Gość: Marc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 11:57 Czy ktoś mi może podpowiedzieć gdzie można przenocować przyjeżdżając późnyym wieczorem gdzieś w rejonie Plitwickich Jezior pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kir Re: Nocleg w Plitwickich Jeziorach IP: *.pitow.wroc.pl 08.07.10, 12:09 Na trasie Karlovac -Plitvice - Gracac są setki domów z pokojami do wynajęcia. Wystarczy jadąc drogą zajechać pod któryś i zapytać. Nie ma szans żebyś nie znalazł czegoś wolnego. Wazne tylko żeby nie szukać kwatery w samych Plitvicach a jakieś 20-30km przed parkiem, bo czym bliżej parku tym więcej chętnych i cena wyższa A jak nie chcesz ludziom chodzić po nocach po domach to jeszcze masz do dyspozycji kampingi w tym Korona ok 2 km od wejścia nr 1, ale musisz mieć własny namiot, są tam domki kempingowe ale dość mocno obłożone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marc Re: Nocleg w Plitwickich Jeziorach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 14:15 Dziękuję za informacje, na campingu myślę że nie powinno być problemu z miejscem jeśli się będzie miało namiot ? A jak mniej więcej kształtują się ceny jeśli szukać noclegu w jakimś domu ? Jeśli mogę jeszcze spytać to z którego miejsca najlepiej rozpocząć zwiedzanie i ile trzeba na to przeznaczyć czasu ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Nocleg w Plitwickich Jeziorach IP: *.pitow.wroc.pl 08.07.10, 14:52 Kamping Korana jest bardzo duzy, zawsze gdzieś się miejsce znajdzie. na drugim Borije nie byłem. W domach noclegi kosztują od 15euro/osobę, zazwyczaj nie zawierają śniadania. Przy samym parku jest drożej. Zwiedzanie Parku jest dość schematyczne za dużego wyboru nie ma. Są 2 wejścia: nr 1 blizej największych wodospadów ale z ostrym zejściem na dół ale i większym parkingiem po drugiej stronie drogi Wejście nr 2 jest przy hotelu i blisko centrum gastronomicznego i przystani statków (rejsy przez jezioro są wliczone w bilet) To jest właściwie płaski teren Chodzi sie szlakami wokół jezior i do różnych atrakcji jak np punkty widokowe Tu masz przykładowe trasy z godzinami: www.np-plitvicka-jezera.hr/en/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=85 Na wszystko potrzeba 7-8 godzin i to pod warunkiem że nie ma zbyt dużego tłoku. Z tym że obchodzenie ostatniego najwyżej położonego jeziora sens ma niewielki, lepiej spędzić więcej czasu na dole koło Velikiego Slapa Jak masz dziecko to wybierz mniej ambitny program, Plitvice potrafią zmęczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek.59.pl Re: Nocleg w Plitwickich Jeziorach IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 08.07.10, 15:22 Z moich doświadczeń wynika, że: wędrówkę najlepiej rozpocząć zaraz po otwarciu wejścia, tak między 8 a 9 rano. Polecam zabrać butelkę wody mineralnej (niegazowanej) i kanapkę, czapeczkę, wygodne buty do wędrowania, mały ręcznik (trzeba przecież po paru godzinach umyć ręce i twarz). Można wyruszyć od głównego wejścia (tak zrobiłem) vis a vis parkingu, schodząc w dół wyruszyć w kierunku wodospadów, kolejnych jezior i przystani na rejs statkiem. Wracać (nie z powrotem) ale iść w kierunku górnego parkingu skąd wyruszają autobusiki. Po wędrówce przejazd autobusem daje wytchnienie i jest bezpłatne. Wcześnie rano nie ma wielu ludzi, szczególnie takich co to bardzo przeszkadzają w drodze. Korkują platformy, mostki, alejki, kręcą się z psami i wózkami dziecięcymi, wrzeszczą do siebie, itp. Wędrówka może trwać ok. 5-7 godzin, w zależności od trasy i formy piechurów. Noclegi przed Plitvicami są w różnej cenie, 15-17 euro (apartamenty z łazienką, dostępem do kuchni i jadalni). Nocowałem w Śeliśte Dreżnicko, ok 3 km przed głównym wejściem do parku, przy głównej drodze (dom na górze), blisko restauracji i sklepu. Nie miałem problemu z wynajęciem na 1 i 2 noce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marc Re: Nocleg w Plitwickich Jeziorach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.10, 11:07 Dziękuję za cenne informacje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś