Dodaj do ulubionych

Chorwacja czy Czarnogóra

IP: *.dynamic.mm.pl 18.07.16, 23:54
W drugiej połowie sierpnia wybieram się z rodziną 2+2 (dzieci 6 i 4l) na urlop. Zastanawiamy się nad Czarnogórą.
Samej drogi się nie boję, dzieci przyzwyczajone do podróżowania, planujemy także nocleg.

Zastanawiam się czy jest sens jechać tak daleko, czym Czarnogóra różni się od Chorwacji?
Oglądałam niektóre zdjęcia z Czarnogóry i plaże wydają mi się mniejsze i brzydsze. Wiem że jest taniej ale czy dużo taniej niż w Chorwacji?

W Chorwacji byłam już 3 razy, zawsze Dalmacja. Czy Czarnogóra jest bardzo podobna do Chorwacji?
Obserwuj wątek
    • kolpik124 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 19.07.16, 07:31
      różni się, a przynajmniej jej południowa, albańska cześć, jest taniej, ale bardziej "wschodnia" i bałaganiarsko, Budva, Sw. Stefan czy Rafailovici to już bardziej klimaty chorwackie, Budva cenowo praktycznie nie różni się od Chorwacji

CG to malutki kraik wielkości naszego województwa, więc w sezonie każda plaża jest zatłoczona, tym bardziej, że przyjeżdża tam dużo Serbów i jeszcze więcej Rosjan, za Ulcinjem jest "Wielka Plaża" ciągnąca się do granicy albańskiej, ale to taka patelnia, w wielu miejscach zaśmiecona, na pewno nie są to klimaty adriatyckie

na pewno plusem są przepiękne góry i Zatoka Kotorska, więc warto sobie zrobić tam wycieczkę
    • wislok1 Bułgarska alternatywa ? 03.08.16, 17:48
      Trochę zbyt reklamowy artykuł, dyskusja ciekawa pod artykułem...

next.gazeta.pl/next/56,150859,20487839.html#BoxBizImg
      • Gość: fdj Re: Bułgarska alternatywa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.16, 19:57
        dyskusja jak dyskusja, nikt nie napisał, co ciekawego jest na wybrzeżu Bułgarii
        bo nic ciekawego nie ma
        Chorwacja ma ciepłe morze i przepiękne krajobrazy oraz dziesiątki cudownych miasteczek
        Bułgaria ma ciepłe morze
        • wislok1 Re: Bułgarska alternatywa ? 03.08.16, 20:29
          W Złotych Piaskach mi się spodobało, jest tam ładna plaża
          Wielu turystów interesuje tylko plaża, dla nich to dobry kierunek.
          Dla mnie nie, bo po 3 dniach tylko na plaży bym ześwirował, hehe

Kwestia gustu, każdy lubi co innego
      • aseretka Re: Bułgarska alternatywa ? 03.08.16, 20:41
        A co wspólnego z Bułgarią ma pytanie o to, czy lepiej wybrać Chorwację czy Czarnogórę?
        • wislok1 Re: Bułgarska alternatywa ? 03.08.16, 20:54
          Zawsze jest fajniej mieć więcej opcji do wyboru...

Planując wakacje rozpatrujemy różne opcje i porównujemy je
          Przynajmniej tak się powinno robić...
          • aseretka Re: Bułgarska alternatywa ? 03.08.16, 21:35
            > Zawsze jest fajniej mieć więcej opcji do wyboru...
            > Planując wakacje rozpatrujemy różne opcje i porównujemy je
            > Przynajmniej tak się powinno robić...
            Jak zwykle mądrość wieków przez ciebie przemawia. ;)
            To może ja zaproponuję Albanię. :-D Ciekawy kraj, mili ludzie i stosunkowo tanio. a i kierunek bardziej chorwacko-czarnogórski.
            • wislok1 Re: Bułgarska alternatywa ? 03.08.16, 21:46
              Czemu nie ?
    • zenek.r Re: Chorwacja czy Czarnogóra 04.08.16, 16:33
      Czrnogóra ..cudowna, cudowna, cudowna.....to raz.....Ceny wibitnie niższe niż w Chorwacji.....od noclegów po posiłki.
      • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 04.08.16, 18:14
        "wibitnie" ? Różnie z tym bywa...
        Często jak niższe ceny, to jest też więcej negatywnych opinii, np. o Ulcinj
        • mmsadlo Re: Chorwacja czy Czarnogóra 30.08.16, 17:14
          Czarnogóra o połowę tańsza od Chorwacji ale plaże zatłoczone i wszyscy tam chyba palą papierosy, nas to razi bo jestesmy niepalący, jedzenie jeszcze lepsze niż w Chorwacji, spostrzeżenia z Sutomore ubiegłego roku.
    • gregy_ro Re: Chorwacja czy Czarnogóra 03.09.16, 22:22
      Oba kraje różnią się nieco między sobą. Poczytaj trochę na www.tuitam.org.pl
    • Gość: Anna Re: Chorwacja czy Czarnogóra IP: *.dynamic.mm.pl 11.09.16, 10:53
      Witam!
      Pod koniec sierpnia wróciłam z Czarnogóry. Niestety z tego forum nic się nie dowiedziałam dlatego sama chciałam podzielić się informacjami.
      Jechaliśmy bez noclegów, wyjechaliśmy ze śląska w sobotę ok godz 11, zajechaliśmy do Czarnogóry w niedzielę ok 8. Staliśmy w 2 godzinnym korku przed zakupem zielonej karty - koszt ok 15e, podobno niektóre ubezpieczenia z PL wydają zielona kartę za darmo - radzę się dowiedzieć. Powrót ok 24 godziny z dwoma długimi przystankami na obiad.
      Noclegi szukaliśmy sami, chcieliśmy jechać do małej miejscowości i wybraliśmy Petrovac. Nie mieliśmy problemu ze z nalezieniem pokoju, w Petrovac najwięcej miejscowych z kartką "apartami" stoi obok dworca autobusowego - nie trudno znaleźć, stoją także na skrzyżowaniach czy przy własnych apartamentach. Za rodzinę 2+2 (dzieci 4 i 6l) płaciliśmy w pierwszym tygodniu 47e, w drugim 42e (wliczają klimatyczne 2e/dorośli). Mieliśmy duży pokój z aneksem kuchennym, łazienką i tarasem. Z właścicielem rozmawialiśmy po angielsku ale bez trudu można się porozumieć w języku polsko/serbskim. Ręczniki wymieniane co 3 dzień, sprzątanie raz w tygodniu. Na terenie apartamentów darmowe WiFi (słabe ale jest), piękny ogród z grillem, blisko do plaży.
      turistickeponude.me/smjestajcg/apartmani-vukovic-petrovac/

Czarnogóra jest PRZEPIĘKNA, zielona, lazurowa, plaże oczywiście kamieniste to akurat nam nie przeszkadza, nawet dzieci lubią bawić się tymi kamykami - malują farbami, układają itp. Niestety dużo śmieci dookoła, mam nadzieję że niedługo to się zmieni, tak jakby nie mieli świadomości o zanieczyszczeniach.
      Wybieraliśmy plaże poza centrum Petrovac, najczęściej jeździliśmy autem na:
      Buljarica (wjazd przez pole kampingowe 3e/dzień), tiny.pl/gwt6t,
      Perazica Do (wjazd bardzo stromy, można przejść z Petrovac ok 15-20 min), tiny.pl/gwt6r,
      oraz chodziliśmy na plażę obok naszego apartamentu: Lucice (plaża bardzo oblegana, bary, stoiska itp) tiny.pl/gwt6w.
      Wybraliśmy się także na jednodniową wycieczkę do Ulcinj, a raczej za Ulcinj na piaszczysta plażę, zwiedziliśmy Bar i ruiny zamku w Starym Barze, Budve oraz spędziliśmy jeden dzień w aquaparku Budva www.aquaparkbudva.com/.
      W Czarnogórze ceny zbliżone do polskich, zdarzyło się że za obiad w Ulczynie (pizza, frytki, 2x spaghetti, piwo) zapłaciliśmy 18,50e, natomiast za obiad poza Petrovac (2x ryba, frytki, warzywa) prawie 50e. W Petrovac na plaży Lucice były zestawy obiadowe (zestaw dnia: zupa+drugie danie) kosztował 6,5e, pizza 5-10e, piwo lane 1,50 -2e, spaghetti 5-7e, frytki ok 1,5e.
      W sklepach ceny takie jak w Polsce.
      Chciałam przypomnieć o jednej rzeczy - o której my zapomnieliśmy. Wiadomo że Czarnogóra nie jest w UE, my często płaciliśmy kartą i za każdą transakcję była pobierana opłata z konta (gapowe, człowiek przyzwyczajony do wyjazdów w UE) - lepiej mieć gotówkę i nie korzystać z karty.

Polaków bardzo mało, w przeciągu 2 tygodni dwa razy rozmawiałam z polakami.

Czarnogóra zrobiła na mnie ogromne wrażenie, kolorowo, zielono, piękne miejsca do nurkowania, nawet dzieci ciągle wracają wspomnieniami. DLA MNIE zdecydowanie piękniejsza niż Chorwacja, polecam serdecznie!

• wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 11.09.16, 17:55
        Zdecydowanie piękniejsza niż Chorwacja ?

Bałbym się dokonywać takiej oceny...
        Myślę, że tak samo niesprawiedliwej, jak ta, że Chorwacja jest wspaniała,a Czarnogóra nie...

Za każdą płatność kartą w Czarnogóze jest pobierana opłata z konta za przewalutowanie, chyba że ktoś posiada konto w euro...
        Nie ma to nic wspólnego z Unią Europejską, a wynika z tego, że płatności w innych walutach są przeliczane na złotówki
        A banki ustalają swoje kursy, oczywiście gorsze dla klienta od kursu NBP. I mogą doliczyć jeszcze opłatę ekstra.
        • Gość: gtw Re: Chorwacja czy Czarnogóra IP: *.static.sl-net.pl 11.09.16, 19:21
          dokładnie, członkostwo w UE nie ma żadnego związku z płatnościami kartą, wszystko zależy od konta, banku, rodzaju karty

przytoczone ceny wskazują, że Czarnogóra goni cenowo Chorwację, w Chorwacji za piwo płaciliśmy właśnie 2 euro czyli 15 kun, a za pizzę średnio 50 kun czyli niecałe 7 euro, czyli poziom cen czarnogórskich,

tanio było kiedyś, 10 lat temu wypasiony obiad dla 3 osób z winem, napojami kosztował 20 euro

z Chorwacją nie ma co porównywać bo to malutki kraik z krótką linią brzegową i bez wysp, brakuje tego co najfajniejsze czyli małych ustronnych zatoczek bez tłumu ludzi

brak też kwater przy samej plaży z bezpośrednim dojściem do wody, Petrovac niebrzydki, ale ma wąziutką plażyczkę z milionem kłębiących się ludzi...

no i do tego dochodzi syf i brud, zwłaszcza w części albańskojęzycznej
          • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 11.09.16, 22:31
            Ja też tak uważam...

Nie ma kraju idealnego ani idealnych miejscowości...
            Zawsze są plusy i minusy, a diabeł tkwi w szczegółach...
      • Gość: fdj Re: Chorwacja czy Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.16, 20:30
        Z tego forum nic się nie dowiedziałaś?
        Kolpik napisał króką analizę, bardzo trafną, wzorowo porównał oba państwa.
        Cieszę się, że Czarnogóra przypadła do gustu.
        Czy jest ładniejsza od Chorwacji? Nie wiem. Ja obstawiam remis.
        • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 11.09.16, 22:30
          Z tym porównaniem można dyskutować, każdy ma prawo do swoje opinii..
          Bardzo subiektywne sprawy...
          Generalnie wszelkie skrajne opinie budzą emocje...

• Gość: Anna Re: Chorwacja czy Czarnogóra IP: *.dynamic.mm.pl 11.09.16, 23:41
      Nie rozumiem ataków...
      "DLA MNIE zdecydowanie piękniejsza niż Chorwacja, polecam serdecznie!" - gdzie tu jest skrajna opinia? Dla mnie Czarnogóra była zdecydowanie ładniejsza niż Chorwacja i mogę podzielić się swoją opinią, tym bardziej że podkreśliłam DLA MNIE.
      Na forum dowiedziałam się, że w Czarnogórze każda plaża w sezonie jest zatłoczona, co okazało się nieprawdą. Wybieraliśmy plaże na których było mało ludzi, szczególnie spodobała mi się plaża Perazica Do lub Buljarica, nie lubię zatłoczonych miejsc a takie własnie znalazłam w Chorwacji.
      Ok, z przeliczeniem może nietrafnie połączyłam z UE, nigdy wcześniej mój bank nie pobierał opłaty za transakcje a nie pierwszy raz płaciłam kartą za granicą. Miałam także napisać o bardzo drogich połączeniach telefonicznych do Polski (a to już było powiązane z UE), niesłusznie połączyłam to w jedną całość.

Także wcześniej nie znalazłam opisu na forum odnośnie szukania kwater albo tegorocznych cen, za to w pytaniu czym rożni się Chorwacja od Czarnogóry ktoś polecił Bułgarię, o której nawet nie myślałam.
      Jedynie blog www.tuitam.org.pl przeczytałam i cieszę się, że ktoś go polecił, bo mam już pomysł na kolejne wakacje.

• wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 12.09.16, 00:12
        To nie są ataki, tylko opinie...
        Twoja opinia jest bardzo kontrowersyjna, więc się nie dziw, że wzbudziła powszechnego entuzjazmu...

Jak piszesz coś, co jest baaaaaaaardzo subiektywne, to licz się z tym, że ktoś się z tym nie zgodzi, a nie pisz o atakach...
        Akcja-reakcja...

Żeby porównać rzetelnie całą Chorwację z całą Czarnogórą trzeba zjeść beczkę soli, poznać bardzo dobrze oba kraje, a nie tylko miejscowości nad morzem, być w obu państwach sporo razy, itp. ...
        • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 12.09.16, 00:36
          Bułgaria się pojawiła jako opcja dodatkowa, tak samo jak Albania...
          W obu przypadkach oceny też są baaaardzo subiektywne...

Nie ma co się obrażać na to, że ktoś się nie zgadza z twoją opinia !!!
          Nikt z piszących nie twierdził, że Czarnogóra jest brzydka....

Wymieniamy się opiniami, ile ludzi, tyle jest opinii...
        • iwwo2 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 15.09.16, 15:16
          Wszystkie opinie są subiektywne. jak się Annie podobała Czarnogóra bardziej od Chorwacji, to jej sprawa. Też zresztą uważam podobnie - według mnie Czarnogóra "wymiata" - ale tu zastrzeżenie. Moja opinia dotyczy wnętrza kraju: wąwozów, gór, przełomów itp. Pewnie też będę kontrowersyjny jak stwierdzę, że jeziora Plitvickie z tłumami turystów nie do końca mnie przekonują, to już bardziej polecam przełom rzeki Zrmanja w Chorwacji. Nie mniej tego typu miejscówek Czarnogóra ma znacznie więcej. Natomiast, jeżeli ktoś chce się ograniczyć tylko do wybrzeża, to chyba zostałbym w Chorwacji. Przynajmniej bliżej.
          • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 15.09.16, 18:20
            Plitwickie Jeziora bronią się same, są niepowtarzalne.
            Tłumy bywają wkurzające, to jest fakt.
            Tyle że nawet w Plitwicach, w szczycie sezonu, wystarczy odejść 100 metrów od głównego szlaku i jest cisza, spokój, zupełnie inna bajka...
            • iwwo2 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 16.09.16, 08:15
              Ano się bronią, ale... Oprócz tłumów wkurza cena wstępu - w pełni sezonu 180 kun - koło 24 €. Chyba nigdzie nie ma w Europie tak drogiego wstępu do parku narodowego. Możliwość rejsiku i podwózki w cenie biletu jest wyciąganiem pieniędzy. Takie atrakcje powinny być płatne osobno. Nie każdy chce się wozić. Ale przyznasz, że Czarnogóra ma tego rodzaju atrakcji dużo więcej. Tak na krótko: kanion Pivy, Mrtvicy, Moracy, Tara z niezłym komercyjnym raftingiem, klasztory i porządne góry: Durmitor i oszałamiające Prokletije
              • Gość: darek.59.pl Re: Chorwacja czy Czarnogóra IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.16, 13:09
                A mnie nie wkurza, bo to i tak zbyt mało, jak na "szczególność" tego miejsca. Chyba nazbyt mało Europę zwiedziłeś i cen nie poznałeś. Wystarczy np. pojechać na włoską stronę, wstąpić do Szwajcarii albo wpaść do Skandynawii i wszystko będzie jaśniejsze.
                Atrakcje Chorwacji, jak najbardziej subiektywne, to oczywiście wyspy, PN Mljet, PN Paklenica, PN Kornaty, rafting na Cetinje, miasta i miasteczka, itd.
                Nawet nie zamierzam zawyrokować co jest atrakcyjniejsze, w Czarnogórze czy w Chorwacji.
                • iwwo2 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 16.09.16, 14:12
                  Proszę podaj konkretne wyższe ceny wstępu do jakiegokolwiek parku narodowego w Europie zachodniej - najlepiej z linkiem do strony www, żebym mógł uznać moją niewiedzę w tym temacie. Zważ, że dyskutujemy o cenie wstępu do PN, a nie o cenach noclegów, knajp, czy benzyny. Łączenie ceny wstępu z usługami dodatkowymi, z których nie każdy chce skorzystać, nosi dla mnie znamiona wyciągania pieniędzy na siłę i niekwestionowane piękno Plitvic nie tu nic do rzeczy. Jeżeli uważasz, że Plitvice są "the best", to oczywiście Twoja opinia i prawo, ale wierz mi w Europie jest wiele pięknych miejsc i bynajmniej nie aż tak drogich jak Plitvice. Przytoczone przez Ciebie pozostałe atrakcje Chorwacji, potwierdzają moja opinię, że jeżeli nie chcę się ruszać z wybrzeża, to zostałbym w Chorwacji.
              • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 16.09.16, 14:04
                W Chorwacji jest więcej ładnych miejsc, nie tylko Plitwice.
                W Czarnogórze jest ich bardzo dużo jak na taki niewielki kraj, to fakt...

Co do wstępu do Plitwic, to gdyby kasowano za sam wstęp bez możliwości popłynięcia 2 razy stateczkiem i bez możliwości skorzystania z busów turystycznych, to by była granda...
                Płaci się za wszystko w pakiecie, a to że ktoś nie korzysta, to już jego wybór....
                Bilet wstępu jest drogi, ale bardziej kontrowersyjne mim zdaniem są drogie bilety wstępu na mury Dubrownika...
      • Gość: stavros Re: Chorwacja czy Czarnogóra IP: *.golden-gryphon.com 12.09.16, 07:14
        Buljarica???

[img]https://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/4881018.jpg[/img]

[img]https://fr.academic.ru/pictures/frwiki/66/Buljarice1.jpg[/img]
    • Gość: skive Re: Chorwacja czy Czarnogóra IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.16, 16:51
      Byłam w Czarnogórze.. podobała mi sie znacznie bardziej niż Chorwacja. Chorwacja też ma swój urok ,ale jest jedna rzecz którą Chorwacja nie ma .. czyli zieleń. Kiedy przekraczasz przejście graniczne Vitaljina , to z pięknej zieleni , robi się....księżyc , sucho i duszno. Poza tym mniejsza ilość Polaków. Zachęcam , chociaż jeśli ktoś jedzie pierwszy raz , niech wybierze Chorwację . Deser warto zostawić na później ;).
      • hepik1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 27.09.16, 19:34
        > Poza tym mniejsza ilość Polaków
        I odwrotnie proporcjonalnie więcej Rosjan.Co kto lubi.
        W Zakopanem było kilka lat podobnie.
        (Górale byli zadowoleni) ;)
      • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 27.09.16, 19:46
        Chorwacja nie ma zieleni, wszędzie pustynia....
        Rozumiem, że gusta są różne, ale poziom bajkopisarstwa przeraża..
      • iwwo2 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 28.09.16, 10:27
        Może ktoś mi wytłumaczy, w jaki sposób większa liczba odwiedzających jakiś kraj rodaków zwiększa lub zmniejsza walory krajoznawcze tego kraju.
        • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 28.09.16, 13:30
          Niektórzy się wstydzą odezwać do rodaczki/rodaka i powiedzieć mu "dzień dobry" lub coś w tym stylu.
          Generalnie boją się rodaków lub uważają ich głupoli.
          Więc wybierają takie kraje, gdzie są mniejsze szanse spotkania Polki/Polaka
          Ja tego nie rozumiem, trzeba z tym pójść do jakiego lekarza
          • Gość: skive Re: Chorwacja czy Czarnogóra IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.16, 21:53
            Nw ja bym poszła na twym miejscu do proktologa..nie rozumiem czemu jak ktoś ma inną opinie to odrazu atak na człowieka. Kultura osobista - poziom gimnazjum. Własnie dlatego wole nawet rosyjskie wycieczki niż Polaków . I nie uważam naszego narodu jako głupiego , ale takie osoby jak ty mnie skutecznie zniechęcają...
            • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 28.09.16, 22:03

Przecież ja z tego się nabijam...

Jak nie wyczułaś ironii, to przepraszam...
              • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 28.09.16, 22:05
                A ha

To ty jednak nie trawisz Polaków...

Przeczytałem wypowiedź poniżej...

Trudno mi pomóc, po psychologach nie chodze...
      • kolpik124 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 28.09.16, 21:06
        jaki deser? mniej Polaków, a w zamian tłum Rosjan na wczasach zorganizowanych?

Gość portalu: skive napisał(a):

> Byłam w Czarnogórze.. podobała mi sie znacznie bardziej niż Chorwacja. Chorwacj
        > a też ma swój urok ,ale jest jedna rzecz którą Chorwacja nie ma .. czyli zieleń
        > . Kiedy przekraczasz przejście graniczne Vitaljina , to z pięknej zieleni , rob
        > i się....księżyc , sucho i duszno. Poza tym mniejsza ilość Polaków. Zachęcam ,
        > chociaż jeśli ktoś jedzie pierwszy raz , niech wybierze Chorwację . Deser warto
        > zostawić na później ;).
        • Gość: skive Re: Chorwacja czy Czarnogóra IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.16, 21:49
          Tłum Rosjan...hmm. jakoś tylko Serbów słyszałam ;) Owszem byliśmy przełom sierpnia i wrzesnia i w pierwszym tygodniu było ich sporo , ale..bez przesady. Jak ktoś wybiera Budve , Sv.Stefan lub Petrovac no to niech sie nie dziwi , bo tam jest ich multum. Co do walorów "bo nie ma Polaków" jak jade na wakacje to sorry , ale język polski i mentalność Polaków mam 24 h na dobe i te dwa tygodnie dają mi odpocząć , naprawde lubisz jak co drugi człowiek to Polak , lub wycieczka polska (np. Dubrovnik) ?? No cóż każdy oczekuje czegoś innego , potrafie sie odezwać do Polaka , ale przez te dwa tygodnie wole język serbski czy nawet rosyjski niż polski ;) Pozdrawiam.
          • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 28.09.16, 22:18
            To się nazywa fobia...

Ciekawe, że Niemcy czy Czesi potrafią się trzymać razem, pozdrawiają się grzecznościowo, wzajemnie sobie pomagają,
            a czasem Polak Polaka by czasem zagryzł i zamiast bliźniego widzi chama lub głupola
            oraz się wstydzi samego siebie...

Takie zachowanie, jak brak zwykłego "dzień dobry" w odpowiedzi na "dzień dobry" innego rodaka, czy demonstracyjne odwracanie głowy,
            są tylko przejawem autoagresji, wstydzenia się samego siebie...
            Ktoś nie akceptuje samego siebie, więc, więc nie akceptuje także tego, że jest Polakiem...
            Za wstydem idzie przekonanie o własnej doskonałości i cicha agresja wobec innych rodaków, która czasem sie ujawnia głośno...

Np. w czasie wakacji głośna stała się sprawa Polaka, co miał wrzucić do lodów owady, żeby anulowali mu rachunek w knajpie...
            Sprawa jest dość niejasna, znamy jej przebieg tylko ze strony właściciela kanjpy.
            Co nie przeszkodziło w urządzeniu prawdziwego linczu na tym turyście w internecie, obrzucaniu go najgorszymi wyzwiskami i pisaniu, że to typowy Polak....

Zachowania te dotyczą zdecydowanej mniejszości Polaków, ale są przykre. Choćby dlatego, że ta mniejszość najbardziej gardłuje w internecie przeciwko rodakom...
            Generalnie taki Niemiec czy Czech patrzy na takie rzeczy oniemiały...

• wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 28.09.16, 22:38
              Przecież jak ktoś nie lubi jechać do hotelu i spędzać tam czas z tłumem innych turystów, to tam nie jedzie, nikogo pod pistoletem tam nie pędzi...
              Nikt nikogo nie zmusza do zwiedzania i plażowania z tłumem innych turystów ...
              Ani też nie trzeba się przymusowo z nikim integrować w knajpach...

Jest tyle możliwości spędzania urlopu według własnych upodobań...
              Więc po co ta agresja wobec rodaków ? Oni nikomu nic nie narzucają...
              Sam krytykowałem moim zdaniem dość niemądry pomysł z polskimi strefami...
              Ale to nie był pomysł spontaniczny rodaków, tylko chwyt marketingowy firmy Rainbow !

Wiadomo, że Polacy święci nie są, jak każdy naród mają swoje za uszami obok wielu plusów.
              Ale myślę, że wielu wstydzących się rodaków za granicą i uciekających przed nimi
              zdecydowanie przesadza....
              • Gość: skive Re: Chorwacja czy Czarnogóra IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.16, 16:01
                Tak , mam fobie , boje sie wyjsc z domu . Kiedy widze Polaka , Polke to używam OFFa i odmawiam egzorcyzmy.. Przykro mi ale pozdrawiam Polaków , potrafie nawet zapytać skąd są czy też porozmawiać o podróżach. Ale czy to oznacza ze musze wszędzie być z Polakami. Wole poznawać kulture kraju niż siedziec w hotelu z wycieczką. Nw jeśli czułeś sie urażony no to przepraszam...ale tego nie zmienisz. Moje życie , moje podróze , mój pogląd. Ważne żeby urlop sie udał.. Pozdrawiam..:)
                • wislok1 Re: Chorwacja czy Czarnogóra 29.09.16, 19:32
                  No, teraz to zupełnie inaczej jest napisane...
                  Koniec przekomarzania się...
    • gregy_ro Re: Chorwacja czy Czarnogóra 14.12.16, 19:01
      Oba państwa warte są zobaczenia. Zbyt dużo do opisywania, ale może pomoże ten blog www.tuitam.org.pl/
    • wakacjechorwacjaczarnogora Re: Chorwacja czy Czarnogóra 31.01.17, 16:31
      www.adriatic-home.pl/Chorwacja/
      www.adriatic-home.pl/Czarnog%C3%B3ra/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka