Dodaj do ulubionych

taryfa nocna?

14.01.07, 23:36
idziemy spać bardzo późnook.1-2 w nocy, zastanawiam się nad przejściem na
taryfę nocną - chyba jest coś takiego...czy to się opłaca? proszę o porady...
Obserwuj wątek
    • ola_mi81 Re: taryfa nocna? 15.01.07, 10:18
      Rozumiem,że chodzi o prąd?smile My mamy taryfe nocną, od 22-6 rano i między 13 a
      15. Załozylismy ze wzgledu na bojler, nastawiamy go wtedy tylko na tańsze
      godziny, tak samo robie z praniem. Różnica w rachunkach około 50zł. Zgłaszasz
      tylko,że chcesz zmienić, podpisujesz aneks do umowy, założenie bezpłatne.
      pozdrawiam
    • ewaktw Re: taryfa nocna? 15.01.07, 10:20
      To się opłaca wyłącznie przy ogrzewaniu elektrycznym. Taryfa nocna jest połowę
      tańsza niż dzienna, ale za to dzienna jest dużo droższa niż normalna
      kilowatogodzina, a do tego są inne opłaty przesyłowe czy dystrybucyjne - jak
      zwał tak zwał. Miałam ogrzewanie elektryczne przez 9 lat w poprzednim
      mieszkaniu, opłacalne jest to przy zużyciach powyżej kilku tysięcy kWh rocznie -
      taka jest zreszta idea posiadania nocnej taryfy. A po to, żeby świecić parę
      godzin dłużej, bo się chodzi późno spać, to lepiej kupić energooszczędne
      żarówki.
      • mrowka_r Re: taryfa nocna? 15.01.07, 10:41
        Czy w sytuacji gdy w domu przez większość dnia nikogo nie ma, włączony jest
        jedynie serwer i lodówka, natomiast wieczorami (głównie od 21 do 24/1 albo nawet
        do rana) włączone są 3 komputery to czy taryfa nocna ma sens? Do tego zmywarka
        którą też zwykle włączamy na noc by rano mieć czyste naczynia. Pranie też zdarza
        mi się robić w późnych godzinach wieczornych (rozwieszam je w mieszkaniu więc
        nie ma dla mnie znaczenia o której godzinie je zrobię).

Warto zdecydować się na tą nocną taryfę czy szkoda zachodu? W weekendy wręcz
        odwrotnie całymi dniami włączone niemal non stop 3 komputery i właśnie się
        obawiam, że to co byśmy zaoszczędzilibyśmy w tygodniu na nocnej taryfie to w
        weekend byśmy "nadrobili".
        • alpepe Re: taryfa nocna? 15.01.07, 11:15
          przede wszystkim wartało by się poświęcić przez parę dni i spisywać stan
          licznika, by stwierdzić, ile prądu idzie w jakich godzinach, następnie
          przedzwonić do BOKu i popytać o ceny taryf, a potem wziąć do ręki długopis,
          kartkę i kalkulator i przeliczyć. Nikt na forum ci nie zagwarantuje, że dwie
          taryfy to jest to!
          • ola_mi81 Re: taryfa nocna? 15.01.07, 20:02
            Tak jak pisałam ja włączając bojler i pranie w taryfie nocnej, zaoszczędzam
            około 50zł.Dla samej żarówki bym tego nie zmieniał,ale bojler tak nam podbijał
            rachunki,że zobaczyliśmy różnice.
            pozdrawiam
        • rkpior Re: taryfa nocna? 18.01.07, 10:44
          mrowka_r - nie wiem jak w Twoim rejonie, ale u wiekszosci dostawcow energii
          jest taryfa G12w, ktora strefe pozaszczytowa ma wlasnie w nocy (od 22 do 6), od
          13 do 15 oraz PRZEZ CALY WEEKEND.

Ja na dwutaryfowe rozliczanie nie wszdlem, bo prowadzimy (staramy sie
          prowadzic) w miare dzienny tryb zycia. Jednak jak prasujesz i pierzesz poza
          szczytem to moze sie oplaca.
          • mrowka_r Re: taryfa nocna? 18.01.07, 11:19
            rkpior -> dzięki za radę, na stronie STOENu znalazłam taki opis grup taryfowych
            i nic tam o weekendzie nie ma sad

www.stoen.pl/index.php?id=404
            • rkpior Re: taryfa nocna? 19.01.07, 11:55
              Masz racje. Szkoda - w Enerdze jest taryfa weekendowa.
              Poczekaj do lipca. Wtedy rynek energii bedzie uwolniony i moim zdaniem w
              Warszawie wejdzie Vattenfall. Z pewnoscia beda mieli jakas korzystna oferte dla
              Ciebie.

Za przesyl dalej bedziesz placila STOENowi, ale energia bedzie od innej firmy.
              Tak to podobno ma dzialac.
    • osika4 Re: taryfa nocna? 16.01.07, 14:24
      Kasiu, nie piszesz kto jest Twoim dostawcą energii
      a to ma znaczenie bo ceny różnych dostawców są różne.
      Znalazłam kalkulator ENIONU to możesz sobie na nim spekulować.
    • osika4 Re: taryfa nocna? 16.01.07, 15:03
      Zapomniałam przesłać Ci tego linka z kalkulatorem,
      oto on:
      www.enion.pl/pl/bze/kalkulatory/kalkulator_g
    • amelia_s Re: taryfa nocna? 16.01.07, 21:59
      Kasiu, my mamy licznik dwutaryfowy i jesteśmy bardzo zadowoleni.
      U nas dużo prądu zużywa terma, ale mój mąż pracuje w nocy, więc prawie całą dobę
      są włączone komputery (ja w dzień, mąż w nocy), pranie robię w godzinach kiedy
      prąd jest tańszy (13-15, 22-6), prasuję też w tych godzinach.
      Napisz skąd jesteś i kto "dostarcza" Ci prąd, może uda mi się doradzić coś
      bardziej konkretnie.
    • kasia9987 Re: taryfa nocna? 16.01.07, 22:57
      jestem z woj.lubelskiego...nie jestem już teraz pewna czy to mi się będzie
      opłacało dla prania, oświetlenia i kilku żarówek czy prasowania...? czy ktoś tak
      zrobił i nie żałuje?
      • amelia_s Re: taryfa nocna? 18.01.07, 20:46
        Kasiu, sytuacja wygląda tak:
        w nocy prąd jest dużo tańszy niż w dzień, więc jeśli długo siedzicie, robisz
        pranie i załączasz zmywarkę w nocy to jak najbardziej się opłaca.
        Przy liczniku dwutaryfowym w dzień prąd jest drogi, ale i tak wychodzi
        korzystniej niż przy normalnym liczniku.
        Mogę ci poradzić, żebyś wzięła umowę, ostatnie rachunki i odwiedziła Punkt
        obsługi klienta w Zakładzie Energetycznym - tam dostaniesz poradę co dla Was
        będzie najkorzystniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka