Gość: iontichy IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 10:37 Jakie są ceny alkoholu na Chorwacji - chodzi mi o ichnie wina i rakiję (co to jest i ile VOLT). Czy naprawdę jest to drogie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chorwat Re: CENY ALKOHOLU IP: *.net.htnet.hr 15.07.04, 10:52 rakija kostuje domowa miedzy 20-40HRK za litr,w sklepie 50-70HRK,wina 10-20HRK domowa, w sklepie 20-80HRK alkohole w sklepie 50-100HRK.VOLT rakija to miedzy 40-60% zalezy jaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: CENY ALKOHOLU IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 11:35 Przede wszystkim rakija to destylat coś jak nasza żytna tyle że robiony z fermentacji winogron. Alkoholu to sklepowe mają 40-50% a domowe - według fantazji. Możesz to to kupić w sklepie albo na targu albo w małych sklepikach. Są robione według róznych repeptur wiec różnią się między sobą. Te produkowane po domach nazywają się Domaczne. Poza czystą rakiją często spotkasz takie z ziołami w środku - tymiankiem, rozmarynem. Czasem to się nazywa Travarica (mam nadzieję że sie nie mylę) Domowej roboty rakija kosztuje od 25-50 kun /0.5l-0.7l w sklepie od 50 w górę za butelkę. Win w Hr jest duzo. Najbardziej znane to wina czerwone zazwyczaj półwytrawne z Peljeszaca albo delty Neretwy. Dość dobre, mocne, choć wiele osób ma po nich kaca. Takie wino w sklepie kosztuje od 20 kun w górę, najsłynniejsze marki nawet 140 kun. W domach na Peljeszacu gospodarze sprzedają wino za 20-30kun/1l Inne znane wino to Prosiek. jest to wino białe a tak naprawdę żółte, słodkie, którego fermentację przerywa się dolewająć spirytus gronowy. Mimo że jest słodkie ma pewien kwaskowaty posmak. Mężczyznom to raczej nie smakuje, kobiety - co niektóre to lubią. Nie pić w dzień bo wali w głowę jak rakija. Prosiek kosztuje w sklepie ok 40 kun za butelkę. Nie polecam win Słoweńskich . Sa lekkie, takie deserowe. Ale praktycznie wszytko co spróbowałem na Słoweni nadaje sie do wypicia po bardzo silnym schłodzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: CENY ALKOHOLU IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 11:43 jeszcze kilka uwag: Rakija w hr rozni się od rakiji greckiej tym że grecy dodaja anyżek. W Hr nie spotkałem anyżkowej rakiji. Można też klupić śliwowicę. Kiedyś była popularniejsza. Teraz ta do dostania w sklepie ma 70% alkoholu i kosztuje od 70 kun w zwyż. Polecam śliwowicę firmy Makarska - pycha, już tęsknię do tego zapachu śliwek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DWU Re: CENY ALKOHOLU IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.07.04, 12:17 Jeśli bedziesz w Zadarze na Targu spróbuj lub kup Rakiję z chlebem świętojańskim (inne nazwy: Szarańczyn strąkowy lub ceratonia), pycha po 35Kun za litr podobno 40 Volt ale delikatny smak likieru, kupisz po 30, dodatkowo możesz również kupić strąki wysuszonego chleba świętojańskiego po 15 Kun/kg. To coś dobrego dla kobiet a i ja tym nie pogardziłem, raczej mocne. Odpowiedz Link Zgłoś