Gość: Marta IP: *.um.poznan.pl 05.08.02, 15:52 Ile kosztuje bilet wstępu w to miejsce?? Dzięki i pozdr. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tysslen Re: Plitwickie Jeziora IP: 213.17.165.* 05.08.02, 15:54 W zeszłym roku kosztował bodajże 80 kun czy coś koło tego. Ale warto wydać te pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Plitwickie Jeziora IP: *.echostar.pl 05.08.02, 15:54 Drogo, 90 kun dorośli, 50 dzieci (do lat 16) chyba ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Plitwickie Jeziora IP: *.renault.fr 05.08.02, 17:31 Tez zamierzam zwiedzic Plitvickie (wyjezdzam 21/08), ale mam dylemat: Slyszałem, że na zwiedzanie trzeba poswiecic conajmniej 6 godzin a to troche za dlugi spacer jak dla mojej 4-ro letniej córki... Postanowilem wziąć wózek składany tzw. "parasolkę", ale przegladając zdjecia zauwazyłem, że są miejsca gdzie ten wózek może tylko przeszkadzać... Z grugiej strony nosic kilka godzin 20 kg "na barana" moze byc troche męczące.... Co radzicie? Brać wózek czy nie? Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to ja Re: Plitwickie Jeziora IP: 2.4.STABLE* / 192.168.22.* 05.08.02, 19:13 Hej! Widziałam tam ludzi z wózkami-ale nie polecam.Zwiedza się chodząc m.in. po drewnianych ścieżkach(w większości).Trasy są podzielone ze względu na czas jaki się dysponuje:3-4 godz.lub wersja 5-6 godz. Dorośli:70 kun,dzieci-40 kun.WARTO! A na trasie co drugi to Polak.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Plitwickie Jeziora IP: 217.153.25.* 06.08.02, 10:43 Gość portalu: pablo napisaý(a): > Tez zamierzam zwiedzic Plitvickie (wyjezdzam 21/08), ale mam dylemat: > Slyszałem, że na zwiedzanie trzeba poswiecic conajmniej 6 godzin a to troche za > dlugi spacer jak dla mojej 4-ro letniej > córki... > Postanowilem wziąć wózek składany tzw. "parasolkę", ale przegladając zdjecia za > uwazyłem, że są miejsca gdzie ten > wózek może tylko przeszkadzać... > Z grugiej strony nosic kilka godzin 20 kg "na barana" moze byc troche męczące.. > .. > > Co radzicie? Brać wózek czy nie? > Pablo Z wózkiem może być ciężko - wszędzie takie drewniane kładki. Ale można skorzystać ze statku lub kolejki. Poza tym są miejsca gdzie można usiąść, coś zjeść i odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grenn Re: Plitwickie Jeziora IP: *.bphpbk.pl 06.08.02, 12:10 W zeszłym roku byłem z czterolatkiem . Wybierz najciekawsze miejsca - i w miarę krótką trasę - jest ich chyba z 5 . a poza tym weź nosidełko - z wózkiem nie ma rady - około 20-tego może być tam sporo ludzi i w najciekawszych miejscach (tzn pod tym największym wodospadem) po prostu będziesz się z wózkiem przepychał w tłumie turystów a poza tym jest tam wiele kamiennych stromych "schodowych" zejść . powodzenia Gość portalu: pablo napisaý(a): > Tez zamierzam zwiedzic Plitvickie (wyjezdzam 21/08), ale mam dylemat: > Slyszałem, że na zwiedzanie trzeba poswiecic conajmniej 6 godzin a to troche za > dlugi spacer jak dla mojej 4-ro letniej > córki... > Postanowilem wziąć wózek składany tzw. "parasolkę", ale przegladając zdjecia za > uwazyłem, że są miejsca gdzie ten > wózek może tylko przeszkadzać... > Z grugiej strony nosic kilka godzin 20 kg "na barana" moze byc troche męczące.. > .. > > Co radzicie? Brać wózek czy nie? > Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Plitwickie Jeziora IP: *.net.hinet.hr 18.08.02, 17:02 ByŁam na Plitvicach juž dwa razy.Nie polecam Ci brania wozka,gdyž sa trasy,po ktorych nie da sie nim poruszač.Zwiedzanie Plitvic jest cyasochŁonne ješli chcesz zobaczyč caŁy park.Ale wcale nie musisz spedzič tam 6 godzin.3 spokojnie wystarcza by odwiedzič najŁadniejsze zakatki.A zatem žycze miŁego podziwiania cudnych krajobrazow. Odpowiedz Link Zgłoś
abc26 Re: Plitwickie Jeziora 30.08.02, 15:21 Gość portalu: pablo napisał(a): > Tez zamierzam zwiedzic Plitvickie (wyjezdzam 21/08), ale mam dylemat: > Slyszałem, że na zwiedzanie trzeba poswiecic conajmniej 6 godzin a to troche za > dlugi spacer jak dla mojej 4-ro letniej > córki... > Postanowilem wziąć wózek składany tzw. "parasolkę", ale przegladając zdjecia za > uwazyłem, że są miejsca gdzie ten > wózek może tylko przeszkadzać... > Z grugiej strony nosic kilka godzin 20 kg "na barana" moze byc troche męczące.. > .. > > Co radzicie? Brać wózek czy nie? > Pablo bylam tam 16 sierpnia i ceny biletow przedstawialy sie nastepujaco 90 kun dorosli i 50 kun dzieci. Widzialam tam ludzi z wozkami ale mieli troche klopotow z przepychaniem sie po waskich sciezkach a miejscami jest tam bardzo ciasno ze wzgledu na ilosc turystow. Dodatkowym utrudniniem jest rowniez wspinaczka po schodkach pod gore (super widoki na duzy wodosopad z gory startuje sie na dole duzego wodospadu i idzie w strone jaskini na gorze a potem przez lasek i wychodzi sie nad wodospadem) - jesli jednak masz pewnosc ze dziecko nie da rady tyle chodzic to maly skladany wozek mozesz wziac. Zawsze mozesz zrobic przerwe i odpoczac. Dodatkowo na niektorych szlakach kuruja statki i kolejki ktorymi mozna przejechac/przeplynac kawalek trasy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to ja Re: Plitwickie Jeziora IP: 2.4.STABLE* / 192.168.22.* 05.08.02, 19:08 Hej!70 kun-dorosła, 40 kun-dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to ja Re: Plitwickie Jeziora IP: 2.4.STABLE* / 192.168.22.* 05.08.02, 19:16 To były ceny z końca czerwca.Za dwie dorosłe i dziecko zapłaciłam 180 kun-można płacić kartą VISA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Plitwickie Jeziora IP: *.magma-net.pl 05.08.02, 20:33 A od ktorej mozna zwiedzać??? Chodzi mi o godziny otwarcia :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Plitwickie Jeziora IP: *.echostar.pl 05.08.02, 21:08 Praktycznie do zmierzchu, tyle, że kolejka i stateczki kończą kursy między 19 a 20. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony Re: Plitwickie Jeziora IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 00:40 Gość portalu: XXL napisał(a): > Praktycznie do zmierzchu, tyle, że kolejka i stateczki kończą kursy > między 19 a 20. Kolejka ??? stateczki ??? A te Plitwickie wynalazki do czego służą i ile kosztują ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Plitwickie Jeziora IP: *.echostar.pl 27.08.02, 00:35 Gość portalu: zielony napisał(a): > Kolejka ??? stateczki ??? A te Plitwickie wynalazki do czego służą i ile > kosztują ??? A służą do przemieszczania się. I też nic nie kosztują, wszystko w cenie biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Plitwickie Jeziora IP: *.orlen.pl 07.08.02, 15:44 dorośli 90kun, dzieci bodajże 55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azalka Re: Plitwickie Jeziora IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.08.02, 19:04 Witam!!! Właśnie dzisiaj wróciłam z Chorwacji. Oczyiście odwiedziłam jeziora Plitwickie(warto). Wejście dla dorosłych kosztuj 90 kun, dla dziecie nie wiem. Tak jak ktoś już pisał jest kilka tras do wyboru i nie koniecznie trzeba chodzić 6 godzin. Spokojnie dziecko 4-letnie sobie poradzi, chodziły jeszcze młodsze. Zawsze możecie wrócić kolejką. Zyczę udanego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
otok Re: Plitwickie Jeziora 10.08.02, 20:25 Bylem w tym roku w tym przepieknym miejscu. Tego nie mozna opowiedziec,nalezy samemu,jesli jest mozliwosc,zobaczyc. Moze cena nie jest niska,ale warta wrazen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Plitwickie Jeziora IP: 213.77.43.* 22.08.02, 10:50 Bilet wstępu kosztuje 90 kun za osobę dorosłą i 55 kun za dziecko. Polecam, gdyz jest tam pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golec Re: Plitwickie Jeziora ( dla golców lub sknerusów) IP: *.Astral.Lodz.pl / 212.191.134.* 26.08.02, 22:50 Właśnie wróciliśmy z Chorwacji i byliśmy w Plitwicach. Rzeczywiście bilety kosztują 90 kun dla osoby dorosłej, ale my (ponieważ "jesteśmy biednymi studentami" i wolimy kunki przeznaczać na inne cele :-)).) weszliśmy za darmo.Przy pierwszym wejściu (od strony Zagrzebia) jest dość szerokie przejście, którego nikt nie pilnuje ( w przeciwieństwie do drugiego). Jest tam spory ruch przy kasie i wszyscy grzecznie pozbywają się euro lub kunek kupując bilety, a my spokojnie przez nikogo nie zatrzymywani, poprostu tędy przeszliśmy bez żadnego biletu.Zwiedzilśmy całe Plitwice i nikt nas o żaden bilet nie poprosił za wyjatkiem "Pana Kapitana", który wpuszcza na stateczek płynacy po dużym jeziorze. Jest na to jednak rada, którą podpowiedzieli nam znajomi, którzy ten "numer" robią od lat.Idąc od przystani w prawo wzdłuż jeziora jest ścieżka, którą można dojść do tego miejsca, do którego dopływa statek.Trzeba dodatkowo nadłożyć parę kilometrów, ale za to "kunki" w kieszeni, a jakie widoki z góry na jeziorka. Fantazja...Może nie ma się czym chwalić, ale sami przyznacie , że z tą ceną to trochę przeginają ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah Re: Plitwickie Jeziora ( dla "polaczków") IP: 195.117.159.* 27.08.02, 08:25 ...i dlatego nigdzie w Europie na "turystach" z Polski nikomu nie zależy... Nie pzdr. bah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golec Re: Plitwickie Jeziora ( dla 'polaczków') IP: *.Astral.Lodz.pl / 212.191.134.* 29.08.02, 18:16 Gość portalu: bah napisał(a): > ...i dlatego nigdzie w Europie na "turystach" z Polski nikomu nie zależy... > Nie pzdr. > bah Masz rację, ale nie tylko dlatego, że wchodzą tacy "golcy jak ja" bez biletu do Plitwic.Bo to jest skutek nie przyczyna. Nie omijam bramki w Plitwcach, bo tak mnie nauczyli w domu. Bo chodzę w dresie adidasa, obwieszony złoty łańcuchem. Bo jestem małym cwaniaczkiem, któremu udało się wykołować innych. Nie szczycę się tym, wręcz przeciwnie ( dałem temu wyraz w poprzednim poście).Mojej ciężko (jeszcze dzięki Bogu)pracującej matki, nie stać na to, by dać mi na wakacje kilka tysięcy euro.Sama, jak zdecydowana większość najemnych pracowników w moim mieście, zarabia nędzne grosze.A ja, żeby zarobić na wakacje trochę euro,udzielałem przez cały rok korepytycji, pracowałem "na czarno" na myjce samochodowej, a potem myłem dupę niemieckiej staruszcze, wynosiłe do kibla jej "szajse" i czesałem jej wylniałego kota.Grabiłem i kopałem od świtu do nocy, jej pieprzony ogródek, bojąc się czy któregoś pięknego dnia nie zostanę odtransportowany do granicy w kajdankach.Czy z tego powodu mam nie obejrzeć tego na co Ciebie stać? Czy nadal dziwisz się, że cena biletu w Plitwicach wydawała mi się wygórowana? Czy dlatego możesz mną pogardzać i czuć się z tego powodu lepszy(a)? Przyczyna jest głębsza i bardzo prosta: bo jesteśmy jako naród nadal bardzo BIEDNI i nie stać nas WSZYSTKICH na to, by iść do normalnego lokalu na posiłek, tylko wleczemy przez granicę polską kiełbasę i polskie konserwy.Bo nie stać nas na to, by iść do lokalu na kieliszek, czy drinka, tylko wleczemy wódę ze Znojmo i pijemy ją, ohydnie ciepłą z plastikowych kubków na tarasach wynajętych apartamentów, udając przy tym wielkich światowców ( nie piszę teraz o sobie, bo spałem pod namiotem na campingu, ale widziałem te obrazki).Dlatego, że nadal wyjeżdzamy za granicę jako gastarbaiterzy.Sprzątamy i remontujemy Niemcom za parę marek ( o przepraszam euro) domy, myjemy Angolom w londyńskich pubach gary i zbieramy runo leśne, czy inne pierdoły w Hiszpanii czy Skandynawii.Zaprzeczysz, że tak jest? Jeżeli tak to jesteś super hipokrytą.A może masz pomysł by zamknąć nas "golców" w Polskim getcie i odebrać nam paszporty, żebyśmy nie byli POLACZKAMI? Mimo wszystko pozdrawiam... i z tego powodu czuję się o wiele od Ciebie bogatszy Golec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah Re: Plitwickie Jeziora ( dla 'polaczków') IP: 2.4.STABLE* / 172.20.6.* 29.08.02, 21:44 Sam nie jestem ideałem, ale gdy wreszcie doczekam się wyjazdu na wymarzony urlop, to nie chcę za granicą być traktowany jak "Polak - kombinator i oszust". A niestety wielu rodaków się o taką opinię stara. Mój pobyt na pięknym Krku zakończył się karczemną awanturą, związaną z uwłaczającym liczeniem wszystkiego - od kocy po łyżeczki i latającymi brudnymi prześcieradłami, "bo Polacy przecież zawsze kradną !". Nie stać mnie na Wodospady Iguacu, pojechałem do Chorwacji, a wcześniej jeździłem do ukochanego Słowackiego Raju. Żeby wejść do Plitvic, gotów byłbym nie pić ani ciepłej wódki, ani zimnej. Nie przekonałeś mnie. Nie chcę, aby w Polsce kradli nawet bardzo biedni obcokrajowcy. Wolę Bornholm, gdzie wszyscy wrzucają forsę za wejście do puszki przed latarnią, "bo bez ciecia jest o połowę taniej". bah Plitvice są tak pi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: do bah IP: *.utaonline.at 01.09.02, 19:53 Myślę, że ten nasz młody człowiek jest strasznie sfrustrowany.Pozytywne jest jednak to, że mimo marudzenia jest już taki aktywny i wygląda na to, że za kilka lat inaczej będzie opisywał pobyty w Chorwacji ( jeśli jeszcze będzie chciał tam jeździć).Więc proponuje przeczekać.Szkoda tylko, że nie widzi tego że np. zarabia dokładnie tak samo jak studenci z innych krajów i próbuje swoją ideologię trochę "wyprostować".Poczekamy, zobaczymy. A tak na marginesie, bardzo podoba mi Twoja "dyskusja" z maganką.Aż się chce czytać. Wszystko "rejestruje" i czekam na ciąg dalszy (następny rok "planuję" w tym rejonie).TA część Chorwacji coraz bardziej mi się podoba.Gratuluje i pozdrawiam.L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Plitwickie Jeziora ( dla golców lub sknerusów IP: *.utaonline.at 27.08.02, 09:18 Ty Golec nie jesteś konsekwentny. W jednym wątku piszesz, że Chorwaci"ze zdziwieniem" patrzą na Polaków zamykających swoje auta i uspokajasz ludzi przed złodziejami a w następnym radzisz jak wykiwać innych i nie płacić za korzystanie np. statku .Bo ja nie za bardzo rozumiem jaka różnica miedzy przejechaniem się obcym samochodem a obcym statkiem "za darmo", nawet jak się jest studentem i nie ma pieniędzy. Pozdrów znajomych i powiedz , żeby się raczej daleko trzymali od mojego samochodu.L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golec Re: Plitwickie Jeziora ( dla golców lub sknerusów IP: *.Astral.Lodz.pl / 212.191.134.* 29.08.02, 19:54 Gość portalu: L. napisał(a): > Ty Golec nie jesteś konsekwentny. W jednym wątku piszesz, że Chorwaci"ze > zdziwieniem" patrzą na Polaków zamykających swoje auta i uspokajasz ludzi przed > > złodziejami a w następnym radzisz jak wykiwać innych i nie płacić za > korzystanie np. statku .Bo ja nie za bardzo rozumiem jaka różnica miedzy > przejechaniem się obcym samochodem a obcym statkiem "za darmo", nawet jak się > jest studentem i nie ma pieniędzy. Pozdrów znajomych i powiedz , żeby się > raczej daleko trzymali od mojego samochodu.L. Wiesz co L Ty to pewnie jesteś tym L z samoobrony. We wszystkich widzisz złodzieji. Spójrz lepiej na siebie, a konkretnie na swojego kompa. Wszystko w nim masz legalne? Każdy programik jest z licencją???.A płytki słuchane w twojej "furze" wszystkie posiadają hologramy? Proszę jak łatwo się siebie rozgrzesza.Bo to, to nie jest już wykiwaniem kogoś, kto ten program stworzył, czy utwór napisał? Tego już za kradzież nie uważa???!!! A kto Ci dał prawo do oceniania mnie i moich kolegów i sugerowanie,że jesteśmy złodziejami samochodowymi?! Nie powiedziałeś tego? Ale ja to tak odebrałem i myślę ,że inni to czytający też. Przygotuj się dobrze i Twoi znajomi do wypełnienia deklaracji podatkowej - żeby się do Ciebie Kołodko nie dobrał i żebyś nie musiał przy następnej bytności w Chorwacji przypominać sobie mojego pomysłu na zaoszczędzenie paru kunek w Plitwicach. Miło Ci ? Mnie też tak się zrobiło po przeczytaniu Twoich wypocin. BOGOLU!!! Golec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Plitwickie Jeziora ( dla golców lub sknerusów IP: *.utaonline.at 29.08.02, 21:35 Cześć Golec, przed rokiem kupiłem Comaq Presario a tam gdzie kupuje płyty i kasety- nie ma takich bez hologramów.I też nie rozliczam się przed Panem Kołodko a z zasady do żadnej partii nie należę . Kiedyś jak byłem studentem to należałem do "Wielkiego Ruchu Społecznego" i wierzyłem w pewne wartości (strasznie patetycznie nie !).Co prawda ruch ten już dawno się skłócił i reprezentuje zupełnie coś innego, ale niektórym ludziom coś z tego zostało.Dlatego jak jestem np. w Łodzi to wyobraś sobie kupuje płyty tylko z hologramem. Nie chciałem Cię obrazić ani nazwać Twoich znajomych złodziejami...i przecież tego nie zrobiłem.Tylko widzisz nawet nie wiesz jak mnie wkurza jak przez lata (NIE ODBIERZ PROSZę TEGO OSOBIśCIE!!)słyszę po niemiecku niby śmieszne dowcipy w stylu "jedź do Polski na urlop a twój samochód tam na Ciebie czeka", albo " trzy kłamstwa w jednym zdaniu- uczciwy Polak szuka pracy"........Pozdrowienia.Może ktoś jeszcze się wypowie.L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: Plitwickie Jeziora ( dla golców lub sknerusów IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 14:52 Nieładnie jest wchodzić bez biletu. I trzeba pamiętać że na terenie Parku są kontrolerzy. Sam taką kontrolę widziałem przy Wielkim Wodospadzie - są tam schodki w górę wspinające sie na lewą ścianę kanionu. Na górze jest ścieżka odległa o ok 10-20m od publicznej asfaltowej drogi która prowadzi od galeryjki do galeryjki widokowej. Ciężko się na nią wspinać ale chyba warto. I przy wejściu z galeryjki w dół do wodospadów jakiś kontroler wypatrzył grupę studentów którzy - fakt - wyglądali jakby w życiu za żaden bilet nie zapłacili. Nie było żadnej kary, pan kazał im kupić bilety, udawali przygłupów i wrócili na górę. Z resztą z samej góry też sporo widać. Bilety sprawdzają też kapitanowie statków - ale jak ktoś ma zdrowe nogi to może obejść najdłuższe jezioro brzegiem ok 1.5h dłużej w jedną stronę Cena biletu zależy od miesiąca - w sierpniu i lipcu są najdroższe 90 i 55 kun Acha - i 5-6 godzin to za mało żeby obejść cały park. My zużyliśmy 8 godzin a i tak najwyższego jeziora nie obeszliśmy tylko wzdłuż jego brzegu poszliśmy w inną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toopach Re: Plitwickie Jeziora IP: *.mos.gov.pl / 194.181.155.* 03.09.02, 16:57 Plitwickie Jeziora sa wyjatkowo piekne. Cena rzeczywiscie nie najmniejsza ale warto. Mam natomiast, jak to zwykle bywa u Polaka malkontenta (-: pare uwag: Po pierwsze straszne korki i to zarowno na polnoc i poludnie. Po drugie drogie kwatery: za byle jaki pokoj (2 oosoby) zaplacilismy 105 kuna (podobno to u nich cena nienegocjowalna, bo od takiej placa jakis podatek). Po trzecie fatalna kuchnia i obsluga!!!Bylismy w jednym z kilku bistro (5km za Jezercami)i dawno mi sie nie zdarzylo ze kelner opieprza mnie zebym sie pospieszyl z zamawianiem bo on nie ma czasu! (u nich rumsztyk to naturalnie upieczony kawal zylastego miesa). Ta ostatnia uwaga to do calej Chorwacji (a bylem w kilkunastu lokalach). Jednak warto sie troche pomeczyc zeby moc podziwiac piekne krajobrazy Dalmacji ale rowniez zadumac sie nad barbarzynstwem ogladajac wyludnione wsie i spalone domy w okolicach Kninu. Nara Odpowiedz Link Zgłoś