Dodaj do ulubionych

Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki ?

16.06.10, 06:22
Jak wyglądać dobrze , schludnie i elegancko kiedy nie ma zbyt wiele pieniędzy
, które można przeznaczyć na siebie ? Co Waszym zdaniem sprawia ,że kobieta
wygląda na zadbaną ? Moim zdaniem to zadbana fryzura , brak odrostów i czyste
umyte włosy , dłonie z ładnymi paznokciami. czyste i wyprasowane ubranie i
zapach perfum niekoniecznie tych z najwyższej półki. A jakie jest wasze zdanie ?
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 16.06.10, 06:49
      Ja bym trochę inaczej rozłożyła akcenty - po pierwsze ubranie i fryzura muszą
      pasować do kobiety - do jej wieku, typu urody, stylu życia. Muszą być sensownie
      zestawione kolorystycznie. Dobrane po namyśle i również po namyśle ozdobione
      biżuterią. Ładne paznokcie opiłowane i jeśli pomalowane, to na jeden kolor (IMHO
      strasznie wyglądają wielkie wielokolorowe tipsy do starych dżinsów i nieciekawej
      bluzki).
      Widuję sporo młodych kobiet, które nie zarabiają dużo, pewnie ubierają się w SH,
      a potrafią wyglądać zadbanie.

Czyste ubranie, umyte włosy i brak odrostów to raczej standard i trochę za mało
      na osiągnięcie efektu zadbania czy elegancji.
      • martusia.3 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 20:45
        Co to jest SH?
        • glitch Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 21:44
          second hand
    • zolzatoja Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 16.06.10, 07:11
      To kwestia gustu, a ten się ma albo nie.
      • sylwina76 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 16.06.10, 09:09
        No i buty, buty przede wszystkim nie mogą być tandetne....
        • zuzanna.7 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 16.06.10, 09:57

Dobrze ostrzyżone włosy (wtedy nie ma dużo pracy przy nich samemu w
          domu), zadbane dłonie i stopy ( te przy odrobinie talentu można
          samemu "zrobić" ), jeżeli chodzi o ciuchy to najlepiej klasyka, i
          zasada " im mniej tym lepiej ", poza tym lepiej mieć kilka ubrań
          dobrych gatunkowo niż całą szafę średnich.
          Kupić dobre dżinsy, żakiet, porządne buty i torebkę, resztę garderoby
          można poszukać nawet w lumpeksie, zdarzają się naprawdę dobre rzeczy.
          Chodzi o to, żeby baza była porządna.
          • miedzymorze Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 16.06.10, 13:15
            Dodałabym jeszcze takie sprawy jak:
            - depilacja (żadnych wąsików smile
            - zadbane zęby (niestety to już tanie nie jest)

pozdr,
            mi
          • iamhier Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 19:32
            do zuzanna-prawda jest smutna,ze jak dziewczyna ma piekne
            wlosy,ladne zeby to co ona ma z nimi wiecznie robic? an farbowanie
            jest zbyt leniwa...
          • armanda81 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 12:13
            > Kupić dobre dżinsy, żakiet, porządne buty i torebkę

Na każdą z wyżej wymienionych rzeczy trzeba wydać 200-300 złotych,
            przy czym jedne buty i torebka nie wystarczą. Ktoś, kto nie ma kasy,
            tzn. zarabia, powiedzmy, 1500 PLN na rękę i może z trudem odłożyć
            stówke miesięcznie, będzie na to składał dwa lata.
            • magdalaena1977 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 20:48
              armanda81 napisała:

> > Kupić dobre dżinsy, żakiet, porządne buty i torebkę
              >
              > Ktoś, kto nie ma kasy,
              > tzn. zarabia, powiedzmy, 1500 PLN na rękę i może z trudem odłożyć
              > stówke miesięcznie, będzie na to składał dwa lata.
              Masz rację. Nawet się zdziwiłam, że plan oszczędnościowy jest u wielu osób taki
              drogi.
              Dlatego ja proponowałam niedrogie rozwiązania - dopasowanie ciuchów do danej
              osoby, koordynacja kolorystyczna, odpowiednia biżuteria (może być sztuczna i
              tania).
    • anew3 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 17.06.10, 22:41
      Przyponialo mi sie co powiedziala kiedys moja kolezanka, jej zdaniem
      najwazniejsze sa buty i torebka.Zadbany wyglad,to co opisalas to
      standard moim zdaniem.Dodalabym od siebie: ubt´ranie raczej
      klasyczne i dyskretna bizuteria.
      • nelamela Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 16:41
        Moja babcia-bardzo elegancka pani uwazala tak samo-dobre buty,torebka no i umyte czyste wlosy-to byla kiedys podstawa.Stroj klasyczny zawsze wygladal elegancko.
    • fomica Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 11:09
      Odnoszę czasem wrażenie że własnie te drobiazgi, dodatki, bez
      których można zyć, ale które dopełniaja całośc i tworzą styl są
      najdroższe. Spódnicę, bluzkę i płaszczyk można stosunkowo tanio
      kupić - jest mnóstwo wyprzedaży. Ale juz porządne buty, pasek,
      torebka, perfumy, fryzjer - to prawie zawsze sa drogie rzeczy.
    • turbo_wesz Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 11:38
      żadna kobieta nie wygląda na zadbaną, jeżeli ma na twarzy centymetr tapety.

jak jesteś uboga, to masz szansę na ładną cerę - nie używaj kosmetyków do twarzy, brak ich kupna będzie ci łatwiej przełknąć, jeżeli od tego zależy ilość żarcia w twojej lodówce pod koniec miesiąca
      • lucusia3 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 15:36
        turbo_wesz napisałsuspicious jak jesteś uboga, to masz szansę na ładną cerę - nie używaj kosmetyków do twarzy
        To pewnie teoria pana,który uznaje kąpiel tylko na Wielkanoc i Boże Narodzenie, a mycie zębów za niepotrzebne fanaberie.
        Bez delikatnego makijażu zawsze się wygląda (zwłaszcza od pewnego wieku) na zapóźnioną oazowiczkę czy panią, która przyszła teraz posprzątać (bo takie panie nie w pracy, wyglądają często bardzo zadbanie).
        Owszem kilo taniej tapety to koszmar, ale zupełny jego brak to druga strona tego samego koszmaru. Żadna z tych wersji nie pozwoli wyglądać elegencko i zadbanie.
        Niezły tusz do rzęs, troszkę różu, błyszczyk czy delikatna szminka, lekki podkład czy fluid oszczędnie nałożone, przy zadbanej cerze to to, co potzeba do dobrego wyglądu. Tylko cera rzeczywiście musi być zadbana a do tego nie potrzeba kremów Chanel, ale wody i kosztowo niekoniecznie najdroższego nawilżenia np. Ziaji. Maseczka z ogórka, truskawek, twarożku czy żółtka i oliwy z oliwek, też czyni dużo dobrego przy niewielkich kosztach.
        Elegancja to właśnie zadbanie, i to u oby płci. No i brak ostentacji.
        • iamhier Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 19:30
          do lucusia-to zadziwiajace,bo ja znam wybitnie zamozne kobiety w
          roznym wieku i one SIE NIE MALUJA!!

Nadmiar manikajarzu,ktory jest maskowaniem defektow to domena
          ukrainek z ulicy lub ruskokorzennych.
          • pierwszalitera Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 00:26
            iamhier napisała:

> do lucusia-to zadziwiajace,bo ja znam wybitnie zamozne kobiety w
            > roznym wieku i one SIE NIE MALUJA!!

Malują się, malują, tylko tak, że tego nie zauważasz, głuptasie. wink Na tym polega elegancka sztuka malowania, że podkreśla się naturalne walory urody, maskuje małe niedoskonałości cery i sprawia, że twarz wygląda ładniej niż w rzeczywistości, a podkład, róż, tusz i trochę pomadkowej świeżości na ustach są niewidoczne dla niewprawnego (męskiego) oka.
          • milly4 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 21.09.10, 16:29
            "Nadmiar makajarzu,ktory jest maskowaniem defektow to domena
            ukrainek z ulicy lub ruskokorzennych. "

Elegancja to nie tylko wygląd, ale również kultura osobista i język, kŧórego się używa. Czy wyrażenia: "ruskokorzenne" i "makijaRZ" to elegancja?
          • ofelia1982 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 21.09.10, 21:08

> Nadmiar manikajarzu,ktory jest maskowaniem defektow to domena
            > ukrainek z ulicy lub ruskokorzennych.

Tak. Ale między brakiem makijażu a nadmiarem tapety jest jeszcze ocean możliwości. Ja pracuję w firmie gdzie obowiązuje dress code i kobiety muszą wyglądać elegancko i naprawdę prawie każda się maluje. Niektóre tylko delikatnie, a niektóre bardziej odważnie - co nie znaczy, że bez klasy.
            Śmieszą mnie takie poglądy, że makijaż niszczy skórę (zwłaszcza dobre podkłady z filtramismile lub, że postarza. Takie rzeczy robi ZŁY makijaż.
            • alpepe Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 23.09.10, 21:04
              napisała osoba przed trzydziestką...
      • kobietoniewariuj Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 10:24
        turbo_wesz napisał:

> żadna kobieta nie wygląda na zadbaną, jeżeli ma na twarzy centymetr tapety.
        >
        > jak jesteś uboga, to masz szansę na ładną cerę - nie używaj kosmetyków do twarz
        > y, brak ich kupna będzie ci łatwiej przełknąć, jeżeli od tego zależy ilość żarc
        > ia w twojej lodówce pod koniec miesiąca

na brak makijażu może sobie pozwolić jedna kobieta na trzysta, i to poniżej 25
        roku życia.
        nie radzę oszczędzac na kolorówce.
    • brak.slow Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 11:52
      -jest kilka aspektów tzw "zadbania" może opiszę tylko to, co zarejestrowałam ze
      zwykłych obserwacji. Otóż zadbane włosy to podstawa, często jeśli się nie chce
      farbować, to lepiej tego nie robić, farba nie tylko niszczy włosy, przez co
      wygladają one gorzej, ale nieodpowiednio dobrany kolor potrafi zeszpecić nawet
      najładniejszą kobietę.
      -druga sprawa to sam kształt fryzury. Naprawdę rzadko można zobaczyć panią +50 w
      ładnej fryzurce. Najczęściej jest to cięcie ala czub z przodu, podgolone z tyłu
      i po męsku nad uszami. Istna tragedia. Ja wiem, że włosy juz nie te, chęci też,
      ale taką długość do szyi zawsze warto mieć.
      -twarz: nie chodzi o to, żeby zmarszczek nie mieć, bo ciężko to osiągnąć, ale w
      pewnym wieku warto coś tam czasem zatuszować. Najwięcej dają dobrze zrobione
      brwi, trzeba je wyregulować i jeśli są za jasne-ufarbować "henną" albo poprawiać
      kredką.
      na twarz wystarczy odrobina pudru i od razu inaczej się wygląda.
      -dłonie i stopy o tym juz pisano wyżej. naturalne paznokcie, czyste i opilowane.
      -z ubraniami jest tak, że pewnych zasad trzeba się nauczyć, aby nie kupować nie
      pasujących rzeczy. warto pooglądać jakies programy o stylu, dobieraniu ubrań,
      albo kupic w ksiegarni poradnik i odwazyc się wprowadzac zmiany.
      strój wygląda dobrze, gdy jest dobrze zestawiony kolorystycznie. Ponadto np ja
      zwracam uwagę na to z jakich materiałów ubrania są uszyte. Z obserwacji widzę,
      że 100% bawełniane tshirty, damskie koszylki itd bardzo szybko tracą fason i
      wypiera się z nich kolor.
      Materiał ma wyglądać szlachetnie, elegancko, dobrze się układać itd itd.
      nieważne gdzie i za ile kupujemy, wszedzie mozna upolować coś naprawdę fajnego
      za niewielkie pieniądze.
      • asia_i_p Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 24.09.10, 09:00
        Z tą długością włosów do szyi to bym się nie zgodziła, bo to takie same podejście, jak stwierdzić, że każda elegancka kobieta ma zielone oczy. Są kobiety, którym lepiej jest w długich, są takie, którym lepiej jest w krótkich i tu trzeba wiedzieć, w czym się lepiej wygląda, a nie trzymać się jednej niezłomnej zasady "muszą być długie".
    • iceberg09 Genialne pytanie 18.06.10, 12:14
      Jedno z typu: "Czy jeżeli nie oddycha od wczoraj, to znaczy że nie żyje?" Twoim
      zdaniem, jeśli się ma pieniądze to można chodzić w brudnych szmatach, cuchnąć
      trzydniowym potem i mieć strąki na głowie? Bo wtedy to nie abnegacja ale
      ekstrawagancja???
      • spicy_orange Re: Genialne pytanie 18.06.10, 13:14
        iceberg09 napisał:

Twoim
        > zdaniem, jeśli się ma pieniądze to można chodzić w brudnych szmatach, cuchnąć
        > trzydniowym potem i mieć strąki na głowie? Bo wtedy to nie abnegacja ale
        > ekstrawagancja???

Po pierwsze pytanie brzmiało: JAK osiągnąć elegancki wygląd przy małych
        nakładach finansowych a nie było w nim mowy o tym, że wypchany portfel zwalnia z
        dbania o wygląd.
        Po drugie pytanie jest jak najbardziej na miejscu: masz kaskę, masz lepsze
        warunki startowe do eleganckiego wyglądu (konieczne jest tez wyczucie i dobry
        gust, a tego za kaskę niestety nie kupisz). Nie masz kasy, to musisz pogłówkować
        i się nachodzić, żeby ekstra wyglądać a nie wydać fortuny. Dobre rady JAK to
        zrobić są bardzo pożądane. Zatem Twoja zgryźliwość jest nietrafiona a zacytowany
        przeze mnie fragment Twojej wypowiedzi tylko świadczy o Twojej nieumiejętności
        rozumienia słowa pisanego.
    • chrissis trudno 18.06.10, 13:16
      dobry wygląd to niestety inwestycje w ciuchy, buty, dodatki, fryzjera, kosmetyki
      i nie ma co się łudzić, że można wiele zwojować bez kasy, jak jest jej mało. to
      trzeba się skupić na najważniejszym czyli na dobrze dobranej ale i praktycznej
      fryzurze, której nie trzeba co dwa tygodnie poprawiać u stylisty, na dobrej
      bazie ubraniowej typu porządny żakiet, spodnie, kilka pasujących bluzek, reszta
      może być z second handu, dodatki trzeba mieć dobre ale wielosezonowe czyli
      ponadczasowa klasyka w butach, torebkach, szalikach, okularach itp. no i
      kosmetyki: mało ale dobre i trwałe, bo wbrew pozorom dobry tusz do rzęs starcza
      na dłużej i mniej go wychodzi niż tanich mazideł, a efekt bez porównania. więc
      można to osiągnąć, ale to trudne, wymaga dyscypliny, reżimu w zakupach i
      długiego planowania.
      • ofelia1982 Re: trudno 21.09.10, 21:15
        Z tym tuszem to jakieś przesądy. Przerobiłam Lancomy, Heleny, Max Factory, L'Oreale a do dziś mój ulubiony tusz to Volume Express Lift Maybelline za jakieś kilkanaście złotych.

https://www.stylistka.pl/img/kosmetyk/11425/volume-express-lift-up-maybelline_12325_4.jpeg
        • lili-2008 Re: trudno 30.09.10, 15:46
          Mam tak samo.
          Miałam dużo wysokopółkowych tuszy do rzęs. Jeden dawał wspaniały efekt - YSL Faux Cils Mascara, ale jest tak drogi, że szkoda mi pieniędzy na kupowanie go raz w miesiącu (słaba wytrzymałość, szybko wysycha). Teraz używam tuszu Maybelline - The Colossal (żółty).
          Efekt bardzo podobny do YSL, a koszt 5 razy mniejszy.
          A ten, o którym piszesz Ofelio też może wypróbuję, skoro polecasz.
    • kropkabezkitu Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 13:46
      O kurczę. To ja jestem zaniedbana i to po bandzie. Chodzę z
      odrostami na 5 cm, bo chcę wrócić do naturalnego koloru włosów, a
      dekoloryzacja jest droga i cholernie niszczy włosy, potem bym miała
      kolejny problem z odbudową ich. Rzadko noszę biżuterię bo zazwyczaj
      nie pasuje do mojego stroju którym jest minimalizm, poza tym zabiera
      za dużo czasu przymierzanie co pasuje a co nie. Mam kręcone włosy,
      wyglądają dobrze po 1 myciu, potem ide spac i znowu do pracy,
      szczotki nie dotykam od kilku lat, grzebienia po kąpieli raz na
      mokro, i ide sobie z taką szopką znowu do pracy, bo nie bede myła
      codziennie włosów, są długie i nie sa przetłuszczone, poza tym
      układanie dł. włosów jest czasochłonne. Mam bardzo tanie buty,
      dlatego żę w moim rozmiarze nie mam co szaleć, mało jest butów dla
      mnie, najbardziej lubiłam takie za 29 zł z deichmana, bo pasowały
      mi, mojemu stylowi, mojej kieszeni i wygodzie. Mam rozdwojone
      paznokcie, rzadko maluje bo mi się nie chce, nie mam na to czasu.
      TYle. Czy na karb tych pielęgnacyjnych niedomagań zrzucić brak
      faceta od roku? Hmm.... smile czas coś zmienić big_grin
      • kropkabezkitu Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 13:49
        I właśnie dlatego nigdy nie lubiłam być kobietą, taka co stoi i robi
        miny do lustra i tyłek wypina. Mam mentalność prostego faceta.
        Uwielbiam chodzić z rękami w kieszeniach, wygląda to dekadencko i
        nie przystoi kobiecie, ale mi tak wygodnie!Wnerwia mnie samo
        przygotowywanie stroju. Zajmuje mi to godzine nim wszystko dobiore.
        Kto ma na to czas?
        • e.i.t.h.e.l Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 16:54
          I cierpliwość wink
        • simply_z Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 18:53
          bez przesady czas się znajdzie i warto zainwestowac w dobre buty-a
          dlaczego ,a no dlatego ,że tanie i tandetne obuwie szybko się zużywa ,a
          czasem nawet deformuje stopy.
        • katiko Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 21:44
          Kropka, moze ja Ci jakies fajne buty znajde? Tu w Stanach fajne damskie buty
          mozesz znalezc i w rozmiarze dzieciecym i calkiem sporym.
          Ja wiem, ze w Polsce to czasem problem. Mialam przyjaciolke co miaja noge 42 i
          ciotke co miala rozmiar 32 albo 34... Obie wciaz narzekaly.

Jak sie odezwiesz na priv i podasz co Cie interesuje i jaki rozmiar to przy
          najblizszej okazji moge sprawdzic czy maja cos fajnego w Twoim rozmiarze. Bede
          robic zakupy w przyszla srode lub czwartek.
      • katiko Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 21:41
        Dekloloryzacja jest droga i nie zawsze dziala. U mnie nie zadzialala z jakies
        10lat temu a juz wtedy kosztowala mnie 350zl...

Jak masz ladna twarz i ksztal glowy, to przy 5cm mozesz sie obciac na
        "dziewczeca" chlopczyce. Mnie tak kiedys obcial moj fryzjer z Gdanska i byla to
        moja ulubiona fryzura. Tylko znajdz prosze dobrego fryzjera by Ci nie zrobil na
        "jajoglowe" jak mi kiedys zrobila przemila fryzjerka...
        Jak nie - to przeczekaj smile.
        Umyte wlosy, ladnie uczesne albo zwiazane, lekki makijaz i usmiech i na pewno
        wygladasz super.
      • ofelia1982 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 21.09.10, 21:27
        Kropkobezkitu, to Twój wybór, że nie chcesz być zadbana. Ja tam lubię ładnie wyglądać, lubię gdy faceci się na mnie patrzą a kobiety komplementują, że mam coś tam fajnego. Czas się znajdzie - maseczkę na twarz kładę razem z henna na brwi i idę do komputera (15 minut), wracam, zmywam. Paznokcie robię oglądając film/serial lub czytając książkę. Włosy codziennie układam (no to jest faktycznie coś czego nie lubię), a makijaż robię od lat i zajmuje mi 6 minut (kiedyś liczyłamsmile - podkład, korektor pod oczy, pędzel z pudrem, róż i tusz. Jak mam więcej czasu i ochoty to dodatkowe 2 minuty przeznaczam na malowanie oka (cień lub kreska). po każdej kąpieli smaruję się balsamem (40 sekund?), a uda żelem wyszczuplającym robiąc im masaż. Od lat mam nawyk, że przed snem kremuję ręce i nogi (10 sekund).
        To naprawdę nie kosztuje ani dużo czasu, ani pieniędzy - najlepsze maseczki do twarzy ma nasza polska Farmona i Ziaja (peeling enzymatyczny bomba!) za kilka złotych, henna to 2zł i i 1zł woda utleniona; maseczka do włosów nie musi być droga, balsamy świetne ma Ziaja, pudry Rimmel (w promocji poniżej 20zł), płyny do kąpieli Rossmann Babydream, peelingi do ciała Joanna, lakiery i odżywki do paznokci Wibo (i bardzo modne odcienie!), krem do rąk Glicea, a tusz Maybelline (mój nr 1) . Więcej pewnie trzeba wydać na krem do twarzy i dobry podkład, ale to też kwestia trafienia - ja ostatnio testuję krem na noc do cery naczynkowej Farmona Dermacos Anti-Redness za 14zł i na razie mi bardzo pasuje. Podkład akurat lubię mieć dobry (teraz Vichy), ale dużo dobrego słyszałam o Rimmelu i tańszych.
        Do kosmetyczki na maniicure i pedicure nie chodzę - sama sobie robię w domu. Oczyszczanie twarzy tez sama uskuteczniam peelingami. Brwi tez nauczyłam się sama robić, w tym henna.
        Wystarczy chcieć..
    • aleksandra_1981 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 13:49
      ciuchy kupuję tylko na wyprzedażach, chodzę także do outletów, tam
      można znaleźć ciuchy sprzed kilku sezonów, które nie kosztują
      fortuny. Staram się kupować stroje klasyczne, one nigdy nie starzeja
      się. Dbam także o swoje rzeczy, piorę ręcznie bądz w niskich
      temperaturach, uzywam środków do rzeczy białych, czarnych,
      kolorowych np. Vanisch i zawsze dodaje je do prania. Dzięki temu tak
      naprawdę rzadko kupuję ciuchy, bo mam jeszcze wiele sprzed kilku lub
      nawet kilkunastu lat. Materiały - tylko dobra jakość.
      Fryzjer - tak, jak napisała jedna z poprzedniczek - ważne jest
      planowanie. Usługi fryzjerskie są drogie, więc jesli w danym
      miesiącu płace za prąd, to do fryzjera idę dopiero w kolejnym,
      dzięki temu rozkładają mi się wydatki. Moja Mama chodzi do fryzjerki
      ze swoją farba, tez fajnie wygląda, cięcie, proste,
      nieskomplikowane, myję głowę, suszę, trochę żelu i jest ok.
      Raz na tydzień dokładny manicure, raz na 2 - pedicure - Mama mnie
      tego nauczyła.
      Kosmetyki - jestem rzeczniczą polskich firm, AA, Eris, Dermica,
      Evelin, Ziaja - dobra jakośc za niską cenę
      Perfumy kupuje raczej w Super Pharm, mają atrakcyjne ceny
      Codziennie nakładam balsam do ciała.
      Dzięki tym wszystkim zabiegom, wydawałoby się normalnym czuję się
      zadbana i zadowolona, bo nie wydaję mnóstwa pieniędzy smile
    • istisna Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 14:19

tanie perfumy pachna po prostu TANIMI PERFUMAMI, wiec lepiej je po prostu
      zastapic podrobkami znanych perfum

• tarkiina.arawis Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 14:29
        jak kogoś nie stać na porządne pasujące do skóry perfumy to sto razy lepiej
        pachnieć po prostu czystością, a nie jakimiś tanimi perfumami czy podróbkami
      • crises Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 21.09.10, 18:08
        Wśród tanich zapachów jest wiele ciekawych kompozycji. Np. Neblinę YR stworzyła słynna kobieta-nos, Sophia Grojsman.

A podróbki pachną burdelowo zawsze. Ile razu zwęszę podróbkę Angela, rozglądam się, gdzie jest w okolic agencja towarzyska.
    • karaokee Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 14:21
      Moim zdaniem, aby wyglądać elegancko trzeba zadbać o dodatki - chustka na szyję,
      kolczyki, ładne korale, buty, torebka. Tzw. "baza" może być niewielka, ale
      zmieniając dodatki zmienia się charakter całego stroju.
    • nessie-jp Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 16:59
      Nowe, niezniszczone buty
      • iamhier Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 19:41
        W tej chwili to jest wybieg na ulicach lumpeksowy.Ja normalnie mam
        wrazenie,ze Polki to milionerki....

Ja nie lubie lumpeksow..lubie rzeczy drogie i rzeczy bardzo
        tanie,ale ciuch ma byc tylko moj....
    • iamhier Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 19:28
      Im więcej pieniędzy kobieta na siebie potrzebuje tym jest brzydsza i
      mniej sexowna....

• hellulah Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 19:28
      Nie zajrzałam jeszcze co napisali inni. Od siebie powiem tak:

- zgadzam się że podstawą jest po prostu czysty, schludny wygląd; higiena osobista to absolutna podstawa!

- zadbana fryzura niekoniecznie musi oznaczać farbę, według mnie podstawą są dobrze przycięte, umyte, odżywione i ułożone włosy (mogą być krótkie, długie czy jakiekolwiek, ale nie mogą być spalone, skudlone, pierzaste, brudne, fuj); jeśli farba to niestety nie taka, która przepala włosy albo ma dziki, "płaski" kolor niedopasowany do karnacji i stylu i faktycznie - bez odrostów!

- czyste ubranie to także oczywistość, ja dodam że powinno być dopasowane do sylwetki i okazji, bez przetarć, bez strzępiących się nitek, i z naturalnych tkanin albo z tkanin, które nie biją po oczach sztucznością i tandetą; zamiast kupować byle co byle więcej, lepiej rzadziej ale dobrze, czasami i w tanich sieciach da się upolować coś całkiem niegłupio odszytego co się dobrze pierze i nosi

- absolutnie ważny jest dobrze dopasowany stanik, nie jakieś "dobre-dla-każdego" 75B tylko stanik w prawdziwym rozmiarze, dobrany do konkretnej figury, niestety na tym nadal Polki lubią głupio oszczędzać a potem widzi się tabuny kobiet z piersiami w okolicy pępka czy w najlepszym wypadku łokci, z zapięciem stanika gdzieś w okolicy szyi czy łopatek, z bułami wylewającymi się seksi z dekoltu albo z biustem rozciapcianym na klatce piersiowej... smutne.

- bardzo ważna jest torebka - taniuśkie ceratki są niestety taniuśkimi ceratkami i nigdy nie wyglądają dobrze; może wyszukać torebkę ze sztucznego materiału, ale o solidniejszą, starannie wykonaną, albo taką całkiem nie na poważnie (np. z plecionki trzcinowej czy z materiału tekstylnego)

- perfumy z najniższej półki często mają paskudny, tandetny zapach (mówię o podróbach sprzedawanych w hipermarketach), już te z drogerii bywają zadziwiająco dobre; ostrożność zalecana

- dodałabym zadbaną skórę twarzy i ciała oraz lekki makijaż nawet tylko błyszczyk, korektor pod oczy i muśnięcie lekko pudrem i różem oraz tusz do rzęs
      • iamhier Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 19:35
        ale ja ci tlumacze,ze kobiety majace duzo szmalu na ulicy wygladaja
        jak kobiety ubogie...to tyle te z euro.wschodniej maja nadmiar
        wszystkiego i super stroje idac po zapomoge...
      • psy_i_kaczki Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 10:49
        czytam wasze odpowiedzi i zastanawiam się, czy nie jestem przypadkiem z innego świata. Nie maluję się, zamiast torebki chodzę z plecakiem (nie jestem w stanie wyobrazić sobie, co może być fajnego w obciążaniu jednego ramienia), moja ulubiona bluza ma przetarty rękaw, a spodnie dziurę na kolanie. Czy to koniec świata? Zgadzam się, co do odpowiednio dobranego stanika, ale nie myślę o tym pod względem elegancji, tylko zdrowia i wygody. No i higiena osobista - podstawa. Cała reszta g...o mnie obchodzi, czy się komuś podobają moje niefarbowane włosy lub brak "odrobiny pudru, różu i tuszu", czy nie. Żyję w zgodzie z moim ciałem i umysłem, a szufladkowanie ludzi, bo wyglądają tak a nie inaczej, jest jak życie mi wiele razy udowodniło - czystą głupotą.
        pozdrawiam
        • psy_i_kaczki Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 11:00
          aha, i jeszcze jedno-> czemu tak niewiele kobiet stawia na wysportowaną sylwetkę? co jest ważniejsze - ubrania, dodatki, czy raczej jędrne, gibkie ciało, na którym można polegać? A ja tak lubię pięknie zarysowane kobiece mięśnie, zwłaszcza na rękach i nogach mrrr smile
          • wiatro-dmorza Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 20:43
            popieram
        • ofelia1982 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 21.09.10, 21:41
          Psy_i_kaczki, jako kobieta z drugiego bieguna - poczułam, że powinnam mieć wyrzuty sumieniasmile Oczywiście, że to jest Twój wybór jak wyglądasz. Z Twojego opisu wynika, że jesteś wysportowana, dbasz o higienę i czystość, ale nie lubisz podkręcać swojej kobiecości - ani ubraniami, ani makijażem, ani dodatkami. To jest Twój wybór, nikt tego nie krytykuje i nie wiem skąd u Ciebie opinia, że ktoś Cię szufladkuje(?)
          Ja wolę wyglądać inaczej - lubię wbić się w kieckę, czasami obcas, plecak akceptuję tylko w okolicznościach sportowo-turystycznych (podobnie jak obuwie sportowe i bluzy czy dresy), lubię się malować. No lubię czuć się kobieco po prostu.
          Jeżeli jesteś zadbana (czyste ciało, ubrania,dobra figura, cera, włosy) - to chyba sama wiesz, że dobrze wyglądasz, a reszta to tylko Twój styl "na luzaka", prawda?
      • armanda81 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 12:01
        Podsumowując: dobrze ścięte włosy, dobrze skrojone ubrania z dobrych
        gatunkowo tkanin, dobry stanik, dobra torebka i perfumy nie z
        najniższej półki, czyli po prostu trzeba mieć kasę, bez tego ani
        rusz.
    • raramuri Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 22:23
      czystość itp. - jak poprzedniczki.

co do ciuchów... klasyka jest o wiele droższa niż ciuchy na jeden sezon, niestety. zaprzyjaźnić się z maszyną do szycia, lub jakąś krawcową/krawcem i znaleźć sklep z dobrej jakości tkaninami (bo krawcy naliczają też własną prowizję za materiał). cenowo wyjdzie jak kupowanie nowych sezonówek w sklepach sieciowych.
    • lisow8 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 23:07
      z autopsji: zaoszczędziłam majątek na fryzjerze - przestałam farbować włosy; i powiem Ci szczerze, ze teraz wyglądają o wiele lepiej - zdrowe, lśniące i dobrze obcięte.
      jeśli chodzi o elegancję w ogóle - pamiętam hasło jeszcze z czasów dzieciństwa: najważniejsze są porządne buty i włosy smile
      wpowadzając to w życie ciuchy kupuję w second handach a buty bez wyrzutów sumienia tam, gdzie chcę smile)
      aaaa i dłonie! koniecznie! zadbane dłonie to minimalne koszty smile
      • lavenders27 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 18.06.10, 23:58
        Dbanie o higienę to podstawa, więc ja bym w ogóle o tym nawet nie wspominała.

Ważna jest fryzura - bo ona "robi" całość. Nawet ciuchy od Diora nie pomogą, jak
        się ma na głowie smętne strąki. No i zadbane, eleganckie, czyste buty -
        najlepiej na wąskim obcasie powyżej 5 cm, nie muszą to być niebotycznie wysokie
        szpilki. Plus pasująca do butów torebka - można mieć jedną czarną, ale porządną.

Co do ciuchów, to najlepiej wyglądają moim zdaniem dopasowane princeskiza
        kolano + biała/czarna bluzka. Wygląda elegancko, a jednocześnie bardzo sexy -
        nadaje się i do pracy (pod spód bluzka bluzka) i na randkę (wtedy może więcej
        odsłaniać) i na rodzinną imprezę. Można z nimi pokombinować naprawdę różne
        warianty na każda okazję - żakiet, pasek, korale, broszka i już mamy coś innego.
        Ja mam ich w szafie ze 20, dzisiaj też nie mogłam sobie odmówić i kupiłam
        kolejną - na wyprzedaży za 100 zł, więc budżetu nie rujnuje, a naprawdę warto
        mieć w szafie.
    • dubienka33 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 08:24
      Wszystko to prawda. Dentysta niestety sporo kosztuje, dobry fryzjer
      w cenie, kosmetyki nawet te podstawowe coraz droższe...
      Pomimo to kobitki się starają.
      Jest jeszcze jedna kwestia brak przykrego zapachu. I tu znowu
      problem, bo woda droga. Niestety zapach potu wydobywający się z
      różnych części ciała przeczy urodzie i zadbaniu. Dyskwalifikuje
      zawodowo i towarzysko.
      • moo-n Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 09:48
        Jak się ma 20 kilka lat to nie problem, ale problem zaczyna sie później.Jestem
        po 40-tce, szczupła sylwetka w sieciówkach rzeczy udziwnione w stylu
        młodzieżowym( nie mam zamiaru wyglądać jak własna córka), w sklepach nobliwe, a
        jak szykowne to drogie, na bazarach niskiej jakości.Pozostają second handy,
        stylem coś się znajdzie, ale rzadko znajdę coś nie znoszonego.Uszyte u krawcowej
        to nie to samo co kupowane w sklepie.W tym wieku trudno nie farbować włosów, a
        tani kosmetyk cudów nie uczyni.
        Moim zdaniem rolę gra typ urody, są kobiety, które i w siwych włosach dobrze
        wyglądają, co by nie założyły to im pasuje i naprawdę nie potrzebują wtedy wiele
        gotówki.
        • iamhier Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 10:39
          do moon-niestety to prawda,na dodatek firmy kosmetyczne zapominaja o
          mezczyznach,jest niewiele kosmetykow dla mezczyzn w drogeriach
          • ofelia1982 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 21.09.10, 21:46
            Serioo?? Bo ja widzę ciągle jakieś serie "przed, po i w trakcie golenia dla mężczyzn"wink, kremy dla mężczyzn, zapachy, dezodoranty, sztyfty pod oczy i inne cuda. Ostatnio widziałam lakier do paznokcie dla mężczyzn (w Inglocie, po pomalowaniu prawie nie widać a faktycznie nadaje baaardzo naturalny wygląd paznokciom)
    • cilantre Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 10:33

"ruskokorzenne (a on prawie zawsze sa dentystkami w Polsce"

Dlaczego akurat DENTYSTKAMI ???
      • iamhier Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 10:38
        bo to intratna profesja
    • armanda81 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 12:02
      Mydłem nie usuniesz pryszczy ani plebejskich rysów. Do tego
      potrzebne są dobra kosmetyczka i stylistka, czyli pieniądze.
      • annnnia Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 14:34
        co to sa "plebejskie rysy"?
    • armanda81 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 19.06.10, 12:18
      Jak się ma 20 lat, dobrą figurę i ładną twarz, to przy odrobinie
      gustu i inwencji można się świetnie ubrać za grosze. Z tym, że
      raczej w stylu sportowym lub artystycznym. Elegancja wymaga,
      niestety, kasy. Czasem można w ciucholandzie trafić na elegancki
      żakiet w dobrym stanie, ale trzeba mieć szczęście. A co do perfum z
      nie najwyższej półki... cóż, lepiej kupić dobry dezodorant.
    • ofelia1982 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 21.09.10, 21:32
      Kropkobezkitu, to Twój wybór, że nie chcesz być zadbana. Ja tam lubię ładnie wyglądać, lubię gdy faceci się na mnie patrzą a kobiety komplementują, że mam coś tam fajnego. Czas się znajdzie - maseczkę na twarz kładę razem z henna na brwi i idę do komputera (15 minut), wracam, zmywam. Paznokcie robię oglądając film/serial lub czytając książkę. Włosy codziennie układam (no to jest faktycznie coś czego nie lubię), a makijaż robię od lat i zajmuje mi 6 minut (kiedyś liczyłamsmile - podkład, korektor pod oczy, pędzel z pudrem, róż i tusz. Jak mam więcej czasu i ochoty to dodatkowe 2 minuty przeznaczam na malowanie oka (cień lub kreska). po każdej kąpieli smaruję się balsamem (40 sekund?), a uda żelem wyszczuplającym robiąc im masaż. Od lat mam nawyk, że przed snem kremuję ręce i nogi (10 sekund).
      To naprawdę nie kosztuje ani dużo czasu, ani pieniędzy - najlepsze maseczki do twarzy ma nasza polska Farmona i Ziaja (peeling enzymatyczny bomba!) za kilka złotych, henna to 2zł i i 1zł woda utleniona; maseczka do włosów nie musi być droga, balsamy świetne ma Ziaja, pudry Rimmel (w promocji poniżej 20zł), płyny do kąpieli Rossmann Babydream, peelingi do ciała Joanna, lakiery i odżywki do paznokci Wibo (i bardzo modne odcienie!), krem do rąk Glicea, a tusz Maybelline (mój nr 1) . Więcej pewnie trzeba wydać na krem do twarzy i dobry podkład, ale to też kwestia trafienia - ja ostatnio testuję krem na noc do cery naczynkowej Farmona Dermacos Anti-Redness za 14zł i na razie mi bardzo pasuje. Podkład akurat lubię mieć dobry (teraz Vichy), ale dużo dobrego słyszałam o Rimmelu i tańszych.
      Do kosmetyczki na maniicure i pedicure nie chodzę - sama sobie robię w domu. Oczyszczanie twarzy tez sama uskuteczniam peelingami. Brwi tez nauczyłam się sama robić, w tym henna.
      Wystarczy chcieć..
      Co do zadbania ogólnie - moim zdaniem najważniejsza jest FIGURA, WŁOSY i CERA. Z figurą może być problem - tego tak szybko się nie naprawia, ale wiele jest kobiet, które spędzają czas na kupowaniu ciuchów etc., zamiast zająć się właśnie figurą. Sensowna dieta i trochę ruchu i po jakimś czasie każdy może zobaczyć efekty.
      Z włosami jest gorzej - to bywa wydatek, zwłaszcza jeżeli ktoś farbuje włosy u fryzjera. Ja generalnie widzę bardzo mało kobiet z dobrze pomalowanymi włosami - króluje żółty blond. Mam przez to często wrażenie, że naturalny kolor + lśniące włosy na tych dziewczynach wyglądałyby o niebo lepiej. No a cera - główny wróg to fajki oczywiście i łatwo rozróżnić osobę, która pali (szara cera).
      Nie zgadzam się, że torebki i buty muszą być top of the top. Jak się ma gust to nawet fajne okazy się upoluje w CCC itp.
      • solejrolia Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 21.09.10, 22:29
        jestem zadbana, a wiele nie muszę robić.
        figura ok, ciuchy na mnie leżą, ale ciuchy dostosowałam do stylu pracy, więc przede wszystkim wygodnie i odpowiednio do pogody (bo dość dużo spędzam czasu na dworze, w terenie).
        jakieś dżinsy+ bluzka koszulowa, na wierzch sweterek lub luźny żakiet, a odkąd zrobiło się chłodniej kurtka. zwykle mam przy sobie 2 kurtki- lżejszą i cieplejszą, jedna z nich w samochodziewink i 2 pary butów, lekkie sandałki, czy balerinki, i cieplejsze. ostatnio to były kalosze.
        porządna torebka.
        poza oczywistymi rzeczami, typu prysznic przed pracą i umycie włosów, co dzień delikatnie maluję się. makijaż zajmuje mi 1-2minuty, nie stosuję kremów na twarz, tylko punktowo preparat antyseptyczny, potem puder sypki, cień do oka, maskara i już. wieczorem, ale raczej co drugi- trzeci dzień robię paznokcie, i siadam do komputera, czy też oglądam film.
        do kosmetyczki nie chodzę, kremów czy innych maseczek nie używam (lekarz dermatolog odradził mi) jedynie co to do fryzjera bardzo regularnie chodzę. znalazłam na mojej wsi takiego oszołomatongue_out który eksperymentuje wink i za każdym razem inaczej mnie strzyże, już dwa razy pod rząd zapłaciłam całe 10zł za wizytę, zatem tyle co nic. farbować włosów nie muszę i nie robię tego.
        i to pokrótce tylesmile
        • babeth Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 23.09.10, 17:33
          Włosy- pianka taft zielona- doradzona przez fryzjerkę, w cenie 10 zł. Ozdoby- kolczyki ręcznie robione to wydatek rzędu kilkunastu złotych (lub mniej na głównym deptaku w Krynicy zapłaciłam ...6 zł za parę).
      • agattka_84 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 24.09.10, 10:57
        > Paznokcie robię oglądając film/
        > serial lub czytając książkę.

Jak "robisz paznokcie" podczas czytania książki? wink
      • agattka_84 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 24.09.10, 11:15

> lakiery i odżywki do paznokci Wibo (i bardzo modne odcienie!)

Nie chciałabym być złośliwa, ale może to właśnie tanie lakiery Wibo są przyczyną poniższego?

forum.gazeta.pl/forum/w,211,116747174,116747174,Pielegnacja_paznokci_u_stop_po_lecie.html
        • ofelia1982 Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 24.09.10, 19:57
          Zonk. Do malowania paznokci u stóp nie używałam Wibo. Ale miło mi, że tak dokładnie mnie obserwujeszsmile
    • ginalina Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 23.09.10, 18:05
      Ładne skórzane buty, dobrze wypastowane czynią cuda. Klasyczne półbuty - w miarę modne, nie kwadratowe czuby - mogą być z odrobiną ekstrawagancji, pasują do wszystkiego. I służą przez kilka lat, jeśli dba się o nie.
      Dżinsy - zajść do Wranglera, popatrzeć, sprawdzić kolory i fasony, przymierzyć i poszukać "odpowiedników".
      Klasyczna marynarka - nigdy za szeroka, musi być dopasowana, żeby nie wisiała.
      Biała koszula musi być biała - nigdy szara ze starości czy też od prania (należy prać je ręcznie).
      Fryzura - to nie tylko czyste włosy. Koński ogon - wysoko, rozpuszczone - to półdługie, lekko podcieniowane. Nie trzeba farbować, można kupić szampon koloryzujący i samej lub z pomocą koleżanki (męża) pokryć włosy za 20 zł miesięcznie lub taniej. Odrosty prawe zerowe.
      Dodatki - moim zdaniem to może być zwykły pierścionek (z kruszcu), ładny zegarek (żadne oczka świecące, powinna być prosta klasyczna tarcza i zwykła bransoletka lub lepiej skórzany pasek). Torebka - żaden worek, można znaleźć niedrogie i niebanalne, takie z nutką lekkiego szaleństwa.
      O makijażu już dziewczyny pisały: podkład, choćby lekki - obowiązkowy, bo wyrównuje koloryt cery i nie widać cieni, pajączków, przebarwień, zmęczenia, wiec skóra jest gładsza i ładniejsza, a więc twarz robi dużo lepsze wrażenie. W drogerii trzeba poszukać porad i dopasować sobie odpowiedni kolor i rodzaj.
      A na perfumy najlepiej sobie odłożyć pieniądze. Zawsze odróżnię, czy zapach to górna, średnia czy najniższa półka. A wcale nie jestem znawczynią. Więc otoczenie też może być w stanie ocenić rodzaj perfum. Są fajne promocje w Rossmannie, albo w Superpharm. Rossmann ma tę zaletę, ze można zamóić u nich na stronie, a odebrać w drogerii, odpadają więc koszty przesyłki, a jest gwaranacja, że woda to oryginał, i to czasem za 90 zł.
      A w ogóle, jeśli chcesz być osobą elegancką - bo może jesteś, a pytasz tylko o naszą opinię - to rozejrzyj się wokół i oceń, kto Twoim zdaniem wygląda elegancko i co się na to składa. Po naszych postach już wiesz, na co zwracać uwagę smile
      • milamala Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 23.09.10, 21:39
        Moje kochane, każdemu pasuje co innego. Nie każdnemu pasuje jakas konkretna nawet śliczna marynareczka czy jeszcze śliczniejsza spódniczka albo taki czy inny sweterek.
        Trzeba umieć dobrać ciuchy do swojego wieku, charakteru, sylwetki.
        Są ciuszki, których się nie prasuje, więc nie należy uogołniać, że wszystko musi być wyprasowane.
        Czystość to podstawa, i chyba nie ma co o tym pisać, bo mysle, że dla każdego to jest jasne.
      • jagoda_pl Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 24.09.10, 11:35
        Uwielbiam takie kategoryczne rozporządzenia policji modowej...
        • ginalina Co masz na myśli? 01.10.10, 13:01
          Nie mówimy o modzie, tylko o elegancji. Do czego konkretnie masz zastrzeżenia? Uważasz, ze np. buty modne przed 10 laty będą do dziś eleganckie? Nie, ale klasyczne fasony tak.

Przez kilka ostatnich lat miałam do czynienia z - naprawdę - setkami kobiet w pracy. Opisałam głównie moje, ale nie tylko, spostrzeżenia.
      • alba.alba Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 20.10.10, 19:42
        ginalina napisała:
        > Rossmann ma tę zaletę, ze można zamóić u nich na stronie, a
        > odebrać w drogerii, odpadają więc koszty przesyłki

Pierwsze słyszę, żeby w Rosmannie można było zamawiać przez internet. Przejrzałam ich stronę i nic takiego nie ma.
    • asia_i_p Re: Jak elegancko wygladać kiedy brakuje gotówki 24.09.10, 09:04
      Unikać workowatych ciuchów - na kobietach o każdej figurze lepiej wyglądają ubrania rozsądnie dopasowane do figury. Trzymać się prosto. Dobrać ubrania kolorystycznie. Nie przesadzić z makijażem, biżuterią i perfumami. Fryzurę dobrać do rysów twarzy i kształtu czaszki, kolorystykę ubrań, makijażu i ewentualnie farby do włosów do karnacji i oczu (w tej kolejności). Buty powinny być niezniszczone i raczej niezbyt ozdobne, torebka też.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka