Dodaj do ulubionych

Alkohol w CRO

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 22:33
Witam,
powiedzcie mi Drodzy bywalcy forum jaki alkohol jest dostepny e CRO, moze
lepiej zabrac z kraju kilka butelek naszej wodeczki, wszedzie piszecie o
rakiji, co to ? czy to da sie pic, z opinii na forum wynikia ze to raczej
swinstwo. A jak smakuje ich piwo, i jakie ewentualnie kupowac.
Temat dziwny ale ludzki, nie chodzi o picie "nonstop" lecz na wczasach jest
czas aby troszeczke poszalec...
Obserwuj wątek
    • Gość: cirrii Re: Alkohol w CRO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 00:11
      od 4 lat jezdzimy do chorwacji i zawsze bylismy zadowoleni z alkoholu, piwa
      Karlowacko i Ozujsko sa dosc gorzkie ale smaczne (o ile tak mozna okreslic
      piwo) Rakija (kupowana zawsze na targu od usluznych gospodarzy, ktorzy zawsze
      czestuja zanim kupisz)jest mocną wodka. do picia w roznych wariantach. Ja jako
      kobieta zasmakowalam w ubiegle wakacje w drinku z rakiji i schwepssa owocowego,
      bylo pyszne! jak teqilla bum bum. Co kraj to obyczaj, radze wiec poprobowac
      w "wyrobach" chorwackich,( jest jeszcze cala mnogosc win m in.prosek i
      lozovaca) pozdrawiam
      • Gość: Tom Re: Alkohol w CRO IP: 155.91.64.* 14.07.05, 07:23
        Ze znajomymi lubimy sie napic drinkwo o nazwie "WŚCIEKŁE PSY"; robi sie je z
        wódki, soku malinowego i tabassco. Nie sadze by mozna je bylo robic na ktorejs
        z wodek chorwackich przeto bierzemy wodke nasza polska
        • Gość: TANAT Re: Alkohol w CRO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:17
          Ja zawsze zabieram z Polski alkohol, można dostać dobrą chorwacką rakije, ale
          najczęściej smakuje jak bimber na śliwkach. Jest wybór w sklepach ichnich
          alkoholi ale dla mnie smakują podobnie a potem odbija mi się śliwkami
    • Gość: Kiper :) Re: Alkohol w CRO IP: *.citibank.com 14.07.05, 10:56
      Jesli jedziesz do Chorwacji to spróbuj miejscowych wynalazków. Polskie alkohole
      możesz pić przecież przez cały rok. I tak: z piwa polecam, Zlatorog, troche
      gorsze Karlovacko, Ozujsko jest ochydne :( Rakija jest super! Mocna ale nie
      pali w gębę i można zdrowo wypić.. No i ma różne smaki, do wyboru do koloru.
      Wino nie jest najlepszej jakości (chyba, że ze sklepu, z wyższej półki) ale
      również trezba spróbować. Prośek natomiast jest bardzo słodki, myślę, że nadaje
      się raczej dla kobiet :) Pozdrawiam.
    • Gość: heh Re: Alkohol w CRO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:21
      jeśli chodzi o alkohol to przpomnę ,że od ubiegłego roku w Chorwacji dopuszcza się
      0.0 promila :-( , czasy 0,5 minęły bezpowrotnie
      polecam trunek o nazwie Pelenkovac - doskonały przed posiłkiem ...no i po :-)
    • Gość: czarek Re: Alkohol w CRO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:31
      Polecam jednak zabrac ze soba jakies zapasy . Po rakiji (jak przesadzisz a o to
      wcale nie tak trudno) boli glowa i caly dzien nie da sie plywac o nurkowaniu nie
      wspomne - co chwile czka sie a oddech masz jak z herbapolu :-) Oczywiscie ze na
      miejscu sa tez wodki ale zazwyczaj nasze sa lepsze i sporo tansze . Warto
      probowac lokalnych specjalow ale w wiekszosci kazdy woli nasza czysta .
    • monikaa13 Re: Alkohol w CRO 14.07.05, 16:14
      można trochę zabrac, my też mieliśmy 0,5 litra wziete, piwo jeszcze jest ok,
      wino bardzo dobre i tanie, ale ta rakija, ble, to naprawdę świnstwo, bynajmniej
      dla mnie
    • Gość: kiper Re: Najsmaczniejsza nasza czysta.. IP: *.aster.pl 14.07.05, 17:29
      Z powyzszych wypowiedzi wynika, ze nasza czysta jest najsmaczniejsza.. Dajcie
      spokój, przecież rakiję piję się dużo przyjemniej. Ma przynajmniej jakiś smak a
      nie czyste C2H5OH..
      • naise Re: Najsmaczniejsza nasza czysta.. 14.07.05, 20:00
        Rakija rzeczywiście ma różne smaki, warto najpierw popróbować i wybrać ten któy
        najbardziej nam smakuje.
        Piwo w zeszłym roku było dość drogie i jakieś nisko% - generalnie nie bardzo
        nam smakowało, na szczęście mieliśmy karton Warki.
        Wino (to ichniejszej roboty) - no cóż jak kto lubi, nam smakowało. Ciekawostką
        jest to że oni piją tam wino rozcieńczane wodą (mniej więcej pół na pół) -
        zupełnie jak oranżadę :)
      • Gość: czarek Re: Najsmaczniejsza nasza czysta.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 09:33
        >Dajcie spokój, przecież rakiję piję się dużo przyjemniej. Ma przynajmniej
        >jakiś smak

A kto mowi ze nie ? Ale picie to jedno a trzezwienie potem to drugie
        :-)))))))))))))))
    • Gość: iontichy Re: Alkohol w CRO IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.07.05, 11:59
      Ja naprawdę lubię wódkę, u nas nad jeziorami, czy na Słowacji w górach, przy
      grillu wódka idzie rewelacyjnie. Ale na południu Europy jest za gorąco na picie
      wódy - ja swoją przywiozłem nieruszoną. Jesli lubisz wina, to bez problemu
      kupisz kupisz własnej produkcji od Chorwatów na targu. Niezłe było też jakieś
      macedońskie wytrawne i niedrogie - w sklepie 5-litrowy baniak kosztował ok. 80-
      90 kun.
    • Gość: armal Re: Alkohol w CRO IP: *.topole.waw.pl 16.07.05, 08:49
      Miejscowe piwa sa gorzkie i takie sobie, wina bywaja w porzadku, ale nie
      wszytkie (rewelacja - na wyspie KRK w miasteczku Vrbnik wyrabiaja najlepsze
      winko w regionie - Vrbnicka Zlachtina. Nalewaja z kranika prosto do butelki,
      ktora ze soba przyniesiesz). Ichnie wodki typu Rakija to kwestia gustu,
      niektorym to smakuje. Co do wodki, to absolutnie nie warto brac ze soboa,
      przeciez na granicy Slowenia/Chorwacja masz na przejsciu sklepy wolnoclowe, a
      tam wybor calej swiatowej produkcji i to taniej...
    • Gość: cro-expert Re: Alkohol w CRO IP: *.dialin.iskon.hr 16.07.05, 17:36
      wino "vrbnićka žlahtina", mo'wia, že slowo "žlahtina" pohodzi z polskiego
      slowa "szlachetny"
      na Istri i w Dalmacji rakija=gappa
      grappa jest zrobiona destilacja, winogron(to co zostanie po robieniu wina)
      najlepsza wo'tka to grappa z ziołami(travarica)
      na wybrzeže sliwowice niema(bo sliwa nie rošnie)
      chorwackie piwo dobre tylko, jak zrobione w regionie gdze jest dobra woda
    • lesiomar Re: Alkohol w CRO 16.07.05, 23:50
      Rakija to wódka z winogron; trawarica - nalew rakiji na chorwackich ziołach
      (cos jak nasza żubrówka); prosek (bardziej dla kobiet) - wino deserowe,
      porównywalne do węgierskiego tokaja (w procesie produkcji dodaje się rodzynek);
      dobra rakija ma m. 50-55 % alkoholu, może mieć niestety smak naszego bimbru bo
      robiona jest w sposób naturalny (własnie tak jak nasza księżycówka)ale na drugi
      dzień po dobrej rakiji nie ma żadnych dolegliwości; chorwaci mają wspaniałą
      śliwowicę ma ok. 70% alkoholu, pali juz w wargi, wspaniałe mają również nalewy
      na orzechach, wiśniach i gruszkach - polecam jednak kupawać bezpośrednio u
      producentów (te na bazarach - co innego kosztujesz, co innego kupujesz w
      butelkach); jezeli juz to na prezenty wersja w ładnych buteleczkach; dla
      siebie - TYLKO w lokalnych Polmosach; ceny u producenta w Stanicy Tice - rakija
      30 K; trawarica - 40 K, orzechówka, wisniówka - 50 K , wino białe i czerwone -
      15 K - wszystko za litr; niestety wina chorwackie mi nie smakują są zbyt kwaśne
      (jeżeli juz to białe lepsze niż czerwone); piwa są takie sobie - ja kupowałem
      Kaltenberg bo tańsze niż Ożujsko i Karlkowacko a smakowo porównywalne
      pozdrawiam
    • barkajay Re: Alkohol w CRO 18.07.05, 16:04
      no coz - juz odpowiadam
      1. piwo - jest tuborg , stella - co mnie milo zaskoczylo oraz browarki lokalne
      typu Karlovacko, ozujsko - te lokalne trzeba koniecznie pic mocno schlodzone
      2. Rakija - cudo - raczej pyszna - w zyciu nie powiem ze swinstwo - polecam
      3. wino - no w sklepach w zeszlym roku juz byl pelny wybor ale dobre tez jest
      "ichnie" - choc radze kupic najpierw mala butelczyne i sprobowac - bo badz co
      badz to samogon
      no i tyle
      pozdrawiam
    • Gość: Kocurkowa Re: Alkohol w CRO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.05, 12:09
      Nie jestem fanką wódeczki ale rakija musi być z odpowiedniego źródła, jak tak
      jest to jest pyszna.Można ją pić ciepłą (chodzi o to że bez lodówki) i bez
      zapitki, mocna ale dobra. Ja gustuję w czystej rakiji bo travarica to
      faktycznie herbapol. A winka mają pyszne tylko znowu nie od byle kogo.Mają
      przecież jedno z 10-ciu najlepszych win świata - Dingać. Prosek faktycznie za
      słodki. Ale ich wina stołowe- mniam.Są małe wytwórnie lokalne tam warto kupować.
    • Gość: zdzisek Re: Alkohol w CRO IP: 212.160.172.* 20.07.05, 13:54
      Wódkę do Chorwacji - koniecznie, polecam zwłaszcza 2 szybkie setki na plaży w
      temp. 35 stopni. A poważnie, przywozić coś do Chorwacji jest równie sensowne
      jak do Francji. Pyszne młode domacne wino kosztuje ok 15 kuna za litr. Piwa też
      są nie najgorsze, np. Karlowacko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka