Gość: Mirek IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.07.08, 21:33 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: glogi Re: Jak wygląda sprawa winiet w Słoweni IP: *.toya.net.pl 13.07.08, 23:36 w Słowenii są płatne autostrady.Nie ma winiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Jak wygląda sprawa winiet w Słoweni IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.08, 07:50 Wczoraj wróciliśmy z Chorwacji przez Słowenię Od 1 lipca są winiety. Najtańsza 30 euro chyba ważna przez miesiąc. Ale omijaj Słowenię!!!!My jechaliśmy z Mariboru na autostradę w Chorwacji Zagrzeb Rijeka. Tragedia. Nie było jeszcze winiet więc pierwsze 15 km jechaliśmy 2 godziny żeby na końcu zapłacić 0,75 euro!!!!. Potem trochę lepiej i znów korek na 2 godziny przed granicą. Wracając widzieliśmy sznur samochodów posuwających się lub nie od samej granicy z Austrią Za Mariborem jeden wielki korek. Nie wiem jak się jedzie ich autostradą na Lublane ale może lepiej wybrać inną drogę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m.wojtek Re: Jak wygląda sprawa winiet w Słoweni 14.07.08, 09:19 Przedwczoraj wróciłem z 2-tygoniowego pobytu w Słowenii. W tamtą stronę jechałem 28 czerwca od Grazu na Maribior i dalej przez Ljublanę nad Adriatyk. Przy wjeździe zaraz za granicą utknąłem w godzinnym korku aby zapłacić na bramce za wjazd. Póżniej średnio co 1/2 godziny jazdy korek na przynajmniej 15-30 minut aby zapłacić na następnej bramce. Dopiero za Ljublaną otrzymałem kwitek za który płaciiłem przy zjeździe za Koprem (oczywiście i tu i tam trzeba było oddstać po 1/2 h). Statystyka: do przejechania przez Słowenię ok. 250 km; jazda ok: 2,5 h; korki przed bramkami: ok. 2,5 h; razem 5 h :-). W sumie zapłaciełme ok. 10 euro. Ale: od 1 lpca wprowadizili winiętę za 30 (albo 35) euro ważną pół roku. Musiałem ją kupić aby jeździć po Słowenii no i wrócić. Efekt: brak korków na bramkach, ruch odbywa się płynnie. W ogóle na bramakch nikogo nie widziałem (jak na przejściach granicznych po wejściu do Schengen). Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewans Re: Jak wygląda sprawa winiet w Słoweni IP: *.171.97.165.crowley.pl 14.07.08, 10:28 wczoraj wróciłem z Chorwacji przez Słowenię. Winiety są - 35 euro półroczna - krótszych nie ma. Co do korków to nam udało się ich uniknąć - w stronę do Cro jechaliśmy przez Slowenię ok 5 rano i było ok - ruch spory, ale płynny. Powrót około południa - mały korek przy samym przejściu (z uwagi na TIRy), za to w drugą stronę korek miał ze 2-3 km!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cedr Re: Jak wygląda sprawa winiet w Słoweni IP: *.chello.pl 14.07.08, 21:40 Mogę sprzedać lekko uzywaną/1-tydz./winietę na słowenię za 50% ceny. Mam paragon a winietę łatwo odkleić z szyby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Jak wygląda sprawa winiet w Słoweni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 21:47 To ją odklej a potem pogadamy:) Odpowiedz Link Zgłoś