Dodaj do ulubionych

Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę radą

IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 02.08.04, 10:12
Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę radą. Jeśłi macie pytania to na
wszystkie (w miarę możliwości) odpowiem.

PZDR
Obserwuj wątek
    • Gość: marvein Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.lan.qnet.krakow.pl / *.qnet.krakow.pl 02.08.04, 20:11
      Witam. Jestem Studentem i wybieram sie do Chorwacji. Jestem ubezpieczony na
      uczelni (zreszta na takiej samej zasadzie jak kazdy student czy uczen). Jakie
      dokumenty musze posiadac podczas pobytu, aby móc skorzystać tam z ewentualnej
      pomocy lekarskiej? Czy wiecie coś może na temat opłat za leczenie?
      • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 03.08.04, 07:35
        Ja co prawda nie jestem studentem, ale wykupiłem sobie w WARCIE ubezpieczenie
        turystyczne, które obejmuje koszty leków i leczenia w Chorwacji oraz w drodze
        do i z powrotem do wysokości 15 tyś. euro. Koszt takiego ubezpieczenia dla
        dwóch dorosłych osób + dziecko to ok. 100 zł.
        Ale, jak mówił agent WARTY, można wziąć z NFZ druk (chyba E 111), o
        ubezpieczeniu w Polsce, i jest on ważny także w Chorwacji (Polska ma podpisaną
        z Chorwacją jakąś umowę w tej kwestii). Tylko że ten druk w NFZ załatwia się
        około tygodnia a ja za późno się za to wziąłem stąd musiałem wykupić
        ubezpieczenie dobrowolne.
        PZDR
        • Gość: rafal-rp@gk.pl Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.autocom.pl / *.autocom.pl 28.08.04, 00:44
          to jest bzdura. Z NFZ druk 111 otrzymac zwłaszcza teraz mozna od reki,
          przynajmniej w Krakowie tak jest. Nawet w szczycie sezonu turystycznego przy
          najdluzszych kolejkach mozna bylo taki druk otrzymac do 2 dni.
          Jesli chodzi o druk 111 ktory upowaznia do udzielania swiadczen zdrowotnych to
          obowiazujeon w krajach UE i EOG (Europejskiego Obszaru Gospodarczego). Niestety
          chorwacja nie nalzęy ani do UE ani też do EOG. Do Chorwacji trzeba wykupic
          dodatkowe ubezpieczenie. Poprzez m-bank jest nieco taniej niz w Warcie. A w
          ogóle to polecam jełśi studiujecie karte ISIC. Od wrzesnia jest nowa edycja
          karty ktora bedzie wazna az do konca roku 2005. Zreszta wiecej nt. legitymacji
          ISIC mozecie przeczytac na stronach almaturu. Jest to biuro ktore wydaje takowe
          karty i jest przedstawicielem na Polske.
          • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 30.08.04, 08:09
            W porządku. Jeśli w Krakowie tak jest to gratuluję.
            Ja przekazałem informację z początku lipca z Warszawy. I tak było wtedy , jak
            jest teraz nie wiem. I niestety nie mam przyjemności być studentem (już nie ten
            wiek). Także zostaw swoje uszczypliwe uwagi dla siebie.

PZDR
    • Gość: zoska Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 12:27
      hej, jesli mozesz napisz ile kasy straciles na dojazd w obie strony
      • Gość: jak Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: master.* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 08:21
        paliwo w Chorwacji kosztuje w przeliczeniu na złotówki ok. 4,5, Czechy - 3,9
        zł., Austria - 4,4 zł, Słowenia - 4,1 zł
    • Gość: tomaszeko Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.atlas.com.pl / *.atlas.com.pl 03.08.04, 15:22
      Jechałeś może przez BiH?
      • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 03.08.04, 16:08
        Jeśli chodzi o dojazd to jest tak:
        Mam auto na gaz to wyszło trochę taniej niż bym jechał na benzynie
        Polska 2 x 60 zł
        Czechy 1 x 520 koron + 1 x 200 koron
        Chorwacja 110 kun 110 kun + 100 kun
        Prom Split-VIS auto 225 kun, dorosła osoba 34 kuny, dziecko 17 kun (ceny promu
        w jedną stronę)
        Ceny paliwa - w dwie strony (oczywiście zatankowałem w Polsce benzynę na pełno
        z czego wyjeżdziłem ok. 1/3 zbiornika a zrobiłem w sumie ok. 3700 km)

Nie jechałem przez BiH. Grugi raz byłem w Chorwacji i za każdym razem jechałem
        przez Czechy, Austrię, Słowenię. Sądzę że jest ciut dalej, ale lepsza droga.
        Szczególnie jeśli nie jedziesz w weekend

PZDR
        • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 03.08.04, 16:09
          Na resztę pytań odpowiem jutro rano, bo właśnie wychodzę z pracy
          • jmayol Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra 03.08.04, 17:39
            Witam,

Planuję pojechać z żoną do Chorwacji na przełomie sierpnia i września.
            Nie wiem czy to jest dobra pora ale nie jest mi potrzebny upał i wylegiwanie
            się na plaży.
            Chciałbym pojechać przez Słowenię i Austrię i zahaczyć coś ciekawego po drodze.
            Proszę mi doradzić czy mozna tam jechać "w ciemno" ?
            Jak jest z noclegami i jakie są ceny ?
            Nie chcemy jechać w jedno miejsce ale pokręcić się trochę aby zobaczyć ciekawe
            miejsca, ewentualnie zatrzymać się gdzieś na 2-3 dni.
            Gdzie tak na prawdę warto pojechać ?
            Jakie pieniądze trzeba zabrać ze sobą i jak jest z płatnościami kartami
            kredytowymi ?
            Jak jest tam z bezpieczeństwem ?
            Czy jest dużo mijsc gdzie można dobrze i swojsko zjeść jak np, w Hiszpanii czy
            Grecji ?
            Jakie mapy i przewodniki do kupienia w kraju można polecić ?
            Jaka jest jakość dróg, w porównaniu do naszej średniej krajowej ?

Pozdrawiam,
            Paweł
            • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 04.08.04, 08:22
              Dużo pytań. Ale w skrócie.
              Teremin który podałeś to dobra pora, a moim zdaniem jeszcze lepsza to wrzesień.
              Można jeszcze spokojnie się poopalać i kąpać oraz pozwiedzać. A jest co.
              Jadąc do Chorwacji przez Austrię i Słowenię napewno warto zatrzymać sie na
              dzień w Plitvicach (park narodowy - jeziora, wodospady - cud natury)- wstęp
              chyba 95 kun od osoby dorosłej. Warto też zachaczyć o podobny park narodowy
              KRKA.
              W tym czasie o którym piszesz można już jechać w ciemno. Mnóstwo do wynajęcia
              albo samych pokoi, albo całych apartamentów. Tym bardziej można jechać w
              ciemno, iż jak piszesz nie chcecie jechać na "pobyt" tylko do dwa, trzy dni
              zmieniać miejsce mieszkania. A i ceny we wrześniu już niższe niż w lipcu i
              sierpniu. Ceny w sezonie kształują się w granicach 10-12 euro za noc za osobę.
              JAko że byłem dwa razy w Chorwacji w środkowej Dalmacji to napewno mogę polecić
              Split (pałac Dioklecjana), Trogir (starówkę), Szybenik. Napewno Dubrownik,
              wyspę Korczulę. Wiem też, ale już nie z własnych doświadczeń że pięknie jest w
              Zadarze, Rijece, Puli. Piękne parki narodowe Paklenica i Kornati (oprócz tych
              wymienionych wcześniej). Generalnie krajobrazowo cała Chorwacja jest piękna.
              Góry i morze.
              Za noclegi wszyscy Chorwaci chcą żeby im płacić w euro lub dolarach. W
              sklepach, na stacjach benzynowych, za bilety na promy, właścicwie wszędzie
              gdzie posiadają terminale do kart płatniczych i kredytowych nasze karty
              działają. Ja płaciłem zwykłą kartą płatniczą Maestro i Visą Electron i nie było
              problemu. Podobnie rzecz się ma z bankomatami. Tam gdzie one są nasze karty
              działają. Na pewno musisz mieć kun na przejazdy autostradami w Chorwacji.
              Nie martw się o względy bezpieczeństwa. Nam jeszcze dużo do nich. NIe martw się
              osamochód itp. rzeczy.
              Jeśli chodzi o mapy i przewodniki. Napewno dobre są przewodniki "Wiedzy i
              Życia". Ale ostatnio widziałem super przewodnik po Chorwacji "Discovery"
              wydawnictwa chyba RM z Wrocławia (tą informację sprawdzę i podam ją na forum).
              Jeśli chodzi o mapy to jest taki problem, że są one aktualne na 2003 r. i
              wcześniej. A od lipca br. została otwarta prawie cała autostrada z Zagrzebia do
              Splitu (piszę prawie cała bo jeszcze nieczynny jest jeden odcinek w okolicach
              Szybenika) i te mapy tej autostrady nie uwzględniają. Ale oznakowania dróg są
              na tyle czytelne, że posługując się "stratymi" mapami można sobie spokojnie dać
              radę. Jakość dróg. Życzył bym sobie w Polsce takich dróg i tempa w jakim się je
              stale modernizuje. Poporistu mam porównanie sprzed dwóch lat. Wtedy o
              autostradzie się mówiło że się buduje. Dwa lata póżniej ok. 250 km odcinek
              autostrady już działa. A teren w jakim one powstają każe zdjąć czapki przed
              Chorwatami w tym względzie.
              Jak masz jeszcze pytania to śmiało wal.

PZDR
              • Gość: tomaszeko Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.atlas.com.pl / *.atlas.com.pl 04.08.04, 09:11
                A jak wyszło ci rozliczenie płatności kartą Maestro. Opłaca się płacić kartą
                czy lepiej gotówką w EURO.
                • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 04.08.04, 09:51
                  Moim zdaniem lepiej jest płacić kartą. Chociażby z tego względu, że płacisz
                  tylko tyle ile masz zapłacić. Płacąc w kunach (bo w sklepach, restauracjach czy
                  na stacjach benzynowych możesz płacić tylko w kunach, za zakwaterowanie znowu
                  Chorwaci chcą tylko w euro ewentualnie w dolarach) musisz je lub kupić w kraju
                  lub kupić euro i na miejscu wymieniać na kuny. Nie ma siły żeby jakieś końcówki
                  kun czy euro Ci nie zostały. A tych końcówek już ani nie sprzedaż ani nic z tym
                  nie zrobisz. I chociażby tu jest strata.
                  Polecam płacenie kartą i korzystanie na miejscu z bankomatów. Ja np. wypłacając
                  z bankomatu 200 kun bank w Polsce skasował mnie na 122 zł.

PZDR
              • jmayol Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra 04.08.04, 09:45
                Serdeczne dzięki za obszerne informacje. Z pewnością skorzystam z tych rad.
                Jeśli chodzi o znajdowanie noclegów to jak to działa ?
                Są jakieś biura informacji turystycznej w danej miejscowości, które mają bazę
                miejsc o określonym standardzie i pośredniczą w znalezieniu interesującego
                miejsca czy też jest to na żywioł czyli trzeba się rozglądać za tabliczkami
                informujacymi o wolnych miejscach ?

Pozdrawiam,
                Paweł
                • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 04.08.04, 10:58
                  NAjczęściej tak to działa jak napisałeś "na żywioł". Mnóstwo informacji na
                  domach, przy drogach o pokojach (sobe, zimmer, wolne pokoje) lub apartamentach
                  (apartmani). Są też oczywiście biura, które jednak doliczają swoją prowizję.
                  Ważne jest aby nie szukać zakwaterowania wieczorem, bo jest wtedy kłopot z
                  targowaniem się, bo Chorwaci zdają sobie sprawę że gdzieś sie musisz zatrzymać.

PZDR
                  • Gość: kasia-j Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 18:08
                    Witam
                    Za 2 tygodnie wybieramy się na Vis. Czy orientujesz się, jak często odpływają
                    promy ze Splitu? (nie wiem, czy informacje w necie na stronach Jadrolinii są
                    aktualne). Napisz proszę coś o wrażeniach z pobytu na wyspie (w przewodnikach
                    jest bardzo mało informacji o tej wysepce). Czy można kupić w Chorwacji
                    aktualne mapy (nowa autostrada)? Ile zajęła Wam podróż przez Chorwację na Vis?
                    Jaką trasą jechaliście (autostrada, czy stara droga?)
                    Z góry dziękuję
                    pozdrawiam
                    • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 09.08.04, 07:52
                      Witam
                      Z tego co się zorientowałem to informacje na stronie Jadrolinji są aktualne.
                      Ja płynąłem na VIS w piątek, i w ten dzień były trzy promy na VIS (ok.9, potem
                      14.30, którym ja płynąłem i o 20). Wracałem w poniedziałek i w ten dzień były
                      dwa promy do Splitu (pierwszy o 5.30 rano i o 12.30). Ale częstotliwość i
                      godziny kursowania promów zależą od dnia tygodnia. Cena promu ze Splitu to: 225
                      kun za samochód, 34 kuny zadorosłą osobę i 17 kun za dziecko (3-12 lat).
                      Jeśli chodzi owrażenia to my byliśmy bardzo zadowoleni. Byliśmy w małej wsi
                      Milna-Żenka. Cudowan pogoda, bardzo fajny apartament, w pełni wyposażony (m.in:
                      zmywarka, pralka itp), super gospodarze (Chorwaci). W związku z tym,że VIS jest
                      stosunkowo daleko od stałego lądu, turystów jest nie aż tak dużo jak np. w
                      okolicach Mariny (gdzie byłem dwa lata temu), a nie wspominając już o riwierze
                      makarskiej. Do morza mieliśmy dosłownie 30 m. Czyściutka woda, ciepła. Plaża
                      kamienista, ale jak się chciało plaży piaszczystej, to 5 min. samochodem i
                      proszę bardzo, jest piach na plaży i w wodzie. Generalnie bardzo dobre miejsce
                      na spokojny wypoczynek. Cicho, żadnych dyskotek i tego typu uciech. Idealne
                      miejsce do wypoczynku z dziećmi. Są na niej dwa miasteczka: VIS do którego
                      przypływa prom ze Splitu i oddalona od VIS-u o 10 km Komiża. Obydwa miasteczka
                      bardzo zbliżone w sowim charakterze do siebie. Typowe południowe miejscowości a
                      la południe Włoch, lub np. Trogir czy starówka w Splicie (oczywiście
                      nieporównywalnie mniejsze, bo stała ludność całej wyspy VIS liczy sobie ok. 4.5
                      tyś osób). Z mapami jest problem, bo ja choć szukając nie znalazłem mapy
                      Chorwacji z naniesionymi nowymi autostradami.
                      My jadąc z Warszawy jechaliśmy przez Plitvice. Tam spędziliśmy dwie noce (w
                      miejscowości Slunj) odwiedzając oczywiście park narodowy. Do PLitvic z Warszawy
                      zajechaliśmy na raz (wyjechaliśmy o 5.00 a na miejscu byliśmy ok. 20.00).
                      Jechaliśmy przez Brno, Wiedeń, Maribor, Zagrzeb, Karlovac. Do Splitu jechaliśmy
                      na prom o godz. 14.30 (w porcie trzeba być ok. 1.5 godz. przed odpłynięciem
                      promu). Ze Slunj wyjechaliśmy ok. 9.00 i jechaliśmy starą drogą przez Knin. W
                      Splicie byliśmy ok. 13.00.

PZDR
                      • jmayol Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra 10.08.04, 14:33
                        Gdzie lepiej się zatrzymać do zwiedzania Parku Narodowego pieszo, w Plitvicach
                        czy Slunj ? Możesz coś polecić - hotel czy kwatera ? Jak jest wygodniej ?

Pozdrawiam,

Gość portalu: Fish napisał(a):

> My jadąc z Warszawy jechaliśmy przez Plitvice. Tam spędziliśmy dwie noce (w
                        > miejscowości Slunj) odwiedzając oczywiście park narodowy. Do PLitvic z
                        Warszawy
                        >
                        > zajechaliśmy na raz (wyjechaliśmy o 5.00 a na miejscu byliśmy ok. 20.00).
                        > Jechaliśmy przez Brno, Wiedeń, Maribor, Zagrzeb, Karlovac. Do Splitu
                        jechaliśmy
                        >
                        > na prom o godz. 14.30 (w porcie trzeba być ok. 1.5 godz. przed odpłynięciem
                        > promu). Ze Slunj wyjechaliśmy ok. 9.00 i jechaliśmy starą drogą przez Knin. W
                        > Splicie byliśmy ok. 13.00.
                        >
                        > PZDR
                        • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 10.08.04, 15:31
                          Ze Slunj do Plitvic jest ok. 30 km.
                          Jeśli chcesz coś rezerować wcześniej to musisz pogrzebać w internecie (np. na
                          stronie www.slunj.hr/index_en.htm).
                          Ale między Slunj a Plitvicami jest pełno apartamentów i pokoi do wynajęcia i
                          napewno cos na jedną/dwie noce znajdziesz.
                          6 km przed Plitvicami jest też kamping KORANA, ale ceny są na nim kosmiczne.
                          Wynajęcie na nim domku z łóżkiem i stolikiem kosztuje drożej niż koszt
                          apartamentu u Chorwatów.
                          Koszt noclegu "na kwaterze" to ok. 10 euro za osobę.
                          Ja spałem w Slunj u p. Ivana Cindric. Ma apartament z kuchnią na dole (na ok. 8
                          osób) oraz na górze (bez kuchni).
                          Na jedną/dwie noce zupełnie obleci, aczkolwiek polecam ten dolny apartament.

PZDR
                      • Gość: ala Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.magma / *.magma-net.pl 19.08.04, 09:47
                        witaj Fish,
                        Za niecale 2 tygodnie jade do chorwacji, i zamierzamy jechac ta sama trasa co
                        Ty, czyli Brno, Wiedeń, Maribor, Zagrzeb, Karlovac, Split.
                        Jesli znajdziesz chwilke,napisz prosze, gdzie tankowales i w jakiej walucie
                        oraz na jakie kraje potrebne sa winietki i ile kosztuja.
                        Bede wdzieczna rowniez za wszelkie inne przydatne drogowe informacje.
                        Pozdrawiam cieplo
                        ala
                        • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 19.08.04, 10:56
                          Chodzi Ci o tankowanie gazu?

PZDR
                      • Gość: marek5 Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.autocom.pl / *.autocom.pl 28.08.04, 00:59
                        Wybieram się do Chorwacji z 3 letnim brzdacem. Kolega polecal wlasnie okolice
                        Mariny i apartamenty p. Najev. Na forum czytalem rozne opinie o tym
                        pensjonacie. Czy coś wiesz na ten temat?
                        Jesli masz jeszcze jakis kontakt do pensjonatu gdzie byles dwa lata temu
                        prosze o info.
                        Jeśli mozesz podaj takze namiary na pensjonat gdzie byles w tym roku rp01@wp.pl
    • Gość: ptyś Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.04, 21:52
      czy konieczny jest paszport? Mam tylko dowód osobisty i to ten stary.Czy
      swobodnie przejadę?
      • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 09.08.04, 07:55
        My mieliśmy paszporty, i pokazując je każdej granicy nikt nawet w nie nie
        zajrzał. Co mnie trochę zdziwiło to to, że dwa razy przekraczali przed nami
        granicę Niemcy. Im oprócz tego że sprawdzano paszporty to sprawdzano też (co
        prawda pobieżnie) też bagaż. Nam bez zaglądania w paszport kazano jechać dalej.
        Opcji z dowodami osobistymi nie sprawdzałem.

PZDR
      • Gość: Gość Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:37
        Chorwacja nie należy do Unii Europejskiej,tak więc potrzebny jest paszport.
    • Gość: bakunin Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.chello.pl 08.08.04, 11:10
      Witam,
      Rozumiem ze wynajales prywatna kwatere, czy rzeczywiscie ceny we wszystkich
      prywatnych pokojach ksztaltuja sie w granicach 30 euro za pokoj???? (takie ceny
      znajduje na chorwackich stronach internetowych).
      A tak poza tym, drugi raz mam zamiar tam sie wybrac, jest tam naprawde
      fantastycznie i wszystkim polecam.
      Pozdrawiam

ps. czy cale miasto jest nadal w przebudowie, czy skonczyli budowe portu??
      • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 09.08.04, 08:02
        Tak. Miałem wynajęty apartament już w Polsce poprze prywatny kontakt (bez
        pośrednictwa żadnego biura). Za 7 osobowy apartament płaciliśmy 80 euro.
        O ile ceny apartamentów są takie same jak na lądzie, o tyle przysłwiowe "życie"
        jest trochę droższe. Co prawda nasi gospodarze mieli swój sklep w miejscowości
        VIS i dla swoich gości puszczali zakupy trochę taniej niż oni je sprzedają, ale
        to i tak było trochę drożej niż na lądzie.
        Żadnych odznak budowy w samym porcie w VIS-e nie zauważyłem, także budowa
        samego portu jest chyba ukończona. Trwa natomiast budowa nowej drogi z VIS-u do
        Komiży (przez Milną, to ta dłuższa droga ok. 18 km). Stara wciąż działa a nowa
        ma być oddana na jesieni tego roku.
        Przyłączam się do zdania, że VIS to fantastyczne miejsce na spokojny wypoczynek.

PZDR
        • Gość: kasia-j Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 09:55
          Dziękuję za szczegółowe informacje. Muszę jeszcze sprawdzić promy, bo przed
          Chorwacją mamy kilkudniowy pobyt w Austrii i musimy zdążyć na popołudniowy prom
          na Vis (dzięki za info, że trzeba być 1,5 godziny wcześniej w Splicie).
          Widziałam, że można kupić biliety już w Polsce - czy korzystaliście z tej opcji?
          Mam nadzieję, że będziemy meili podobne wrażenia po powrocie i też stwierdzimy,
          że Vis to fantastyczne miejsce na spokojny wypoczynek :).
          Woda jak rozumiem ciepła? :) Jedziemy z małym szkrabem, który pewnie dużą część
          czasu będzie chciał spędząć w wodzie i na plaży ... :)
          Pozdrawiam i dziękuję za informacje
          • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 09.08.04, 10:07
            My byliśmy między 15 a 26 lipca. Wierz mi że ja żeby się wykąpać potrzebuje
            ciepłej wody, a na VIS-e prawie z wody nie wychodziłem.
            A jeśli chodzi o bilety w Polsce to próbowałem, ale mi odmówili twierdząc, że
            na lokalne połączenia nie prowadzą rezerwacji (było to jakieś biuro ze śląska).

Ale nie ma takiej potrzeby żeby rezerować wcześniej. JAk będziesz te półtorej
            godziny przed odpłynięciem promu w porcie to nie ma żadnego problemu. W kasach
            za bilety można również spokojnie płacić kartą (ja płaciłem zwykłą płatniczą
            kartą Maestro).

PZDR
    • jadran Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra 09.08.04, 10:24
      Cieszę sie, że z takimi wrażeniami wróciłeś z wyspy Vis - a nie mówiłam,że
      będzie jak w raju.Polecam sie w przyszłym roku, znam takich miejsc w Chorwacji
      więcej i też dam namiary....jadran@gazeta.pl
    • Gość: erdal Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 13:19
      mam pytanie co do autostrad, w zeszłym roku jechałem jeszcze tylko fragmentami
      czy w tym roku jest już oddany odcinek z Karlowaca do Zadaru
      • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 09.08.04, 13:44
        Osobiście jechałem tylko "starym" odcinkiem, sprzed Zagrzebia do Karlovaca.
        Ale z postów na tym forum wynika, że odcinek Zagrzeb-Szybenik-Split jest prawie
        całkowicie ukończony (z wyjątkiem tednego tunelu - objazd i brak jeszcze
        obwodnicy Szybenika).

PZDR
        • kasia-j Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra 10.08.04, 18:57
          Witaj
          Jeszcze raz dziękuję za informacje nt. promów na Vis i warunków pogodowych :).
          Czy cały czas spędziliście na Vis, czy robiliście wycieczki poza wyspę? Byłeś
          np. w tzw. błękitnej jaskinii? Możesz polecić jakiegoś organizatora wycieczek
          np. na połów ryb etc. ? I już chyba ostatnie pytanie :): nurkowaliście? i czy
          możesz polecić jakieś lokalne knajpki i dania :).
          Pozdrawiam
          • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 11.08.04, 07:37
            Jeśli chodzi o wycieczki to tak: zaliczyliśmy błękitną jaskinię na wyspie
            Bisevo. Ta ka eksapada trwa prawie cały dzień. Wypływa się z Komiży o 10.00 a
            wraca o 17.00. Bilet z Komiży kosztuje 90 kun dla dorołej osoby a dla dziecka
            45 kun. Polecam wypłynięcie z Komiży bo jest po prostu o połowę taniej niż z
            miasta VIS, skąd rejs na Bisevo i z powrotem kosztuje 180 kun od osoby. A i sam
            rejs trwa dużo krócej z Komiży, co dla niektórych jest ważne bo płynie się
            niedużymi stateczkami, a jak jest spora fala na morzu to nieżle buja.
            I uwaga ważne. Bilety trzeba kupować wcześnie. My kupowaliśmy w czwartek na
            sobotę.
            Bilety można kupić w agencjach turystycznych przy deptaku w Komiży. My
            kupowaliśmy bilety w agencji mieszczącej się w wieży przy samym porcie.
            Rejs trwa ok 45 min., dopływa się do wyspy Bisevo wysiada się w małej
            przystani, gdzie można się czegoś napić i zjeść, następnie przesiada się do
            małych łódeczek (15 osobowych), które wiozą do jaskini. Sama jaskinia nie jest
            duża, wpływa się do niej łódką, ale wrażenie super. Następnie się wraca,
            przesiada się z powrotem na stateczek, którym przypłynęło się z Komiży i wiozą
            was na drugą stronę wyspy Bisevo na piaszczystą plażę (są tam restauracje,
            gdzie można zjeść lokalne dania, ale niestety drogo) gdzie byczycie się 2-3
            godziny. Następnie pakujecie się z powrotem na statek i wracacie do Komiży. Na
            plaży jest zazwyczaj dużo ludzi, bo przypływają tu wszystkie statki z wyspy VIS
            z turystami do błękitnej jaskini.
            Na Bisevie jest też szkoła nurkowania. Ale w agencjach turystycznych w Komiży i
            w mieście VIS można się dowiedzieć o możliwości nurkowania. Można się rozmówić
            po angielsku i niemiecku.
            Jeśli chodzi o wędkowanie to lepiej mieć łódkę i popłynąc sobie na sąsiednie
            niezamieszkane wysepki.
            My ani z nurkowania, ani wędkowania (bo nie wędkujemy) nie korzystaliśmy. Ale
            widzieliśmy że okoliczni i mieszkańcy i turyści nosili świeżo złwowione ryby,
            także skąś je musieli brać. Sądzę, że informacji o wędkowaniu udzielą Wam
            gospodarze u kórych będziecie.
            A propos. Czy macie już zarezerwowany apartament. Jeśli tak to gdzie? Jestem
            bardzo ciekawy. Może będę mógł jeszcze coś podpowiedzieć. W końcu niewielu
            Polaków wybiera się na tę wyspę.
            Aha jeszcze o tym jedzeniu.
            Nasi gospodarze przywitali nas dalmatyńską kolacją tzn. różne rodzaje mięsa
            (cielęcina, jagnięcina) z pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami, cebulą w całości,
            przyprawione to wszystko ziołami i oliwą z oliwek i zapieczone na dużym
            kamiennym grilu. Pychota. Do tego oczywiście lokalne wino.
            JAko że my byliśmy praktycznie na wsi, to nie chciało nam się jeżdzić do VIS-u
            (10 km) czy Komiży (15 km) na kolację. Ale w naszej wsi i wsi obok (i sądzę że
            w każdej większej wsi na VIS-e) były malutkie, przydomowe knajpki (KONOBA) z
            lokalnymi specjałami.

PZDR
            • Gość: kasia-j Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 08:45
              Witaj
              Mamy już zarezerwowany apartament w rejonie Milna (płd/wschodnia część wyspy).
              Łódki nie będziemy brali, bo i tak pojedziemy już jak wielbłądy :) - załadowany
              samochód plus bagażnik dachowy :) (ale jak się bierze 16-miesięczniaka z
              łóżeczkiem, wózkiem i prowiantem to nawet do kombi z trudem się mieścimy :)).

Mam nadzieję, że mieszkańcy wyspy organizują krótkie wypady na wędkowanie na
              inne wysepki (hehe choć tym tematem zainteresowany głównie Mąż:)).
              My jeszcze rozważamy rejs na Hvar i jednodniowy wypad "na ląd".

W jakim rejonie Wy byliście?
              • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 11.08.04, 09:06
                Jesteśmy w domu.
                My byliśmy we wsi Milna-Żenka. Najpierw jest Milna, potem 200, 300 m dalej
                Milna-Żenka (tam się już droga kończy). Było super.
                Jeśli chodzi o wypad na ląd (rozumiem że chodzi wam o Split, bo starówkę w
                Splicie warto zobaczyć) to musicie sobie dostosować dzień wypadu do rozkładu
                kursowania promów. Prom na VIS płynie 2 godziny, a w upalny dzień (a na takie
                dni my trafilismy) sama podróz promem jest dość męcząca. A tak w ogóle to,
                jeśli chcecie zobaczyć w Splicie samą starówkę (pałac Dioklecjana) to możecie
                płynąć bez samochodu. Starówka jest tuż przy porcie. Jeśli chodzi o wypad na
                Hvar to musicie na miejscu się dowiadywać o promy lub statki.

Jeśli możesz napisz jak załatwiałaś apartament na VIS-e, i u kogo będziecie
                mieszkać.

PZDR

PS. A propos łodki, to często jest tak, że gospodarze mają łódki i udostępniają
                je swoim gościom.
                • Gość: kasia-j Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 09:58
                  Apartament rezerwowała dla nas osoba z forum (Jadran), a mieszkać będziemy u p.
                  Borisa i Liljany Stojanac.
                  My chcemy zrobić krótką objazdówkę po okoliacach Splitu, dlatego myśleliśmy o
                  zabraniu auta.
                  • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 11.08.04, 10:02
                    My również korzystaliśmy z usług Jadrana i jego mamy.
                    Nam urlop się bardzo udał, byliśmy zadowoleni i mam nadzieję, że Wam też będzie
                    się podobało.
                    PZDR
            • Gość: kasia-j Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.plusgsm.pl 27.08.04, 21:33
              Hej Fish
              Witamy z Vis-u, a dokladniej z Milna-Żenka :). Pogoda super, wysepka extra, ale
              czy możesz napisać, gdzie w Milna znajdziemy konobę? Nam się nie udało jej
              zlokalizować :(. Najbliższa, jaką znaleźliśmy jest w Rukavacu. Czy to może
              jakaś mała przydomowa konoba, bez oznaczenia?
              Pozdrawiamy wakacyjnie :)
              • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 30.08.04, 07:54
                Ja właśnie miałem na uwadze tę przydomową knajpę w Rukavacu.
                To super że Wam sie podoba. Uważam że VIS to świetne miejsce na spokojny
                wypoczynek. Może być nawetr aktywny, np. rowery.

Pozdrawiam z ciepłej Warszawy
    • Gość: kasia-j Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 08:40
      Jeszcze jedno pytanie: czy na Vis mają zasięg sieci komórkowe?
      • Gość: Fish Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 16.08.04, 07:32
        Mają. Zdecydowanie mają.
        Życzę udanego urlopu.

PZDR
        • Gość: kasia-j Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 08:50
          dziękujemy :)
    • Gość: mikejjj Campingi / Wiatr IP: *.magsoft.pl 17.08.04, 12:29
      Witam, Czy zauwazyles na wyspie jakis windsurfingowcow ?? :) - Czy mozna tam
      liczyc na umiarkowany lub silny wiatr? Czy mozna na wyspie znalesc jakies
      campingi??
      Z GORY DZIEKI ZA ODP :)
      • Gość: Fish Re: Campingi / Wiatr IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 17.08.04, 12:34
        Kampingów niestety nie zlokalizowałem.
        I mogę na 90% stwierdzić że ich na VIS-ie nie ma.
        A jeśli chodzi o wiatr.
        To ja byłem w lipcu i było mało zarówno jachtów jak i windserfingowców. Ale
        nasi gospodarze mówili, że w sierpniu wody dookoła wyspy (szczególnie od strony
        otwartego adriatyku) roją się od łódek, żagli itp.
        PZDR
      • noyle Re: Campingi / Wiatr 24.08.04, 12:19
        jezeli na windsurfing t tylko na pl Plejsac
        kilka campow typowo surferskich
        np perna , antony boy pomiedzy orebicem a viganij
        wiatry termiczne od godzin poludniowych do wieczora mocno wieje
        pozdrav
    • boris2 Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra 20.08.04, 08:33
      znam super kwaterki na Visie, jeżdzę tam od lat, mam stały kontakt z
      właścicieklami, chętnie pomogę wam zarezerwować, mam zdjęcia wyspy i
      apartamentów które chętnie podeślę boris2@gazeta.pl
    • Gość: Maciek Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 15:12
      Ineresują mnie ceny kwater prywatnych oraz cena oleju napędowego.Dziękuje za
      informacje
      • Gość: włoch Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.08.04, 17:19
        a ceny campingów znasz.Jestesmy studentami i wybieramy sie do Chorwacji w połl.
        września.Czy ceny beda teraz znacznie nizsze niz w lipcu czy sierpniu.Moze
        wiesz jak posprawdzac ceny biletów kolejowyh przez internet.Bede wdzieczny za
        info.
        • Gość: włoch Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.08.04, 14:03
          A mi cos poradziszz co napisalem w poscie wyzej??
        • Gość: włoch Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.08.04, 14:05
          A mi cos poradzisz ,dla włocha?
        • boris2 Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra 26.08.04, 16:13
          na Visie nie ma poł campingowych, są tylko prywatne kwatery, ni ma jak rozbić
          się namiotem, więc ten rodzaj wypoczynku wybijcie sobie z głowy na Visie
    • Gość: Ryba Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.04, 13:06
      Witam wszystkich wielbicieli Chorwacji.Polecam dobre informacje Chorwatskiego
      Automobilklubu www.hak.hr ,sa w jezyku niemieckim i angielskim.Dotycza pogody,
      cen paliw,oplat itp.
      Co do cen we wrzesniu to spadna znacznie od 11 wrzesnia bo koncza sie ferie w
      Niemczech:Bayern i Baden-Würtenberg.
      Ktos pytal o bezpieczenstwo a z tym jest super.Jestem tam co roku od 1994
      czasem raz a czasem 2 razy w roku i nigdy nie slyszalem o wlamaniu do auta lub
      jego kradziezy.Polecam pobyt na kwaterach prywatnych, jest taniej niz w hotelu
      lub przez bioro i mozna zobaczyc wiele ciekawych ryb jezeli gospodarz lowi.
      Mialem okazje widziec.2x rekiny ok110cm, 4XPlaszczke(po chorwacku "golubin"
      "diabla morskiego"130cm (ma lapy jak kaczka zamiast pletw), delfiny ale z
      daleka.
      Z parkow narodowych najladniejsze: Plitowickie jeziora,Wodospad rzeki Krka(kolo
      Split);wyspy Kornati, Paklenica duza i mala(kaniony) ostatnio w modze wycieczki
      statkiem po rzece Zrmanja(na zachod od Zadaru).
      Pogoda we wrzesniu jest jeszcze bardzo dobra, jezeli pada to pol dnia gora caly.
    • sikorak Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra 26.08.04, 15:53
      Interesuję mnie przejazd przez słowenię, a konkretnie przjazd przez autostrady,
      czy można zaplacić w Euro czy wczesniej trzeba kupić lokalną walute i
      ewentualinie ile?
      • Gość: facio Re: Właśnie wróciłem z Chorwacji (VIS) - służę ra IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.04, 16:03
        Można płacić w EUR, ale ew. resztę mogą Ci wydać w Tolarach. Kup se za nie loda
        na stacji benzynowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka