Dodaj do ulubionych

Z rowerami do Chorwacji

10.05.13, 19:41
Witam
Za kilka tygodni jedziemy na Hvar i chcielibyśmy zabrać rowery(bagażnik na dachu-sztuk 3:),wiem że prędkość ograniczona,ze wzrost zużycia paliwa o plusach nie trzeba,ale moze ktos z forumowiczów był w Cro z rowerami i podzieli się spostrzeżeniami - będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Z rowerami do Chorwacji 10.05.13, 21:11
      Sens zabierania rowerów zależy od zaawansowania tych ,którzy siedzą na siodełku.
      O ile byle kto,na byle czym pojedzie z St.Gradu do Jelsy po praktycznie płaskim i asfalcie ,to reszta tras wymaga i odpowiedniego sprzętu na szutry plus kondycji na górki w 30 st upałach.
      • lillylive Re: Z rowerami do Chorwacji 10.05.13, 22:01
        Tak to wiem,sprzęt odpowiedni do szutrowych tras zamierzamy jezdzić między godzinami 6-9rano i 19-22(czerwiec).
        • hepik1 Re: Z rowerami do Chorwacji 11.05.13, 06:50
          Jeśli jest pasja i jest kondycja to można próbować.
          Na tych stronkach można ię zorientować co do tras i ich profilu:

www.tzjelsa.hr/hr/turizam/sport-rekreacija/biciklizam/staza-4/
          www.tzhvar.hr/hr/cikloturisticke_rute/
          Ta najbardziej płaska z StG do Jelsy to 90 m różnicy wzniesień.Inne to kilkaset m różnicy poziomu.

A jeśli jest się tylko weekendowym amatorem,to chyba lepiej wypożyczyć rower na miejscu.Wypożyczalnie są i w StG, Jelsie czy m.Hvar.

Ciekawostka-na rowerze ,zgodnie z prawem,nie mozna przejechać tunelem Pitve.
          • lillylive Re: Z rowerami do Chorwacji 11.05.13, 07:22
            Dziękuję,wiem że jest wypożyczalnia ale nie wiadomo czy będą mieć odpowiedni rower dla mojej 9latki?Jezdzimy ok 200km/tydzień,mam jeszcze kilka dni na przemyślenie.....
      • Gość: Chorwat Re: Z rowerami do Chorwacji IP: *.adsl.net.t-com.hr 27.05.13, 23:16
        Z rowerem sie napewno inaczej zwiedza niz samochodem..Kazdym razie bedzie ciekawe zwiedzanie wyspy...zycze wam szczesliwej podrozy do krainy wina,slonca,figi i cieplego morza:).......pozdrowienia z Chorwacji!
        • lillylive Re: Z rowerami do Chorwacji 28.05.13, 06:59
          Gość portalu: Chorwat napisał(a):

> Z rowerem sie napewno inaczej zwiedza niz samochodem..Kazdym razie bedzie cieka
          > we zwiedzanie wyspy...zycze wam szczesliwej podrozy do krainy wina,slonca,figi
          > i cieplego morza:).......pozdrowienia z Chorwacji!

Dziekuję za 2tyg wyjazd a morze zimne,pogoda też kiepska,oby się poprawiło!
    • Gość: wujek m Re: Z rowerami do Chorwacji IP: 212.160.172.* 14.05.13, 14:24
      Zjeździłem na rowerze większość wysp od Szibenika w dół Cro; z tej pozycji można zobaczyć wiele wspaniałych miejsc (szczególnie jeżdżąc po tzw makadankach), ale ma to według mnie sens na początku albo na końcu sezonu. W pełni lata jazda na rowerze w tamtych warunkach terenowych i temperaturowych to nie jest najlepszy pomysł. Chyba że w celu wyjazdów na zakupy do nieodległego sklepu, jak ktoś bardzo się uprze. Najprawdopodobniej rowerki większość czasu będą nieużywane. Może więc warto się zastanowić czy zamiast taszczyć sie z rowerami nie lepiej - gdy już mus przyciśnie - sobie raz czy dwa je wypożyczyć?
      • lillylive Re: Z rowerami do Chorwacji 14.05.13, 18:32
        No więc właśnie z tych powodów chyba zostawimy je niestety w domu:(
        • marand3 Re: Z rowerami do Chorwacji 21.05.13, 23:43
          a ja w tym roku biorę rower. W zeszłym roku, na Ciovo bardzo żałowałem, że nie miałem swojego roweru. Upał? w PL, latem też mamy dni z temperaturą +30, i nie przeszkadza mi to jeździć. 2 godziny rano, a potem kąpiel w morzu, już się nie mogę doczekać....
          • Gość: wujek m Re: Z rowerami do Chorwacji IP: 212.160.172.* 15.07.13, 15:48
            Przecież Lilly napisała, że jedzie z 9-letnim dzieckiem. Jakoś nie wierzę, aby to dziecko chciało jechać w dłuższą trasę po górkach (przewyższenia do kilkuset metrów od poziomu morza), w temp. 32 stopni, jakiej np. zaznałem w ubiegłym tygodniu. A jeśli tak, to wiezienie rowerów tysiące km po to, aby z nich praktycznie nie korzystać, to raczej średni pomysł.
    • aaa11144 Re: Z rowerami do Chorwacji 30.05.13, 14:15
      My bierzemy rowery, też jedziemy w czerwcu z tym, że nam się zmieszczą do środka bo jedziemy w 2 a samochód duży.
    • lillylive Juz po... 15.07.13, 19:30
      Witam,już po urlopie.Spędziliśmy cudowne 2tygodnie praktycznie zwiedzajac cały Hvar,niestety jednak nie wzieliśmy rowerów i drugi raz tego błędu nie zrobię!!!!
      Fakt pierwszy tydzień były mega upaly ale po 20tej juz spokojnie codziennie mozna było pojezdzic,tak samo z rana sama przyjemnosc(wiem bo wypozyczyłam)a tak to do Jelsy mieliśmy 4km piekną promenada i zamiast na rowerku to z buta....,nie wspomnę juz o super trasach rowerowych,naprawdę na Hvar tylko z rowerem!
      • Gość: marand3 Re: Juz po... IP: *.182.169.18.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.13, 20:06
        No to szkoda ze jednak rowerów nie wzieliscie. Ja dzsiaj zrobiłem 25km z banjole na kamieniami i i z powrotem było super. Po drodze do CRO nocowalismy kolo wiednia, i reż poszalalem po gorkach kolo baden. Po drodze roweru na dachu prawie nie było czuć.Na miejscu wypożyczenie roweru 60kun za dzień więc drogo, i przy kilku dnich ewentualny dodatkowy koszt paliwa się zwraca, a swój rower zawsze lepszy :)
        • Gość: procent Re: Juz po... IP: *.telpol.net.pl 18.07.15, 22:32
          Czy może ktoś orientuje się czy są jakieś serwisy rowerowe na Istrze najlepiej w okolicach Puli. Pytam profilaktycznie jakby się tak gumę złapało to szkoda by było tachać rowery i nie korzystać
          • hepik1 Re: Juz po... 22.07.15, 11:09
            Żeby załatać dziurę w dętce wystarczy łatka i klej.Ewentualnie zapasowa dętka.Po co do tego mieszać jakiś ekstra serwis rowerowy ?
            • Gość: procent Re: Juz po... IP: *.telpol.net.pl 23.07.15, 20:27
              Żeby załatać dziurę w dętce wystarczy łatka i klej.Ewentualnie zapasowa dętka.Po co do tego mieszać jakiś ekstra serwis rowerowy ?

Pytanie brzmiało czy są serwiny a nie jak naprawić rower, może poprostu dla mnie prościej jst wsadzić rower do samochodu zawieść do serwisu niż wozić latki i brudzić ręce .
              Poco odpowiadać jak się niema nic do powiedzenia
              • trypel Re: Juz po... 23.07.15, 20:38
                jadąc rowerem holujesz za sobą samochód żeby w razie czego zawieźć rower do serwisu jak złapiesz gumę?

wybacz pytania ale kieruje mną zwykła ludzka ciekawość.
                • Gość: procent Re: Juz po... IP: *.telpol.net.pl 23.07.15, 20:45
                  Po prostu jeżdze po okolicy napewno jadąc rowerem nie bedę taszczyć łatek narzędzi pompki.
                  Takie to skomplikowane???
                  • trypel Re: Juz po... 23.07.15, 21:00
                    no i łapiesz w trasie gume. I co wtedy robisz? bedąc bardzo blisko, np 10 km od auta

bo ja wyjmuje nową detkę, zmieniam w te 5-10 minut, pompuję, i jade dalej.
    • Gość: Joanna Re: Z rowerami do Chorwacji IP: 212.180.210.* 22.07.15, 10:47
      Cześć,
      Na rowerze przejechałam znaczną część Chorwacji ale na Hvarze akurat nie byłam. Jednak z mojego doświadczenia drogi na wyspach (te asfaltowe) mają znacznie mniejsze nachylenie niż w strefie lądowej i jeździ się całkiem przyjemnie. Jazdę drogami gruntowymi należy dobrze przemyśleć bo niewprawna osoba w warunkach chorwackich może się łatwo zniechęcić (duże kamienie, większe nachylenie niż na asfaltach). Na drogach chorwackich należy uważać by rowerem nie jeździć po samym poboczu ponieważ są kolczaste rośliny i łatwo o złapanie gumy.
      Promem pływałam wyłącznie z rowerem. Koszt przewozu roweru był zbliżony do biletu za osobę. Przy wjeździe samochodem najlepiej upchnąć rowery w samochodzie - wtedy nie masz dopłaty za rowery lub przeanalizować czy nie taniej wyjdzie zdjąć rowery z dachu i policzyć jak za osobne pojazdy. Opłata za samochód zależna jest od jego całkowitych wymiarów i z bagażem na dachu będzie wynosić przynajmniej drugie tyle.
      Załączam cennik: www.chorwackie.pl/dalmacja/transport-promem-dalmacja-srodkowa.html
      Zużycie paliwa w samochodzie z rowerami na dachu zależy od samego auta oraz sposobu obsadzenia rowerów, diesel będzie palił ok. 2 litry więcej na 100 km.
      • Gość: procent Re: Z rowerami do Chorwacji IP: *.telpol.net.pl 23.07.15, 21:06
        A ja dzwonie poz znajomego przyjeżdza samochodem wrzucam rower i jadę z nim do wulkanizatora. W amochodzie jak łapę gumę to też się nie brudzę nawet jesli to jest pod domem tylko dzwonie po assistans żeby przyjechali i wymienili, trzeba się oszczędzać.
        • hepik1 Re: Z rowerami do Chorwacji 23.07.15, 21:13
          Z takim podejściem ,na litośc boską,nie bierz roweru do Chorwacji!
          Tam nie ma ścieżek po płaskim,,asfaltowych i w dodatku zacienionych.
          Zapie...sz ostro w górę albo w dół po szutrach albo kamieniach.I nie da sie nie uubrudzic ,bo przy 35 stopniach mocno sie kurzy.
          • Gość: procent Re: Z rowerami do Chorwacji IP: *.telpol.net.pl 23.07.15, 21:22
            W CRO byłem 8 razy i wiem jak wygląda. Nie mam zamiaru jeżdzić po 30 czy 40 km tylko głóenir na campingu lub okolicy, Istra nie jest aż tak górzysta, jezdze we wrzesniu więc upały 35 stopni są żadko. A jeśli się nawet trafi 30 to wtedy leże na plazy a nie poce się na rowerze.
            Być może gdybym miał brać na dach to bym się zastanawiał, ale mam zamiar wrzucić 2 rowery do tyłu do kombi.
            • hepik1 Re: Z rowerami do Chorwacji 23.07.15, 21:29
              Jeśli ktos targa rowery ponad 1000 km to zestaw naprawczy wielkosci pudełka zapałek albo dwie detki nie powinno sprawic kłopotu.
              Popytaj w ubezpiezalniach,może sprzedaja assistans dla rowerów.Podjada i naprawia ;)
            • hepik1 Re: Z rowerami do Chorwacji 23.07.15, 21:32
              8 razy? Tos jesteś weteran.I I nie zorientowałeś się czy tam są czy nie ma serwisów rowerowych?
              • Gość: procent Re: Z rowerami do Chorwacji IP: *.telpol.net.pl 23.07.15, 21:36
                Nigdy nie brałem do tej pory rowerów więc nie szukałem serwisu. Nie byłem tez w Puli.
                Pytanie było proste nie wiem poco ta cała gadka nie na temat. Nie wiesz czy jest serwis w Puli to nie pisz a rady typu kup sobie assistans dziekuje co mam kupić sam wiem . Kończe ta głupia wymianę zdań bo stała sie nudna
                • hepik1 Re: Z rowerami do Chorwacji 24.07.15, 05:20
                  Na chłopski rozum,przy kazdej wypożyczalni rowerów musi byc ktoś kto je naprawia,więc i twojemu dziurę zaklei..
                  A wypożyczalni jest sporo. Wystarczy wpisać w googla rental bike Pula i juz.
                  www.istria-bike.com/en/services/bike_rental
        • trypel Re: Z rowerami do Chorwacji 24.07.15, 07:13
          Gość portalu: procent napisał(a):

> W amochodzie jak łapę gumę to też się nie brudzę nawet jesli to
          > jest pod domem tylko dzwonie po assistans żeby przyjechali i wymienili, trzeba
          > się oszczędzać.

Wolisz czekać godzinę w najlepszym przypadku, niż poświecić własne 10 minut? I pojechać dalej?
          Złapałeś kiedyś gumę? Np w niedziele w trasie? Czy tylko teoretyzujesz?
          • Gość: procent Re: Z rowerami do Chorwacji IP: *.telpol.net.pl 24.07.15, 18:01
            Tak złapałem , średni czas assistans w firmie gdzie mam wykupione ubezpieczenie to 20-30m raz chyba czekałem 40m więc znam to zautopsji. Fak że gdyby mi siębardzo spieszyło to bym zmienił sam szczególnie jakby to było w niedziele. W tygodniu przeważnie jeżdze w garniturze i chociażby z tego powodu nie brudzę się , pomojam fakt że poto płace za ass. żeby z niego korzystać.
            • hepik1 Re: Z rowerami do Chorwacji 24.07.15, 18:23
              2005-łapie gume tuz za granica w Słowacji za Korbielowem.Auto nowka z assitans .Przyjada z Bielska.Sredni dojazd ok 1,20h.Uwzględniając korki -minimum 2 h.
              Po kilku telefonach.mam assistans ,po co sie bede męczył-dzięki,wypakowuję bagażnik,wyciagam dojazdowkę i po sprawie w 20 min.
              • hepik1 Re: Z rowerami do Chorwacji 24.07.15, 18:26
                Chwała Bogu,,to był środek tygodnia i nie jechałem w garniturze tylko na wakacje ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka