Dodaj do ulubionych

Chorwacja samochodem - zapytanie o trase

IP: *.chello.pl 20.07.10, 18:14
jaka trase najlepiej wybrac w rejon Splitu ?
wybrac slowacja->wegry, czy lepiej czechy->austria->slowenia.
jakie koszty sa przejazdu ? ktos wiec moze cos doradzic ?
mam zamiar jechac ok 24lipca we dwie osoby;
Obserwuj wątek
    • Gość: kozik Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase IP: *.chello.pl 20.07.10, 18:43
      dobre zapytanie - ktos cos moze wiecej wie na temat winiet ?, bo podobno mozna za sam przejazd na 2 tyg slono zaplacic !!
      • greenrs2 Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 20.07.10, 21:41
        Ilu ludzi- tyle opinii... Ja zawsze jeżdżę przez Słowację i Węgry (słynna
        86-tka). Całkowity koszt winiet do granicy Chorwackiej to 9,90E - za autostradę
        słowacką. To jednak nie jest jedyny powód mojego wyboru. Węgry to dla mnie
        przerywnik na monotonne autostrady, które mnie po prostu usypiają. W tym roku
        radzę zjechać z 86-tki za Kormend na trasę E-65 w kierunku Letenye. Między
        Kormend i Redics przebudowa drogi i długie oczekiwanie na wahadłach.
    • nothing.at.all Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 21.07.10, 08:06
      Ja też pytałam tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,1002,114124344,114124344,Warszawa_Dubrownik.html
      • Gość: tom Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase IP: *.tvkstella.pl 21.07.10, 12:22
        Czasami ręce opadają... ;-(
        Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Każda trasa oprócz
        punktu docelowego ma też punkt wyjazdu. Od tego, gdzie ten punkt się znajduje,
        zależy wybór trasy. Wystarczy rzut oka na mapę, aby zobaczyć, że ktoś, kto
        wyjeżdża w Polsce do tego samego Splitu, inna trasą pojedzie zaczynając jazdę w
        Rzeszowie czy Lublinie, inną, jadąc z centralnej polski, inaczej pojedzie,
        kiedy startuje w Krakowie czy Katowicach, a jeszcze inaczej - gdy wyjeżdża z
        Wrocławia czy Zgorzelca. Raz jest wygodniej przez Słowacje i Węgry, raz - przez
        Czechy i Austrię, a raz - przez Niemcy i Austrię
        • nothing.at.all Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 21.07.10, 14:21
          Oczywiście masz rację. Ale niektórzy wolą jechać sprawdzoną trasą,
          godząc się na nadrobienie trochę kilimetrów w Polsce. Myślę, że
          dlatego ten człowiek pyta o trasę.
    • lucasinho.p Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 21.07.10, 12:47
      Witam,
      poszukujemy transportu do Chorwacji Split Sibenik.
      Nie macie 2 wolnych miejsc dla obniżenia kosztów:)?
      Najlepiej z Warszawy.
      Chcemy dojechać do znajomych, którzy tam będą
      • Gość: daria Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase IP: 81.219.57.* 21.07.10, 17:43
        kiedy chcecie jechać???
        • lucasinho.p Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 21.07.10, 17:53
          Interesował by nas 24 ,25 lipca.
          chcemy jechać na około 10 dni.
          • Gość: Piotr G. Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 08:08
            Ja jade 25 z noclegiem w Zwardoniu, w pon. rano wyjeżdzam przez
            słowację i austrię potem objazd słoweni przez mureck/lenart/ptuj,
            jade do Vodic, pozdro :)
            • lucasinho.p Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 22.07.10, 17:03
              ok nam pasuje proszę o jakieś info na priv w celu dogadania szczegółów

lucasinho.p@gazeta.pl lub gg 7355172
    • Gość: gość Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 13:06
      Słowacja winieta miesięczna (żeby mieć na powrocie winiety z głowy)10 euro ,na
      Węgrzech koszt winiety miesięcznej 67 złotych (płaciłem kartą bankomatową
      )jechałem autostradą na Budapeszt i koło Gyoru zjeżdzałem na drogę nr.81 która
      dochodzi do autostrady M 0 i prowadzi od Budapesztu na Chorwację.W Chorwacji
      płaci się na bramkach.Pierwszy odcinek od granicy węgierskiej do Zagrzebia
      kosztuje 36 kun ,drugi od Zagrzebia na południe powyżej 120 kun ,zależy gdzie
      będziesz zjeżdzał z autostady -możesz to podejrzeć na tej stronie
      www.hac.hr/?task=aut Powiększ sobie mapkę zaznacz gdzie będziesz
      wjeżdzał i zjeżdzał i naciśni kalkulator i wyskoczy ci łaczna kwota.
      • tomolesrow Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 21.07.10, 13:20
        Ja zawsze jeżdzę na Bratysławę - Wiedeń - Graz - i przed granicą ze Słowenią
        zjeżdżam zjazdem nr 266 na Mureck - Lenart i Ptuj, żeby nie płacić za kawałek
        autostrady od granicy do Ptuja 30 euro. W Ptuju trzeba uważać żeby zjechać na
        właściwy most, bo można się dostać na kawałek autostrady, a nowe mapy w GPS nie
        widzą jej jako płatnej. Od granicy chorwackiej do splitu piękna autostrada -
        koszt przejechania całej od granicy do Ravcy , gdzie siękończy to ok 120 zł w
        jedną stronę.
      • nothing.at.all Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 21.07.10, 14:23
        Czy istnieje możliwość płacenie wszędzie za autostrady i winiety w
        Euro?
        Dzięki.
        • Gość: adipw Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase IP: *.chello.pl 21.07.10, 15:38
          Wczoraj wróciłem i tak: na Słowacji za winiety płacisz w euro (4,9€/tydzień,
          miesięczna - 9,9 €), w Słowenii też (choć ja unikam tego państwa bo nie cierpię
          pazerstwa - 15€ za tydzień, 30€ za miesiąc), na Węgrzech płacisz w forintach
          (1520 ft za 4 dni) i najlepiej zrobić to kartą (dobry kurs, dzisiaj zrobiłem
          bilans wyprawy)i podobnie w Chorwacji (płaciłem kartą w obie strony, nie ma
          żadnego problemu). Pokonałem trasę Katowice-Split
          (Cieszyn-Żylina-Bratysława-Rajka-Mosonomagyarovear-Csorna-Szombathely-Kormend-
          Nagykanizsa-Letenye-Gorican-Lucko-Dugopolje)- ok. 1150 km w niecałe 15 godzin
          (koszt opłat 135 zł) i droga powrotna trochę inaczej
          (Split-Dugopolje-Lucko-Gorican-Letenye-Budapest-Vac-Sahy-Zvolen-Ziar-Martin-Żylina-Cieszyn-Katowice)
          - podobny dystans ale opłata wyższa o autostradę na Węgrzech - w tą stronę
          wyszło ok. 160 zł.
          • sztyrlic69 Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 22.07.10, 00:28
            Witam

Mam pytanie do adipw - czy pomiędzy Kormend a Redics są duże
            utrudnienia w ruchu ??? Z góry dziękuję za odpowiedź.
            Pozdrawiam
            • greenrs2 Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 22.07.10, 07:13
              Jak widzę z opisu powyżej, adipw nie jechał przez Redics. Ja
              jechałem 3 tygodnie temu i powyżej napisałem jak to wygląda i jak
              lepiej jechać (właśnie tak jak adipw). Myślę, że od tego czasu nic
              się nie zmieniło bo roboty były w dość poważnym stanie (na jednym
              pasie asfalt zerwany z podkładem na głębokość 0,5m)
              • Gość: adipw Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase IP: *.chello.pl 23.07.10, 15:35
                zgadza się, nie jechałem przez Redics a odbiłem na Nagyakanizsa z dwóch powodów:
                - po pierwsze potwierdzam - Węgrzy na tym odcinku prowadzą dość intensywne
                roboty i kiepsko się jedzie;
                - po drugie ciasny dojazd od granicy w Redics/Lendava przez Słowenię do Mursko
                Srediste jest (był?) dość pokręcony przez budowę autostrady, poza tym łatwo tam
                wdepnąć na płatny odcinek (15€ za kilka kilometrów to absurd) i ryzyko wpadki ze
                słoweńską policją jest niemałe.
    • bratek13 Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 21.07.10, 20:12
      jadąc do Makarskiej-50 zł miesieczna winietka na Słowacji, 1530 forintów na 4 dni winietka na Węgry ( z wyciągu karty kred.widzę że przeliczyli na 22 zł), pierwszy odcinek autostrady w Chorwacji 7 euro, a potem 171 kun ( 98 zł).(dane z 18.07.2010)
      • Gość: Marcin Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.10, 01:16
        Do bratek13 a jaką trasą przez Węgry ?
        • Gość: broke43 Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase IP: *.radom.pilicka.pl 22.07.10, 12:01
          Ja jechałem do dawnego przejścia granicznego w Sahy, potem na Budapeszt i dalej
          autostrada do samego Zagrzebia /po prawej stronie zostawiasz Balaton/. Najgorzej
          dostać się do Budapesztu.
    • Gość: e-tam Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase IP: *.chello.pl 23.07.10, 16:15
      @Marek

Trzymaj się tej trasy, SPRAWDZONEJ > WIELKIM ŁUKIEM omijaj Zwardoń !!!

Pozdrawiam,
      • greenrs2 Re: Chorwacja samochodem - zapytanie o trase 23.07.10, 20:28
        Każdy ma prawo do swojego zdania i własne doświadczenia. Według mnie, jeśli
        chodzi o odcinek Katowice-Żylina, to ten na mapce jest najgorszym możliwym
        wariantem. Jechałem do Chorwacji w ubiegłym miesiącu. Tam- przez Bielsko i
        Zwardoń, z powrotem - przez Cieszyn i Pawłowice. W pierwszym przypadku najgorszy
        odcinek to Katowice - Bielsko, gdzie w sobotę o 5 rano stałem na każdych
        światłach a jest ich na tym odcinku kilkanaście. W drugim przypadku najgorszy
        był odcinek Jablunkov-Trinec gdzie aktualnie jest remont drogi i liczne dziury i
        ograniczenia. Przedstawiona na mapce trasa "zalicza" oba te odcinki. Jeśli już
        dostaniemy się do Bielska to najlepiej jechać na Zwardoń. Nie ma żadnych
        utrudnień. Jeśli chcemy jechać przez Cieszyn to "wiślanką" i za Żorami w
        Pawłowicach skręcamy na Cieszyn. To łatwa, szybka i prosta droga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka