kasia9987 14.01.07, 23:36 idziemy spać bardzo późnook.1-2 w nocy, zastanawiam się nad przejściem na taryfę nocną - chyba jest coś takiego...czy to się opłaca? proszę o porady... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola_mi81 Re: taryfa nocna? 15.01.07, 10:18 Rozumiem,że chodzi o prąd? My mamy taryfe nocną, od 22-6 rano i między 13 a 15. Załozylismy ze wzgledu na bojler, nastawiamy go wtedy tylko na tańsze godziny, tak samo robie z praniem. Różnica w rachunkach około 50zł. Zgłaszasz tylko,że chcesz zmienić, podpisujesz aneks do umowy, założenie bezpłatne. pozdrawiam Odpowiedz Link
ewaktw Re: taryfa nocna? 15.01.07, 10:20 To się opłaca wyłącznie przy ogrzewaniu elektrycznym. Taryfa nocna jest połowę tańsza niż dzienna, ale za to dzienna jest dużo droższa niż normalna kilowatogodzina, a do tego są inne opłaty przesyłowe czy dystrybucyjne - jak zwał tak zwał. Miałam ogrzewanie elektryczne przez 9 lat w poprzednim mieszkaniu, opłacalne jest to przy zużyciach powyżej kilku tysięcy kWh rocznie - taka jest zreszta idea posiadania nocnej taryfy. A po to, żeby świecić parę godzin dłużej, bo się chodzi późno spać, to lepiej kupić energooszczędne żarówki. Odpowiedz Link
mrowka_r Re: taryfa nocna? 15.01.07, 10:41 Czy w sytuacji gdy w domu przez większość dnia nikogo nie ma, włączony jest jedynie serwer i lodówka, natomiast wieczorami (głównie od 21 do 24/1 albo nawet do rana) włączone są 3 komputery to czy taryfa nocna ma sens? Do tego zmywarka którą też zwykle włączamy na noc by rano mieć czyste naczynia. Pranie też zdarza mi się robić w późnych godzinach wieczornych (rozwieszam je w mieszkaniu więc nie ma dla mnie znaczenia o której godzinie je zrobię). Warto zdecydować się na tą nocną taryfę czy szkoda zachodu? W weekendy wręcz odwrotnie całymi dniami włączone niemal non stop 3 komputery i właśnie się obawiam, że to co byśmy zaoszczędzilibyśmy w tygodniu na nocnej taryfie to w weekend byśmy "nadrobili". Odpowiedz Link
alpepe Re: taryfa nocna? 15.01.07, 11:15 przede wszystkim wartało by się poświęcić przez parę dni i spisywać stan licznika, by stwierdzić, ile prądu idzie w jakich godzinach, następnie przedzwonić do BOKu i popytać o ceny taryf, a potem wziąć do ręki długopis, kartkę i kalkulator i przeliczyć. Nikt na forum ci nie zagwarantuje, że dwie taryfy to jest to! Odpowiedz Link
ola_mi81 Re: taryfa nocna? 15.01.07, 20:02 Tak jak pisałam ja włączając bojler i pranie w taryfie nocnej, zaoszczędzam około 50zł.Dla samej żarówki bym tego nie zmieniał,ale bojler tak nam podbijał rachunki,że zobaczyliśmy różnice. pozdrawiam Odpowiedz Link
rkpior Re: taryfa nocna? 18.01.07, 10:44 mrowka_r - nie wiem jak w Twoim rejonie, ale u wiekszosci dostawcow energii jest taryfa G12w, ktora strefe pozaszczytowa ma wlasnie w nocy (od 22 do 6), od 13 do 15 oraz PRZEZ CALY WEEKEND. Ja na dwutaryfowe rozliczanie nie wszdlem, bo prowadzimy (staramy sie prowadzic) w miare dzienny tryb zycia. Jednak jak prasujesz i pierzesz poza szczytem to moze sie oplaca. Odpowiedz Link
mrowka_r Re: taryfa nocna? 18.01.07, 11:19 rkpior -> dzięki za radę, na stronie STOENu znalazłam taki opis grup taryfowych i nic tam o weekendzie nie ma www.stoen.pl/index.php?id=404 Odpowiedz Link
rkpior Re: taryfa nocna? 19.01.07, 11:55 Masz racje. Szkoda - w Enerdze jest taryfa weekendowa. Poczekaj do lipca. Wtedy rynek energii bedzie uwolniony i moim zdaniem w Warszawie wejdzie Vattenfall. Z pewnoscia beda mieli jakas korzystna oferte dla Ciebie. Za przesyl dalej bedziesz placila STOENowi, ale energia bedzie od innej firmy. Tak to podobno ma dzialac. Odpowiedz Link
osika4 Re: taryfa nocna? 16.01.07, 14:24 Kasiu, nie piszesz kto jest Twoim dostawcą energii a to ma znaczenie bo ceny różnych dostawców są różne. Znalazłam kalkulator ENIONU to możesz sobie na nim spekulować. Odpowiedz Link
osika4 Re: taryfa nocna? 16.01.07, 15:03 Zapomniałam przesłać Ci tego linka z kalkulatorem, oto on: www.enion.pl/pl/bze/kalkulatory/kalkulator_g Odpowiedz Link
amelia_s Re: taryfa nocna? 16.01.07, 21:59 Kasiu, my mamy licznik dwutaryfowy i jesteśmy bardzo zadowoleni. U nas dużo prądu zużywa terma, ale mój mąż pracuje w nocy, więc prawie całą dobę są włączone komputery (ja w dzień, mąż w nocy), pranie robię w godzinach kiedy prąd jest tańszy (13-15, 22-6), prasuję też w tych godzinach. Napisz skąd jesteś i kto "dostarcza" Ci prąd, może uda mi się doradzić coś bardziej konkretnie. Odpowiedz Link
kasia9987 Re: taryfa nocna? 16.01.07, 22:57 jestem z woj.lubelskiego...nie jestem już teraz pewna czy to mi się będzie opłacało dla prania, oświetlenia i kilku żarówek czy prasowania...? czy ktoś tak zrobił i nie żałuje? Odpowiedz Link
amelia_s Re: taryfa nocna? 18.01.07, 20:46 Kasiu, sytuacja wygląda tak: w nocy prąd jest dużo tańszy niż w dzień, więc jeśli długo siedzicie, robisz pranie i załączasz zmywarkę w nocy to jak najbardziej się opłaca. Przy liczniku dwutaryfowym w dzień prąd jest drogi, ale i tak wychodzi korzystniej niż przy normalnym liczniku. Mogę ci poradzić, żebyś wzięła umowę, ostatnie rachunki i odwiedziła Punkt obsługi klienta w Zakładzie Energetycznym - tam dostaniesz poradę co dla Was będzie najkorzystniejsze. Odpowiedz Link