • devote Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 04.01.04, 23:59
            zobacz tutaj www.mobil1.com/products/trisynth/index.jsp
            same podruby HEHEHEHEHE
    • marekpol Re: Jak rozpoznas? oryginalny Mobil1 05.01.04, 09:01
      Jako że mam jeszcze 0.5L Mobila 1 zrobię prosty test poprzez włożenie go do
      zamrażalnika ~-25C-30C.Zobaczę jak lepki będzie w tej temperaturze.
      Zatrważające jest to że podróbki mają już identyczne (nowe) opakowanie jak
      oryginały...
    • Gość: zx Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 IP: *.crowley.pl 05.01.04, 09:22
      Osobiście w jednym z serwisów byłem świadkiem, jak mechanicy zbierali puste
      opakowania po w.w. oleju, wcześniej delikatnie je otwierając, tak, aby nie
      uszkodzić korka (tego pierścienia, który powinien zostać po odkręceniu na
      butelce). Spytałem, po co im to - odparli, że za taką nieuszkodzoną butlę 4
      litrową Mobil 0W40 (chyba 40 - nie pamiętam) dostają od faceta 10 zł. Facet
      handluje olejami na giełdzie w Gliwicach... Resztę dopowiedzcie sobie sami...
      • Gość: Michal Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 IP: *.telia.com 05.01.04, 17:08
        W handlu dla ludzi sie sprzedaje tylko te dwie wersje,reszte to sprowadzaja
        kluby sportowe itp.Jezeli sie przejezyczylem to "sorry".Pisalem zupelnie z
        pamieci nie podpierajac sie niczym.Kazdemu moze sie zdarzyc.Pzdr.Michal
        P.S WSzwecji tez trzeba uwazac,nawet firmy trudniace sie sprzedaza czesci i to
        znane,mialy u siebie podrobke Mobil No-1.Takze test z niska temperatura odrazu
        odsloni falszerstwo.Swoja droga to jest straszne ze nawet na bance oleju mozna
        byc "wyruch....."
        • marekpol Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 05.01.04, 17:28
          W Polsce każdy można kupić wszystkie wersje Mobil1. Macie tam prohibicję :-)?
          Właśnie sprawdzałem płynność (nie mogę powiedzieć że lepkość bo nie mam
          sprzętu) przy -25C poprzez obserwację wskaźnika poziomu na butelce podczas
          przechylania.Olej nie powinien pozostawać na ściankach powyżej poziomu.
          Niestety nie udało mi się uzyskać niższej temperatury.Inne oleje pewnie też
          zachowują się podobnie w tej temperaturze.
          • Gość: Michal Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 IP: *.telia.com 05.01.04, 17:34
            Chyba tak.Rynek posiada te dwie wersje niespotkalem innych.
            Zrob tak wylej troche oleju na lejek i niech klapie do butelki.Mobil powinien
            zostac na sciankach zly olej splynie do czystego.Oczywiscie to bedzie cieniutka
            warstwa.Najlepiej chyba bedzie kupic u przedstawiciela Mobila chyba juz Ci nie
            beda gosci rzneli w butelke.Pzdr.Michal
            • Gość: Piotr Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 19:12
              Czy zna ktoś adresy przedstawicieli Mobil 1, nie chce kupować podróby.
        • devote Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 06.01.04, 01:38
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> W handlu dla ludzi sie sprzedaje tylko te dwie wersje,reszte to sprowadzaja
          > kluby sportowe

ze co? u mnie w sklepie stoi jak byk 10-30 i jakies inne lepkosci tez
          sorry Michal ale cos marudzisz
    • Gość: Greg Re: Jak rozpoznać oryginalny Mobil1 IP: *.acn.pl 05.01.04, 21:34
      A hahahaha i wszystko jasne. Teraz juz rozumiem dlaczego nie chcieli mi w
      serwisie MOBiL 1 sprzedac oleju z beczki w jakies puste opakowanie 5l (chcialem
      2.5 litra). Mowili ze nie maja pustych butli. Opakowania tez sa w cenie, potem
      frajerzy na gieldach kupuja w nich Mobila zrobionego z jakiegos gownianego
      Lotosa...
    • qrenblack Podgrzac go na patelni,hehe 06.01.04, 01:40
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka