neti74 28.08.05, 16:38 Pytanie do tych, którzy ostatnio pokonali tę trasę - czy warto jechać autostradą, czy lepiej wybrać inną drogę? Jak się jedzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szpetny roman Re: autostrada Zagrzeb - Split IP: *.net.pulawy.pl 28.08.05, 17:06 Tylko autostrada no chyba że lubisz tracić czas w korkach a jadąC TO MAX 50-60 KM/H. Odpowiedz Link Zgłoś
naise Re: autostrada Zagrzeb - Split 28.08.05, 17:34 Autoban super ! Za dwa lata ma być już do Dubrovnika :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: autostrada Zagrzeb - Split IP: 194.106.193.* 29.08.05, 19:52 potwierdzam autostrada bardzo dobra tylko te dwa tunele niech zrobią z dwoma pasami i bedzie super- chyba ze ktos jedzie w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barkajay Re: autostrada Zagrzeb - Split IP: 80.72.34.* 30.08.05, 11:42 tez potwierdzam - genialna autostrada - natomiast jadac magistrala mozna spokojnie zalozyc kilkanascie godzin drogi wiecej - ale trzeba miec mocne nerwy :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania autostrada Zagrzeb - Split TUNELE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 23:45 A jakie to tunele?Nazwy mają?Długie są?Płatne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkj Re: autostrada Zagrzeb - Split TUNELE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 00:12 wejdz na strone www.hac.hr/eng-autoceste.php to sie wszystkiego o autostradach w chowacji dowiesz. tunele to Mala Kapela i Sveti Rok, nie płacisz za nie osobno bo sa wliczone w cene calej drogi za odcinek od Karlowaca do Splitu placisz okolo 120 kun lub w Eurach ale maja kiepski przelicznik, ostrzegam przed jazda w najblizsza sobote i niedziele bo moga byc duże korki, tydzien temu przed kazdym z tuneli byly korki na 1-1,5 stania. ale nawet w takim prztpadku nie warto nadkladac drogi i lepiej cierpliwie sie posuwac w korku bo wyjdzie szybciej niz Jadranka Odpowiedz Link Zgłoś
meelka Re: autostrada Zagrzeb - Split TUNELE? 01.09.05, 01:54 Absolutnie do Unii ich, choćby właśnie za tę autostrade i tunele (choc jeszcze niedokończone)W tak trudnych warunkach, górzystym terenie a potrafia !Droga świetna i 350 km średnio jechaliśmy w niecałe 3 godziny taki sam odcinek w kraju Cieszyn-Warszawa 7 i pół godziny !!!!! Ale po naszej stronie granicy obserwowaliśmy śląskich robotników - pracują systemem połowa pracuje, połowa przygląda sie i to w najlepszym wypadku , bo bywa ze jeden kopie lub świdruje a pięci kontem pluje i ryją na przestrzeni 30 km cieszyn - katowice... Jakby nie mogli po kawałku dokończyć ... Chyba ze chowają się pod ziemią i tam coś kopią ..Chorwaci jakiś taki bardziej praktyczny naród... Za 3 lata będzie autostrada do DUbrownika Ja w nich wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: autostrada Zagrzeb - Split TUNELE? IP: *.katowice.pl 01.09.05, 08:42 meelka napisała: Ale po naszej stronie granicy > obserwowaliśmy śląskich robotników - pracują systemem połowa pracuje, połowa > przygląda sie i to w najlepszym wypadku , bo bywa ze jeden kopie lub świdruje a A skąd wiesz że to śląscy robotnicy ? Sprawdzałaś ich pochodzenie ? Wiesz, że istnieją przetargi ? Firma może być z innej części Polski. Poza tym na Śląsku jest najmniej Ślązaków, wszystko się wymieszało. Ehh szkoda gadać. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
naise Re: autostrada Zagrzeb - Split TUNELE? 01.09.05, 10:48 Meelko masz rację też widziałam tych śląskich/nie-śląskich robotników, a właściwie ich nie widziałam bo stały tylko ciężaróki i jakaś maszyna. Robotników ani widu ani słychu. Jednak pamiętam że w zeszłym roku kopali mniej więcej na tym samym odcinku :) A autostrada do Dubrovnika ma być w 2007 roku - przynajmniej taki jest plan i sądzę że dotrzymają terminu :) Od zeszłego roku zrobili świetną robotę !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabu79 Re: autostrada Zagrzeb - Split TUNELE? IP: 195.127.59.* 01.09.05, 14:35 Jedź najlepiej przez Plitwice, jedzie się mniej więcej w takim samym czasie, bo na autostradzie trzeba swoje postać w korkach, a jadąc przez Plitwice zaoszczędzisz kupę kasę za tą autostradę, ale nie ma ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andyq@gazeta.pl Re: autostrada Zagrzeb - Split TUNELE? IP: 62.29.137.* 01.09.05, 17:04 Nie prawda jechałem w tegodniu autostradą i przez Plitwice. Zdecydowanie autostrada jest szybsza, no chyba że zależy Ci na zaoszczędzeniu kasy. Ja generalnie wolałem zapłacić i jechać cały czas powyżej 130 km/h. Jadąc w tygodniu unikasz stania w tunelach. Jechałem od granicy do Zadaru, cały czas bez zatrzymywania, wracałem przez Plitwice tylko dlatego że chciałem zobaczyc jeziora. Według mnie tych tras nie należy porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: autostrada Zagrzeb - Split TUNELE? IP: *.infinity.net.pl 04.09.05, 14:23 Przejechalismy droge zagrzeb - Split po jednej jak i drugiej drodze. Autostrada kosztuje 22,5 euro odcinek 360 km, jedzie sie bez korkow 3 godziny, natomiast z korkami kolo 6. Natomiast darmowa droga jest rozna na roznych odcinkach: odcinek Karlovac - Plitvickie jeziora jest kreta i wiecej niz 80 na godzine nie pojedziesz, dalej jest odcinek na ktorym mozna spokojnie jechac do 120 na godzine, az do svetlego roku, gdzie zaczyna sie tunel na platnej autostradzie no i niestety tu odcinek drogi jest gorzysty - max predkosc 40 na godzine, ale sa przypiekne widoki, zwlaszcza pod wieczor (my jechalismy jak byl zachod slonca, naprawde super), pozniej az d zadaru jest kolejny szybki odcinek trasy, a od zadaru do Sibenika (kolo 70 km) jedzie sie naprawde szybko (110 na godzine spokojnie, a na niektorych odcinkach i wiecej). Od Sibenika do Splitu to juz droga na ktorej wiecej niz 60 nie pojedziesz, ale kolejne super widoki. My zatrzymalismy sie w zadarze i do Plitvickich i krki jezdzilismy zwykla droga, natomiast wracalismy z Makarskiej autostrada. Reasumujac: jezdzac po chorwacji wolelismy jedzic zwykla droga (fajne widoki, nie stoi sie w korkach, dodatkowe atrakcje - bungee z mostu kolo Sibenika), natomiast nigdy nie pojechalbym ta droga (dla zaoszczedzenia pieniedzy) jadac caly odcinek, bardzo meczace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sija26 Re: autostrada Zagrzeb - Split TUNELE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 15:08 Zaręczam ci że Warszawscy robotnicy pracują tak samo,jeśli śląsk ci nie odpowaida mogłas wybrać trasę przez mazury np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorian Re: autostrada Zagrzeb - Split IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 01:36 Jestem pod wrażeniem Chorwatów i ich dokonań.Autostrada jest jedną z najlepszych w Europie, przejazd przez tunele (szczególnie te prawie 6-cio kilometrowe) to naprawdę dodatkowe atrakcje. super, w skale i kamieniach wyrwali taki kawał pięknej drogi. Ja polecam aurostradę, od Zagrzebia do Splitu kosztuje w Euro 35 jednak jak się jedzie spokojnie mozna trochę zaoszczędzić na spalaniu. Równajmy do Chorwatów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pebe30 Re: autostrada Zagrzeb - Split 06.09.05, 11:29 zdecydowanie szybciej i wygodniej autostradą szczególnie we wrześniu kiedy nie ma już korków a jadąc z dzieckiem to w ogóle nie ma co się zastanawiać - tylko autostrada drogi poboczne polecam w ramach atrakcji turystycznej, bo przepiękne widoki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr___ Re: autostrada Zagrzeb - Split IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 15:12 Ludzie przecież to majstersztyk. W takim terenie zrobić autostradę to bardzo duże osiągnięcie. Nie ma co się zastanawiać czy jechać czy nie. 157 kun za cały odcinek to jest ok 80 zł. Tunele jasne, dobrze oświetlone i przewietrzone. Są nowiutkie i ciut lepsze niż austriackie, które wentylowane są średnio - czuć spaliny.Stacje benzynowe eleganckie z czystymi i pachnącymi WC. Wiem bo jechałem tą autostradą, wczoraj wróciłem z Chorwacji. Nie szkoda tych pieniędzy. Widziałem w ich gazetach, że padł rekord w zebranych przez nich opłatach. Zarobili w tym roku juz 690 mln kun. A najlepiej jechać w tygodniu zero korków. Fakt są dwa wąskie gardła-tunele ale jak zrobią drugi tunel dla ruchu przeciwnego to będzie OK. Jeszcze jest jedno przewężenie ale do czego to służy to nie wiem. Takie betonowe konstrukcje stoją przez to ruch się spowalnia. Polecam jechać tą trasą. Odpowiedz Link Zgłoś
lisa110 Re: autostrada Zagrzeb - Split 22.09.05, 13:12 Tak autostrady i tunele sa lepsze niz austriackie, poniewaz sa nowe, a austriackie stare. Ponadto budowa kieruje wlasnie firma austriacka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: autostrada Zagrzeb - Split IP: 212.182.114.* 29.09.05, 09:49 taa, a austriacki świstak siedzi i zawija... Trochę faktów: 1.Autostradę Zagreb - Macelj ma budować niemiecki Walther Bau i austriacki Strabag, przy 49 % udziale HR. 2.Bechtel(USA) był wykonawcą odcinków A1 w Gospiciu i Lice . Btw, HR prowadzi z Bechtel współpracę w dziedzinie budowy autostrad jeszcze od 1998 roku. 3.Odcinek z Dugopolja do Šestanovac i Šestanovac-Ploče ( w sumie 96 km )będzie budowało konsorcjum 6 firm chorwackich. Całość będzie ukończona w 2008 roku. 4.Odcinek z Ploce w kierunku Dubrownika to jest dopiero w planach i to dość odległych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: callgirl Re: autostrada Zagrzeb - Split IP: 217.153.205.* 04.10.05, 10:05 Nawet się nie zastanawiaj. Lepiej wysupłać parę złoty więcej i dojechać szybciej autostradą. Na drodze przez Plitwice ograniczenia do 50km/h praktycznie się nie kończą. Ale i tak nie da się jechać szybciej ze względu na krętą drogę i olbrzymi ruch (nawet w środku tygodnia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: autostrada Zagrzeb - Split IP: *.plock.mm.pl 04.10.05, 18:27 żadnego ruchu tam nie ma w pażdzierniku. Odpowiedz Link Zgłoś
biealka Re: autostrada Zagrzeb - Split 05.10.05, 14:39 Jechaliśmy ze Splitu do Zagrzebia pod koniec września, przez te kilka godzin naliczyłam parę sztuk samochodów, aż nie mogę uwierzyć że bywają korki na tej autostradzie. Myślałam, że nikt tamtędy nie jeździ, bo drogo;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: autostrada Zagrzeb - Split IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 11:58 400 km zgodnie z przepisami w troszkę ponad 3 godz, fajnie jedzie się tą piękną autostradą. Jechałem 23 września do Cro, wracałem 9 pażdziernika, droga pusta, tempomat ustawiony na 135 km/godz, nogi wolne i podziwianie widoków--tak chciałbym podóżować po Polsce. Za 3 lata do Dobrownika mają oddać autostradę, budują ją po cichu, ale bardzo skutecznie. Nie poświęcają kolejnego 5-cio km odcinka oddanego, nie robią imprez z okazji 10 km tylko budują. Widziałem pracujących nawet w sobotę wieczorem i niedzielę. W Cieszynie---szok, 40 km/h do Bielska i całkowicie rozbabrana robota i oczywiście brak robotników, tylko policja z suszarką. Koszmar. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś