Dodaj do ulubionych

Jakie ceny w Chorwacji?

25.07.06, 11:00
Witam!
Wybieram się we wrześniu z synkiem do Chorawcj. Zastanawiam się ile zabrać ze
sobą pieniedzy (wyazj organizowany z wyżywieniem), nie wiem jakie sa tam ceny
np lodów, soków, owoców itp...
prosze o jakieś informację
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 25.07.06, 11:46
      miej ze sobą ok. 200 peelenów na dzień, to z wakacji
      wrócisz zadowolona że nie "dziadowałaś" i z pięknymi
      wspomnieniami...:)

pzdr
      • Gość: zbynek Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.plock.mm.pl 25.07.06, 12:18
        weż kartę,będą potrzebne kuny pobierzesz w bankomacie.
        • Gość: Sas Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.citysat.com.pl / 81.210.63.* 25.07.06, 13:19
          Zbynek dlaczego GŁUPIO doradzasz - przecież kazde podejście do bankomatu to
          SOWITA PROWIZJA do zapłacenia / 10 - 15 zł/ .Sas
          • Gość: Phil Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: 199.67.203.* 25.07.06, 13:47
            Dobrze doradza. Przecież nie musisz wypłacać kilka razy. Poza tym wypłata z
            bankomatu jest jedną z najkorzystniejszych form zaopatrzenia się w kuny. Wiem,
            bo wypłacałem kuny w tym roku i wyszło naprawdę OK.
            • Gość: Sas Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.citysat.com.pl / 81.210.63.* 25.07.06, 14:38
              ŹLE DORADZA - jezeli nie przewidujesz podchodzenia do bankomatu kilka razy to
              bierz z Polski zlotówki albo euro , JEZELI KONIECZNIE CHCESZ UZYWAĆ KART TO
              UZYWAJ KART PLATNICZYCH. Sas
              • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:14
                > ŹLE DORADZA - jezeli nie przewidujesz podchodzenia do bankomatu kilka razy to
                > bierz z Polski zlotówki albo euro ,
                Dokladnie - wariant dla leniwych troche euro , reszta zlotowki , wariant
                kombinatorski - same euro dlaczego ? nie pytac , czytac na forum

Ogolnie znowu zaczyna sie jazda z bankomatami . Znowu naganiacze
                W ZADNYM WYPADKU NIE OPLACA SIE POBIERAC PIENIEDZY Z BAMKOMATU W CHORWACJI !!!
                Prowizje w zaleznosci od banku sa bardzo duze - nawet i po 10 zl za 1
                operacje . Oczywiscie nie ma sprawy jak ktos swiadomie to robi - bo ma taki
                styl bo mu wygodnie bo sie lubi karta w prawym reku po lewym uchu drapac - ale
                wy jawnie naciagacie ludzi wmawiajac ze tak najtaniej . Owszem moze i kurs
                niezly ale prowizja taka ze caly "zysk" z takiej operacji trafia szlag a klient
                jest na minusie
                Jeszcze kurde moze napiszcie zeby wziela do tego wypukla bo ta tojuz na maksa
                najkorzystniejsza .
                W miare wychodza operacje bezgotowkowe - ale itu trzeba byc ostroznym

• Gość: wasyyl Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:40
            sas - masz jakąś obsesję z tymi prowizjami? czyżbyś używał do tego karty
            kredytowej (wypukłej)? za wypłatę 200 kun bank skasował mnie 113,67 zł (w tym
            prowizja 4,50 zł) co daje 0,56835 zł/kn. przyznasz, że nie jest to jakoś
            specjalnie wygórowany kurs. zdecydowanie polecam płatności kartą.
            • Gość: Sas Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.citysat.com.pl / 81.210.63.* 25.07.06, 15:11
              Wasyl czy ja piszę nie wyraźnie czy TY nie odróżniasz karty płatniczej od karty
              kredytowej . Oczywiscie polecam używanie kart płatniczych . Pozdrawiam Sas
              • Gość: wasyyl Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:17
                ja odróżniam - i dlatego płacę prowizję 4,50 (karta maestro banku pekao sa)
                • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:22
                  nooo super konta tam maja, znajoma do dzis sie nie moze polapac w wyciagach
                  • Gość: wasyyl Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:26
                    to problem twojej znajomej, że nie potrafi zrozumieć drukowanego? ale jak się
                    mają jej problemy umysłowe do cen w chorwacji?
                    • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:34
                      wprost proporcjonalnie do poziomu twojego zaindorzenia sie
            • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:17
              To nie chodzi o prowizje , chodzi o to ze pojawiaja sie tu naganiacze
              wprowadzajac ludzi w blad i oszukujac ich . Pada ptanie jak najtaniej -
              oczywiscie zaraz pada odpowiedz - karta . A to oszustwo z zywe oczy
              • Gość: wasyyl karta ok IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:24
                co na to powiesz lipski? naganiacze? wystarczy umieć liczyć - czego i tobie
                życzę. przykład z początku czerwca 2006:

- wypłata z bankomatu (marina Sukosan)
                200 kn - 109,17 zł + 4,50 (prowizja banku) = 1 kn = 0,5684 zł

- wymiana zł/kn w kantorze (Skradin - prowizja 3%)
                177 kn - 100 zł + 3 = 1 kn = 0,5819 zł (najkorzystniejszy kurs spośród
                porównywanych kantorów podczas wyjazdu!)

- kupno w kantorze we Wrocławiu
                800 kn - 520 zł = 1 kn = 0,65 zł (z upustem za zakup całego zapasu kun w
                kantorze - kurs wyjściowy - 0,67)
                • Gość: Lipski Re: karta ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:36
                  To sa liczby bez ladu i skladu wziete ot tak z sufitu - wiekszosc kantorow nie
                  pobiera prowizji to zes ty wymienil z prowizja o niczym nie swiadczy !
                  A przyklad wymiany zlotowek na kuny we wroclawiu jest wrecz zalosny !! Prosze
                  Cie . Jak juz naganiasz to chociaz nie przynos wstydu swojemu bankowi
                  • Gość: Lipski Re: karta ok ale jedank do d.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:39
                    A wezze no kolego skoro tak sumiennie podajesz - kursy archiwalne i przelicz no
                    jakby to bylo jakby Jas za 1000 zl nakupi to euro i pojechal tam i sprzedal .
                    Ale nie tak jak ty z prowizja (skad tys wytrazsnal taki kantor) tylko normalnie
                    jak bozia przykazala
                    • Gość: wasyyl Re: karta ok IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 07:58
                      lipski - mnie nie interesuje przekonanie cię, abyś korzystał z karty. ty jak
                      chcesz, wymieniaj sobie co chcesz, ile chcesz i gdzie chcesz. ja w wielu krajach
                      przekonałem sie, że płacenie kartą jest korzystne i dalej tak będę robił. jadąc
                      w tym roku nie kupowałem euro, więc nie powiem, czy i ile bym na takiej operacji
                      zaoszczędził. a wyliczenie, których się tak czepiasz są autentyczne i nic nie
                      daje ci podstaw do obrażania mnie i zarzucania "brania liczb z sufitu". a co do
                      "indorzenia się" - poczytaj swoje posty (w różnych wątkach)
    • Gość: Tomek Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.poczta.lublin.pl 25.07.06, 13:50
      Lody na plaży 7-9kun zależy jakie :) 7 X 0,65 gr = 4,55 zł
      Prowizja za wypłatę w Bakomacie około 10 zł za zakupy w sklepie płaci prowizję
      sklep.
      Jeżeli planujesz kupno Euro i wymianę w Chhorwcji na kuny lepiej weź złotówki
      wymienisz w kązdej miejscowości bez problemu
      • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 25.07.06, 14:47
        A' propos lodów.
        W ubiegłym roku miałem śmieszną historię. Chciałem kupić
        dzieciakowi lody. Przyzwyczajony do "ilości" na "kulkę"
        sprzedawanych w Polsce w centrach handlowych, zaproponowałem
        3 porcje/kulki. Koleś który mnie obsługiwał zrobił wielkie oczy
        po czym z uśmiechem zaczął pakować lody do wafla.
        Wyszło tego tyle, że gdyby podzielić na polskie realia byłoby to
        z 10 - 12 porcji...
        Także nie ma co się sugerować ceną lodów w Chorwacji.
        Akcja miała miejsce w Splicie w obrębie pałacu Dioklecjana.
        Podobnie z innymi rzeczami jak warzywa i owoce. CO z tego że są droższe niż w
        Polsce skoro ich jakość i smak nie dorównują naszym hipermarketowym/tanim
        ani trochę.
        Wracając do kasy/waluty, polecam wyciągnięcie kun z bankomatu. Większość
        naszych banków pobiera za operację ok. 10 PLN, kurs przeliczenia jest
        korzystniejszy niż w kantorach a wyciągnąć można jednorazowo większą gotówkę
        aby wielokrotnie nie płacić tych 10 PLN.

pzdr
        • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:20
          ja pierdziele ale spekula , no ale trzeba przyznac ze naganiacze tez ucza sie
          czegos
          • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 25.07.06, 15:30
            Lipski, mam w dupie co kto weźmie ze sobą do Chorwacji, jaką gotówkę,
            kartę, bony podróżne.... JA wolę brać kasę z bankomatu bo to proste i jak
            piszę niżej NIEDROGIE.
            Wypłać sobie w bankomacie 2000 kun i zapłać dziesięć zeta za operacje,
            policz to wszystko i nie bajdurz o naciąganiu.
            Ktoś kto wypłaca po 50 kuna co 2 godziny jest głupi. Ja zamiast
            ganiać jak osioł po kantorach czy bankach i liczyć jak Polak/badziewiak
            prowizje i kursy, wolę wypłacić kartą maestro większą gotówkę i bawić się...

pzdr
            • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:41
              > piszę niżej NIEDROGIE.

a 10 postowtemu bylo ze najtansze
              to jak to jest ? kto kogo ma gdzie ? kto zmienia zdanie a kto nagania ?

Jak ktos pisze ze placi karta bo lubi to ok ale jak oszukuje ze jest najtaniej
              to nie ok
              • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 25.07.06, 15:49
                Gdzie zaperzony człowieku napisałem że "najtańsze" ???
                Najwięcej energii tracisz na ściganiu "cyklistów" a nie na odpowiedzi ludziom
                i ew. pomoc. (tłum. "cyklistów" - to sarkazm).
                Ogólnie to sprawiasz wrażenie gościa, dla którego nie ważny jest wypoczynek,
                tylko przygotowania do niego. I to jak najtańsze.... Te wyliczenia, dowody,
                szukanie spisków...:D
                A poszukiwania "naciągaczy" zalatują jakąś fobią. Czy o to chodzi na tym forum ?

pzdr
                • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:56
                  powinienes napisac zydow i cyklistow

co do wrazen - wiesz wrazenia kazdy ma inne

na forum chodzi o to zeby pomagac ludziom i pokazywac to czego sami nie widza
                  bo albo nie chca albo inni maca im obraz rzeczywistosci
        • Gość: kacek Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:28
          co ty p...dolisz szOrstki, przecież to ten chorwacki chłam nie dorównuje
          naszemu, a każą sobie bulić trzy razy więcej niż u nas. W życiu nie widziałem
          większego zdzierstwa niż tam. Np. lody są tylko jednej gó..anej marki ledo, a
          dostajesz je już prawie roztopione, a kosztują 7 kun, czyli ok. 5 zł. W polsce
          nie do pomyślenia! Niestety, nie ma tam za dużej konkurencji, więc sprzedawcy
          ustalają kosmiczne ceny.
          • Gość: pemat lody IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:32
            akurat nie trafiłeś - lody w chorwacji są BARDZO dobre, a porcje olbrzymie -
            cena 7-10 kn
          • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 25.07.06, 15:36
            Ło matko ! Kolejny biedak. Jak nie ma miedzi to się na d...e siedzi.
            Każe ci ktoś kupować roztopione ? Gdzie ty byłeś, że widziałeś tylko jedną
            markę lodów ? A smakoszem warzyw i owoców z TESCO zapewne jesteś...
            Pewnie wprowadziłbyś w Chorwacji ceny regulowane zamiast rynku. Rozumiem twoją
            frustrację, takiego Włocha czy Czecha stać a ciebie nie...:D
            Wogóle ta dyskusja o cenach, prowizjach i walutach przypomina mi że siedzimy
            jeszcze w czasach krajów demokracji ludowej, kiedy to nie do pomyślenia
            było wyjechać za granicę na wczasy i jeszcze na tym nie zarobić. Jak mnie nie
            stać i mam dziadować nie jadę i nie rozdzieram szat z tego powodu po forach.
          • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 15:42
            Nie tam pierdzielicie troche co jak co - lody maja ok poki co :-)
    • kar2002 Re: Jakie ceny w Chorwacji? 25.07.06, 15:44
      Panowi! Dajcie spokój , wy sie tu wykłucacie jak się zaopatrzyć w kase a ja
      nadal nie wiem ile wziaść! A swoją drogą to nie mogę kupić poprostu waluty u
      nas w kraju i w portfeliku ja sobie trzymać???
      pozdrawiam
      Karolina
      • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 25.07.06, 15:56
        Sądziłem, że Ci odpowiedziałem w pierwszym poście...;)
        Potem poszła lawina. Ja nie wnikam aż tak w cyferki. Wyszło mi w ubiegłym
        roku ok. 250 PLN dziennie na 3 osobową rodzinę. Nie dziadowaliśmy, ani nie
        szaleliśmy za bardzo. Dzień na plaży i dzień na wycieczki. Wieczorami
        jakieś żarełko plus "napoje". Dłuższa wycieczka stateczkiem i zwiedzanie
        parku Krka z większych atrakcji.
        W zeszłym roku myślałem coby kupić kuny w Polsce ale dowiedziałem
        się, że na miejscu jest lepszy kurs. Wziąłem ze sobą ojro na opłatę
        za apartament i wypłaciłem większą kwotę kun w bankomacie tuż przy granicy.
        Pewnie zaraz znowu pojedzie po mnie jeden taki antyspiskowiec... ;)
        • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 16:00
          >Wyszło mi w ubiegłym
          > roku ok. 250 PLN dziennie na 3 osobową rodzinę

Zdecydowanie potwierdzam tyle mniej wiecej wychodzi - przy takim zalozeniu
          wakacje powinny przebiec milo i bezstresowo .
          • maginiak Re: Jakie ceny w Chorwacji? 26.07.06, 10:43
            Czyli 1300 zł dla dwóch osób na 7 dni powinno wystarczyć? Rozumiem że w tych
            wyliczeniach nie bierzecie pod uwagę dodatkowych kosztów takich jak np.
            nurkowanie?
            • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 26.07.06, 11:14
              Ja napisałem ile mnie kosztowała zabawa na miejscu.
              Precyzyjnie opisałem, że chodzi odzień na plaży, dzień na wycieczki.
              Rejs stateczkiem wokół wysp, wycieczka do Krka i zwiedzanie okolicy w promieniu
              do 100 km od Trogiru. Knajpki, jadło i napoje. Wyszło mi, że wydałem ok. 250
              PLN na 3 osobową rodzinę dziennie. Nie nurkowałem ze sprzętem do oddychania pod
              wodą i za pieniądze, tylko z maską i płetwami...;)

Ważne ! to są koszty życia na miejscu, bez dojazdu i apartamentu.

pzdr
              • maginiak Re: Jakie ceny w Chorwacji? 26.07.06, 11:39
                No to bombeczka :) bo drobne przyjemności poza jedzeniem też są wliczone w
                koszt i o to mi szło! a że apartamenty i dojazd osobno kosztują, to niestety
                się domyśliłam;)
                dziękuję i pozdrawiam
        • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 25.07.06, 16:00
          Aha, ceny w małych sklepikach ("dla turystów") mogą być 2 i więcej razy droższe
          niż u nas. Mają tam natomiast większe markety (Konzum, Tommi) w których artykuły
          są tylko troszkę droższe niż w Polsce (lub takie same). Na bazarach kupisz
          warzywa i owoce mniej więcej 2 razy drożej niż w Polsce. Tyle, że ich smak
          rekompensuje tę cenę...:)

pzdr
          • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 16:08
            >Na bazarach kupisz
            > warzywa i owoce mniej więcej 2 razy drożej niż w Polsce. Tyle, że ich smak
            > rekompensuje tę cenę...:)

smaczne tyle ze to import :-(
            • Gość: Sas Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.citysat.com.pl / 81.210.63.* 25.07.06, 22:07
              Lipski Jesteś CIUT UPIERDLIWY czy kupując owoce powinno sugerowac się ich
              smakiem czy z jakiego kraju pochodzą . Pozdrawiam Sas
              • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 09:23
                Wiesz mi to bez roznicy , moge jesc dzem pomaranczowy robiony z dyni
                produkowany w chinach z przyklejona polska naklejka jako polskie wyrob domowy .
                Ale odnioslem wrazenie ze zajadasz sie tamtymi owocami fascynujac smakiem bedac
                w nieswiadomosci ze wiekszosc to import .
                Kiedys odnioslem wrazenie ze oni to chyba juz i arbuzy przywoza :-)
                • Gość: Sas Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.citysat.com.pl / 81.210.63.* 26.07.06, 09:39
                  Do Lipski - zgadzam się z Tobą że niewazna nalepka na produkcie liczy się
                  jakośc i smak - a że coś smacznego i dobrego jest z importu to według mnie jest
                  sprawą trzeciorzędną / zwłaszcza na urlopie/ Pozdrawiam Sas
                  • corrina_f1 Nie wprowadzajcie ludzi w błąd 26.07.06, 10:14
                    Piszecie, że większość bankomatów pobiera prowizję 10 zł. Jasne, ale przecież
                    nie od KAŻDEJ KWOTY ! Inna prowizja będzie za 200 kun, inna za 2000, to jasne
                    jak słońce. Ponadto, przecież wszystko zależy od banku, nie każdy bank ma taką
                    samą prowizję, nie piszecie ani o tym w jakim banku sami macie kartę, ani w
                    bankomacie jakiego banku wyciągaliście w Cro. A to jest również zasadnicza
                    różnica.

Kiedy wyjmuje się kasę z bankomatu w Polsce, przykładowo - Bank PKO SA, karta
                    Maestro, to :

->wypłaty gotówki w bankomacie
                    Banku Pekao SA: bez prowizji
                    sieci Euronet: bez prowizji
                    obcym: 4% kwoty wypłaty, nie mniej niż 4 zł

Szczególnie podkreślam ostatnie zdanie - 4% kwoty ale nie mniej niż 4 zł.

Na tej samej zasadzie działa system za granicą, ale do tego dochodzi prowizja
                    banku zagranicznego, a ona na ogół różni się od naszych.

Wasyyl, mam pytanie, czy pamietasz w bankomacie jakiego banku wyciągałeś tych
                    200 kun z tak korzystną prowizją ??
                    • wasyyl Re: Nie wprowadzajcie ludzi w błąd 26.07.06, 10:50
                      > czy pamietasz w bankomacie jakiego banku wyciągałeś tych
                      > 200 kun z tak korzystną prowizją ?

ERSTEBANK
                      • corrina_f1 Re: Nie wprowadzajcie ludzi w błąd 26.07.06, 10:53
                        wasyyl napisał:

> > czy pamietasz w bankomacie jakiego banku wyciągałeś tych
                        > > 200 kun z tak korzystną prowizją ?
                        >
                        > ERSTEBANK

Wielkie dzieki !
    • Gość: Gosiath Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 26.07.06, 08:12
      Gałka lodów w zeszłym roku 5 kun bardzo duza cos jak nasze 3. Soki i napoje w
      wiekszych sklepach niewile droższe niż u nas przynajmniej nie na tyle zeby sie
      wkurzać. Owoce droższe ale bez przesady,ja moge za figi i melony zapłacić każda
      cene bo je uwielbiam. Jeśli masz wczasy z wyżywieniem a nie planujesz
      dodatkowych wycieczek to kup sobie troche euro, jak ci coś zostanie to zawsze
      sie przyda a dodatkowo weź sobie karte w razie czegoś nieprzewidzianego. Co do
      ilości euro to policz sobie ile na to co chcesz kupić wydałabyś u nas np. jesli
      tu te dodatkowe przyjemności wyniosłyby 100 zł / dzień i licząc 10 dni (to
      tylko przykład bo jeden wyda 50 a inny 5000)to weż ze 300 - 400 euro. Pewnie
      nikt dokładnie ci nie powie ile kasy potrzebujesz, następnym razem sama
      będziesz wiedzieć. Pozdrawiam Gosiath
      • Gość: barbo Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:43
        Wróciłem w weekend więc ceny mam na świeżo. Płaciłem w sklepach kartą, gotówkę
        wymieniłem z euro. Kurs wychodzi około 55 groszy za jedną kunę.
        Ceny w sklepie morzem lub w markecie Studenac (Omisz) :
        chleb 0,5 kg - chyba 5-6 kun
        masło 250 g - około 8-9 kun
        ser (b.dobry - twardy owczo-kozi) 70-80 kun za kg ale był też Paśki ser za 180
        kun
        wędliny drogie
        jogurt - kubek ok 2-3 kuny
        mleko karton 1 litr 4-5 kun
        piwo - 0,5 litra puszka 7-8 kun, butelka 4-5i pół kuny, litrowa butelka
        plastikowa 10-12 kun
        wino od 15 do 40 kun za litr z napisem "kvalitetno", Istra Bitter (takie
        chorwackie Campari) - za 1 litr 56 kun
        czekolada Milka - 10 kun
        makarony włoskie - 4-8 kun za pół kilo
        TARG OWOCOWO-WARZYWNY : arbuz ok 4 kun za 1 kg (ale smak inny, słodszy niż u
        nas), pomidor 8 kun za kg, brzoskwinie 10 kun, nektaryny 15 kun, winogrna
        25kun, ziemniaki droższe niż u nas, rakija, orzechówka i inne wynalazki ok. 40
        kun za litr
        RESTAURACJA : pizza 30-45 kun, Makrele z grilla 40 kun, żabie udka w cieście 70
        kun, duże frytki 15 kun, skampi (ni to olbrzymia krewetka ni to langusta 90 kun
        za porcję - ok. 300 gramów), zupa rybna 20 kun, inne zupy 12 kun, szaszłyk,
        kotlet 45-50 kun, porcja lodów (duża gałka - 4 lub 5 kun), kawa expresso 5-6
        kun, kawa większa 6-8 kun, piwo w knajpie (o,5 litra) 10-12 kun, litr wina
        stołowego 60 kun
        PALIWO - Benzyna bezołowiowa 95 okt. - 7.8-7.9 kun za litr
        INNE ATRAKCJE : rejs statkiem na wyspe Brac, zwiedzanie miasteczek, kapiel na
        plazach, ryby smazone i wino białe do woli - ok. 250 kun za 2 dorosłych i 1
        dziecko, spływ tratwą po górskiej rzece Cetinii (2 dor + 1 dziecko) 350 kun
        CENY KWATER - b. różne - my płaciliśmy w miejscowości PISAK za apartament
        (pokój 3 osobowy, z TV sat ale bez klimy, kuchnia,balkon w widokiem na morze
        oddalone o 50 metrów w linii prostej, ok 150 - 200 metrów pieszo, łazienka)40
        euro za dobę.
        Chyba temat wyczerpałem ...
        Ale nie wszystko do się przeliczyć na pieniądze, widok gór opadających do morza
        w Dalmacji, godziny spędzone w wodzie bez wychodzenia na brzeg - bezcenne ...

• Gość: eli Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: 194.42.116.* 26.07.06, 10:58
          hej!
          My z kolezanka sie wybieramy w polowie sierpnia do Makarskiej i chcialam zapytac
          w zwiazku z tym: czy jak wezmę 500 zl w tj ok 800kun starczy mi na 9 dni pobytu??
          • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 26.07.06, 11:21
            Nie no, spadłem z krzesła...
            Starczy, ale albo znajdziecie na miejscu sponsorów albo
            spać będziecie na plaży, opalać się w dzień, no i stracicie
            troche zbędnych kilogramów...

Tyle ludzie popisali o tym, że w Chorwacji jest drożej niż w Polsce
            A wtej ostatniej spróbuj pojechać do międzyzdrojów (odpowiednik Makarska)
            i wyżyć za pięć stów...
            TO chyba te upały....

pzdr
            • Gość: eli Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: 194.42.116.* 26.07.06, 11:27
              ty no glupia to ja nie jestem wiec nie musisz od razu mnie objezdzac. Pytalam o
              pieniadze na jakies jedzenie i rozrywki bo wycieczke to mamy wykupiona z biura
              podrozy wiec spac na plazy nie bede!!!
              Ja nie weszlam tu zeby nikogo obrazac wiec wypraszam sobie takie zachowanie...
              • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 26.07.06, 11:35
                Przecież przed Twoim postem jest kilkanaście innych z konkretnymi przykładami
                cen i wydatków !!! Nie było moim celem obrażanie Ciebie, jedynie uzmysłowienie
                że niewielkim wysiłkiem (czytanie i mnożenie) mogłabyś nie zwrócić na siebie
                uwagi... ;)

pzdr
                • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 26.07.06, 11:43
                  No dobra, moim zdaniem będzie to mało. Zwłaszcza, że riviera Makarska to dość
                  drogi region (tak jak i nasze "kurorty"). Zapewne będziecie chciały się bawić w
                  dyskotekach, odwiedzać knajpki, więc bez dodatkowych pieniędzy na pewno się nie
                  obejdzie...
                  Proste obliczenie: 1 dzień masz ok. 80 kuna, byle danie w knajce - 40 - 50,
                  napoje, owoce -
                  ze 40, zjeść coś trzeba też rano, dyskoteka, może jakaś wycieczka. i wyjdzie Ci
                  przynajmniej 100 - 120 na dzień. Przy bardzo restrykcyjnej polityce pieniężno -
                  wydatkowej. :)
                  Już pisałem, że dla mnie wypoczynek w czasie którego męczyć się muszę strasznym
                  oszczędzaniem i liczeniem nonstop wszystkiego jest bez sensu. Jak mnie nie było
                  stać zimą na urlop na nartach to po prostu sobie odpuściłem zamiast jechać
                  i "dziadować"...

pzdr
                • Gość: eli Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: 194.42.116.* 26.07.06, 11:46
                  Myslalam ze forum na tym polega ze mozna zadawac pytania a zyczliwi ludzie
                  odpowiedza w mily sposob na nie!
                  w wiekszosci tych postow klucicie sie wiec nie chcialo mi sie tego czytac!
                  Jezeli nie miales ochoty udzielic mi odpowiedzi na pytanie to trzeba bylo nie
                  odpisywac...
                  przepraszam ze zwrocilam twoja cenna uwage na swoja skromna osobe!
                  • sz0rstki Re: Jakie ceny w Chorwacji? 26.07.06, 11:54
                    Eli, spoko, już drugi post w tym wątku sporo wyjaśniał (100PLN dziennie
                    na "łeb" i stać Cię na większość rzeczy), nie trzeba było
                    czytać wszystkiego... :)

pzdr
            • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 11:40
              A mowia ze Lipski sie czepia i jest zosliwy :-)

Fatycznie ze 500 to troche malo - zreszta to tez zalezy czy masz tam juz
              wykupione jedzenie i ile macie lat :-)

Generalnie jesli jestescie w wieku poborowym to tak srednio liczcie 150 - 200
              zeta dziennie .
              • Gość: eli Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: 194.42.116.* 26.07.06, 11:49
                dzieki, domyslam sie ze nie jest to moze jakas zawrotna suma ale bierzemy
                jeszcze ok 125 euro dodatkowo w razie czego wiec powinno starczyc - mamy nadzieje
                A mamy po 22 lata wiec najwyzej bedziemy jesc zupki chinskie :))
                pozdro
                • Gość: Lipski Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 11:55
                  wiesz czasami nie wazne gdzie i za ile a z kim :-)
                  Dacie rade :-)))
                  Milej zabawy
                  • Gość: blue.berry Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 12:10
                    dokładnie:)
                    czasem da sie naprawdę za niemale pieniądze. ja do dzis z wielkim sentymentem
                    wspominam moj wyjazd do holandii na ktory mialam moze ze 100 $ wszystkiego.
                    starczylo i na pole namiotowe w naprawde turystycznej miejscowosci nadmorskiej
                    i na zwiedzanie amsterdamu i harlemu. i na piwo:) i nawet na jakies suweniry:))
                    jakos sie dalo. jak sie ma malo lat to wazne jets to co sie oglada a nie to co
                    sie zjada i gdzie sie spi:) bo pozniej to juz czasem odwrotnie:))))))
    • Gość: Anulka Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: 161.53.243.* 26.07.06, 12:24
      zależy dokąd się wybierasz - nad morzem jest oczywiście drożej, ale przykładowe
      ceny z Zagrzebia: lody kulkowe 5 kn w centrum za kulkę (czasem i 8 jak jakieś
      wypasione), lody na patyku od 5 do 12 (odpowiedniki tych wszystkich naszych
      Algidowych i innych, ale w Chorwacji dominuje ich marka - Ledo). Soki litrowe
      bywają za 4 kn (rzadko!), raczej kołko 10, kilkunastu. Aktualnie owoce
      przykładowo: śliwki ok. 12 kn/kg, brzoskwinie, nektarynki, etc - też ok. 12 kn,
      jabłka 8-10 kn. A najtańsza i najlepsza z uroków życia w Chorwacji jest
      niezmiennia kawa (średnio ok. 7 kn, najdroższe ok. 10 kn), więc trochę i uroków
      życia dla Ciebie:)
      bawcie się dobrze!
      • Gość: kaa Re: Jakie ceny w Chorwacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 13:01
        Wróciliśmy przedwczoraj z Omisa. Ceny istotnie dość wysokie, ale przezornie
        sporą część jedzenia zabieraliśmy ze sobą z Polski. Kupowaliśmy za to owoce i
        warzywa - wcale nie tak tanie, ale warto za nie zapłacić chyba każdą cenę, bo w
        Polsce takich pomidorów czy winogron się nie uświadczy. Zabraliśmy euro i trochę
        dolarów - potem żałowaliśmy, że nie wzięliśmy samych dolarów, bo na wymianie 100
        dolarów zarobiliśmy w stosunku do kursu w Polsce około 50 zł. W restauracjach
        chyba porównywalnie jak w Polsce z miejscach atrakcyjnych turystycznie. Ogólnie
        było super-extra-rewelacyjnie:)Aha i lpg w takiej samej cenie jak w Polsce,
        benzyna już troszkę drożej, ale niewiele.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka