Dodaj do ulubionych

Trasa Warszawa-Sibenik?

IP: *.ethnet.com.pl 23.05.11, 14:08
Witam! Podpowie ktos czy z Cieszyna lepiej jechać do Wiednia przez Słowacje (zlina-bratysława) czy przez Czechy (Ołomuc-Brno)i jaki koszt jest winietem na Czechy, Słowację bo w Chorwacji znam a Austria z tego co pamietam za darmo. Zależy mi na czasie przejazdu dlatego zapalnowałem trase Warszawa-Cieszyn - ??? - Wiedeń - Graz- Maribor-Zagreb i dalej na Split! Plan wyjazdu 31.VII ok 17 godz a chęc bycia na miejscu rano 1.VIII np.8 godzina - samochodzik jest ok:) wyspa Murter bo tam jest apartamiencik!
Thx za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Trasa Warszawa-Sibenik? IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.11, 14:24
      Austria nie jest za darmo- kupuje sie winietkę 7 dniową lub dłuższą, ale chyba te najlepiej wychodzą cenowo, tylko na powrót musisz kupić drugą. Mozna jechać i przez Słowację i przez Czechy, ceny winiet mniej więcej porównywalne. Ja jechałem 5 razy przez Czechy i raz przez Slowację i bardziej pasuje mi ta pierwsza ale to juz wyłącznie moje odczucie i nikogo nie chcę przekonywać do tej trasy
      • Gość: fajber Re: Trasa Warszawa-Sibenik? IP: *.ethnet.com.pl 23.05.11, 14:41
        No właśnie widziałem że tam winietka jest - a myslalem że jak w niemczech:) 47 zł na tydzień podobno! ale chyba warto by szybko przejechać a nie jechać prze ukochane węgry:)
      • Gość: BT Re: Trasa Warszawa-Sibenik? IP: *.stat.gov.pl 23.05.11, 14:48
        Kiedyś jechaliśmy (ale to bardzo dawno) przez Słowację, a obecnie jeździmy tylko przez Czechy :)
        gorąco polecam, cały czas autostrada (no, może bez małego kawałeczka)

autostrada płatna: roczna, dwumiesięczna, 10-dniowa (od godz. 0:00 w dniu wystawienia - czyli zaznaczenia do godz. 24:00 9 dnia kolejnego)
        ja kupuję w PZMOT i nie musze się martwić, że jestem na granicy i nie można dostać, bo się skończyły, bo sklepik zamknięty itp

no i jeszcze warto dodać, że przejeżdżasz przez Słowenię i tam też jest płatna autostrada !!!!!
        • Gość: fajber Re: Trasa Warszawa-Sibenik? IP: *.ethnet.com.pl 23.05.11, 14:56
          i ja chyba sobie kupię w Pzmot a w Czechach na Brno jest autostrada od Cieszyna??NA AUSTRIE i Słowenie równiez i bedzie z głowy. THX
          • hepik1 Re: Trasa Warszawa-Sibenik? 23.05.11, 16:18
            Jeśli cię lekko boli austriacka,to słoweńska zaboli bardziej,15 euro za tygodniową i całe 45 km śmigania ;)
            • justyna_korcz Re: Trasa Warszawa-Sibenik? 23.05.11, 18:03
              Nom Słowenia boli zdecydowanie bardziej :) ale za to się mnkie w porónaniu z tym co było wcześniej nie zapomnę 60 km 4 godziny jazdy :P więc co tam to 15 euro - ale chyba sie bardziej opłaca kupić miesięczną na Słowenię i nie stawać dwa razy bo tygodniowa 15 eur a miesięczna 30 eur, i radzę kupić bo notoryczne stoją z lornetkami na zjazdach i baaaaardzo pilnują :)
        • lesio5 Re: Trasa Warszawa-Sibenik? 24.05.11, 17:41
          Chyba żartujesz co do czeskich autostrad. Od Cieszyna do Frydka ekspresówka, potem z 50 km ciasnej dwupasmówki bez środkowego pasa, potem faktycznie kawałek D1, od Ołomuńca do Brna zwykła zatłoczona dwupasmówka niekspresowa a la gierkówka a od Brna już ciasno do Wiednia.
          A jadąc przez Słowację już 80 km od Cieszyna w Żylinie zaczyna się autostrada aż do Szybenika.
          • wislok1 Tiry 24.05.11, 23:43
            Słowacja ma jedną zaletę : zakaz wyprzedzanie przez ciężarówki, jest kategorycznie stosowany i wjeżdżając na autostradę w Żylinie jest pełny luz do Bratysławy, ustawić się na stałem tempo 130-135, szybciej nie, bo krążą miśki nieznakowane i za 2 godzinki jest się w stolicy Słowacji.
            Tak zaplanować podróż, żeby nie jechać po poudniu, bo wtedy mogą być korki w Bratysławie.
            Potem w Austrii i dalej też lepiej trzymać się przepisów, szkoda kasy, miśki nie znają się na żartach.
            Za to w Czechach wolna amerykanka, jak u nas, tir wyprzedza dwa kilometry z prędkością 95 km tira jadącego z prędkością 94 km, jest 130 km maksymalnie, a normą jest 150 km, kto jedzie wolniej, ten jest traktowany jak głupek. Co przy niektórych odcinkach, jak ten za Frydkiem-MIstkiem, gdzie w srodku jest idiotyczny płotek,a droga wąska, jest bardzo niebezpieczne
            • Gość: cygan Re: Tiry IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.15, 16:32
              Kolego gdyby nie te tiry to w sklepach byś nie miał co kupić a autostrada jest dla wszystkich . Kierowcy tirów płacą za nią 10 razy tyle co ty osobówką . Pomyśl troszeczkę
              • wislok1 Re: Tiry 27.01.15, 16:46
                Pisałem o idiotycznej jeździe NIEKTÓRYCH kierowców tirów, a nie o samych tirach
        • bah77 Re: Trasa Warszawa-Sibenik? 29.05.11, 12:35
          > Kiedyś jechaliśmy (ale to bardzo dawno) przez Słowację, a obecnie jeździmy tylko przez Czechy...

No to nie zazdroszczę, bo ostatnimi czasy przyjemniej jedzie się przez SK.

> cały czas autostrada (no, może bez małego kawałeczka)

Niestety, nawet na tym odcinku, gdzie jest akurat autostrada, jest ona kiepska...

bah77
    • Gość: e-tam Re: Trasa Warszawa-Sibenik? IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.11, 14:39
      Autostrady < opłaty > Chorwacja

Pozdrawiamy,
      Nasza Chorwacja < zerknij
    • wislok1 Trudno powiedzieć 23.05.11, 23:00
      Bardziej lubię trasę przez Słowację, jest trochę dłuższa, ale czasowo to wychodzi to samo.
      Nieprawda, ze przez Czechy są cały czas autostrady, są raczej dwupasmówki i ekspresówki.
      Wybieram Słowacj
      • crno_bjeli Re: Trudno powiedzieć 26.05.11, 12:03
        Potwierdzam - Przez Słowację jest znacznie szybciej. Praktycznie od Żyliny jest autostrada do samego celu. Dojazd do Czarnogóry zajął mi znacznie szybciej przez Słowację niż Czechy. (Od Cieszyna do Żyliny w budowie jest już dwupasmówka). Największym problemem jest zawsze Słowenia (utknąć można na godzinę, półtorej na lokalnych drogach). Na Węgrzech można było kiedyś kupić online winiętę na autostrady. Dane o rejestracji pojazdu trafiały do systemu podczas zakupu (można było wydrukować, ale podczas kontroli i tak inspektorzy używali palmtopów w których mieli niezbędne dane). Zakupu dokonywało się na ppo.hu (ale to było parę ładnych lat temu).
        • Gość: Busio Re: Trudno powiedzieć IP: *.dynamic.t-2.net 27.05.11, 08:36
          Jestem od tygodnia w Słowenii, jeżdżę zawsze przez Czechy z noclegiem w Mikulowie. Z Mikulowa do Lubljany jechaliśmy 19 maja i zarówno na obwodnicy Wiednia S1 jak i na autostradzie A2 był rano ok. 9.00 porządny korek. 21 maja, w piątek,jechaliśmy z naszymi Słoweńcami do Grazu i po raz pierwszy widziałam, że Austriacy sprawdzają winiety, kierując samochody z autostrady na zjazd zaraz po przekroczeniu granicy słoweńsko- austriackiej. Kupujcie więc winietki, nie oszczędzajcie. Pozdrowienia.
          • Gość: e-tam Kontrola winiet. IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.11, 10:20
            Busio napisał(a):
            ...po raz pierwszy widziałam, że Austriacy sprawdzają winiety...

Mamy już za sobą kilka takich kontroli.
            Proceder "lotnych" kontroli winiet w Austrii jest taki.
            W punkcie A (na mapie) ~300m przed parkingiem < wejdż
            stawiają znaki ograniczenia prędkości 30km/h oraz tworzą jeden pas ruchu.
            Kilku kontrolerów bacznie ogląda przednie szyby aut.
            W punkcie B następuje selekcja auta bez winiety kierowane są na parking punkt C.
            Auta z winietami dalej jadą prosto.
            • hepik1 Re: Kontrola winiet. 27.05.11, 11:44
              Eee tam...jeśli ktoś jest zwolennikiem Pis-u to poseł(euro)Was wybroni:
              ryszardczarnecki.salon24.pl/219805,austriacy-dyskryminuja-polskich-turystow
              choć prawdę mówiąc,do dzisiaj nieznane są losy jego interpelacji w PE ;)
              • hepik1 Re: Kontrola winiet. 27.05.11, 12:01
                Zawsze jak czytam ten kawałek blogu europosła ,nasuwa sie ten fragment wiersza Uniejskiego"inni kretyni tam są czynni" ;)
                • Gość: Ted Re: Kontrola winiet. IP: *.opera-mini.net 27.05.11, 18:54
                  Trzeba być euroosłem, żeby kupić winietkę na szybę i jej potem nie przykleić na szybę.
                  A jeszcze większym euroosłem, żeby robić z tego aferę polityczną.
                  A może to Richard Henry zapłacił 120 euro ze swoje głodowej pensji i mamy 2 w 1 ?
    • pawel-l Re: Trasa Warszawa-Sibenik? 27.05.11, 20:23
      Przy okazji mam pytanie.
      Czy z Bratysławy lepiej jechać naokoło autostradą w stronę Wiednia, czy może drogą lokalną (50) skrótem przez Eisenstadt ?
      Co lepsze ?
      • wislok1 Skrót jest tylko teoretyczny 27.05.11, 21:34
        W praktyce jedzie się 100 km/h między wioskami, w w samych wioskach 50 km/h, radarów po wsiach więcej niż psów. A wioska jest za wioską. Po drodze widziałem plakaty, ludzie protestują przeciwko brakowi budowy ekspresówki. Dopiero przed Eisenstadt zaczyna się ekspresówka w kierunku autostrady.
        Ja jechałem z Sopron do Bratysławy, wybraliśmy trasę 50, bo po drodze chcieliśmy zrobić zakupy w Parndorf. Jest tam wielkie centrum outletów, napradę warte odwiedzenia. Same sklepy firmówki, ceny tańsze niż w Polsce, była tam chyba połowa Bratysławy.
        Tak więc z uwagi na zakupy można tamtędy przejechać

Jedziesz z Bratysławy autostradą. Przed Wiedniem, w Schwechat trzeba skręcic na drogę szybkiego ruchu i wlatujesz za Wiedniem na autostradę w kierunku Graz.
        • bah77 Re: Skrót jest tylko teoretyczny... 29.05.11, 12:29
          > Tak więc z uwagi na zakupy można tamtędy przejechać...

Jak się komuś nie spieszy, to można tamtędy przejechać także z uwagi na sielskie widoczki z winnicami... ;)

bah77
          • wislok1 Rust 29.05.11, 14:28
            Jak się komuś nie śpieszy, to może skręcić koło Eisenstadt na Rust.
            Jest to przepiękne miasteczko, z wielką ilością winnic ( można degustować i kupować ), starymi kamienicami i bocianimi gniazdami. Naprawdę coś fajnego. Zaraz za miastem jest plaża nad Jeziorem Nezyderskim z kąpieliskiem i basenami, wstęp kilka euro.
            www.rust.at/
            Można przenocować w przerwie wyprawy do Chorwacji
            • bah77 Re: Sopron... 29.05.11, 16:36
              A ja w takim przypadku polecam urokliwy Sopron, zaledwie kilka km dalej:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67933230.html

Można przenocować w przerwie wyprawy do Chorwacji... :)

Pozdrawiam

bah77
              • wislok1 Re: Sopron... 29.05.11, 19:32
                Przenocowałem tam w zeszłym roku.
                Byliśmy w Alpach i na Węgrzech w Bukfurdo i w drodze powrotnej zahaczyliśmy jeszcze o Jezioro Nezyderskie,
                Mnie Sopron trochę rozczarował. Centrum starówki bardzo rozkopane ( lipiec 2010 ), a boczne ulice zaniedbane. Za to perełka to Sarvar
      • Gość: e-tam Re: Trasa Warszawa-Sibenik? IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 11:56
        pawel-l napisał:

...Czy z Bratysławy lepiej jechać naokoło autostradą w stronę Wiednia, czy może drogą lokalną (50) skrótem przez Eisenstadt ?
        Co lepsze
        ?... < pytanie pomijam milczeniem

Google sugeruje TRZY trasy < podane na srebrnej tacy.

Mając winietę na autostrady Austria kluczenie lokalnymi drogami to coś nie tak.
        Oceń zyski i straty.
    • Gość: urszula Re: Trasa Warszawa-Sibenik? IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 17:09
      W austrii vinieta na 10 dni kosztuje 7.90 euro , na Czechy 10 dni 250 koron. na Slovenie 1 tydzien 15 euro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka