Dodaj do ulubionych

winietki na trasie

IP: *.zg.szczecin.pl 25.08.03, 07:33
Jadę do Chorwacji ze Szczecina przez Niemcy, Austrię, Słowenię. Interesuje
mnie sprawa płatnych przejazdów. Ile mniej więcej to kosztuje, jakich państw
dotyczy, na jaki okres trzeba wykupić (jedziemy na 10-12 dni i gdzie
najlepiej kupić. Słyszałem że można nabyć u nas w PZM-ocie.
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: neti Re: winietki na trasie IP: *.atm.com.pl 25.08.03, 09:31
      owszem można nabyć w PZMocie, ale to zawsze drożej wychodzi. Ilekroć jechałam
      do Czech czy w inne miejsce, gdzie potrzebne były winietki, to kupowałam je na
      przejściu granicznym, zawsze są dostepne. Niestety nie znam cen, też wybieram
      sie w najbliższym czasie do Chorwacji i winietki kupię na granicy.
    • jita Re: winietki na trasie 25.08.03, 10:02
      Winietki dotyczą Czech i Austrii. Ceny:
      Czechy - 100CZK (10 dni)
      Austria - 7,60E (10 dni)

Możliwe jest także wykupienie winietki w Czechach na miesiąc - kosztuje 200CZK,
      ale ważna jest tylko w danym miesiącu, a nie miesiąc od chwili wykupienia.
      Natomiast w Austrii kolejna winietka to 2 miesiące ważności - kosztuje coś
      ponad 21 euro - opłaca się kupić więc dwie 10 dniowe - w czasie jazdy do i z
      Chorwacji.

Również proponuję wykupienie winietek na granicy - w punkcie Spedition lub na
      najbliższej stacji benzynowej. Wychodzi taniej niż w PZMocie.

Pozdrawiam,
      Justyna

nasze-podroze.republika.pl/
    • Gość: kic Re: winietki na trasie IP: *.zg.szczecin.pl 25.08.03, 10:20
      Dzięki za informacje. Wszystko jasne.
      Jeszcze mam pytanie o Słowenię, czy tam obowiązują winietki?
      • Gość: bafra Re: winietki na trasie IP: *.uznam.net.pl 25.08.03, 10:36
        W Słowenii płaci się za poszczególne odcinki autostrady na bramkach,możesz
        płacić w tolarach lub w euro.
      • Gość: nick Re: winietki na trasie IP: 195.245.217.* 25.08.03, 15:22
        W Austrii 10-dniowa winietka kosztuje 7.40 Euro w Polsce ta sama ok. 40 zl
        (PZMot). W Słowenii mozna płacić w Euro ale mogą wydać Ci w ichniejszych
        tolarach. Nie wiem dokąd jedziesz do Chorwacji, ale jeśli przez Zagrzeb, to za
        odcinek słoweńskiej autostrady zapłacisz 80 centów czyli niecałe Euro - za
        odcinek północ - południe przez Maribor. Jesli w Chorwacji bedzieszjechac na
        południe (nie na Istrie) to czekają Cie 3 bramki - w sumie 23 kuny bodajże (w
        jedną stronę) - też można płacić w Euro). Tyle mogę podpowiedzieć.
    • Gość: Andrzej Re: winietki na trasie IP: 81.210.25.* 28.08.03, 10:26
      Co do opłat za autostrady na Słowenii - trasa przez Maribor to opłata 160SIT
      (1Euro=225SIT), trasa przez Ljublane (Przełęcz Ljobl do granicy chorwackiej
      niedaleko Rijeki) to płatne odcinki po 320 i 490 SIT.
      W Chorwacji pojawiło się w tym roku dużo nowych odcinków płatnych autostrad i
      trzeba się liczyć z pewnymi (niewielkimi) wydatkami - wszystko zależy od tego
      gdzie się jedzie.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka