Dodaj do ulubionych

Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru

IP: *.net.hinet.hr 06.04.03, 10:13
Witam, wczoraj przejechalam juz prawioe wykonczonym nowym odcinkiem
autostrady do Zadaru.Dojazd od Zagrzebia do Zadru bedzie krotszy prawie o
godzine, koszt 20 kuna.Otwarcie okolo 15.06.
Wykonczane sa juz nowe 4 tunele pod Velebitem, na przyszly sezon ma byc
gotowa cala trasa do Splitu, a skroci to przejazd do Splitu z Zagrzebia
okolo 2 godzin.

Polacy i w tym roku maja prawo na besplatne leczenie (podstawowe) w
Chorwacji, za okazaniem paszportu.

Kurs euro dzisaj podany 7,63 kuna.
Pozdrawiam, Beata
Obserwuj wątek
    • rampampam_ Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru 06.04.03, 17:37
      A którędyż ta nowa trasa biegnie? Obawiam się, że żadna mapa jeszcze jej nie
      pokazuje... I czy to ma dwa pasy ruchu, czy tylko jeden, bo słowo "autostrada"
      bywa w Słowenii i Chorwacji rozumiane bardzo różnie...

Ram pam pam...
    • Gość: TIA Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: *.za.digi.pl 06.04.03, 18:29
      Czy chodzi o przejazd przez góry (Paklenica)
    • Gość: bah7 Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru... IP: 213.192.80.* 07.04.03, 08:55
      Beato !

Zapewne piszesz o części trasy przyszłej autostrady :
      Bosiljevo - Tunel Mala Kapela - Otoćac - Gospić - Sveti Rok - Tunel Sveti Rok -
      - Zadar 2 - Split ?
      Która część jest już gotowa ?
      Tunel Sveti Rok ma zastąpić objazd przez Graćac lub jazdę górską (piękną,
      szutrową, krajobrazową) drogę przez Przełęcz Mali Halan w Górach Velebit...

Pzdr.

bah7
    • Gość: cykada Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: *.net.hinet.hr 07.04.03, 09:30
      Gotowy bedzie tunel i wyjscie Zadar 2.Beata
      • chaladia Dokładniej, proszę! 07.04.03, 20:49
        Opisana powyżej trasa to ponad 100 km przez góry. Podanie kilku punktów nie
        połączonych na aktualnie dostępnych mapach drogą nie wystarczy. Bardzo proszę o
        dokładniejszy opis, co właściwie zbudowano, co jeszcze jest w budowie, a czego
        nie ma. Czy to jest droga jednopasmowa, czy dwupasmowa?
    • Gość: Darek Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: 212.106.151.* 09.04.03, 16:55
      Jestem też ciekaw dokładniejszego opisu.Pozdrawiam.
    • Gość: aga Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: *.uga.pl 09.04.03, 22:25
      cześć
      napisałaś, że Polacy mają prawo do bezpłatnego leczenia w Chorwacji - czy to
      znaczy, że nie warto się ubezpieczać ????
      • Gość: cykada Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: *.net.hinet.hr 10.04.03, 08:41
        Nie wiem jaki zakres ma polskie ubezpieczenie, czy dotyczy ono tez krajow przez
        ktore przejezdzaz?
        Beata
      • Gość: XXL Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: *.echostar.pl 10.04.03, 12:49
        Gość portalu: aga napisał(a):

> cześć
        > napisałaś, że Polacy mają prawo do bezpłatnego leczenia w Chorwacji - czy to
        > znaczy, że nie warto się ubezpieczać ????

Bezpłatna jest pierwsza pomoc, pogotowie ratunkowe.
        Od kosztów leczenia trzeba się ubezpieczyć.
        • Gość: mac1 Re: do do kosztów leczenia. IP: 213.77.33.* 10.04.03, 14:12
          Gość portalu: XXL napisał(a):

> Gość portalu: aga napisał(a):
          >
          > > cześć
          > > napisałaś, że Polacy mają prawo do bezpłatnego leczenia w Chorwacji - czy
          > to
          > > znaczy, że nie warto się ubezpieczać ????
          >
          > Bezpłatna jest pierwsza pomoc, pogotowie ratunkowe.
          > Od kosztów leczenia trzeba się ubezpieczyć.

Ja miałem możliwość skorzystania z usług medycznych.
          Na pogotowiu okazało się że Polska nie ma podpisanej umowy z HR. Ma ja np.:
          Rumunia, Niemcy, Włosi i inne cywilizowane kraje.
          Pierwsza pomoc za darmo. Konsultacje dodatkowe płatne, leki w aptece 100%
          płatne.
          Po przyjeździe do Polski PZU zwróciło mi całą kwotę. Nie zapominajcie zabierać
          pokwitowania i paragonów w aptece. Te ostatnie wydają niechętnie, ale nie mają
          wyboru. Najlepiej tez mieć diagnozę choroby podpisaną przez lekarza pogotowia i
          kopie recept.
          Ale nie będę przunudzał. Zdrowych wakacji życzę.
          Pzdr.
    • Gość: bah7 Re: Nowa autostrada - szybszy dojazd do Zadaru... IP: 213.192.80.* 10.04.03, 15:06
      Harmonogram robót :
      www.vlada.hr/bulletin/2001/october/focus-full.html

Widać, że budowa idzie planowo...

bah7
      • Gość: bah7 Re: Nowa autostrada - szybszy dojazd do Zadaru... IP: 195.117.159.* 11.04.03, 15:03
        Mapka przyszłej autostrady (opisałem ją już wcześniej) jest tu w treści :
        enr.construction.com/features/international/archives/020826.asp#

Pzdr.

bah7
        • Gość: eskimos Re: Nowa autostrada IP: *.37.11.vie.surfer.at 05.06.03, 10:46
          Gość portalu: bah7 napisał(a):

> Mapka przyszłej autostrady (opisałem ją już wcześniej) jest tu w treści :
          > enr.construction.com/features/international/archives/020826.asp#a
          >
          > Pzdr.
          >
          > bah7

tu jest dokladdniej:
          www.mjr.hr/slike/novosti/zg-st%20014%20manja.jpg
    • Gość: Diego M Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: *.bielsko.msk.pl 11.04.03, 12:11
      Chciałbym dokładnie wiedzieć o którym odcinku jast mowa-jak dokładnie wygląda
      ta droga od Zagrzebie? czy trzeba jechać przez Karlovac/jeśli tak to gdzie
      kierować się potem/czy też inną drogą,jeśli można podaj skrót trasy

hvalka
    • Gość: Tommy Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: *.bielsko.msk.pl 13.04.03, 21:22
      Narazie jest ok 100 km nowej autosrady ( do lata 2005 ma być cała Zagrzeb-
      Split, Chorwaci to nie Polacy więc pwenie będzie :) ) są 2 otwarte odcinki
      Bosiljevo – tunel Mala Kapela (36 km) i Gornja Ploča - Zadar 2 (61 km).
      Więcej info na stronie:
      www.mjr.hr/stranica_projekta.asp?id_substranice=246&id_projekta=4
    • Gość: Leszek Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: *.mz.mofnet.gov.pl / 10.1.82.* 05.06.03, 09:53
      Czy już więcej wiadomo na temat autostrady do Zadaru, jadę w tamta stronę w
      następny piątek.
    • Gość: Rolf Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: *.koszalin.tpnet.pl 05.06.03, 10:05
      W zeszlym roku musialem zaplacic. Zachorowalo mi dziecko i nie dyskutowalem
      nawet o tym, ze Polska i Chorwacja ma jakas umowe !
    • Gość: maciek Re: Nowa autostrada- szybszy dojazd do Zadaru IP: *.echo.pl 17.06.03, 06:30
      Witam. Mam pare pytań. Wśród wątków o nowej autostradzie jest mapka z której
      wynika że nie cała autostrada jest udostępniona ( żółty kolor - mają oddać do
      2004) Czy dobrze rozumiem że mozna jechać tylko czerwonym odcinkiem drogi? Czy
      całością? jak jest rzeczywiście? Napiszcie prosze bo wybieram się ta trasa i
      nie chcę w pewnym momencie zdziwic sie bo droga sie skonczyła. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka