Dodaj do ulubionych

KTO MI POMOZE????????

12.02.07, 23:05
SZUKAM KOGOS KTO MI POMOZE NA POCZATKU W IRLANDII PRZYJEZDZAM 17 TEGO MARCA I
NIE BARDZO WIEM CO DALEJ KOLEZANKA MNIE WYSTAWILA MOZE KTOS Z WAS MOGLBY MI W
JAKIKOLWIEK SPOSOB POMOC BEDE BARDZO WDZIECZNA PEWNIE JESTEM NAIWNA ALE LICZE
NA KOGOS Z WAS DZIEKI BUZIAK Ruda53@buziaczek.pl
Obserwuj wątek
    • sarawi ... 13.02.07, 12:06
      pisz malymi literami :) nie krzycz :)
      zapytalam juz w innym watku: gdzie w Dublinie bedziesz mieszkac?
      • rudamartyna1 Re: ... 13.02.07, 19:26
        przepraszam juz pisze ciechutko :) nie wiem jeszce wystawila mne kolezanka wiec
        nie mam ani pracy anie mieszkania a mam juz bilet i zrezygnowalam z pracy
        zalamalam sie troszke sory ale czas leci a ja sie cofnełam zamiast miec cos juz
        nagrane dzieki bardzo za odpislaes to dla mnie bardzo wazne malo kto reaguje a
        o pomoc to juz nie mozna nikogo prosic to byla moja przyjaciolka a tu lipa !!!!
        a ty taki ily czlowieczek dzieki papatki
        • sarawi ... 14.02.07, 19:32
          A masz jakies oszczednosci? jak masz 500 zl w kieszeni i zadnych znajomosci to
          sie nie wybieraj.
          Jesli nie masz mieszkania, to najtaniej bedzie sie zatrzymac w hostelu (na
          wynajecie pokoju potrzebujesz MINIMUM 300 euro plus drugie tyle depozyt, hotel
          odpada, natomiast B&B to przynajmniej 25 euro za dobe). Poszukaj na google.
          Lub popytaj na forum www.gazeta.ie (tam tez znajdziesz oferty pracy lub mozesz
          zamiescic swoje ogloszenie, ze czegos szukasz). Ostatnio pojawila sie jeszcze
          jedna strona www.myireland.pl. Najlepiej zatrzymaj sie gdzies w centrum,
          przemieszczanie sie miejskimi srodkami transportu jest bardzo drogie (okolo
          1.80/1.90 euro za jeden przejazd), wiec lepiej na piechote, zwalszcza na
          poczatku.
          Napisz sobie dobre CV i list motywacyjny po angielsku i zrob duzo kopii
          (korzystanie z kafejki internetowej to wydatek ok 1.50/2.50 euro na godzine,
          choc widzialam tez drozsze). Juz teraz warto porozsylam troche CV przez
          internet (lub tydzien przed wyjazdem wziac sie za to solidni). Zajrzyj na
          strony www.jobs.ie, www.monster.ie, www.irishjobs.ie, www.gumtree.ie,
          www.fas.ie lub poprostu wpisz w wyszukiwarce "jobs ireland". W kazdy czwartek w
          wiekszosci irlandzkich gazet jest duzy dodatek "praca" (np.Herald), w czwartek
          wychodzi takze polska gazeta - tam tez znajdziesz ogloszenia o prace. Warto
          zarejestrowac sie takze w agencjach posrednictwa pracy (np. multiflex - ale
          musisz miec ze soba paszport/dowod osobisty i PPS number)
          Poza tym, bedziesz potrzebowala cos takiego jak PPS number. Musisz miec
          wczesniej jakies miejsce zamieszkania. Czasem da sie takie zaswiadczenie o
          mieszkaniu gdzies na stale i placeniu rachunkow zalatwic w hostelu. Zapytaj.
          Tak chyba zreszta bedzie najlatwie. W kazdym razie, o PPS upomni sie kazdy
          pracodawca, nie otworzysz bez tego konta w banku itp.

Moge Ci dac namiar na jednego pracodawce. To nic szczegolnego, bo sprzatanie w
          domach i zarobki 8.40 euro na godzine, ale tam raz na czas (srednio co dwa
          miesiace) zatrudniaja kogos nowego (z racji tego, ze tej pracy chwytaja sie
          dziewczyny z braku jakiejkolwiek innej, pozniej zwykle znajduja sobie lepsza,
          wiec odchodza, ale lepsze to, niz nic na poczatek). Warto sprobowac. Wejdz na
          strone www.pristine.ie - znajdziesz tam numer telefonu i maila. Chociaz moim
          zdaniem lepiej zadzwonic jak juz bedziesz na miejscu i zapytac czy kogos akurat
          nie potrzebuja. Firma ma siedzibe w Dun Laoghaire.

Jak bedziesz miala jeszcze jakies pytnia, chetnie pomoge, o ile bede znala
          odpowiedz.
          • rudamartyna1 Re: ... 16.02.07, 13:24
            Wita !!! dzieki za tak wyczerpujaca odpowiedz i uswiadamisz mi ze bedzie ciezko
            nia mam za duzo kasy mo angielski jest słaby mailam jechac do kogos
            kolezanka ,, przyjaciloka " namowila mie na ten wyjazd ja zrezygnowalam z pracy
            a nie mam za ciekawie w domu ojciec jest dializowany cszeka na przeszczep nerek
            mama ma sprawna jedna reke wiesz blad lekarski ( jaka szkoda ze teraz nie ma
            winnego lekaz) ja zrezygnowalam z pracy od 17 marca juz nie bede praxowala
            mialam jechac z nia do jej chlopaka i nagle mnie wystawila nie moge zaczac
            szukac od nawa bo tej szukalam 4 miesiace za co zyc przez 4 miesiace pracuje w
            aptece niby duzo pracy ale na slasku jest coraz gorzej poza tym dojezdzam
            codziennie do pracy na 6.30 a sama podroz trwa ponad godzine wiec wstaje o 4
            koncze o 21 wiec chyba nie bedzie juz gorzej jade na zywiol moze mi ktos pomoze
            ja zawsze wszystkim biednym pomagam i pomagalam i podobno to zawsze jest
            nagradzane. Ucze sie ciagle angielskiego zeby nie wyjsc na kompletnego gląba :)
            poza tym robie tipsy i makijaze wiec moze w tym cos znajde w irlandii licze na
            o zabioe caly sprzet. Bardzo Ci dziekuje za wszystkie inforacjie naprawde nie
            sadzialam ze sie ktos odezwie zycze Ci wszyskiego najlepszego sle
            pozdrowieonka :) trzymaj za mnie kciuki jak sobie dam rade wpadne podziekowac
            za odpowiedz :) czekoladki przyniose papa :)
            • sarawi ... 16.02.07, 23:48
              17 marca ... zarezerwuj sobie miejsce w hostelu wczesniej. 17 marca jest Dzien
              sw.Patryka w Irlandii - w Dublinie bedzie mnostwo ludzi, pelno turystow itp.
              Moze byc ciezko znalezc nocleg. Poza tym moze byc ciezko przemieszczac sie po
              miescie, bo na pewno przez centrum bedzie szla kolo poludnia parada.

Nie moge Ci napisac, ze bedzie latwo znalezc prace, bo w Irlandii jest o to
              coraz trudniej - jest mnostwo Polakow, Litwinow ... i innych. Ale nie zrazaj
              sie, choc moze sie okazac, ze bedziesz szukac pracy nawet miesiac. Popatrz na
              to z innej strony - tydzien lub dwa pracy i wszystko sie zwroci :)
              Ja wyjechalam do Irlandii majac w kieszeni 400 zl i "znajomych", ktorych
              wczesniej widzialam raz na oczy i od ktorych sie wyprowadzilam po 2 tygodniach.
              Ale nie radze brac ze mnie przykladu, bo mozesz nie miec az tyle szczescia.
              Pamietaj, zanim zaczniesz szukac pracy zalatw sobie PPS! to bardzo wazne. I nie
              zdziw sie jak przy pierwszej wyplacie (lub nawet kilku nastepnych) nie
              dostaniesz calej pensji - podejmujac prace po raz pierwszy zabieraja Ci dosyc
              duzy podatek, na szczescie wszystko potem zwracaja (ja dostalam pieniadze
              spowrotem po 2 miesiacach).
              Moze bede mogla jeszcze jakos pomoc? - pisz smialo.
              (PS: ale bede w najblizszych 2 tygodniach odpisywac dosc sporadycznie)
              pozdrawiam, M.
              • rudamartyna1 Re: ... 17.02.07, 14:04
                dziekuje za informacje sa dla mnie bardzo cenne powiedz m gdzie i jak mam
                zalatwic ten numer moze powinnam przbukowac bilet na inny dzien skoro to jakies
                swieto???????? moze znasz jakis znajomych ktorzy pracuja w barze albo gdzies
                indziej i szukaja tam kogos do pracy lub kogos kto szuka wspollokatorki ale
                ktora zaplaci jak zarobi to raczej nie mozliwe pewnie sie teraz smiejesz ze
                mnie ja to jestem taka wlasnie glupia i bum kogos przyjela dlatego zawsze mysle
                z nie jestem sama :) musze dac rade dziekuje za wszystko pozdrawiam serdecznie
              • rudamartyna1 Re: ... 17.02.07, 14:05
                aha i jak zarezerwowac to miejsce w hostelu???????????
                • panicho666 pomoc 18.02.07, 13:49
                  Czesc!Mysle ze moze bys sprobowala uderzyc moze nie na Dublin a na mniejsze
                  miejscowosci.Ja tu jestem juz 1,5roku w Dublinie jestem kierowca i zjezdzilem
                  Irlandie cala.Wiem ze swojego doswiadczenia,ze napewno szybciej znajdziesz
                  prace poza Dublinem niz w nim.Chcesz wiecej wiadomosci to pisz.Pozdrawiam.
                  • rudamartyna1 Re: pomoc 18.02.07, 17:27
                    Witam na poczatku bardzo chce Ci podziekowac ze napislaes to dla mnie bardzo
                    wazne po tym jak mnie wystawiono wiec dlatego super bardzo sie ciesze ze Ty
                    chcesz mi pomoc a moze napisz mi gdzie moglabym uderzyc wiesz ja robie tipsy
                    chyba wesz co to take paznokcie (nie kazdy facet wie :) ) poza tym moge
                    pracowac gdziekolwie moze gdybyz widzial w jakiejs szybie sklepowj lub
                    gdziekolwiek jakies ogloszeni moglbys mi wyslac do wyjazdu mam miesiac ale juz
                    musze szukac a moze znasz kogos kto potrzebuje kogos do pracy bylabym bardzo
                    bardzo wdzieczna pozdrawiam dziekuje za wszystko papa :)
                    • panicho666 Re: pomoc 18.02.07, 19:00
                      Napisze tak.Bedziesz tu na miejscu to dopiero jak chcesz to uderzasz na jakies
                      sklepy w poszukiwaniu pracy.Ogloszenia na szybach sa i poprostu trzeba chodzic
                      i skladac CV.Ale pierwsze co trzeba zrobic tu po przyjezdzie to lokum na spanie
                      i ten PPS number.Z mojej autopsji odradzam centrum Dublina bo podan o prace w
                      sklepach i pubach jest full.Pamietaj jestesmy w uni i tutaj jest naprawde duzo
                      osob z unijnych krajow szukajacych pracy.Do mojej pracy codziennie przychodzi
                      po kilka osob.I jeszcze jedno przestroga zadnej kasy nie dawaj za zalatwienie
                      pracy bo znam osobiscie przypadek moj kolega co umnie wynajmuje pokoj dal
                      tygodniowke za zalatwienie pracy polakowi oczywiscie prace mial ale tylko dwa
                      tyg. bo szef robil redukcje w swojej firmie.Pisz co chcesz jeszcze wiedziec to
                      podpowiem.
                      • rudamartyna1 Re: pomoc 18.02.07, 19:06
                        A Ciebie w firmie nie beda potrzebowac kogos ??????? jest szansa zlapania
                        pracy z ogloszenia na szybach nie wiesz jak wyglada praca w salonach
                        kosmetycznych moge pracowac jako stylistka paznokci i jak jest z tymi naszymi
                        rodakami kazdy mi mowi zebym uwazala bo jezeli sie zadam z polakiem to mnie
                        okradnie wystawi i co jeszcze najgorsze ????????
                        • panicho666 Re: pomoc 18.02.07, 22:10
                          U mnie w firmie to sa sami mezczyzni(kierowcy).Co do salonow kosmetycznych to
                          napewno trzeba znac angielski w stopniu dobrym.A ztego co wiem to duzo polek
                          oglasza sie w polskiej gazecie i roboi paznokcie w domu klijeta po uprzednim
                          umowieniu sie na tel. A ceny maja naprawde niskie w porownaniu z Irlandzkimi
                          jakie oferuja salony.Konkurecja jest duza.Musisz sie nastawic na poszukiwanie
                          pracy nawet miesiac.No chyba,ze bedziesz miala farta i trafisz robote z
                          marszu.Moje dwie kolezanki przyjechaly w listopadzie to po dwoch tyg. znalazy
                          prace w hurtowni warzywniczej,a moja dziewczyna znalazla prace po czterech
                          miesiacach.Teraz widzisz troche szczescia i mozna cos naprawde trafic.Podaj mi
                          swoj email to wysle Tobie linki to poczytasz sobie o Irlandi,pracy i rozne inne
                          rzeczy zwiazane z przybyciem na zielona wyspe.
                          • rudamartyna1 Re: pomoc 19.02.07, 16:13
                            Witam bardzo dziekuje za odpowiedz :) moglbys mi napisac jakie ceny biora
                            dziwczyny robiac tipsy w domku ???? twoja dziewczyna miala fajniej bo miala
                            Ciebie mogla spokojnie szukac pracy ja musze znalezc szybko bo nie bede miala
                            co jesc :/ gdybys jednak Ty lub Twoja ukochana widzial jakies ogloszonko w
                            szybie sklepowej daj mi prosze numer a zadzwonie lub jak mozesz wejdz i zapytaj
                            czy bylaby moziwosc od 17 marca bede bardzo bardzo wdzieczna. Pozdrawiam was
                            serdeczne i bardzo wam dziekuje za okazana pomoc!!!!
                          • rudamartyna1 Re: pomoc 19.02.07, 16:14
                            aha i mail :) ruda53@buziaczek.pl
                            • panicho666 Re: pomoc 19.02.07, 16:57
                              odbierz emaila.Na laczach bede okolo 20 polskiego czasu.Pozdrawiam.
                              • sarawi pomoc 23.02.07, 21:55
                                Na odleglosc raczej bedzie ciezko zalatwic prace, chyba, ze tak jak pisalam -
                                wezmiesz sie w garsc tuz przed wyjazdem i porozsylasz CV (tylko przegladaj
                                potem skrzynke w miare regularnie - czesc dzwoni, czesc odpisuje na maila),
                                poprzegladaj oferty na stronach, ktore Ci podalam wczesniej.
                                Hostel znajdziesz w google. Wpisz "hostel dublin" i wyskoczy Ci cala lista.
                                Pewnie da sie zarezerwowac miejsce przez maila.
                                Poza tym, jak przyjedziesz, kup sobie irlandzka karte, korzystanie z polskiego
                                numeru jest w roamingu zbyt drogie. W Irlandii masz do wyboru 3 operatorow: O2,
                                meteor i vodafone. Nie wiem jak w pozostalych sieciach, ale w meteorze mozesz
                                ustawic sobie taka taryfe, aby polaczenia do Polski byly BARDZO tanie - na tel
                                komorkowy 25c/minuta, tel stacjonarny 9c/minuta.
                                Coz jeszcze ... powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka