Dodaj do ulubionych

HELP ! Szukam campingu

IP: *.aigcredit.pl 03.07.02, 14:33
Szukam informacji o w miarę dobrych campingach we Chorwacji (nie na Istrze i
Kyrku-najlepiej na Makarskiej). Mam następujące priorytety :nad czystym i
ciepłym morzem; rozbicie namiotów lub bungalowy stosunkowo blisko wody; dużo
cienia(?); brzeg atrakcyjny dla nurkowania, czyli nie piaszczysty (!)(lub
bliskość skał); nie odrzucająca infrastruktura; kameralność ( w rozumieniu: nie
moloch); spokojna okolica; możliwość wycieczek na skały (nurkowanie w odludnych
miejscach); no i ceny nie zwalające z nóg.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje (ceny) i kontakty.
Z góry dziekuję.
Mariusz
Obserwuj wątek
    • Gość: Kicur Re: HELP ! Szukam campingu IP: *.bielsko.msk.pl 03.07.02, 15:42
      Gość portalu: skipper napisał(a):

> Szukam informacji o w miarę dobrych campingach we Chorwacji (nie na Istrze i
      > Kyrku-najlepiej na Makarskiej). Mam następujące priorytety :nad czystym i
      > ciepłym morzem; rozbicie namiotów lub bungalowy stosunkowo blisko wody; dużo
      > cienia(?); brzeg atrakcyjny dla nurkowania, czyli nie piaszczysty (!)(lub
      > bliskość skał); nie odrzucająca infrastruktura; kameralność ( w rozumieniu: nie
      >
      > moloch); spokojna okolica; możliwość wycieczek na skały (nurkowanie w odludnych
      >
      > miejscach); no i ceny nie zwalające z nóg.
      > Będę wdzięczny za wszelkie informacje (ceny) i kontakty.
      > Z góry dziekuję.
      > Mariusz

Spore wymagania, he, he.... ;) Jak na Chorwację - oczywiście. Też lubię porządne
      campy, ale w HR takie jakbym chciał ciężko lub w ogóle niemożliwe znaleźć. Byłem
      2x na campie w ok. Makarskiej, ale od razu mówię, że wszystkich Twoich wymagań on
      NIE spełnia.
      Pzdr.!
      GG2823614
      kocuras@go2.pl
    • Gość: Darek J Re: HELP ! Szukam campingu IP: *.pse.pl / 10.26.1.* 11.07.02, 14:11
      Mam super miejsce dla Ciebie!

> Szukam informacji o w miarę dobrych campingach we Chorwacji (nie na Istrze i
      > Kyrku-najlepiej na Makarskiej).
      Camping Prapratna koło Stonu, na uboczu, 10km w bok od magistrali adriatyckiej na
      początku półwyspu Peljesac; 50km przed Dubrownikiem. Końcówka dojazdu dość
      stroma, ale co potem można zobaczyć...

> Mam następujące priorytety :nad czystym i
      > ciepłym morzem; rozbicie namiotów lub bungalowy stosunkowo blisko wody; dużo
      > cienia(?);
      Bingo! Duży camping - w szczycie sezonu (I pol. sierpnia) zacienione miejsce
      znaleźliśmy miejsce dla namiotu i samochodu; nad zatoczką z widokiem na wyspę
      Mlijet

> brzeg atrakcyjny dla nurkowania, czyli nie piaszczysty (!)(lub
      > bliskość skał);
      Bingo! Mała plaża dla entuzjastów smażenia się na piachu, ale dalej przepiękne
      skalisty brzeg z fantastycznymi pólkami skalnymi gdzie można leżeć pod piniami i
      dla ochłody skakać do wody!

> nie odrzucająca infrastruktura; kameralność ( w rozumieniu: nie
      > moloch); spokojna okolica; możliwość wycieczek na skały (nurkowanie w odludnych
      Bingo! Sympatyczna atmosfera, na uboczu, żeby nie powiedzieć odludziu ,
      zatoczka otoczona wzgórzami z dodatkową atrakcją - wyjącymi wieczorami kojotami,
      które przedrzeźniali nieraz podchmieleni turyści :))
      Ja osobiście nie lubię kurortów typu Makarska czy Trogir w szczycie sezonu z
      tłumami ludzi przeciskającymi się w tą i z powrotem :(
      Nurkowanie extra wsród załomów skalnych zarówno amatorskie z rurką tak, jak my,
      ale nurkowali też tam profesjonalnie płynąc dalej na łodziach :)
      Niezłe tez miejsce dla żagli i desek.

>
      > miejscach); no i ceny nie zwalające z nóg.
      Znowu bingo!!! Za dziesięć dni w tym uroczym miejscu (2os, auto, namiot, prąd)
      zapłaciliśmy 550zl !!!(można płacić kartą). Gdzie w Polsce spędzę takie wakacje?

Dodatkowe informacje - na miejscu możliwość wykupienia lodówki, sanitariaty do
      przyjęcia, dość droga restauracja i bar.
      Warto ze sobą mieć bardzo długi przedłużacz, gdyż były jeszcze ciekawsze miejsca
      pod drzewami, ale daleko od prądu - miałem lodówkę sam. 12V, którą podłaczałem
      przez zasilacz do prądu. W ogóle taka lodówka to rewelacja - w 40st upale miałem
      przy namiocie zimen piwo i wędliny z Polski też przetrwały :o)))

Wszyscy ludzie na tym campingu czuli się wyjątkowo bezpiecznie - zostawiali
      rowery i całe wyposażenie przed namiotem wyjeżdżając czy idąc na plażę!!!

Za to w pobliskim Stonie dla lubiących posiedzieć do nocy w kawiarnianym gwarze
      wiele barów, kafejek i pizzerii. Obiad z grilla lub małży albo pizza dla 2 osób -
      50-60zl (ujdzie).

Z minusów oprócz końcówki dojazdu, to może jeszcze czeskie turnusy pod namiotami
      ale to taki folklor czeski ;/ Są jeszcze mrówki ale te to trzeba polubić ;)))

Jechałem w zeszłym roku wzdłuż całej Dalmacji i to miejsce szczególnie polecam.

---
      Dariusz Janicki
      (d.janicki@pse.pl)
    • Gość: adr Re: HELP ! Szukam campingu IP: 194.114.62.* 11.07.02, 16:22
      Polecam Camping Hlavna Plaza w Orebicu na półwyspie Peljesac.Pod palmami Troche
      daleko, ale jest ok. Warunki sanitarne - super, plaza piaszczysta (ta hlavna:) ),
      dalej kamyki i skały, mozliwosc wypadu na górę Sv.Ilja (962m npm - bite 6 godz. w
      dwie str. ale widoki niezapomniane) i na Korcule promem. Koszt: 2
      osoby+namiot+auto - 92kuny VII,VIII, 74kuny inne miesiące.

pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka