Dodaj do ulubionych

CENY ALKOHOLU

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 10:37
Jakie są ceny alkoholu na Chorwacji - chodzi mi o ichnie wina i rakiję (co to
jest i ile VOLT). Czy naprawdę jest to drogie?
Obserwuj wątek
    • Gość: chorwat Re: CENY ALKOHOLU IP: *.net.htnet.hr 15.07.04, 10:52
      rakija kostuje domowa miedzy 20-40HRK za litr,w sklepie 50-70HRK,wina 10-20HRK
      domowa, w sklepie 20-80HRK alkohole w sklepie 50-100HRK.VOLT rakija to miedzy
      40-60% zalezy jaka
    • Gość: Kir Re: CENY ALKOHOLU IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 11:35
      Przede wszystkim rakija to destylat coś jak nasza żytna tyle że robiony z
      fermentacji winogron. Alkoholu to sklepowe mają 40-50% a domowe - według
      fantazji. Możesz to to kupić w sklepie albo na targu albo w małych sklepikach.
      Są robione według róznych repeptur wiec różnią się między sobą. Te produkowane
      po domach nazywają się Domaczne. Poza czystą rakiją często spotkasz takie z
      ziołami w środku - tymiankiem, rozmarynem. Czasem to się nazywa Travarica (mam
      nadzieję że sie nie mylę) Domowej roboty rakija kosztuje od 25-50 kun /0.5l-0.7l
      w sklepie od 50 w górę za butelkę.

Win w Hr jest duzo. Najbardziej znane to wina czerwone zazwyczaj półwytrawne z
      Peljeszaca albo delty Neretwy. Dość dobre, mocne, choć wiele osób ma po nich
      kaca. Takie wino w sklepie kosztuje od 20 kun w górę, najsłynniejsze marki
      nawet 140 kun. W domach na Peljeszacu gospodarze sprzedają wino za 20-30kun/1l

Inne znane wino to Prosiek. jest to wino białe a tak naprawdę żółte, słodkie,
      którego fermentację przerywa się dolewająć spirytus gronowy. Mimo że jest
      słodkie ma pewien kwaskowaty posmak. Mężczyznom to raczej nie smakuje, kobiety -
      co niektóre to lubią. Nie pić w dzień bo wali w głowę jak rakija. Prosiek
      kosztuje w sklepie ok 40 kun za butelkę.

Nie polecam win Słoweńskich . Sa lekkie, takie deserowe. Ale praktycznie
      wszytko co spróbowałem na Słoweni nadaje sie do wypicia po bardzo silnym
      schłodzeniu
      • Gość: Kir Re: CENY ALKOHOLU IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 11:43
        jeszcze kilka uwag:
        Rakija w hr rozni się od rakiji greckiej tym że grecy dodaja anyżek. W Hr nie
        spotkałem anyżkowej rakiji.

Można też klupić śliwowicę. Kiedyś była popularniejsza. Teraz ta do dostania w
        sklepie ma 70% alkoholu i kosztuje od 70 kun w zwyż. Polecam śliwowicę firmy
        Makarska - pycha, już tęsknię do tego zapachu śliwek ;-)
    • Gość: DWU Re: CENY ALKOHOLU IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.07.04, 12:17
      Jeśli bedziesz w Zadarze na Targu spróbuj lub kup Rakiję z chlebem
      świętojańskim (inne nazwy: Szarańczyn strąkowy lub ceratonia), pycha po 35Kun
      za litr podobno 40 Volt ale delikatny smak likieru, kupisz po 30, dodatkowo
      możesz również kupić strąki wysuszonego chleba świętojańskiego po 15 Kun/kg.
      To coś dobrego dla kobiet a i ja tym nie pogardziłem, raczej mocne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka