Dodaj do ulubionych

Temperatura w domu

06.01.07, 01:42
Witam! u nas juz w tym sezonie nie grzejemy wiecej niz 17,5C w dzien i 14C w
nocy. Generlanie juz sie przyzwyczailismy tylko jak sie siedzi dluzej w
bezruchu to rece zimne i lepiej kocem sie przykryc. Problem w tym ze u nas
duzo okien w domu - i salon otwarty jest na werande a tam nieszczelne
polaczenia itd. Po zeszlym sezonie jak przyszedl rachunek za gaz to nam wlosy
deba stanely!!! Od grudnia do pocz kwietnia 4000zl za 70m2 na parterze i 50m2
na pierwszym pietrze. Przy czym sypialnie sa ogrzewane bardzo minimalnie ok.
15C. Niech mi ktos powie bo moze przesadzamy czy to duzo "za duzo"?? I jak
mozna by po swojemu jakos ocieplic dom od wewnatrz? Jak tu oszczedzac i nie
marznać?
Obserwuj wątek
    • teletombola1 Re: Temperatura w domu 06.01.07, 02:24
      Co prawda my mamy mieszkanie, ale ogrzewaliśmy prądem i nas zeżarł!! Więc
      zainwestowaliśmy w kominek(z rozprowadzeniem ciepła po całym mieszkaniu). Super
      sprawa, dużo cieplej, duuużo taniej! Facet, który nam zakładał kominek też
      mieszka w domku z piętrem, ma ogrzewanie gazowe (jak są mrozy to dogrzewa nim) i
      główne ogrzewanie: kominek. Polecam.
    • teletombola1 Re: Temperatura w domu 06.01.07, 02:25
      A tak apropos 17.5 stopnia????!!!!! To cholernie zimno!
      • ewaktw Re: Temperatura w domu 06.01.07, 08:10
        Moim zdaniem to też cholernie zimno. My mamy nastawioną temperaturę nocną na
        17,5 stopnia, a dzienną na 20,5. Jak było 21 to było nam zbyt ciepło, a poniżej
        po prostu marzliśmy, nosy czerwone i zimne ręce.
        W starym mieszkaniu na 90 m2 mieliśmy ogrzewanie elektryczne (piece
        akumulacyjne), ale kosztowało nas to drogo i do tego nie było możliwości
        programowania. Teraz na prawie 130m2 mamy nowoczesne gazowe ze sterownikiem
        radiowym. Na razie najwyższy rachunek był za grudzień 300 zł. Oczywiście
        wiadomo, że mrozów nie ma teraz. Spodziewamy się, że przy temperaturach
        minusowych będziemy płacić w zimowe miesiące około 500 zł. Mieszkamy tu od
        września dopiero i w tym okresie za gaz zapłaciliśmy łącznie 800 zł.
        • niedzwiedzica_sousie Re: Temperatura w domu 06.01.07, 23:40
          bardzo malutkie rachunki za gaz!!!
          mam tylko odrobinę większy dom ale ostatni rachunek 440 a staramy się
          oszczędzać. w zeszłym roku po 30stopniowych mrozach zapłaciłam ponad 900 sad((
    • ewajer Re: Temperatura w domu 06.01.07, 09:59
      mamy niewielkie mieszkanie w starym budownictwie ( pokój i kuchnia - 37 m)
      Ogrzewamy je piecykiem ustawionym w kuchni. Wystarcza spokojnie pod warunkiem że
      nie ma straszliwych mrozów. Temperatura w pokoju to około 19 stopni, ale my taką
      lubimy. Kiedy przesadzę z paleniem to nie możemy spać. W kuchni oczywiście jest
      cieplej. Takie ogrzewanie jest b. tanie, ale mamy darmowe drzewo. Kupujemy
      brykiety trocinowe (zawsze są w domu) i czasem węgiel (ale bardzo rzadko).
      • krewetka Re: Temperatura w domu 06.01.07, 10:14
        ojej przy 14 stopniach to bym zamarzla, łatwo sie wtedy przeziębić, a przeciez
        nie o to chodzi, jakos nie widzi mi sie tez zeby caly dzien siedziec owinieta w
        koc, wole zaoszczedzic np. na jedzeniu niz ogrzewaniu. U nas jest 19,5 czasem
        20,5. Temp optymalna, czlowiek nie marznie i nie wydaje kokosow na ogrzewanie
    • ameba1 Temperatura w domu 06.01.07, 12:24
      my mieszkamy na oststnim II piętrze. Po bokach nikt nas nie grzeje. Na ogół
      mamy w mieszkaniu 22* Moja mała często lugi ganiać bez skarpetek, w samym
      podkoszulku. Rano jak wstajemy napalę w kominku <naprawdę polecam - rewelacyjna
      sprawa> w 3 minuty się rozpala i jest naprawdę cieplutko. Przedpokój
      mamy "odłączony" od mieszkania, to znaczy zamykamy go by nie ogrzewać
      niepotrzebnej powierzchni bo strasznie ciągnie od korytarza. W razie, gdy
      stwierdzimy, że faktycznie jest za ciepło po prostu uchylamy drzwi do
      przedpokoju.
      Kominek <my mamy na drewno> to naprawdę rewelacyjna sprawa!!! Bardzo polecam smile
    • ania_i Re: Temperatura w domu 06.01.07, 12:25
      Hej
      Fajnie że ktoś jeszcze się taki oszczędny znalazł smile My na 78m (2 poziomy) mamy
      ustawioną stałą temp. 16 stopni, tylko 2 h wieczorem jak się kąpiemy przed
      spaniem grzejemy do 18. I to naprawdę jest kwestia przyzwyczajenia (jak
      przygrzeje do tych 18 to już w koszulkach z krótkim rękawem łazimy bo gorąco.
      Faktycznie, jak siedzi się za długo w jednym miejscu, to zimno w końcówki, ale
      dzięki temu nie zalegam przed kompem czy tv tylko idę się poruszać. Najlepsza
      mobilizacja do ćwiczeń jaką do tej pory znalazłam wink Rachunek duuuużo niższy niż
      w zeszłym roku- ok 300 zł/2 miesiące. Dodatkowa oszczędność jest taka, że
      gościom u nas zimno i albo w ogóle nie przychodza zimą a jak już, to siedzą
      krótko (to żart oczywiście- dla gosci grzejemy smile)
      • martinez027 Re: Temperatura w domu 29.03.07, 22:53
        no i oczywiscie chodze na krotki rekaw i nigdy niezachorowalem z zimna-
        przeciwnie jak wszedlem gdzies i sie przegrzalem to wtedy cierpialem.Teraz w
        anglii np.zima 3 stopnie a w sobote ludzie na krotkie rekawki chodza po
        miescie,laski wpol nagie a polakow poznaje sie potym ze maja kurtki(niewszyscy)
    • maja8549 Re: Temperatura w domu 06.01.07, 13:57
      hej ja mam podobne temperatury w domu, no moze ciut wyzej, 18.5c za dnia i 16 w
      nocy. W lecie definitywnie biore kredyt na termoizolacje bo inaczej oplaty mnie
      zjedza.
      • jacekkdabrowski Re: Temperatura w domu 06.01.07, 14:54
        No pewnie ze ja tez bym wolal zebysmy mieli 20C zamiast tych 17,5 ale mowie ze
        to przeciez ze wzgledu na horendalnie wysokie koszty przykrecamy ogrzewanie.
        Prosze mi nie pisac o oszczedzaniu na jedzeniu bo moze wtedy na nas dwoje
        zaoszczedzil bym moze 50pln w skali miesiaca wiec smieszna kwota w porownaniu z
        wydatkami na ogrzewanie. A jemy poprostu to na co mamy ochote ani wystawnie ani
        skromniewink Normalnie.
        Bardzo prosze o dodatkowe informacje apropos ogrzewania z kominka - czy to
        jakies specjalne system jest potrzebny? My w salonie mamy kominek - ale nawet
        jak rozpalimy to wcale temp nie wzrasta, tylko tyle ze przyjemna atmosfera.
        Moze dlatego ze ten kominek z cegly jest zbudowany? Czy mozna by cos w nim
        usprawnic? Jak wykorzystac efektywniej te cieplo?
        • jacekkdabrowski Re: Temperatura w domu 06.01.07, 14:57
          Acha ja moze jeszcze sprostuje jedno tzn. my nie tyle przykrecamy ogrzewanie co
          wcale go nie rozkrecamy. Tak jak napisalem przy tak wysokich kosztach trzeba
          sie zastanowic... U nas problem jest taki ze mimo ze te grzejniki chodza na
          full to jest zimno bo cieplo ucieka... Dlatego szukam tanszych i
          efektywniejszych sposob ogrzewania oraz informacji apropos uszczelnienia domu.
          Pozdrawiam serdecznie!
          • alpepe Re: Temperatura w domu 06.01.07, 15:14
            kredyt na wymianę okien na szczelniejsze, zamknięcie na zimę część pomieszczeń,
            zdjęcie okrywy rury kominowej, tam się marnuje sporo ciepła. Moi rodzice mają
            ażurową kratę wokół tej rury i jest sporo cieplej, poza tym mają dziurę w
            ścianie, które pozwala ciepłu przejść do innych pomieszczeń. Poza tym jednak
            najlepiej zainwestować w ocieplenie zewnętrzne, wewnątrz przypomnij sobie takie
            wiatrołapy, które były w sklepach, pamiętasz? Wchodziłeś do przedsionka, a tam
            grube kotary. Skoro tak wiele ciepła wam ucieka przez przejście na werandę, to
            może poprowadźcie karnisze i zawieście grube, kocowe zasłony? Na pewno będzie
            cieplej.
            • alpepe Re: Temperatura w domu 06.01.07, 15:15
              chodzi mi o rurę kominową od kominka...
    • 3wieze Re: Temperatura w domu 06.01.07, 15:33
      W zeszłym roku o tej porze temperatura wynosiła -15 -20 stopni, a w nocy na
      otwartej przestrzeni i poza miastami spadała gruubo poniżej -25 stopni i tak
      było od listopada 2005 do marca 2006.
      Radość z "oszczędności" na ogrzewaniu tej zimy, niektórych z przedmówców,
      uważam za przedwczesną, po prostu nie ma jeszcze zimy, bardziej przypomina to
      przedwiośnie.

Acha, 14 stopni to ja mam stale przez cały rok w swoim garażu, nieogrzewanym, 3
      poziomy pod ziemią.
      • jacekkdabrowski Re: Temperatura w domu 06.01.07, 15:42
        i co chcesz przez to powiedziec?
        • niedzwiedzica_sousie Re: Temperatura w domu 09.01.07, 14:29
          może warto doszczelnić/docieplić dom?
        • 3wieze Re: Temperatura w domu 09.01.07, 22:13
          Chciałem przez to powiedzieć że 14 stopni jest dobre w garażu, komórce, może piwnicy ale nie w mieszkaniu. Aczkolwiek istnieją różne zboczenia.

14 stopni jest poza marginesem komfortu termicznego normalnego człowieka - żeby to lepiej uzmysłowić napiszę, że dzisiaj w dzień w Wwie na dworzu (w słońcu) było 12 stopni. Utrzymując tak niską temperaturę wyziębiasz budynek (nie mówiąc już o podniesionej wilgotności w pomieszczeniach), resztę napisała ci kinga.77

• niedzwiedzica_sousie Re: Temperatura w domu 09.01.07, 14:29
        3 poziomy pod ziemią? i jak tam wjeżdżasz? windą? smile)
    • 0golone_jajka Re: Temperatura w domu 06.01.07, 19:26
      Ja mam 23C w domu głównie ze względu na dzieci. W nocy tyle samo. Centralne ogrzewanie.
      • a_gneskka Re: Temperatura w domu 06.01.07, 22:47
        Co do nocy się zgodzę - sypiamy cały rok przy otwartym/uchylonym oknie, a
        kaloryfer w sypialni przeważnie jest wyłączony.

Ale w dzień MUSI być ponad 20, oboje sporo pracujemy na komputerze i przy
        niższej temperaturze zwyczajnie by nam końcówki odmarzły.

Radzę pomyśleć nad ociepleniem domu, uszczelnieniem okien (jeśli można
        zainstalujcie szczelne okiennice) - inwestycja na pewno wyda się kosztowna, ale
        powinna szybko zacząć prznosić efekty.
    • robalrobal Re: Temperatura w domu 07.01.07, 20:28
      To my chyba zmarźluchy jesteśmysmile
      W dzień mamy 22 stopnie w nocy 18.
      • teletombola1 Re: Temperatura w domu 08.01.07, 01:55
        Przy ogrzewaniu kominkowym wcale nie są potrzebne super szczelne okna, a wprost
        przeciwnie. My mamy wymienione okna, ale przy kominku mamy ustawione cały czas
        na mikrowentylację i jeszcze pod oknem mamy zrobiony amnemostat, żeby był dopływ
        powietrza, bo inaczej z kominka "cofnie". Nie wiem jak fachowo określić
        działanie kominka, ale powiem to swoimi słowami, może coś zrozumiesz. Najpierw
        był ustawiony wkład kominkowy, na nim jest metalowy "kołnierz" - robiony,
        zwężany ku górze(opatulony czymś, chyba specjalną wełną) i dalej idzie gruba
        rura do wentylatora i dalej do filtra i dalej do grubych rur (jakieś specjalne
        miękkie, opatulone chyba tą specjalną wełną, żeby ciepło nie uciekało)
        rozprowadzonych po całym mieszkaniu. W każdym pomieszczeniu taka rura kończy się
        amnemostatem, można przykręcać bardziej lub mniej. W kominkach bez tego
        "kołnierza" większość ciepła spieprza do komina. Cały kominek jest ładnie
        zabudowany gipsowymi kaflami, ale cegłami też mozna, nawet lepiej, bo nie są tak
        delikatne jak gips. W pokoju, w którym jest kominek nie ma amnemostatu, bo
        grzeje sama szyba kominkowa i u góry jest ta ażurowa kratka. Da się podobno
        jeszcze zrobić kominek z płaszczem wodnym z rozprowadzeniem do grzejników.
        Naprawdę polecam. Niekiedy mamy tak ciepło, że okna uchylamy.
        • jacekkdabrowski Re: Temperatura w domu 08.01.07, 02:39
          Słuchaj, podaj mi moze namiary na tego faceta od kominkow, to sie wywiem co i
          jakwink Kontakt mozesz przeslac na @ gazetowego, z gory dziekuje i pozdrawiam!
          • ksiezniczkaa Re: Temperatura w domu 08.01.07, 12:45
            my mamy piec gazowy, przy montazu fachowiec zaznaczyl, ze najbardziej
            ekonomicznie jest wtedy gdy roznica miedzy temp nocna a dzienna wynosi max 2
            stopnie, u nas jest 20,5 dzien 19,5 noc
            • lilithh Re: Temperatura w domu 09.01.07, 18:02
              Księżniczkaa - a uzasadnił to jakoś?

u nas w dzień jest 20,5 a w nocy 17,0 - i trochę trudno mi uwierzyć, że to MNIEJ
              ekonomiczne, niż gdybym miała 19,5 ... ?
              • niedzwiedzica_sousie Re: Temperatura w domu 11.01.07, 08:38
                chodzi o to, że nagrzanie od 17 do 20,5 w ciągu np. 2 godzin pochłania więcej
                energii niż utrzymywanie temperatury 19,5 przez 10. To zależy od pieca i domu,
                czasami może tak być, ale nie musi
                • lilithh Re: Temperatura w domu 11.01.07, 14:46
                  niedzwiedzica_sousie napisała:

> chodzi o to, że nagrzanie od 17 do 20,5 w ciągu np. 2 godzin pochłania więcej
                  > energii niż utrzymywanie temperatury 19,5 przez 10. To zależy od pieca i
                  domu,
                  > czasami może tak być, ale nie musi

OK - zgadzam się że utrzymanie temp. 19,5 przez 24 godziny w pewnych
                  warunkach "piecowo - domowych" może być bardziej ekonomiczne niż dajmy na to
                  17,0 przez 12 godzin i 20.5 przez kolejnych 12.

Ale z postu księżniczki wynikało (chyba że coś źle zrozumiałam???) że
                  kombinacja 17,5 przez dwanaście godzin i 20,5 przez kolejnych 12 godzin JEST
                  MNIEJ EKONOMICZNA NIŻ 19,5 przez 12 godzin i 20,5 przez 12 godzin

i to mnie właśnie zadziwiło ...
          • teletombola1 Re: Temperatura w domu 09.01.07, 00:18
            Rano poszperam, jak znajdę to oczywiście dam namiary na gościa.
            • teletombola1 Re: Temperatura w domu 09.01.07, 13:58
              jacekkdobrowski napisałam ci na priva
    • kinga.77 Re: Temperatura w domu 09.01.07, 21:32
      Jeśli za pięć miesięcy zapłaciłeś 4kPLN, czyli po 800zł za miesiąc, to w skali roku wychodzi ok. 330zł/mc. To nie jest tak dużo jak na 120m2 domu. Zacznij grzać, bo będziesz miał grzyba, którego nie jest łatwo się pozbyć, a który jest bardzo szkodliwy dla zdrowia i może powodować nawet nowotwory. Poza tym przebywanie w 14 st.C nie jest żadną przyjemnością, a za kilka lat chore stawy i mnóstwo innych dolegliwości masz jak w banku. Postaraj się docieplić dom, poszukać miejsc, przez które ciepło ucieka - nieszczelne okna i drzwi. A jeśli serio nie stać Cię na utrzymanie domu, to może lepiej pomyśleć o przeprowadzce do mieszkania w bloku?
      • pavvka Re: Temperatura w domu 10.01.07, 16:00
        Też właśnie chciałem napisać, że nie widzę sensu mieszkania w tak dużym metrażu
        jeśli nie stać człowieka na jego utrzymanie. Bo z jednej strony niby luksus,
        120m2 na 2 osoby, a z drugiej przez to oszczędzanie na ogrzewaniu żyjecie
        poniżej podstawowych ludzkich standardów. Nie lepiej byłoby mieszkać na 80m2,
        ale mieć ludzką temperaturę?
        • jacekkdabrowski Re: Temperatura w domu 12.01.07, 19:39
          To ze mam 120m2 a nie 80,60 czy 30m2 to inna historia no i oczywiscie moj
          kapryswink) Nie odnosi sie to do problemu uciekania ciepla. I nie napisalem ze
          mnie na niego nie stac, wysokie rachunki mozna placic tylko pytanie kto tak
          chce?? A domu nie wystawie jutro na sprzedaz bo jest piekny i prawie ze zabytek.
          Napisalem za to ze sa nieszczelne okna i jak ewentualnie moge w tej chwili,
          przed przystapieniem do bardziej radykalnych zmian cos z tym zrobic. Pomyslow
          bylo juz wiele i niektore juz wykorzystujemy - bedziemy zamawiac kotare ktora
          zasloni nieszczelne polaczenie miedzy salonem a weranda. Z tego forum dostalam
          tez kontakt do specjalisty od grzania w domach. Oto takie pomysly nam chodzilo.
          A w tej chwili i owszem moge rozkrecac ogrzewanie na full tyle ze mija sie to
          celem, bo duzo tego ucieka na zewnatrz.
    • shady27 Re: Temperatura w domu 15.01.07, 23:00
      jezuuu zamarzlabym w takiej zimnicy wink ja mam 23-25 stopni i jest ok. Wole chodzic prawie gola niz ubrana jak na sybir
      • jacekkdabrowski Re: Temperatura w domu 15.01.07, 23:04
        shady27 napisała:
        > jezuuu zamarzlabym w takiej zimnicy wink ja mam 23-25 stopni i jest ok. Wole
        chod
        > zic prawie gola niz ubrana jak na sybir

shady27, trzeba wiedziec jak sie grzacwink) A kwestia chodzenia na golasa...
        hmmm... argument wart rozwazeniawink
        • shady27 Re: Temperatura w domu 15.01.07, 23:44
          no przyznam Ci racje w 100% smile)
    • martinez027 Re: Temperatura w domu 29.03.07, 22:44
      jak mieszkalem w domu jednorodzinnym-120m uzytkowej,180calkowitej to nawet jak
      sie palilo(gaz)to bylo chlodno,a przy 20 stopniach to z 700/mich rachunki,jak
      sam bylem to nieogrzewalem dopoki w srodku za dnia niebylo ponizej 5 stopnismile
      Sprzedalismy to cholerstwo i jestem szczesliwym posiadaczem 38m w nowym bloku
      budowanym nowoczesnie w miare(cegla SILKA+ocieplony welna prasowana a nie
      badziewny styropian)i wogole niegrzalem a ciagle w domu 18-20stopnismilepo
      poczatkowych"urzedowych"czynszach teraz place ok 150zl czynszu i spada ciaglesmile
      • martinez027 Re: Temperatura w domu 29.03.07, 22:49
        oczywiscie w sypialni okno mam otwarte cala zime bo 18-20st.to dla mnie za
        goraca i sie dusze i zasnac niemoge,w lato za to sporo place za prad bo klima
        chodzi pelna para-nastawiam na 16stopni w latosmileklima kosztowala tyle co
        srednie auto,ale ja wole mieszkanie bez ogrzewania(wogole niechcialem
        grzejnikow ale niebylo gadania ze nie)niz sie dusic latem w 30st.upaly.
    • gonia200 Re: Temperatura w domu 02.04.07, 13:26
      Nic nie da kominek jak dom jest nie szczelny, trzeba wymienić okna (już widać
      efekty) ale ważne też są mury (rodzice ocieplali od zewnątrz styropian na klej
      cienki ale dwie warstwy na to siatka + tynk strukturalny) jak ktoś kumaty to
      sobie sam poradzi tylko materiał drogi. Drzwi wejściowe też jakieś lepsze i
      uszczelnione i naprawdę bedą efekty. Wtedy można zakładać kominek, wystarczy
      rano podgrzać i temperatura się trzyma dość długo. Przy takiej izolacji
      ogrzewanie domu 200 m2 dwa poziomy łacznie z klatką schodową przez cały sezon
      grzewczy (czasem już we wrześniu do kwietnia) kosztuje 2500 (drzewo, węgiel lub
      koks - różnie).
      • ada16 Re: Temperatura w domu 03.04.07, 10:56
        Jaka temperatura w domu - to wazne , bo jedni maja 18 dtopni, a inni 25.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka