Dodaj do ulubionych

Ile autostrady już zbudowano?

17.02.02, 23:38
Mam pytanie:
Ile już zbudowano, a właściwie ile oddano do eksploatacji autostrady Zagrzeb -
Rijeka? W 1993 roku był tylko płatny odcinek z Zagrzebia do Karlovca i jakieś
parę km przed Rijeką. Chorwacja to nie Polska, więc spodziewam się, że
inwestycja jest zapewne bliska pomyślnego zakończenia.

Przy okazji pytanie Nr.2, niezupełnie na temat Chorwacji, ale związane z
dojazdem tamże:
Dokąd już dociągnięto słowacką autostradę biegnącą z Bratysławy na północ?
Jaki jest dojazd z Bratysławy do Wiednia?
(wiem, że tam autostrady nie ma i w najbliższym czasie nie będzie)

Pozdr.
Chaladia Bolandi
Obserwuj wątek
    • Gość: rogoz Re: Ile autostrady już zbudowano? IP: *.centertel.pl 20.02.02, 09:40
      chaladia napisał(a):

> Mam pytanie:
      > Ile już zbudowano, a właściwie ile oddano do eksploatacji autostrady Zagrzeb -
      > Rijeka? W 1993 roku był tylko płatny odcinek z Zagrzebia do Karlovca i jakieś
      > parę km przed Rijeką. Chorwacja to nie Polska, więc spodziewam się, że
      > inwestycja jest zapewne bliska pomyślnego zakończenia.
      >
      Cała autostrada jest już gotowa. Jeździ się rewelacyjnie, szczególnie wiaduktem
      który ma 2.5km długości. Na odcinku przed Rijeką drogą jest jednopasmowa.
      • chaladia Re: Ile autostrady już zbudowano? 20.02.02, 22:20
        Hurra!
        To znaczy, że na Krk z Warszawy "na upartego" można dojechać w jeden dzień...
        • f_piotr Re: Ile autostrady już zbudowano? 21.02.02, 08:59
          Czy jest na Krku coś ciekawego, że chcesz tam jechac?
          To poważne pytanie.
          • Gość: mac Re: do Piotra. IP: 213.77.125.* 21.02.02, 09:27
            www.croatia.hr/ lub www.htz.hr/. Są tam opisane regiony i namiary
            na hotele. Pzdr.
          • chaladia Krk 21.02.02, 12:19
            Po pierwsze primo - MOST.
            Jest to cud architektury na skalę europejską sam w sobie i warto go obejrzeć,
            ale poza tym przejazd mostem jest wielokrotnie tańszy niż promem i można
            przejchać, kiedy się chce. Ładnie bym wyglądał spóźniejąc się nocą na ostatni
            prom... po co mi taki stress na wakacjach.

Po drugie secundo - widoki.
            Najładniejsze są w Basce i po drodze do Baski, choc jakos nikt nie chce na tym
            Forum napisac, co tam sie teraz dzieje. Mozna wejsc na górę, stokilkadziesiąt
            metrów wysokości, której szczyt jest o kilometr od linii brzegowej. Widok na
            zatokę niezapomniany.

Po trzecie tertio - zabytki miasteczka Krk, znaczna częśc z nich VIII wiek i od
            tego czasu nie zniszczone. Vrbnik też jest piękny, choć dużo mniejszy. Prawie
            każde miasteczko ma swoją starówkę.

Po czwarte quarto - infrastruktura żeglarska, marina w Punacie, kilkanaście
            chyba portów dla jachtów większych i mniejszych itp.

Po piąte quinto - z Krku ma się w zasięgu jenodniowego wypadu (właśnie dzięki
            temuż mostowi zamiast promu) i Postoją z Pivką, i Pulę i Piltvice (no, tam by
            się dwa dni przydały) i Split (jest skrót promem z Baski, nie trzeba jeździć aż
            do mostu i wracać Jadranską Magistralą).

Po szóste sexto - ogólna atmosfera miejsca. Jest spore misteczko Krk z solidnym
            zapleczem handlowym, są mniejsze miasteczka, są wielkie centra hotelowe - co
            kto chce.

Po siódme septimo, niezależnie od mostu są połączenia promowe na Rab i Dugi
            Otok, no i jak już napisałem, na stały ląd.

Po ósme octavo - to jeszcze nie jest tak wariacko daleko od Polski jak Brac czy
            Korcula.

Polecam!

Chaladia Bolandi
            • f_piotr Re: Krk 21.02.02, 13:23
              Wow!!!! czyt. "łał"
              Czy masz porównanie z Chorwacją w okolicy Zadaru czy Splitu?
              Niewiele więcej kilometrów, a z opowiadań podobno ładniejsze plaże, zatoki i
              góry. Myślę, że ceny apartamentów na Krku są jednak wyższe niż na południu.
              A Ty gdzie i za ile kwaterujesz?
              Pozdrawiam Piotr.
              • chaladia Re: Krk 21.02.02, 13:53
                Such American wanker I am not,
                "Wow!" nie będzie.
                Z tego Forum można zobaczyć sporo ofert apartamentów. Z reguły bywało to 50
                DM/os, ciekawe jak będzie w tym roku. Mamy też trochę znajomych...
                W czasie wojny 1993 roku mieszkaliśmy z żoną w Basce w pensjonacie "Rosulja" o
                20 (sic!) m od plaży za 50 DM/os ze śniadaniem i byliśmy jednymi z nielicznych
                gości. Obecnie nie wiem, co się tam dzieje, a szkoda. Coś mi się wydaje, że na
                Forum nie ma osób, które by tam były. Jest jakaś oferta z Krku-miasta.

Co do odległości - ta różnica Zadar/Split vs. Baska to różnica "o nocleg" przy
                podróży z Warszawy. Wyjazd do dalmacji południowej rozważam z punktu widzenia
                zwiedzenia Dubrovnika, ale to zupełnie inna bajka.
              • Gość: M. Re: Krk IP: *.skf.com 28.02.02, 16:18
                f_piotr napisał(a):

> Wow!!!! czyt. "łał"
                > Czy masz porównanie z Chorwacją w okolicy Zadaru czy Splitu?
                > Niewiele więcej kilometrów, a z opowiadań podobno ładniejsze plaże, zatoki i
                > góry. Myślę, że ceny apartamentów na Krku są jednak wyższe niż na południu.
                > A Ty gdzie i za ile kwaterujesz?
                > Pozdrawiam Piotr.

W zeszlym roku bylam i na Krk-u, i w Dalmacji.Gdybym miala jechac raz jeszcze -
                zdecydowanie omijam Krk i jade na poludnie. Dubrownik - uroczy jako calosc.
                Riviera Makarska - woda bez porownania cieplejsza niz na Krk-u. Spli - Palac
                Dioklecjana.

Zdecydowanie warto poswiecic troche czasu i pojechac dalej.
                >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka