Dodaj do ulubionych

Do Chorwacji przez Węgry

07.08.03, 14:32
Witam, czy bezpiecznie jechać jest właśnie przez Węgry, czy lepiej dać sobie
spokój i jechać przez Austrię i Słowenię? Jaki jest stan dróg na Węgrzech
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: proxy 07.08.03, 15:42
      ja tez mialam ten sam dylemat, poczytalam sobie duzo ciekawych info na
      www.cro.pl na ich forum i stanowczo wybiore droge przez wegry zwlaszcza, ze
      dolecowo jade na poludnie i nie chce sie przeciskac przez Istrie. Z wegier do
      Zagrzebia a dalej przez Karlovac i Plitvice, no i przez bosnie i hercegowine,
      niektorzy mowia, ze bardzo niebezpiecznie inni ze wspaniala droga, malo
      samochodow i tak dalej, nie wiadomo komu wierzyc, chyba zaryzykije. Jadranska
      magistrala bede wracac z dubrovnika, bede miala czas na zwiedzanie wszystkich
      miasteczek i wysepek.
      • Gość: pawel3 Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 17:13
        Przez Wegry i przez Bosnie jest wygodnie i bezpiecznie. Jechalem w tym roku i
        nie zauwazylem niczego niepokojacego(poza wyjatkami opisanymi ponizej). Pewnie,
        ze "klimaty" w Bosni sa nieco przytlaczajace, ale nie znaczy to, ze jest tam
        niebezpiecznie. Poczytajcie wpisy tych ktorzy jechali przez te kraje w tym
        roku, a nie dwa, trzy, czy piec lat temu. Wegry jakie sa chyba kazdy wie. Pewna
        niedogodnosc wynikajaca z przejazdu przez Wegry to:
        1- Budapeszt gdzie trzeba miec troche refleksu i sokoli wzrok
        2- Droga wzdluz Balatonu - tu niestety nie polecam jazdy np. w piatek kiedy to
        miliony wegrow podazaja nad swoje slynne bajoro, dotyczy to tez Chorwacji na
        odcinku Karlovac - Plitvice i dalej. Tu niestety rowniez mozna dostac bialej
        goraczki. Sam mialem okazje sie w tym roku o tym przekonac. Co do Bosni to
        naprawde warto pojechac. Jesli jedziecie na poludnie to moze lepiej od razu
        pojechsc przez Bosnie. Srecan put!!!
    • Gość: Aoles Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.warynski.net / 192.168.1.* 07.08.03, 21:56
      razdwadwanascie napisał:

> Witam czy bezpiecznie jechać jest właśnie przez Węgry, czy lepiej dać sobie
      > spokój i jechać przez Austrię i Słowenię? Jaki jest stan dróg na Węgrzech

Co to znaczy bezpecznie? Nie ma nic bezpieczniejszego jak autostrady.Są
      bezpieczniejsze (co najmniej 2 pasy,a czasami 3),szybciej zajedziesz i bez
      większych problemów.Droga przez mękę... ups... przez Węgry,-wąska,czasami
      dziurawa i przez miasteczka. Nie polecam.Raz zrobiłem takie głupstwo.Teraz
      tylko Austria,Słowenia,potem Na Zagrzeb.Jadąc w okolice Dubrownika polecam
      autostradę w kierunku Osijeka,na wysokości Banja Luki zjechać na południe do
      BiH. Droga też jest po górach ,ale za to jakie wrażenia! Zwłaszcza kanion
      Neretwy i Mostar -warto zobaczyć. Jadąc takim wariantem omija się słynną i
      zatłoczoną jadranską magistralę i zyskuje 200 do 250 km. Polecam!
      • Gość: Kir Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.08.03, 10:26
        Nie zgadzam się. Drogi na Węgrzech są zdecydowanie lepsze niż w Polsce i lepsze
        niz na Słowacji. Dużo zależy od trasy. Ja jeżdzę prez Czorną, Zalegerszeg i
        Nagikanisa - w zasadzie wzdłuż zachodniej granicy. Żadnych korków, drogi puste
        choc czasem przez wioski. Fakt że nie ma takich widoków jak przez ALpy ale
        jedzie się dobrze, bez winietek.
        A trasę Karlovacz-Plitvice-Split lepiej omijać jak nie ma przymusu jechać
        tamtędy.
        • Gość: Radek Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 10:25
          Gość portalu: Kir napisał(a):

> Nie zgadzam się. Drogi na Węgrzech są zdecydowanie lepsze niż w Polsce i
          lepsze
          >
          > niz na Słowacji. Dużo zależy od trasy. Ja jeżdzę prez Czorną, Zalegerszeg i
          > Nagikanisa - w zasadzie wzdłuż zachodniej granicy. Żadnych korków, drogi puste
          > choc czasem przez wioski. Fakt że nie ma takich widoków jak przez ALpy ale
          > jedzie się dobrze, bez winietek.
          > A trasę Karlovacz-Plitvice-Split lepiej omijać jak nie ma przymusu jechać
          > tamtędy.

Nieprawda!
          Na Węgrzech są winietki (do tej pory mam ją naklejoną na szybie)
          Wyjechałem w czerwcu, wracałem w lipcu 2003.

P.S.
          Jak większość... pogubiłem się w Budapeszcie :-)
    • Gość: pierino Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.08.03, 21:32
      Pozwolę sobie nie zgodzić się z Kirem. Też dopiero co jechałem tą samą trasą
      przez Węgry nocując koło Nagykanizsa , konkretnie w Zalakaros - polecam. Same
      drogi byle jakie - takie jak drugiej kategorii w Polsce. Jak jechać na południe
      to tylko przez Austrię. Trasę z Wiednia do granicy ze Słowenią przejeżdżasz w
      2,5 godziny. W samej Chorwacji już w Karlovacu są koszmarne korki , a jazdę w
      sobotę naprawdę lepiej odpuścić.
    • Gość: faraon Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: 217.153.7.* 12.08.03, 11:44
      Optuję za jazdą przez Węgry. Dziur żadnych nie ma to bzdura. Jadę z Łodzi i
      robie nocleg za grosze w Nagykonizsy (25 zł zamiast 25 Euro za głowę).
      Objeżdżam Balaton od zachodu, drogi są rzeczywiście smiesznie wąskie, ale za to
      mały ruch i bardzo dobrze oznakowane. Potem zostaje tylko Chorwacja gdzie w
      ciągu drugiego dnia dojeżdżam do dowolnego miejsca. Bardzo dobry dojazd dla
      tych którzy jeżdżą z noclegiem. Ja po prostu nocą zasypiam za kierownicą.
      • Gość: radek Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 10:41
        Gość portalu: faraon napisał(a):

> Optuję za jazdą przez Węgry. Dziur żadnych nie ma to bzdura. Jadę z Łodzi i
        > robie nocleg za grosze w Nagykonizsy (25 zł zamiast 25 Euro za głowę).
        > Objeżdżam Balaton od zachodu, drogi są rzeczywiście smiesznie wąskie, ale za
        to
        >
        > mały ruch i bardzo dobrze oznakowane. Potem zostaje tylko Chorwacja gdzie w
        > ciągu drugiego dnia dojeżdżam do dowolnego miejsca. Bardzo dobry dojazd dla
        > tych którzy jeżdżą z noclegiem. Ja po prostu nocą zasypiam za kierownicą.

Proszę podaj jakiś namiar na ten nocleg.

• Gość: michał Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.cache.intranet / 10.12.0.* 17.08.03, 00:09
      witam,
      przez Wegry drogajest dobra, ale trzeba tam dojechac przez slowacje. w lipcu
      jechalem 12 godz od granicy slowacko-wegr do Łodzi. takze chyba lepiej
      zaplacic za winiety i jechac przez austrie.
      poza tym autostrady w chorwacji sa dosc drogie i lepiej jadac na poludnie
      kierowac sie z Karlovca przez Plitvice niz pchac nad adraityk gdzie tylko
      gorki i zakrety.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka