Dodaj do ulubionych

Zamienniki lekarstw drogich na tańsze .

16.02.11, 15:04
J/w może stwórzmy listę lekarstw (oczywiście bez recepty ) na tańsze o takim samym działaniu i składzie .
Wczoraj robiłam zakupy gdyż dzieciaki sie pochorowały a wcześniej trochę pobuszowałam i zamiast zwyczajowo wydać ok 90 zł wydałam 31 zł i tak :
1) Ambrosol 200 ml 15 mg - 9 zł - identyczny skład jak Flavamed 12 zł za 100 ml - 15 zł na +
2) Eferalgan czopki 80 mg - 5,8 zamiast Nurofen czopki 80 mg 17 -11,2 na +
3) Septolux do gardła spray za 10 zł zamiast Tantum Verde 32 zł - 22 zł na +
4) Maść do smarowania pleców i klatki za 6 zł zamiast Vica za 18 zł - 12 zł na +
Wiem że nie każdy zna się na lekach ale warto czasem poszukać tańszych nie reklamowanych leków i zawsze można sie spytać Farmaceuty w aptece .
Jak widać wyżej zaoszczędziłam 60 zł nic nie ujmując dzieciom .
Proponuję wpisywać w wątku propozycje bo szczyt grypowy przed nami.
Obserwuj wątek
    • marya5 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 15:39
      Fajny wątek. Warto poszukać , ja np. robię zakupy w "aptece z plusem" , mają niskie ceny, wiele promocji, a w godzinach od 8-16.00 codziennie na produkty bez recepty dodatkowo 20% rabatu.
      Ostatnio zamiast Fervexu 8 saszetek za 13zł, kupiłam Febrisan 8,99 / 8 saszetek - działanie to samo.
    • kitkat22 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 15:40
      podaj pls nazwe masci do smarowanie
    • agattka_84 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 15:41
      > 4) Maść do smarowania pleców i klatki za 6 zł zamiast Vica za 18 zł

A jak ta maść się nazywa?
      • agnesp76 zamiast vicka 16.02.11, 15:54
        aromactiv - ale i ta i vick dla starszych (powyżej 7. roku życia)

dla małych: pulmex i tańszy depulol
        • agnesp76 wick n/t 16.02.11, 15:57
    • aurinko Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 15:51
      joanna_p2 napisała:

> 2) Eferalgan czopki 80 mg - 5,8 zamiast Nurofen czopki 80 mg 17 -11,2 na +

Skład efferalganu - paracetamol. Skład nurofenu - ibuprofen. To są inne leki, na początku wątku napisałaś "o takim samym działaniu i składzie" a tymczasem podajesz przykład leków, które nie mają takiego samego składu.

> Proponuję wpisywać w wątku propozycje bo szczyt grypowy przed nami.

Proponuję jeszcze kilka razy sprawdzić skład leków, zanim się wpisze je na forum, bo można bardziej zaszkodzić niż pomóc podając nieprawdziwe informacje.
    • agnesp76 Efferalgan a nurofen 16.02.11, 15:52
      joanna_p2 napisała:

to akurat zupełne inne leki - w efferalganie substancją czynną jest paracetamol, a nurofen jest na ibuprofenie. Dziełanie podobne, ale to nie zamienniki.
      • roseanne Re: Efferalgan a nurofen 20.02.11, 23:28
        paracetamol jest metabolizowany przez watrobe, obniza temperature i jest przeciwbolowy

ibupronen jest dodatkowo lekiem przeciwzapalnym, zmniejszajacym obrzeki np stawow, metabolizowany przez nerki, - z tego powodu dla wielu osob zabroniony

nie sa to leki zamienne!
    • jagoda_pl Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 15:59
      Od lat (jeszcze przed kampanią reklamową) kupuję Ibum zamiast Ibupromu czy Nurofenu.
    • anusia29 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 16:00
      Ambrosol i Falvamed mają inna ilośc substancji czynnej na ml, a więc NIE SA zamiennikami.
      • joanna_p2 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 16:04
        Ambrosol 15mg (jest też 30 mg) i Flavamed 15 mg ma identyczny skład .
      • joanna_p2 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 16:13
        O to dowód że Ambrosol i Flavamed to to samo , nie jestem debilką zanim kupiłam sprawdziłam i spytałam Farmaceutę .

www.doz.pl/apteka/p18354-Ambrosol_Pliva_15_mg5_ml_syrop_200_ml
        www.doz.pl/apteka/p9053-Flavamed_syrop_15_mg__5_ml_100_ml
      • anusia29 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 20.02.11, 13:28
        Skład ten sam, ale stężenie inne, a więc nie jest tak, że 5 ml Ambroksalu = 5 ml flavamedu.
        • nowel1 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 21.02.11, 22:55
          Flavamed ma 15 mg/5 ml, a Ambroksol albo 15/5, albo 30/5 (dwa różne stężenia)
    • joanna_p2 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 16:03
      Maść to Analgol (tylko dla starszaka - 7 lat - dodatkowo dodaję troszkę wazeliny ).
      Co Eferalganu wiem ze jest to inny składnik czynny (wiem powinnam o tym napisać ) chodziło mi o lek p/bólowy i p//gorączkowy czyli tak samo działający .
      • konwalia-82 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 16:37
        inaczej się dawkuje
        są sytuacje kiedy czasem lepiej podać jeden czy drugi
      • imasumak Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 17:44
        Ale to nie jest to samo. Poza tym sporo ludzi nie toleruje ibuprofenu.
        • pacynka27 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 19.02.11, 21:44
          Pewnie, że nie to samo. Na moje dziecko paracetamol nie działa, gorączka spada wyłącznie po ibuprofenie.
          • franula Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 20.02.11, 01:06
            rutinoscorbin - znacnie tańszy cerutin
    • konwalia-82 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 16:33
      joanna_p2 napisała:

to są dwie różne substancje czynne paracetamol i ibuprofen
    • niebieski_lisek Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 16:49
      Fajnie że zwróciłaś uwagę na ten problem - zamienniki mają ten sam skład, rozsądnie jest z nich korzystać. Tylko nie uważam że przydatne jest wymienianie nazw lekarstw na forum. Zawsze w aptece można zapytać farmaceuta i na to bym się zdała zamiast kombinować samemu.
    • imasumak Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 16.02.11, 17:40
      Eferalgan jest na bazie paracetamolu, a Nurofen ibuprofenu. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
      • my.mojenowekonto Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 19.02.11, 18:43
        Ja kupuję Kidofen w syropie dla dzieci zamiast Nurofenu. Rożnica w cenie bardzo duża.
        • famidyna Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 20.02.11, 20:26
          jeszcze tańszy jest bufenik, szczególnie opłaca się dla starszych dzieci w dawce 200mg/5ml, pojemność 100ml prawie 2x taniej niż nurofen forte dla dzieci
          • ewma Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 20.02.11, 21:36
            famidyna napisała:

> jeszcze tańszy jest bufenik, szczególnie opłaca się dla starszych dzieci w dawc
            > e 200mg/5ml, pojemność 100ml prawie 2x taniej niż nurofen forte dla dzieci

Wczoraj zapłaciłam z bufenik 200g/5ml ponad 26 zł.
            • famidyna Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 02.03.11, 22:59
              powinien kosztować coś około 21 PLN, nurofen forte 50 ml ok 18 PLN
    • jagoda85 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 19.02.11, 19:02
      Dziewczyny może wam się to przyda, ja często z tego korzystam
      leku.pl/comparer
    • konwalia-82 dlaczego nie zapytacie farmaceuty? 19.02.11, 19:13
      jak w temacie:dlaczego? przecież doradzi wam na miejscu
      • babeth antybiotyk duomox 20.02.11, 15:45
        Nie zawsze farmaceuta doradzi. Przy okazji podaję nazwę antybiotyku który dostałam dla siebie przy paskudnym przeziębieniu- duomox- koszt. leczenia ok. 3 zł. (wskazania: Zakażenia wywołane przez wrażliwe na antybiotyk szczepy bakterii: zakażenia górnych i dolnych dróg oddechowych, zakażenia dróg moczowych, skóry i tkanek miękkich, zakażenia żołądkowo-jelitowe).
        • konwalia-82 Re: antybiotyk duomox 20.02.11, 16:13
          babeth napisała:

> Nie zawsze farmaceuta doradzi. Przy okazji podaję nazwę antybiotyku który dosta
          > łam dla siebie przy paskudnym przeziębieniu- duomox- koszt. leczenia ok. 3 zł.

TO TRZEBA ZMIENIĆ APTEKĘ!!! SERIO PISZĘ smile
          a antybiotyki są na receptę, można już w gabinecie poprosić i nie za drogi zestaw leków
        • aurinko Re: antybiotyk duomox 20.02.11, 17:58
          Głupszej porady dawno nie czytałam.
          Antybiotyk przy przeziębieniu? Zmieniłabym lekarza.
          Poza tym antybiotyki są na receptę a nie na widzimisię pacjenta.
          • alpepe Re: antybiotyk duomox 20.02.11, 23:56
            jak najbardziej przy przeziębieniu, to najczęściej infekcja bakteryjna, w odróżnieniu od grypy. Co do reszty, zgoda, kiedy lekarz przepisuje dany antybiotyk, zapytać w aptece o jego tańszy odpowiednik, np. duomox to amoxycyklina i farmaceuta może podać np. amotaks (nie wiem, który tańszy, od lat nie mieszkam w Polsce).
            • astrum-on-line Re: antybiotyk duomox 21.02.11, 12:53
              Przy przeziębieniu trujecie się antybiotykami?
            • nowel1 Re: antybiotyk duomox 22.02.11, 22:38
              alpepe, proszę, nie pisz bzdur.
              "Przeziębienie" to kolokwializm używany na określenie łagodnych wirusowych nieżytów górnych dróg oddechowych. NIE bakteryjnych.
              Uzywanie antybiotyków w "przeziębieniach" powinno być karalne wink I to przymrużenie oka jest tu bardzo maleńkie.
      • annie_83 Re: dlaczego nie zapytacie farmaceuty? 02.03.11, 18:45
        > jak w temacie:dlaczego? przecież doradzi wam na miejscu

Tylko, że "farmaceuta" w aptece to niestety nie zawsze jest kompetentny magister farmacji, niejednokrotnie jest to dziewczę po 2-letnim technikum farmaceutycznym z mikrą wiedzą nt. leków.
        • konwalia-82 Re: dlaczego nie zapytacie farmaceuty? 03.03.11, 09:18
          to trzeba znaleźć sobie kompetentnego-wierz mi są tacy
          a dobry technik to taki, który w razie potrzeby poradzi się farmaceuty albo przekaże mu pacjenta z trudniejszym pytaniem

ale niestety masz rację, duzo jest osób nietrafionych w aptekach
        • ania-pat1 Re: dlaczego nie zapytacie farmaceuty? 03.03.11, 10:10
          I wtedy trzeba poprosić o magistra, tylko on ma prawo (ustawowe) udzielac informacji dot. leków. (Prawo sobie życie sobie, ale wymagac można). A z farmaceutą jak z lekarzem są gwiazdy i są konowały. Ale znaleźć "własnego" - bezcenne. I lepsze niż apteka z promocjami
    • solejrolia Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 21.02.11, 22:59
      Aerozol do gardła Tamtum verde (ok 27 zł) a Hascosept (13-16 zł)
    • reni_78 podpowiedź lekarza :) 22.02.11, 11:09

"... spotkałam się z sytuacją, gdzie lekarz podpowiedział pacjentce
      by zamiast opakowania 5mg kupiła tabletki po 10mg i dzieliła je na pół
      ponadto już w aptece okazało się, że 30x10mg jest tańsze od 30x5mg (!)
      tak więc za mniejsze pieniądze ma leki na dwa razy dłużej ..."

forum.gazeta.pl/forum/w,20012,37139274,,Oszczedzanie_na_lekach_szczepionkach_mleku_.html?v=2
      • dorek3 Re: podpowiedź lekarza :) 26.02.11, 23:47
        To jest akurat dość głupia rada chyba że ta większa dawka ma tabletki które są przewidziane do dzielenia. Jeśli nie to w żaden sposób nie masz gwarancji że faktycznie podasz pół dawki.
        Tu link bil.aptek.pl/servlet/pacjent/upraw do zestawienia wszystkich leków refundowanych.
        • reni_78 Re: podpowiedź lekarza :) 27.02.11, 11:09

> tabletki które są przewidziane do dzielenia

oczywiście, że tak!
          niezależnie od papki marketingowej wokół danego leku, warto zaufać lekarzowi
          czy farmaceucie w sprawie konkretnego leku
    • quri3 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 22.02.11, 19:07
      Imbuprom (substancja czynna ibuprofen) i inne oparte na tej sytuacji = Ibuprofen (znak towarowy, skład = substancja czynna ibuprofen) --> cena średnio niższa o 30-50%.

Warto w aptece popytać o tańsze zamienniki. Można zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych na jednorazowym wypadzie po zdrowie smile

• goodnightmoon Na chore gardło - płukanka 27.02.11, 22:11
      Płukanka prosta, ale moim zdaniem genialna:
      - niecała szklanka wody
      - pół łyżeczki soli
      - pół łyżeczki sody

Łagodzi podrażnienia, dezynfykuje i warto ją stosować przed tabletkami do ssania (jak już ktoś musi).
      O cenie nie będę mówić, chyba gołym okiem widać, że tanizna smile
      • verdana Re: Na chore gardło - płukanka 27.02.11, 22:19
        Byłabym z takimi oszczednościami bardzo, bardzo ostrozna.
        Można spytać lekarza, co radzi tanszego - bardzo dobry pomysł, często lekarz najduje tańszy zsmiennik i jest OK. Ale niestety, nie wszystkie leki, nawet o bardzo zbliżonym składzie działają identycznie. mój syn ma straszne uczuloenie na jednen z antybiotykow, a na inny, niemal identyczny, tańszy zresztasmile - nie. na mojego ojca działają jedne tabletki na spadek ciscnienia, a ich tańsze zamienniki - wcale.
        Można dawać tańsze zamienniki przy kupowanych bez recepty witaminach, czy lakach na przeziębienie, ale lakarz powinien wiedzieć, czym się pacjent leczy.
        • solejrolia Re: Na chore gardło - płukanka 27.02.11, 23:21
          verdana ma rację, czasem zależy to od dawkowania, długości leczenia, czy nawet różnic w samym leku. przecież lek to nie tylko substancja czynna, różne stabilizatory, substancje wspomagające czy inne...
          jako przykład podam moją obserwację: podczas kuracji długotrwałej jeden z antybiotyków (Sumamed) działał skuteczniej, tymczasem zamiennik (Azimicin) działał słabiej.
          z kolei przy "normalnej" kuracji, w sensie nie przewlekłym podawaniu, oba leki były tak samo skuteczne.
          • dorek3 Re: Na chore gardło - płukanka 02.03.11, 18:10
            Nie masz racji! Lek generyczny (odpowiednik) jest RÓWNOWAŻNY z brandem niezależnie od różnic w substancjach pomocniczych. Koniec kropka. Wyjątkiem są alergie na poszczególne składniki.
            Czym innym są leki podobne (różne substancje czynne) i wtedy mogą występować różnice w działaniu.
            • astrum-on-line Re: Na chore gardło - płukanka 02.03.11, 18:34
              Może jest równoważny, ale ja bym uważała.

Na sobie sprawdziłam działanie preparatów refastin i ketonal. Ten drugi - zapisany przez lekarza działał na mnie cudownie i uśmierzał ból prawie natychmiast, ten drugi, kupiony za namową farmaceuty, nie działał w ogóle.
      • astrum-on-line Re: Na chore gardło - płukanka 02.03.11, 18:35
        Skuteczny jest też sok z buraka. Do płukania i picia.
      • annie_83 Re: Na chore gardło - płukanka 02.03.11, 18:47
        goodnightmoon napisała:

> Płukanka prosta, ale moim zdaniem genialna:
        > - niecała szklanka wody
        > - pół łyżeczki soli
        > - pół łyżeczki sody

A jaka obrzydliwa przy okazji wink
        • goodnightmoon Re: Na chore gardło - płukanka 02.03.11, 22:10
          annie_83 napisała:

> A jaka obrzydliwa przy okazji wink

Przyznaję - smaczna nie jest. Ale, cytując popularną ostatnio reklamę, to lek - ma działać, nie smakować wink
          A działa dobrze.
    • wikky Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 28.02.11, 09:46
      Bardzo fajny temat, ale jakoś właśnie nie mam przekonania do wypisywania tutaj zamienników, ponieważ zdarzają się ludzie, którzy swoją wiedzę czerpią wyłącznie z internetu i podanie, nawet nieświadomie jakiejś błędnej informacji, mogłoby mieć w tym wypadku poważne konsekwencje. Na pewno należy zawsze zmianę leku skonsultować (jeśli nie z lekarzem, to farmaceutą). Szukajcie dobrych aptek, gdzie pracują prawdziwi profesjonaliści. Osobom z Poznania mogę polecić moją aptekę na Wildzie (Staniewski i Wspólnicy). Tam zawsze mogę liczyć na poradę w kwestii zamiany leków. A kiedyś nawet uniknęłam problemów, kiedy lekarz przez pomyłkę przepisał lek o zbyt dużym stężeniu - Pani nawet sama zadzwoniła z apteki do mojego rodzinnego, żeby ustalić z nim odpowiednie stężenie. Od tamtej pory kupuję tylko u nich, tym bardziej, ze czesto mają korzystne promocje (jak w sieciówkach)
      • el-an Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 02.03.11, 22:59
        Do osób, które by "karały" za antybiotyk przy przeziebieniu: po co w ogóle idziecie do lekarza z przeziębieniem? Jeśli to tak lekka choroba, to po co komuś zawracać głowę? Ale może mówisz "przeziębienie" a jest zapalenie oskrzeli?
        Co do porad w aptekach - to też jest sklep, prawie taki sam, jak każdy inny. Są promocje, jest nadmiar danego towaru, a termin ważności się kończy, w jednej hurtowni są większe upusty niż w drugiej, współpracują z róznymi producentami itd. Jak z colą, jak są parasole z logo CocaCola, to raczej nie sprzedają pepsi.
        Co do generyków i biorównowazności - przepisy unijne mówią, że zakres działania ma być między 80 a 120 %. Czyli jak masz wziąc leku oryginalnego 10 mg, to generyku - między 8 a 12 mg.
        • dorek3 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 03.03.11, 19:52
          Poczytaj zanim napiszesz, bo piszesz totalne bzdury.

Wspomniane 80-120% nie dotyczy dawki (to byłby absurd); chodzi o parametry farmakokinetyczne; przy czym nie rzutuje to na efekty kliniczne. To są ogólnoeuropejskie wytyczne a nie czyjeś widzimisię.
    • czekolada72 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 03.03.11, 08:58
      Nie odwazylabym sie sugerowac komus zamiany jednego leku na drugi, ale na terenie Malopolski działa siec aptek "słonecznych" , w ktorych od razu pracownicy informuja o mozliwosci zamiany na tanszy zamiennik, a przebicie bywa nieraz z 30-40 zl do kilku zł, wiec oszczednosc jest naprawde spora!
      Jezeli ktos juz o tych aptekach wspominal - to sorry!
      • kower82 Re: Zamienniki lekarstw drogich na tańsze . 03.03.11, 16:11
        Polecam dla uczuleniowców Loratadyna Galena (ok.9 zł) zamiast Claritine (ponad 20), co
        prawda są na receptę ale mają identyczny skład,
        Polopiryna zamiast aspiryny (ten sam skład).
        Maść rozgrzewająca PULMONIL zamiast WICK.
        • bluelilu Zamienniki markowych tabletek przecibólowych? 17.04.11, 14:24
          Czy znacie jakieś zamienniki leków przeciwbólowych na ból brzucha, np: "Apapu Extra"? 50 tabletek "Apapu" kosztowało w zeszłym roku około 16 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka