turnat 24.06.08, 13:09 Tak jak w tytule - trochę praktycznych informacji o drogach i autostradach w Chorwacji. W razie wątpliwości- można pytać na forum lub przez e-mail. impresje-turystyczne.blog.onet.pl/1,DA2008-06-06,index.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nowa Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 12:42 Serdecznie dziękuję! Przydatny opis. :-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotos Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.08, 13:31 Automat otwierający szlaban i wydający kartę? Nic odkrywczego, tak jest na większości parkingów i np autostradzie A1 w okolicach Trójmiasta. Obsługa przy wyjeździe? Zmniejszają bezrobocie... We Włoszech na niektórych autostradach wsadza się kartę, wrzuca monety, czasem automat wydaje resztę... nic odkrywczego. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 25.06.08, 14:05 na autostradzie A1 w trójmieście nie ma samoobsługowego szlabanu, siedzi Pan lub Pani, która notabene pojęcia nie ma o zjazdach z autostrady. Poza tym jakością te nasze nędzne niedobitki dróg bardzo odbiegają od norm w innych krajach. Poza tym to nie miało być odkrywcze (pierwszy post) tylko miało ułatwić ludziom życie. Wiedząc lepiej się jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_facet Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 26.06.08, 09:44 Margotko, nie zabieraj głosu jak nie wiesz. Jak kończy się obwodnica Trójmiejska i zaczyna się A1 masz automatyczny szlaban, który otwiera się po pobraniu karty gdy wcześniej naciśniesz guzik. Mam dość zachwycania się czymś za granicą co już u nas funkcjonuje. I taki był wydźwięk mojego wpisu. A co do jakości A1 to chciałbym aby np. cała autostrada w Niemczech od Kołbaskowa do Berliner Ring była tej jakości. W maju o mało felgi nie skrzywiłem. Rusz pupcie i jedź w trasę a nie komentuj czegoś na czym się nie znasz, bo ja miesięcznie przejeżdżam 7-8 tys. km. Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 26.06.08, 09:50 chwalisz się tym, że przejeżdzasz 8 tyś km miesięcznie? Mnie to nie rusza. Poza tym uważam, że nasze drogi są beznadziejne i niejeden przyzna mi rację. A za 30 km autostrady, gdzie czeka się w korku na wjazd płacić 7 zł to już przesada. I tak, zachwycam się drogami w innych krajach. I jeszcze długo będę, bo takich dróg jak w Niemczech, Francji czy Czechach u nas długo nie będzie. A może nigdy nie będzie. Poza tym pierwszy post miał ułatwić ludziom życie, a został przez ciebie skrytykowany. Również miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_facet Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 26.06.08, 10:18 Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Ja piszę że jest automat przy wjeździe na A1, a Ty krytykujesz ceny za przejazd. Dlaczego nie odpowiedziałaś na temat? I dawno nie jechałaś tamtędy (jeśli w ogóle) bo te 30 km kosztują teraz 3,50 zł, a nie 7,00, bo nigdy 7,00 zł dla sam. osobowych nie kosztowały (tylko 6,70 zł), więc dajesz kolejny przykład niewiedzy a mędrkowania. Nie chwalę się ilością przejechanych km bo to męka na polskich drogach, a Ty pewnie przy 100km na miesiąc wymiękasz: do Kościółka, hipermarketu i z powrotem ale napisałem to w kontekście Twej ignoracji (patrz wyżej). Ja nie neguję, że taki post miał ułatwić życie ludziom, a został nie post tylko zachwycanie się istniejącymi na parkingach i autostradach w Pl rozwiązaniami. Naucz się czytać ze zrozumieniem, a nie wal byle co, bo kompromitujesz się. A co do dróg na zachodzie-generalnie są lepsze, ale są też takie kwiatki na autostradach, że koła można pogubić. Cudze chwalicie... Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 26.06.08, 12:29 zawsze wydawało mi się, że umiem czytać ze zrozumieniem, ale widocznie ty wiesz lepiej. Fakt, nową wspaniałą autostradą A1 nie jechałam już od miesiąca, ale wiem, że kosztuje 3 zł PLN. Chwilowo i po wielkich bojach o tę cenę. A cena została zmniejszona, bo remontują drogę alternatywną. Zresztą nie wiem po co ta kłótnia. Całkowicie zboczyła na dyskusja na inny tor. Mnie tylko chodziło o to, że gość dał linka do strony, żeby ułatwić ludziom życie, a ty napisałeś, że takie bramki to nic odkrywczego. I mnie to wkurzyło :-) A co do jeżdzenia samochodem - owszem do marketów jeżdżę czasami. Ale głównie podróżuję po Polsce, bo taką mam pracę niestety. I nie jestem z tego dumna, bo szlag człowieka trafia jak musi się przeciskać po tych naszych wspaniałych dróżkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_facet Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 26.06.08, 14:37 Ojejejej...rzeczywiście powyrabiało się... :). Mnie natomiast w tamtym linku wkurzyło zachwycanie się czymś za granicą co juz jest u nas. A dodatkowo tam nie ma wiele jakichś super potrzebnych informacji, bardziej na zasadzie: zareklamuję swojego bloga. I tak odebrałem tamte informacje. A spodziewałem się rzeczywiście konkretów i czegoś wyjątkowego. W tym roku pierwszy raz będę w Chorwacji, więc dlatego "łykam" wsystko na temat tamtych stron, choć tak na szybko to autkiem jeździłem już chyba w 25-30 krajach. Koszt A1 to 3,50zł a nie 3,00. I jak widzę mamy podobną pracę bo te 7-8 tys wyrabiam jeżdżąc do klientów :). Ale przyznać musisz, że stan dróg poprawia się. Sam wkurzam się stojąc w korkach podczas remontów ale jest coraz lepiej. Tak więc: przybijmy piątkę na zgodę, co? Serdeczne pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 26.06.08, 14:56 Jasne :-) Czasami nerwy każdego ponoszą :-) Też wybieram się do Chorwacji. Byłam tam już dwa razy, ale w 2001 roku, a od tego czasu wiele się zmieniło. Raz jechałam samochodem na Hvar - zajęło nam to około 18 godzin, ale z bardzo krótkimi przystankami. Drugi raz też na Hvar, ale autokarem. I nigdy więcej - podróż trwała prawie 36 godzin! Tylko, że wówczas nie było autostrady w Chorwacji. Mam nadzieję, że w tym roku wszystko pójdzie gładko i bez przeszkód, szczególnie, jedziemy z dziećmi. A wiadomo, że z dziećmi to może być lekki horror. Jak wrócisz to daj znać, czy są korki pod tymi sławetnymi tunelami i czego unikać. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ja_facet Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 26.06.08, 15:46 Piszesz o 18 godzinach, ale skąd jechaliście? Ja jadę z żoną (wyjazd 18 lipca) z Podbeskidzia przez Brno>Wiedeń>nocleg w Graz>Słowenia>Istria. Potem po tygodniu pobytu we Vrsarze jedziemy jeszcze na 4 dni na Lazurowe Wybrzeże...Mamy szczęście, że na razie nie mamy dzieciaków i jedziemy tak "luzacko"...Kiedy wyjeżdżacie? POzdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 26.06.08, 15:51 Jechaliśmy z Bydgoszczy. Trochę daleko :-) Też jedziemy tą samą trasą co Wy. I też chcielibyśmy jakiś nocleg mniej więcej w połowie drogi. Nam wychodzi, że będzie to gdzieś w Austrii. Nie wiem tylko jak tam z noclegami teraz jest. Może coś polecisz? A jedziemy do Dalmacji na Ciovo, to wyspa niedaleko Trogiru. Termin 2 sierpnia, jedziemy na 10 dni. P.S. Zazdroszczę Lazurowego Wybrzeża. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_facet Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 26.06.08, 16:41 Ależ nam się prywatne forum zrobiło he he he. Tak naprawdę wyjeżdżamy z Sopotu, a zatrzymujemy się na 1 dzień w Ustroniu stąd też napisałem, że z Podbeskidzia. Jeśli chodzi o hotele w Austrii, to polecam www.etaphotel.com . Tanie i jak na nocleg-super, zawsze w tym samym +/- standardzie gdziekolwiek by to nie było. Na Lazurowym też zatrzymujemy się w Etapie - 45 EUR za noc w sezonie jak wiesz. W Paryżu natomiast 40-55 EUR, to naprawdę niedrogo gdy ostatnio musiałem kwaterować pracownika za 130 zł w Obornikach Wielkopolskich. Zresztą sama sprawdzisz sobie na www. Na www też możesz zarezerwować nocleg chyba max 2 pokoje (po co wam tyle?:) ) i do 6 noclegów. Musisz tylko podać nr swojej karty, bo jak nie przyjedziesz, a nie zrezygnujesz przez internet ściągają z karty za 1 noc. Ale wystarczy 2 dni wcześniej zrezygnować jak się plany zmieniają i jest OK. sam korzystam z Etapów od 7 lat. Naprawdę polecam! Napisz czy coś znalazłaś albo jak będziesz potrzebowała pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda 27.06.08, 11:04 rzeczywiście prywatne forum :-). A zaczęło się tak nieszczgólnie :-) Kiedyś mieszkałam w hotelu Etapu w Paryżu właśnie i nie było źle. Byłam na ich stronie, ale tam jest tylko etap w Wiedniu, a w wyszukiwarce nie wiem gdzie szukać, bo nie znam za bardzo miejscowości po drodze do Chorwacji. Pls pomóż, bo widzę,że jesteś bardziej zorientowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda1 Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda IP: *.gprs.plus.pl 27.06.08, 12:20 Przepraszam,że sie wtrącam;)Wybieram się 21 sierpnia do Chorwacji (na Istrię) również z Bydgoszczy. Czy możecie uszczegółowić trochę trasę Brno-Wiedeń-Graz-Słowenia? Jechaliście już kiedys tą trasą? Na ile szacujecie czas przejazdu? Wyjeżdżamy nad ranem, więc na przejazd do granicy liczę jakieś 5-6 godzin, ale co dalej? Chcemy dojechać na miejsce bez noclegów, szukam więc najszybszej możliwej trasy. Zwykle jeździliśmy przez Zwardoń, Bratysławę i Węgry, ale słyszałam że w tym roku strasznie rozkopali tą drogę :) Dzięki za pomoc i miłych wakacji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Drogi w Chorwacji- może się przyda IP: *.earth.pl 21.07.08, 17:09 A gdzie słyszałaś o rozkopaniu drogi? bo przez Austrię i Włochy z tego co słyszę autostrada O.K. ale Słoweńcy wprowadzili winiety za ok. 20 km ich kraju (na Istrii) trzeba zapłacić 35 euro i nie ma zmiłuj się więc może lepiej jednak przez Węgry. Wyjeżdżam niedługo i tak się waham??? Odpowiedz Link Zgłoś