Dodaj do ulubionych

Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt?

22.04.09, 09:56
Co miesiąc odkładam pewną kwotę na osobne konto i później na krótkie lokaty
(teraz 6%)
W tym roku wzięłam się za remont i "nadprogramową" kwotę wzięłam z karty
kredytowej. Mam możliwość spłacania jej w całości (czyli bez odsetek) a
następnie wybierania z niej trochę mniejszej gotówki (bez opłat) ale takie jej
rozliczenie będzie trwało i trwało. No i możliwość częściowej jej spłaty z
oszczędności i wtedy zabawa we wpłacanie-wybieranie dotyczyłaby mniejszej kwoty.
Jaka sytuacja jest lepsza: brak oszczędności i mniejszy kredyt czy może
bezkosztowe powolne spłacanie karty i powiększające się oszczędności? Ze
względu na brak kosztów nie opłaca mi się długu na karcie przekształcać w kredyt.
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: Odkładać, n/t 22.04.09, 10:32

• serendepity Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 22.04.09, 10:44
      Jesli korzystajac z karty nie ponosisz dodatkowych kosztow to korzystaj z niej.
    • wegorkie2 Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 22.04.09, 11:57
      Oczywiście lepiej mieć zadłużenie bezodsetkowe na karcie i oszczędności. Jedyne
      czego musisz pilnować to żeby oszczędności zawsze starczały na spłatę całości
      zadłużenia, nawet w wypadku utraty dochodów oraz aby były odpowiednio dostępne
      żeby nie spóźnić się ze spłatą.
    • dominikjandomin Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 22.04.09, 16:24
      lolka.77 napisała:

>
      > Jaka sytuacja jest lepsza: brak oszczędności i mniejszy kredyt czy może
      > bezkosztowe powolne spłacanie karty i powiększające się oszczędności? Ze
      > względu na brak kosztów nie opłaca mi się długu na karcie przekształcać w kredy
      > t.

Pochwal się, jaka ty masz kartę, gdzie dają kredyt 0%?

Inni też by chcieli!
      • serendepity Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 22.04.09, 17:08
        Jak bedzie co miesiac splacac karte w calosci i znowu kupowac na nia to nie
        zaplaci zadnych odsetek, nie potrzebna jest wtedy promocja 0%.
        • dominikjandomin Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 22.04.09, 17:42
          Ale z jej wypowiedzi zrozumiałem, ze chodzi o NIESPŁACENIE na raz kredytu i
          trzymanie oszczędności.
          • serendepity Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 23.04.09, 10:49
            "Mam możliwość spłacania jej w całości (czyli bez odsetek) a
            następnie wybierania z niej trochę mniejszej gotówki (bez opłat) ale takie jej
            rozliczenie będzie trwało i trwało. No i możliwość częściowej jej spłaty z
            oszczędności i wtedy zabawa we wpłacanie-wybieranie dotyczyłaby mniejszej kwoty. "

Niejasno to bylo napisane, ale z koncowego pytania doszlam do wniosku, ze chodzi
            o branie (czyli kupowanie na karte) pieniedzy na biezace koszty remontu z karty
            i potem jej splacanie i kupowanie znowu na karte i splacanie. A to co nie bedzie
            mogla pokryc z biezacych dochodow do splacac korzystajac z oszczednosci.

• jamesonwhiskey Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 22.04.09, 22:26
        > Pochwal się, jaka ty masz kartę, gdzie dają kredyt 0%?

pewnie za granica, promocje typu pol roku 0% plus mozesz jeszcze na nia
        przerzucac kredyt z innej karty
    • akacjax Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 22.04.09, 22:03
      Ja też nic nie rozumiem z postu.
      Ale zasada jest prosta-jeżeli mam pieniądze na 6% w skali roku, a pożyczkę na
      procent niższy-to wiadomo jest zysk na lokacie, nie ma co się spieszyć ze spłatą
      kredytu. A gdy mam kredyt na wyższy procent niż lokata-to jaki sens płacić
      odsetki bankom?

Bo co to jest bezkosztowe spłacanie karty?
    • lolka.77 Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 23.04.09, 12:57
      Może teraz będzie bardziej zrozumiale:
      Mam kartę Getinbanku na którą mogę wybierać pieniądze z bankomatu bez kosztów.
      Dysponuję gotówką swojego sklepu, która pozwoli mi spłacać zadłużenie w całości,
      czyli bez odsetek. Ale te pieniądze potrzebne mi są w sklepie na zakup towaru,
      więc je muszę z powrotem wybierać. I tak wkoło - oczywiście coraz mniejsza kwota
      wybierana. Czyli kredyt bezkosztowy.
      Oszczędności nie pokrywają się z wysokością kredytu.
      I mam dylemat czy lepiej zwiększać oszczędności, czy może szybko spłacać kartę w
      całości? Nie mam doświadczenia w zabawie zerowym kredytem na karcie sad
      Z jednej strony gdybym szybko dozbierała oszczędności do wysokości zadłużenia to
      jeszcze bym na nich trochę zarobiła. Ale z drugiej strony obawiam się, ze przy
      takim wpłacaniu - wypłacaniu mogę wpaść w jakąś pułapkę? A może warto by wybrać
      całą dostępną kwotę i ją też przerzucić na lokaty?
      • dominikjandomin Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 23.04.09, 14:34
        lolka.77 napisała:

> Może teraz będzie bardziej zrozumiale:
        > Mam kartę Getinbanku na którą mogę wybierać pieniądze z bankomatu bez kosztów.
        > Dysponuję gotówką swojego sklepu, która pozwoli mi spłacać zadłużenie w całości
        > ,
        > czyli bez odsetek. Ale te pieniądze potrzebne mi są w sklepie na zakup towaru,
        > więc je muszę z powrotem wybierać.

A może - nie mieszaj pieniędzy SKLEPU ze swoimi PRYWATNYMI?
      • carmela_soprano Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 23.04.09, 15:23
        > Mam kartę Getinbanku na którą mogę wybierać pieniądze z bankomatu bez kosztów.

chyba coś pokręciłaś, albo mylisz dwa produkty.
        wypłaty z bankomatu z karty kredytowej w PL nigdy nie są bezpłatne,
        nieoprocentowany kredyt dotyczy tylko zakupów dokonanych kartą.
        Getin natomiast daje karty płatnicze do swoich kredytów gotówkowych, może taką
        masz na myśli? wówczas faktycznie możliwe, że za sam fakt dokonania wypłaty z
        bankomatu nie płacisz, ale kredyt jak najbardziej jest oprocentowany i to słono
        - o wiele wyżej niż oprocentowanie na lokacie, na którą możesz wrzucic oszczędności.
        • lolka.77 Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 24.04.09, 09:46
          Nie jest to zwykła karta kredytowa - 52 dni bez odsetek, 0,00 zł prowizji za
          wypłatę gotówki. Mam ją kilka lat i ani razu nie zapłaciłam nic za wypłatę z
          bankomatu - a tylko tak z niej korzystam.

Odnośnie pieniędzy ze sklepu - to też są moje pieniądze.
          • only_marcopol Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 24.04.09, 11:49
            lolka.77 napisała:

> Nie jest to zwykła karta kredytowa - 52 dni bez odsetek, 0,00 zł prowizji za
            > wypłatę gotówki.

0 zł prowizji od wypłaty to nie to samo co 0 % odsetek za wypłacone juz
            pieniadze sprawdź to koniecznie bo na 100 procent nie ma takich kart

• only_marcopol Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 24.04.09, 11:52
              www.getinbank.pl/362.php
              przeczytaj sobie tutaj dokałdnie
            • lolka.77 Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 24.04.09, 13:36
              Chyba bym zauważyła wink
              wybieram 1000, spłacam 1000 (o ile w terminie) saldo 0,00
              Może jakaś promocja to była smile
              • carmela_soprano Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 24.04.09, 14:26
                Prędzej błąd systemu bankowego. Nie ciesz się tak, jak się połapią, to obciążą
                cię odsetkami z datą wsteczną.
                • only_marcopol lolka.77 24.04.09, 14:35
                  nie będę się sprzeczać ale sama widzialas tabele opłat z getin banku - jak byk 21 %

sytuacja jest co najmniej dziwna tez bym sie obawiała ze to jakiś błąd systemu
                  bankowego sad nigdzie nie ma takich kart - oby nie było tak jak pisała Carmela ze
                  jak sie połapia dowala ci odsetki wsteczne lepiej spłacaj wszystko i zamknij ta
                  karte i konto - bo naprawde to nie jest normalne sad
                  • lolka.77 Re: lolka.77 28.04.09, 10:07
                    Nastraszyliście mnie.
                    Z niecierpliwością czekam na wyciąg.
                    Fakt, że z tej karty do wypłaty dawno nie korzystałam i może rzeczywiście był
                    jakiś okres promocyjny (sprawdzałam na starym wyciągu - nie było odsetek). Na
                    szczęście jak sobie o nich przypomną to i tak nie będzie to dużo (rzadko
                    używałam i spłacałam w terminie - ostatnio 3 lata temu (wypłaty - nie płatności)).
                    Dobrze, że w windykacji tam pracuje kolega, może uprzedzi, że coś znaleźli.
                    • serendepity Re: lolka.77 28.04.09, 11:23
                      Moj maz kiedys mial promocje 6 miesiecy 0%, ale mieli jakis blad w systemie i po
                      skonczeniu promocji mial jeszcze przez poltora roku 0% za zakupy. Dopiero zmiana
                      oprocentowania karty spowodowala znikniecie przedluzonej promocji. Oczywiscie
                      nikt nic od nas nie chcial.
                    • only_marcopol Re: lolka.77 28.04.09, 12:44
                      a to jak tak dawno to juz na pewno się nie doczepia zwłaszcza ze po 3 latach sie
                      przedawniają zobowiązania smile

Lolka77 pewnie to była promocja jakaś faktycznie - jak masz kolege to zapytaj
                      może dalej ja masz
                      • lolka.77 Re: lolka.77 30.04.09, 16:17
                        Chyba promocja nie odchaczona bo nadal odsetki 0,00 tylko jakieś
                        ubezpieczenie 9,90 smile
                        Ale nie igram - szybko spłacam.
          • carmela_soprano Re: Odkładać czy nadprogramowo spłacać kredyt? 24.04.09, 11:51
            odsetki zapłaciłaś na 110%. żaden bank w tym kraju nie daje kart kredytowych z
            nieoprocentowanymi wypłatami gotówkowymi, bo musiałby do tego dokładać.
            • only_marcopol zdecydowanie spłacic kartę 24.04.09, 12:01
              www.getinbank.pl/362.php
              w tej tabeli wyraźnie jest napisane ile wynoszą odsetki od wypłaty gotówkowej
              dziwie sie trochę ze nie zauważyłaś ze spłacasz odsetki uncertain
              to ta tabela w środku - w pierwszej istotnie pisze że prowizja zerowa ale tylko
              prowizja nie odsetki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka