Dodaj do ulubionych

dokumenty finansowe

24.06.12, 19:33
Czy warto jest trzymać umowę rachunku bankowego, gdy już się to konto usunęło (saldo wyzerowane przed usunięciem) tak na wszelki wypadek?
Wolę nie gromadzić papierów, szczególnie tych nieaktualnych.
Czy jest ryzyko, że kiedykolwiek mi się jeszcze przyda? (Błędy ze strony banku, potrzeby wyjaśńiania, nie wiem...)
Obserwuj wątek
    • lilyrush Re: dokumenty finansowe 24.06.12, 20:37
      mnie pko sa nauczyło żeby przy zamknięciu rachunku brać z banku potwierdzenie zamknięcia tegoż oraz rozliczenia wszystkich kart do niego

kiedyś jeden palant zgubił jedna karteczkę i bujałam sie z tym 2 lata....

teraz zastanawiam sie czy trzymać na przykład faktury/rachunki za prad/gaz/TV, których na tych blankietach nie opłacam bo robię to elektronicznie z konta
    • agpagp Re: dokumenty finansowe 24.06.12, 23:39
      też się nad tym zastanawiałam.
      Właśnie przeglądałam papiery i robiłam w nich porządki. Poleciały nieaktualne instrukcje obsługi , karty gwarancyjne i umowy z bankami w których kont nie mam od lat. Ale ... wiele bym dała aby znalazło się potwierdzenie zamknięcia konta z PKO SA gdzie miałam czarno na białym że nic bankowi nie jestem winna ( otworzyłam konto w piątek a w poniedziałek je zamknęłam) i zamykają konto - niedawno dzwonili że wiszę im 20 zł za prowadzenie konta.
      • viv.ivi Re: dokumenty finansowe 24.06.12, 23:58
        wszystkie potwierdzenia zamkniecia konta. przerabiałam W Lukas banku. Minely 3 lata, a oni do mnie z rachunkiem za prowadzenie knota wystartowali. i musiałam im dac takie male świstki pocięte, że jednak saldo uregulwoalam i konto zamknęłam.
        Tam naliczyli cos kolo 2.000!!
    • anmala Re: dokumenty finansowe 25.06.12, 09:19
      Trzymam wszystko. Nauczył nas leasing zakładając po 10 latach sprawe karną....gdyby nie moje chomikarstwo pewnie nie byłoby różowo.
    • mw144 Re: dokumenty finansowe 25.06.12, 12:36
      Wyrzucam dopiero po 3-5 latach od zamknięcia rachunku/kredytu.
    • 098qwerty Re: dokumenty finansowe 26.06.12, 09:17
      Dokumenty bankowe (umowy i poświadczenie zamknięcia rachunku) trzymam ok 5 lat. Zapłacone rachunki z potwierdzeniami zapłaty również 5 lat.
      W Polbanku kiedyś zamknęłam ROR i konto oszczędnościowe dając dyspozycję przelania pozostałych środków na moje nowe konto, po czym po roku okazało się że konto oszczędnościowe nie zostało zamknięte przez 1 grosz, który na tym koncie został. Dostałam wyciąg z tego konta, odszukałam potwierdzenia zamknięcia i udałam się z nimi do banku żeby definitywnie zakończyć współpracę z tym bankiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka