Dodaj do ulubionych

Chorwacja- pomóżcie wbrać

IP: *.cust.imagine.ie 05.09.10, 20:54
Wylatujemy we czwórke(dwoje dzieci, 5 lat i 1,5 roku). Na miejscu chcemy wynajac samochod aby
zwiedzic jezioa plitvickie i dubrovnik. Reszte pobytu przeznaczamy na plazowanie(nie znamy jeszcze
kolejnosci).
Pozostaje tylko(aż) wybór miejsca. Do wyboru mamy Omis, Tucepi i Baska Voda. Mamy ochote
zawitac na 1 dzien na ktorąś wyspę, np. Hvar, Krk, Brac, Bol.

Pomożecie? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: dwunastnica Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać IP: 91.189.73.* 05.09.10, 21:17
      Byłem w Baska Voda oraz w Omisu. Omis to miejsce dobre dla dzieci nie umiejących
      pływać. Można spokojnie takie dzieci wpuścić do wody. Dno morza jest
      piaszczyste. Baska Voda to miejsce dla umiejących pływać. Już 4 metry od brzegu
      jest głęboko.
      Na dnie morza kamienie, nieprzyjemnie się po nim chodzi.
      W Baska Voda morze jest czyste, piękne i ciepłe. W Omis woda jest mniej
      przejrzysta i zimniejsza (obok wpada do morza Cetina i niesie ona zimniejszą
      wodę). O tej porze roku w Omis woda może już być nieprzyjemnie zimna.
      W Baska Voda jest ładniej.
      • Gość: pelcia Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać IP: *.cust.imagine.ie 05.09.10, 22:01
        No to sie rozdarlam ;)
        Woda nie moze byc gleboka ze wzgledu na dzieci...
        A co sadzicie o Breli? Slyszalam, ze tlocznie, drogo i malo plaz(za to ladnych). Chociaz jesli warunki
        sprzyjaja dzieciom, to koszta nie sa juz tak istotne.
        A byl ktos w Trogir?
        Dziekuje dwunastnicu ;)
    • nothing.at.all Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać 06.09.10, 09:49
      Omis ma zimną wodę, bo rzeka wpływa. Ale miasteczko ładne. W Baska Voda faktycznie głeboko, ja tylko brodziłam 2 metry maksymalnie od brzegu, bo pływać nie potrafię. Piękne miejsce. W Tucepi nie byłam. A Trogir jest piękny do zwiedzania, jak wyglądają plaże nie wiem.
      • Gość: Asia Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.10, 10:45
        A ja polecam wyspe Ciovo piękna:)
    • Gość: darek.59.pl Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 06.09.10, 12:15
      Pominę stronę finansową takiej eskapady, ale to kwestia zasobności portfela. Natomiast zasadne jest pytanie jak chcesz wypoczywać, plażować i zwiedzić miejscowości (niewątpliwe atrakcje) oddalone od siebie o ok. 500 km. Między Plitvicami a Dubrownikiem jest właśnie taka odległość. Autostradą nie dojedziesz bezpośrednio do jednego i drugiego miejsca. Lądujesz zapewne w Dubrowniku albo w Splicie i dalej gdzie? Najroztropniej osiąść jak najbliżej tych miast, aby nie jeździć z tak małymi dziećmi w tę i tamtą stronę. Jak długo zamierzasz spędzić w Chorwacji?
      Może najlepiej wybrać miejsce położone między Splitem a Szibenikiem aby wybrać się w różnych kierunkach (dla mnie to "jazda bez trzymanki"), choćby Primoszten, Rogoźnicę. Marine. Trogir warto zwiedzić ale na wypoczynek, plażowanie i kąpiele nie jest to odpowiednie miejsce. Tak jak każde większde i bardzo turystyczne miasto. Dla mnie pomysł na takie spędzenie urlopu w CRO jest nieco szalony, ale może jestem już na to "za stary".
      • Gość: pelcia Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać IP: *.cust.imagine.ie 06.09.10, 12:58
        Wyjazd 10-11 dni, ladowanie w Splicie.Chcemy jak najwiecej wypoczywac. Wiem, ze jeziora sa piekne, ale podarujemy je sobie tym razem. Glowny moj cel to Dubrovnik(nie podaruje ;). Coz, siedze i szukam w necie spokojnej miejscowosci z plytka i ciepla woda. Ładne widoki tez mile widziane.
        A jeszcze pytanko odnosnie wyspy Krk. Skad najlepiej tam sie dostac, ile czasu to potrwa?

Dziekuje wszystkim za pomoc!
        • nothing.at.all Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać 06.09.10, 13:20
          Na Krk najlepiej się dostać autem. Piękny most ok 30 km od Rijeki. I tam polecam miejscość Krk i Baśka (piękna plaża z otoczaków).
          Płytka i ciepła woda to w zatoce Slano jest. Miejscość 30 km od Dubrownika. My ze znajomymi nocowaliśmuy tam.
          • Gość: pelcia Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać IP: *.cust.imagine.ie 06.09.10, 14:43
            Dziekuje bardzo! Decyzja podjeta- bedzie to Slano. Wlasnie czekam na odpowiedz w sprawie kwatery. Czy ta miejscowosc Baśka to cala nazwa? Bo spotkalam sie z nawa Baśka Stara lub Stara Baśka...
            • Gość: darek.59.pl Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 06.09.10, 15:53
              Baśka (pol. Baszka) jest tylko jedna, położona na wyspie KRK. Tam też jest Stara Baśka. Natomiast na tzw. makarskiej riwierze jest Baśka (Baszka) Voda. Za Dubrownikiem (Żupa Dubrowacka) można jeszcze wybrać Mlini. Na "makarskiej" można też Zaostrog, spokojna i ładna osada.
        • Gość: darek.59.pl Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 06.09.10, 15:40
          KRK to przecież w drugą stronę od Dubrownika ale przecież można wybrać wyspy takie jak: Korczula. Hvar, Brać. Na pobyt najlepiej chyba wybrać miejscowość położoną między Szibenikiem a Splitem.
          • kokotech Re: Chorwacja- pomóżcie wbrać 15.09.10, 10:28
            okolice makarskiej ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka