Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Riwiery Makarskiej - jakie pytania?

IP: 213.17.227.* 09.05.07, 13:46
Wróciłam z Riwiery Makarskiej dwa dni temu (07.05) - macie jakieś pytania?
Postaram sie odpowiedzieć w miare moich możliwości. Zostawiłam trochę
rachunków to i ceny moge podać jak ktoś zainteresowany.
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka Re: Wróciłam z Riwiery Makarskiej - jakie pytania IP: *.unused.derbynet.waw.pl 09.05.07, 15:11
      Witam? Po pierwsze czy warto było? Gdzie mieszkałaś i za ile? Czy masz może
      jakieś namiary na prywatną kwaterę? Jaki środek transportu wybrałaś? Zastanawiam
      sie ile trzeba kasy na dwutygodniowy pobyt dwóch osób w Chorwacji?
      • Gość: mat Re: Wróciłam z Riwiery Makarskiej - jakie pytania IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.05.07, 01:43
        Witam. mam pare pytań 1.Czy korzystałaś tam z wycieczek z lokalnych biur...i za ile?. 2.Czy sa tam jakies większe markety?. 3. Jakie są ceny np. piwa, rakij, wody mineralnej?.4.Jak z wymianą pieniedzy.....można łatwo wymienić i czy prawdą jest że można wymienić też nasze złotówki?....pozdrawiam
        • principessa11 Re: Wróciłam z Riwiery Makarskiej - jakie pytania 10.05.07, 10:41
          A ja mam pytanie odnośnie opłat za autostrady w tym roku. Ile kosztuje znaczek na Czchy, ile na Austrię i ile opłaty za autostradę w Chrwacji do Makarskiej (Splitu)
          • Gość: Madzia Re: Wróciłam z Riwiery Makarskiej - jakie pytania IP: 213.17.227.* 10.05.07, 10:58
            Ile kosztuje na CZechy - nie wiem, bo nie jeżdże przez Czechy - to możesz
            sprawdzić na stronie PZM-otu. Tam sa wszystkie winiety. Ceny - w zalezności na
            ile jedziesz i na ile potrzebujesz. My np. musielismy kupic miesięczną na
            Słowację i dwie 10-cio dniowe na Austrie, bo nam zabrakło dnia.
            W SŁowenii autostrada kosztuje 0,75 EUR.
            W Chorwacji jak się jedzie od strony Mariboru to:
            - pierwszy odcinek do Zagrzebia kosztuje 16 HRK
            - od Zagrzebia do Splitu kosztuje w okolicy 157 HRK - ja wcześniej zjechałam na
            Trogir, więc zapłaciliśmy tylko 146 HRK.
            Od czerwca ma być podobno oddany kolejny kawałek autostrady, więc nie wiem
            dokładnie gdzie i o ile bedzie więcej.
        • Gość: Madzia Re: odpowiedź dla mata IP: 213.17.227.* 10.05.07, 10:53
          1. Nie - ale tam gdzie byłam (Villa Djenka) jest agencja i przez nie byłam na
          fishpicnicu. Mają również inne propozycje - zobacz na ich stronie

2. W Makarskiej jest sporo marketów (Studenac, Konzum, Tonny), największy
          Konzum jest przy Jadrance, jak sie omija Makarską, zaraz za skrętem na Vrgorac -
          nie trudno go zobaczyć.

4. Z wymiana kasy nie ma sprawy, mozna wymieniać również złotówki, ale nie we
          wszystkich ichniejszych kantorach. W Makarskiej jest kantor zaraz przy Cafe
          Romana - i tam bez problemu złotówki przyjmują. Ale opłacalne jest również
          wyjmowanie bezpośrednio z bankomatu (Kuny w Polsce kupilismy za 0,71, a po
          wyjeciu z bankomatu wyszło że policzyli po 0,52). Karty kredytowe również
          przyjmowane.

odnosnie punktu 3 - wieczorkiem ci podam, bo rachunki mam w domu.

• Gość: Madzia Re: ceny dla mata IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.07, 19:50
          podaję ceny:
          - chleb tostowy 3,49 HRK
          - piwo Ożujsko 0,5 w puszce 7,49 HRK (Karlovacko bardzo trudno znaleźć)
          - jogurty Jogobella 3,39 HRK
          - chleb biały 5,40 HRK
          - wino Prosek 39,99 HRK
          - wino Faust 27,99 HRK
          nic więcej nie kupowalismy (nie licze paluszków, chipsów i ciasteczek)
          - benzyna 95 8,00 HRK
          - kawa biała ok. 8,00 HRK
          - kawa z mlekiem ok. 8,00 HRK
          ale to w zalezności gdzie.
      • Gość: Madzia Re: odpowiedź dla Agnieszki IP: 213.17.227.* 10.05.07, 10:42
        Warto - uwielbiam riwiere Makarską, to nie był pierwszy ani ostatni wyjazd w
        tamte okolicy.

Mieszkałam na kwaterze prywatnej, około 20 km od Makarskiej, Zivogosce Blato
        Ponieważ jeszcze nie sezon ceny kształtowały się w okolicach 8 EUR za osobe.
        Moge podac stronkę - polecam: www.makarska-riwiera.pl/

Byliśmy samochodem - tylko taki środek wchodzi w rachube, bo my jeździmy zawsze
        z psem. Ale było nas 4 kierowców, wiec podczas drogi się zmienialismy.

Odnosnie kasy - w zależności na co sie nastawiasz i jak jedziesz.
        Jezeli jedziesz samochodem to mozesz troche jedzenia ze soba zabrac, ale
        proponuje próbowac róznych potraw w restauracjach. Średnio za dwie osoby za
        obiad (jedno danie + cola) płaciliśmy około 140 HRK i bylismy najedzeni.

Pozdrawiam
        • Gość: nina104 Re: odpowiedź dla Agnieszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 20:46
          Wszystko ok!!! Ale jadąc w sezonie myślę, że ceny znacznie wzrosną. Znajomy był
          w maju w Zagrzebiu, a potem w lipcu na rivierze makarskiej- ceny go zszokowały!
          • Gość: gość Re: odpowiedź dla Agnieszki IP: 193.164.157.* 11.05.07, 07:58
            witam
            A jakie ma być zaskoczenie co do cen w sezonie?????
            jak jadę nad Bałtyk w sezonie też mnie ceny szokują, więc jadę poza sezonem i
            jest ok, a nawet taniej. I nie ma tylu turystów...........
            • Gość: mat Re: odpowiedź dla Agnieszki IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.05.07, 10:35
              Madzia...wielkie dzięki za dotychczasowe odpowiedzi..,mam nadzieję że w centrum też są jakies większe markety bo my jedziemy z biura autokarem...pozdrawiam Cię.
              • Gość: Madzia Re: odpowiedź dla Agnieszki IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.07, 19:39
                Tak, są. Nawet jeden jest zaraz obok Cafe Romana, zaraz obok kantoru.
                Jest tez Studenac blisko promenady. Nie bedziecie mieli żadnego problemu z
                zakupami. Życze wam miłego wypoczynku.
          • Gość: Madzia Re: odpowiedź dla Agnieszki IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.07, 19:53
            Podejrzewam że nawet w sezonie ceny różnią się miedzy sobą - Zagrzeb a wybrzeże
            Zawsze jest drożej nad morzem, no a w sezonie pewnie też
            Tylko nie wiem za bardzo co może zdrożeć (oprócz kwater)?
            Na pewno na wyspach jest drożej niż na ladzie.
            Np. w Korculi zapłaciliśmy o wiele więcej za obiad niz np. w Dubrovniku (sama
            cola kosztowała 18,00 HRK, gdzie normalnie jest w okolicy 12,00 HRK).
            • Gość: mat Re: odpowiedź dla Agnieszki IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.05.07, 21:37
              Madzia znów muszę Ci bardzo serdecznie podziękować...DZIĘKI za pomoc.!...i dzięki za życzenia.!...powiedz mi jeszcze czy ta Cafe Romana to w centrum Makarskiej jest?
              • Gość: PUCIO Re: odpowiedź dla Agnieszki IP: *.ambra.com.pl 12.05.07, 19:32
                Ale przynudzacie. Niedobrze się robi.
              • Gość: witkoim Re: odpowiedź dla Agnieszki IP: 193.164.157.* 14.05.07, 14:42
                Cafe Romana jest w centrum, przy promenadzie....... jak zjeżdzasz na promenadę
                jakieś 100-150metrów od świateł. oooooo.... jest prawie naprzeciwko odprawy na
                prom...
    • Gość: aldo Re: Wróciłam z Riwiery Makarskiej - jakie pytania IP: *.ambra.com.pl 12.05.07, 19:34
      Ale afera - wróciła z Cro. Przynudzacie ,ze niedobrze się robi.
      • Gość: Gościówa Re: Wróciłam z Riwiery Makarskiej - jakie pytania IP: *.chello.pl 13.05.07, 16:37
        A to dopiero dobry początek. Za miesiąc co drugi temat na tym forum będzie tak
        wyglądał: "wróciłam, pytajcie". Zawsze się zastanawiam co przyświeca autorom
        tych wątków. Chyba chodzi o te przysłowiowe pięć minut sławy.
        • Gość: mysliwy jak komuś się nie podoba to niech nie czyta wątków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 21:45
          jak komuś przeszkadza wątek typu "wróciłam-pytajcie" to niech nie czyta, a nie
          wchodzicie i obrażacie innych. Osobiście uważam, że takie wątki są przydatne i
          dużo można sie dowiedziec.
          • Gość: kris Re: jak komuś się nie podoba to niech nie czyta w IP: *.crowley.pl 14.05.07, 08:55
            popieram ! tytuł wątku jest przecież widoczny ! po co wchodzicie do tego
            formum ! proponuję Wam randka.pl tam znajdziecie dla siebie więcej wrażeń :)
            • Gość: mat Re: jak komuś się nie podoba to niech nie czyta w IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.05.07, 12:44
              Madzia mam nadzieje że nie przejmujesz sie głupawymi wpisami co niektórych....i dalej będziesz udzielała odpowiedzi?...pozdrawiam
              • Gość: El Pablo Re: jak komuś się nie podoba to niech nie czyta w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:35
                Madzia pamiętasz może kurs Euro/USD - ile kun dostaniemy za 100 euro/USD?
                Jadę za dwa tygodnie i chciałbym +/- znać kurs choć zastanawiam się czy nie
                lepiej wypłacać w bankomatach...
                • Gość: Wojtek Re: jak komuś się nie podoba to niech nie czyta w IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.07, 23:01
                  Madzia, a jak wrazenia? Napisz jaka jest ta Chorwacja? Czy ty tam naprawde bylas?
                  Jak tam jest? No napisz....
    • Gość: zibi30 Re: Wróciłam z Riwiery Makarskiej - jakie pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:46
      Madziu wiesz może jak stoi euro w stosunku do kuny w kantorach w chorwaci?
      • Gość: Jacek Re: Wróciłam z Riwiery Makarskiej - jakie pytania IP: *.221.38.84.otvk.pl 13.06.07, 00:07
        Poziom co niektórych wypowiadających się sięga dna..
    • Gość: witzbold Re: Wróciłam z Riwiery Makarskiej - jakie pytania IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.07, 00:28
      Ale sie usmialem z tych waszych postow :)
      A ja jade za trzy dni do Chorwacji i potem mozecie sie o wszystko pytac.
      Pozdro :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka