Dodaj do ulubionych

Do Chorwacji bez paszportu

23.07.04, 17:05
Witam, szukam osób, które były ostatnio w Chorwacji tylko z dowodem
osobistym. Czy spotkały was jakiekolwiek trudności związane z brakiem
paszportu? Trasę planujemy przez Austrię. Chciałabym wiedzieć jak to w
praktyce wygląda a nie z teorii. Oczywiście wiem, że przez BiH nie przejadę.
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: zbynek Re: Do Chorwacji bez paszportu IP: *.c151.petrotel.pl 23.07.04, 18:29
      przejedziesz i przez BiH - ALE BEZ PASZPORTU TYLKO GŁUPCY JEŻDŻĄ.
    • Gość: andrew Re: Do Chorwacji bez paszportu IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 23:01
      nie przejedziesz, chyba że nie będą was sprawdzać. dowody osobiste jako
      dokument wystarczający przy przekroczeniu granicy (ale tylko te nowe, taka jest
      oficjalna interpretacja MSZ) obowiązują tylko w UE, do której chorwacja nie
      należy.pozdr
      • Gość: BlueBerry Re: Do Chorwacji bez paszportu IP: *.aster.pl 25.07.04, 17:15
        wszystko zalezy od celnika staojacego na przejsciu. ja np na granicy czeskiej
        musialam pokazywac paszport - dowod kompletnie nie byl wystarczajacy. w drodze
        powortnej na granicy slowenia/austria celnik dlugo i z zacieciem ogladal
        zdjecia w paszporcie:)) a poza tym z reguly nic nie ogladaja, wystarczy machnac
        paszportem przez okno a i to nie bywa konieczne.
      • Gość: quantas Re: Do Chorwacji bez paszportu IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 26.07.04, 15:03
        W ruchu granicznym pomiędzy państwami UE można posługiwać się dowodem osobistym
        każdego rodzaju, czyli zarówno starym jak i nowym.
        • Gość: Tomek Re: Do Chorwacji bez paszportu IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 27.07.04, 15:47
          Widac z postow, ze rozne sa zdania. Ja wiem jednak ze: znajomi wrocili z
          Chorwacji , przekraczali granice z dowodami,
          Chorwacja jednostronnie zniosla dla obywateli UE obowizek posiadania paszportow.
    • Gość: Jure Re: Do Chorwacji bez paszportu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 23:09
      - w przejeździe do Chorwacji tranzytem przez Austrię i Słowenię lub przez
      Słowację i Węgry nie wymaga się ani paszportu, ani zielonej karty - wystarczy
      nowy dowód osobisty, natomiast dla przebywania i poruszania się na terenie
      Chorwacji wskazane jest posiadanie paszportu oraz zielonej karty, na terenie
      Chorwacji aktualnie trwają szeroko zakrojone roboty przy budowie autostrad w
      kierunku Adriatyku więc z konieczności jest bardzo dużo uciążliwych objazdów i
      proponuję przejazd, czym dalej na południe, bardzo dobrymi autostradami przez
      Słowenię przy okazji warto zwiedzić i zatrzymywć się w uroczych, niezwykle
      czystych i gościnnych miasteczkach na terytorium całej Słowenii
    • Gość: Maja Re: Do Chorwacji bez paszportu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 09:26
      Miesiąc temu z Chorwacji wróciła moja koleżanka, którą sprawdzano na granicy i
      nie było żadnego problemu z przejazdem przez CHorwację bez paszportu- na
      dowód.Chorwacja do EU nie należy, ale respektuje ustalenia EU min. co do
      zielonej karty i przekraczania granic na dowód.Miłego wypoczynku!
    • jot.be Re: Do Chorwacji bez paszportu 28.07.04, 10:24
      Byłem 3 tygodnie na przełomie czerwca i lipca.Przejechałem całą od Rovnija do
      Dubrownika.
      Miałem paszport, ale wszędzie próbowałem używać tylko dowodu z czystej
      ciekawości :-)))
      Nigdzie paszport nie był potrzebny (z wyjatkiem granicy z BiH ale nie w Neum,
      bo tam żadnej kontroli nie ma).
      Na granicy w ogóle nie chcieli papierów.Do meldunków (3 miejsca) i wymiany kasy
      w bankach i na poczcie - wszędzie wystarczał dowód.
      To jest generalnie kraj, w którym ludzie wybitnie nie lubią robić problemów
      turystom...
      Powyższe tak gwoli informacji.W odpowiedzi na pytanie.
      Jednak jechać bez paszportu bym się chyba nie odważył mimo wszystko.Może za rok-
      dwa :-)
      Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka