Dodaj do ulubionych

Wyspa Rab Lopar

IP: *.vsh.pl 17.07.15, 13:45
Witam, właśnie wróciliśmy z Loparu na wyspie Rab, przepiękna zielona wyspa. Raj dla dzieci, idziesz 200 m w morze i wody po kolana. Rajska plaża jak najbardziej polecam ale można znaleźć bardziej ustronne miejsca z cieniem. Cykady których jest niemiłosiernie dużo daja niezwykły koncert. Jeśli chodzi o ceny no to tanio nie jest. Cena piwa w knajpce to koszt 20 kun czyli jakieś 12 zł, woda mała 0,5L 6,00zł, wiadomo że taniej będzie w markecie ale i tak skok cenowy jak dla mnie jest 100% kiedy ostatnim razem byłem w 2008 roku. Jeśli ktoś ma pytania proszę pisać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Duka Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.adsl.net.t-com.hr 17.07.15, 15:45
      To samo piwo na Krku kosztuje 17 kun, na stalym ladzie15 kun
      Nad Baltykiem piwo w knajpie kosztuje podobnie,
      Inne cen tez sa podonme jak w Chorwacji a pogoda jest najczesciej tragiczna, po prostu sina rozpacz
      temperatura Baltyku latem to okolo. 15 stopni, Adriatyku 25 stopni
    • Gość: Darek Re: Wyspa Rab Lopar IP: 85.28.177.* 20.07.15, 19:44
      Witam,mam pytanie odnosnie orientacyjnych cen obiadów.
      • Gość: Szczepan Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.t-mobile.pl 03.08.15, 14:27
        Podłączam się do dyskusji :) Wybieramy się na Lopar od około 16 sierpnia. 2+2 (dzieciaki 5 i 8 lat) Ma cię może namiar na fajną kwaterę ?? termin nie jest do końca sztywny i nie chcę rezerwować wcześniej. Czy jadąc w "ciemno" nie powinno być problemu z kwaterą? Interesują mnie też cenny obiadów podstawowe potrawy bez większej przesady...
        • Gość: Iwona008 Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.15, 15:31
          Podpinam się pod post, również wybieramy się na Chorwację interesuje nas Lopar lu wyspa Pag, jak sytuacja z noclegami? Czy może ktoś ma namiar na jakiś sprawdzony apartament blisko morza ?
          • Gość: michal_80 Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.08.15, 16:56
            Witam.
            Ja niestety nie pomoge odnośnie miejsc noclegowych bo byliśmy z biura podrozy damptour z Cieszyna, noclegi mieliśmy w spokojnym miejscu w villa Radojka (obok słynnego Konzumu) Mogę jedynie polecić biuro- dobra organizacja i polska kuchnia :)

Pozdrawiam
            Michał
            • Gość: alina Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.15, 17:50
              Witam tez jedziemy do tej willi z damptouru ale dopiero pozniej. Czy mozesz napisac czy byles zadowolony z zakwaterowania . Nie jestem wymagajaca osobą ale jakie wrazenia. No i te plaze oprocz Rajskiej w porzadku?
              • Gość: michal_80 Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.vsh.pl 04.08.15, 08:27
                Witam. Byłem zadowolony bo mieliśmy dwa pokoje na samej górze z balkonem (2 dorosłych +2 dzieci) oczywiście w Villi Radojka, niektóre osoby spały w innych pensjonatach i trochę narzekały bo klimatyzacji nie mieli a bez niej to jest jakaś masakra. Jedyny minus to taki że jak wszyscy wracali po południu z plaży i włączali nawiewy to korki wybijało, ale dało się przeżyć. Jeśli chodzi o jedzenie to nawet spoko choć pod koniec pobytu już nam się objadło. Jeśli chodzi o atrakcje dodatkowe czyli wycieczki to polecam rejs ze zwiedzaniem kilku wysp (piękne widoki) Jak coś to mogę przesłać jakieś fotki na priv. Reasumując, w tej cenie w takim miejscu to warto pojechać.
                • Gość: alina Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.static.ip.netia.com.pl 04.08.15, 09:25
                  Witam. Nie będę juz Ci zawracać głowy ale proszę o jeszcze jedną informację. Czy mozesz okreslic ile godzin trwala podroz z Cieszyna bo wybralam Lopar ze wzgledu na stosunkowo bliską odległość. Dziękuję.
                  • Gość: michal_80 Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.vsh.pl 04.08.15, 10:10
                    z Cieszyna jechaliśmy autokarem 14 godz z 3 przerwami po 30 min, z powrotem 13 gdz ale było też mniej przerw.
                • Gość: PanPiotr74 Re: Wyspa Rab Lopar IP: 78.8.25.* 18.02.16, 20:48
                  Witam. Można wynająć prywatnie nocleg w Radojce czy tylko przez biuro podróży? Dziękuję z góry za informację. Pozdrawiam, Piotr.
                  • Gość: maja. Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.skranetcan.pl 28.05.16, 17:04
                    Prywatnie noclegu co wiem to nie wyżywienie można wykupić w Willi Radojka .Polecam biuro Damptour Cieszyn.
        • Gość: Duka Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.15, 19:29
          Ceny jedzenia nie są straszne, około 60 kun za cevapcici czy pljeskavicę, mniej za pizzę.
          W sierpniu nigdy bym tam nie jechał w ciemno, za dużo ludzi i po prostu nie ma wolnych kwater na zawołanie, zostały złe w wysokiej cenie
          Sama plaża jest bardzo fajna, choć jak i tak wolę żwirek lub skałki
          • 12olga Re: Wyspa Rab Lopar 04.08.15, 09:21
            Witaj, czy korzystaliście z własnego transportu czy jechaliście autokarem z biura? Jak długo idzie się na piaszczystą plażę? Na stronie biura jest informacja, że plaża jest oddalona od apartamentów o 1 km, trochę mnie to przeraża. Możesz coś więcej napisać o wyżywieniu, mam małe dzieci, które zwykle narzekają dlatego zachęca mnie ta polska kuchnia. z góry dziękuję za wszystkie informacje :)
            • christoof Re: Wyspa Rab Lopar 04.08.15, 09:33
              Myśmy na Rab, na plażę San Marino w Lopar, przypłynęli statkiem z wyspy Krk.
              Byliśmy pół dnia
              Na miejscu, na plaży jest dużo knajpek, cała okolica "tonie" w zieleni.
              Nie ma co martwić się na zapas.
            • Gość: michal_80 Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.vsh.pl 04.08.15, 10:07
              Jeśli chodzi o dzieciaki to moje nie narzekały bo parówki były codziennie :), wiadomo że to nie jest hotel i prawdziwa Restauracja, ja uważam że jedzenie było smaczne i pod dostatkiem, do obiadu zawsze winko, sok. Jeśli chodzi o plażę to faktycznie jest 1 km i chodzenie w tym upale nie jest ciekawe, nas wozili busem i było ok, można iść w drugą stronę na inną plażę ale tam nie jest tak ciekawie. My chodziliśmy jeszcze na zatoczki których nie brakuje, znajdują się one za portem.
              • betty842 Re: Wyspa Rab Lopar 13.08.15, 21:31
                Godzinę temu wyszukałam w necie oferty z Damptoura na wyspę Rab i tylko jedna rzecz mnie ciekawiła więc postanowiłam poszukać odpowiedzi na tym forum i widzę,że świetnie trafiłam :). Bierzemy pod uwagę willę Radojkę lub Mariję (ta druga jest bliżej rajskiej plaży ale na posiłki trzeba do Radojki chodzić). Z Radojki na rajską plążę jest 1km a na plażę Mel 400m. No i właśnie-jaka jest ta plaża Mel-piaszczysta czy żwirkowa??? To pytanie głównie mnie nurtuje.
                No ale skoro trafiłam na osobę,która była w willi Radojce to jeszcze Cię wykorzystam:). Jeśli mogę spytać to w jakim wieku są Twoje dzieci? Bo moi synowie mają 5 i 8 lat ...Czy są w pobliżu jakieś place zabaw? Bo boję się,że samym plażowaniem szybko się znudzą... No i jeszcze zastanawiam się czy dzieci w pokoju dostaną dostawki? Jeśli chodzi o wyżywienie to starszy syn jest niejadkiem i tak myślałam czy mogłabym tak zrobić aby młodszemu wyżywienia nie wykupować a starszy syn dzieliłby się z młodszym? Da się tak czy nie? Wystarczyłoby tego jedzenia czy jednak lepiej wykupić wyżywienia dla obu? A posiłki są porcjowane? Jak wygląda śniadanie?
                Aha i o której wyjeżdżaliście z cieszyna?
                • betty842 aha 13.08.15, 21:35
                  I jeśli mogę spytać to ile kieszonkowego powinniśmy sobie wziąć? Zakładając ,że pojedziemy na 10 dni i raaaaaczej nie będziemy zwiedzać.
                  Aha,o której są posiłki? Bo zastanawiam się jak długa przerwa jest między śniadaniem a obiadokolacją..
                  O i jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała...Czy ta rajska plaża jest bardzo zatłoczona? A Mel?
                  • christoof Re: aha 14.08.15, 00:04
                    My mieliśmy śniadania i kolacje na wyspie Krk, w hotelu.
                    Obiadokolacjami bym tego nie nazwał.
                    Kolacje w Chorwacji są przeważnie od 19 !!!

Na pewno trzeba coś pić, nie mam na myśli alkoholu.
                    Najlepiej do marketu pójść i kupić całe zgrzewki mineralnej !!!
                    Na plaży jest 4 razy drożej
                    Jedzenie -
                    • betty842 Re: aha 14.08.15, 19:01
                      Dzięki.
                      A jeszcze mam takie pytanie,czy jesteś w stanie powiedzieć ile kosztuje całodniowe jedzenie gdybyśmy żywili się sami? Chodzi o to,ze w ofercie biura podróży jest kwota bodajże 380zł/osobe na 10 dni (śniadania i obiadokolacje).Nie wiem ile jest za dzieci ale załóżmy że 200zł.Więc wykupując wyżywienie w pensjonacie wyjdzie mnie 1160zł (na 10 dni)+ jedzenie pomiędzy śniadaniem a obiadokolacją (nie wspominając o napojach,akurat w naszym przypadku woda bo lubimy). Nie mam pojęcia ile by nas kosztowało to jedzenie "pomiędzy" ale założmy że 800zł/10dni. Razem daje to 2tysiące na jedzenie dla 4-osobowej rodziny. To dużo czy mało? Oczywiście możemy z Polski wziać jakieś "gotowce" i nimi żywić się pomiędzy posiłkami...
                      • christoof Re: aha 14.08.15, 19:19
                        Moim zdaniem opłaca się wykupić wyżywienie razem z noclegami.
                        Co prawda pizza, makaron, burek, cevapcici czyli dziwne "mielone",
                        są dość tanie,
                        ale nie wyobrażam sobie spędzić na takiej "diecie" tygodnia.
                        W hotelu zawsze jest duży wybór mięska, są ryby, sałatki, desery, zupy, jest wszystko co się chce !

380 złotych/ 10 dni = 38 złotych dziennie za śniadanie i kolację.

Kupując w knajpach solidną porcje mięsa, rybę, cały obiad z przystawkami i deserem,
                        zapłaci się o wiele drożej !!! Minimum z 50 % drożej
                        Pozostaje jeszcze opcja gotowania wszystkiego na kwaterze,
                        ale w hotelu jest to niemożliwe
                        • betty842 Re: aha 14.08.15, 21:56
                          " 380zł/dni =38zł/dzień za śniadanie i obiadokolację "
                          Ale ze mnie "blondynka"! W ten sposób tego nie policzylam! Chociaż małe sprostowanie-posilkow bedzie 9 wiec wyjdzie 42zł/dzień. Ale to i tak nie dużo, w Polsce nad morzem płaciliśmy 35zl dziennie za wyżywienie (śniadania i obiadokolacje) a w niektorych ośrodkach nawet 50zl kosztuje hb wiec chyba nie ma się nad czym zastanawiać. Fakt, że w lopar będziemy w willi a nie w hotelu wiec pewnie posiłki będą nieco uboższe ale nie powinno być najgorzej (z tego co wiem śniadania w formie bufetu a obiadokolacja serwona).
                  • christoof Re: aha 14.08.15, 00:09
                    betty842 napisała:

> I Czy ta rajska plaża jest bardzo zatłoczona?

W raju byli Adam z Ewą, nie mieli tłoku. Na rajskiej plaży jest 1000 ludzi jednocześnie.
                    Tłokiem bym tego nie nazwał, bo plaża jest ogromna

• Gość: michal_80 Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.vsh.pl 17.08.15, 08:03
                  dla betty842
                  Jeśli chodzi o willę Marine to slyszalem ze jest nie zaciekawie choć bliżej do rajskiej plaży. Radzę wykupić jedzenie dla obojga dzieci z uwagi że w przypadku śniadania i obiadokolacji jest szwedzki stół więc ładujesz ile chcesz. Jeśli chodzi moje dzieci to mam w wieku 4 i 7 lat i dopiero na sam koniec pobytu zaczynały się nudzić. Jeśli chodzi o atrakcje dla nich to jest ich pełno poczynając od karuzeli, pociągów, kładów ale dopiero wszystko czynne w godz wieczornych z uwagi na to że w dzień jest upał i raczej wszyscy plażują, ale na rajskiej są fajne zjeżdżalnie z których można korzystać (odpłatnie), w jeden dzień biuro zorganizowało bezpłatne wejście więc można skorzystać. Jeśli chodzi o wyjazd z Cieszyna to wyjeżdzaliśmy ok. 19:00.
                  Pozdrawiam
                  • betty842 Re: Wyspa Rab Lopar 17.08.15, 11:23
                    "Radzę wykupić jedzenie dla obojga dzieci z uwagi że w przypadku
                    > śniadania i obiadokolacji jest szwedzki stół więc ładujesz ile chcesz."

Hmmm...a co by było gdybym wykupiła wyżywienie tylko dla jednego dziecka? To drugie nie będzie mogło wejść do "jadalni"? Pytam ponieważ jest opcja dziecka bez wyżywienia tylko właśnie nie wiem jak to wygląda.Myślałam,że posiłki są serwowane do stolika(a nie szwedzki stół) więc wtedy wiadomo,jak dziecko nie ma wykupionego wyżywienia to dajemy mu ze swoich porcji.No ale skoro piszesz,że jest szwedzki stół to nie wyobrażam sobie jakby to mogło wygladać jak dziecku wyżywienia nie wykupimy bo albo nie będzie miało wstępu na jadalnię albo wejdzie razem z nami,my naładujemy ile będziemy chcieli i z naszych talerzów dostanie swoją porcję.No ale wątpię że druga opcja będzie możliwa bo wtedy nikt by dzieciom wyżywienia nie wykupował...
                    A co z tymi busami,którymi jeździliście na plażę? To była jakaś lokalna komunikacja czy prywatna z willi? Ile się płaciło?
                    A jeszcze jeśli chodzi o plażę Mel to czy też jest taka płycizna jak na Rajskiej? I czy w wodzie są kamienie czy piasek (i na rajskiej i na mel)?
                    • Gość: michal_80 Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.vsh.pl 17.08.15, 11:34
                      Radzę wykupić wyżywienie dla wszystkich. Bus jest z Villi Radojka bezpłatny ale i trzeba sobie rezerwować z rana bo każdy chce jechać a ilość miejsc jest ograniczona i nie wiem czy jedzie raz czy więcej.Plaża jedna jak i druga piaszczysta i płytka, ale radzę zabrać buty z uwagi jak będziecie chcieli skorzystać dzikich plaż, wszędzie ogólnie jest piach ale mogą trafic się kamie a na nich jeżowce. Jeśli chodzi jeszcze o jedzenie to nie jest to typowy szwedzki stół gdzie każdy w tym samym czasie sobie nakłada pokarmy, jeśli jest podane danie to tworzy się kolejka po nałozenie, oczywiście wszystkiego jest pod dostatkiem ale jak ładuje się za dużo konkretów (np. mięsa) to zwracają uwagę. Dajcie znać jak wrócicie czy było inaczej niż Ci pisałem.
                      Miłego wypoczynku :)
                      • betty842 Re: Wyspa Rab Lopar 17.08.15, 13:49
                        O, to fajnie z tym busem! Dzięki za wszystkie informacje!
                      • Gość: alina Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.adsl.net.t-com.hr 28.08.15, 16:00
                        Pozdrowiwnia z Loparu z willi Radojka. Jest fajnie pogoda super jedzenie smaczne. Bardzo nam się podoba.
                  • Gość: alina Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.static.ip.netia.com.pl 17.08.15, 11:28
                    Witam, wyjeżdżamy już wkrótce proszę Michale powiedz mi czy w Radojce są ręczniki w łazience i czy przydadzą nam się buty do wody w tych okolicznych zatoczkach. Pozdrawiam i dziękuję :)
                    • Gość: mochal_dj Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.vsh.pl 31.08.15, 07:42
                      Reczniki sa a buty jak najbardziej się przydadzą. Udanego wypoczynku :)
              • betty842 michal_80 16.08.15, 10:47
                A co to były za busy,które was woziły na plażę? Taka jakaś lokalna komunikacja?
                A jeszcze mam pytanie co do plaży...Już mi ktoś odpowiedział,że plaża Mel (ta po przeciwnej stronie co Rajska) jest piaszczysta. A czemu nie jest na niej tak ciekawie? Ludzi jest tam więcej czy mniej niż na Rajskiej? I jeszcze jedno,na jakimś zdjęciu mignęło mi,że w wodzie są kamienie-faktycznie tak jest? Pytam bo w takim wypadku chyba musielibyśmy mieć buty do wody? A propos butów do wody-muszą być te specjalne do wody czy mogą być np gumowe klapki a la crocs? A jak z piaskiem na plażach? Czy jest go gruba warstwa czy cienka bo gdzieś czytałam,że cieniutka warstwa piasku tylko jest a pod spodem ziemia i że to jest taki własnie piach zmieszany z ziemią...
            • Gość: Duka Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.15, 23:16
              My byliśmy w hotelu przy samej piaszczystej plaży, dojazd własny
              Polecam miasteczko Rab, bardzo urokliwe
    • Gość: Naked74 Re: Wyspa Rab Lopar IP: 78.8.25.* 18.02.16, 20:45
      zsxs
    • Gość: AVE Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.17, 16:22
      Witam wszystkich! mam pytanko i ile zabrac ze soba kasy? mamy wyzywienie HB! pozdrawiam
      • wislok1 Re: Wyspa Rab Lopar 15.02.17, 16:56
        Ile osób jedzie ?
        I na jak długo ?
        Jedziecie autem, czy was przywiozą autokarem ?

Średnio na jeża ze 100 złotych na 1 dorosłą osobę na 1 dzień się przyda...
        ( oczywiście trzeba kupić kuny )

Wliczam już wszystkie możliwe koszty...
        ( dodatkowe jedzenie, picie "na mieście",
        zakupy w sklepie mineralnej czy lodów,
        zakupy pamiątek,
        wycieczki )
    • wizina Re: Wyspa Rab Lopar 18.02.17, 09:05
      Witam , a gdzie dokładnie ta plaża na wyspie? Fajnie ze piasek i długo płytko . Proszę o bliższe informacje Quosia@wp.pl
      • wislok1 Re: Wyspa Rab Lopar 18.02.17, 17:31
        Ta wielka piaszczysta jest tu:
        tiny.pl/gfrbk

Rajska plaża
        • Gość: darek.59.pl Re: Wyspa Rab Lopar IP: *.netarea24.pl 18.02.17, 20:26
          No cóż Rajska to ona raczej jest tylko z nazwy. Oczywiście to kwestia gustu. Lepsza chyba jest Sahara, ale trzeba do niej trochę wędrować, i Ćiganka, ale tam golasy "walają" się tu i tam jak foczki. Wokół loparskiego przylądka takich rajskich plaż, plażyczek jest co niemiara, ale dotarcie do nich wymaga wyprawy na cały dzień. Przeszliśmy wszystkie w upale, a karlowaczko na końcu w barze było prawdziwym "Napojem bogów".
          • wislok1 Re: Wyspa Rab Lopar 18.02.17, 22:54
            Dla małych dzieci Rajska Plaża jest bardzo fajna...
            Jest bardzo płytko i woda jest bardzo ciepła...
            Ale dla tych, co chcą popływać, jest już mniej rajska...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka