Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz na Słowację

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:39
Witam
Wybieram się z dziweczyna na Słowację a przy okazji chcemy zwiedzić
Kraków.Jesteśmy z Podlasia, w Zakopanem byliśy raz przez pare dni i tyle
byłoby naszego kontaktu z górami.Polecicie coś dla takich amatorów jak my?
Planujemy się zatrzymać w Popradzie i jechać samochodem. Co warto zoabaczyć?
A może jakieś inne miejsce do noclegu?
Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: km Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 19:07
      każde miejsce w okolicach Tatr słowackich dobre jako baza wypadowa.Polecam
      oczywiście aqapark w Popradzie,jaskinię bielską,szczybrskie lub popradske
      pleso,oczywiście kolejkę na Łomnicę,Keżmarok,Lewoczę,zamek spiski.Z Nowego
      Targu najlepiej jechać na Jurgów i tam też przekraczać granicę przeważnie pusto
      w odróżnieniu do zakopianki i Łysej polany.Pamiętaj o obowiązkowym wyposażeniu
      auta na Słowacji(poszukaj o tym na forum).Przyjemnej wycieczki.Ja uwielbiam
      Słowację i Słowaków i na szczęście mieszkam 40 km od granicy.Pozdrawiam.
    • meo.z Re: Pierwszy raz na Słowację 19.07.07, 22:54
      warto odwiedzic w Popradzie piekna spokojna dzielnice Spiska Sobota.
      Z innych atrakcji w okolicy Popradu to:
      Kezmarok, Levoca, Spiski Hrad, Skiska Kapitule, kosciol w Zehra
      oraz gorskie Stary Smokowiec, Lomnice.

m.
    • Gość: Aga Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.net.igaz.net 19.07.07, 23:23
      A ja polecam pojsc na Zielone Pleso - najpiejniejsze miejsce jakie widzialam w
      swoim krotkim zyciu.
      • hepik1 Re: Pierwszy raz na Słowację 20.07.07, 08:37
        Zależy kto co lubi ale Poprad to jednak bardziej miasto przemysłowe niż turystyczne.
        Górskie klimaty w miasteczkach u samych podnóży Tatr albo wersja tańsza w wioskach poniżej drogi Lipt.M-Poprad.(np Strba)
        i12.tinypic.com/4liiyjs.jpg
        • Gość: antyradiowiec Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.91-127-92.t-com.sk 20.07.07, 14:52
          jakbyś planował podróż dalej to polecam Bratysławę, a szczególnie Starówkę
          zakochałem się w tym mieście
    • Gość: zajkom Re: Pierwszy raz na Słowację IP: 80.51.92.* 20.07.07, 17:18
      Popradu jako bazy wypadowej w góry nie polecam , bardziej np.Nowa Leśna po
      trasie poprad smokowce jest tam przystanek elektryczki popularnego i taniego
      środka transportu u podnurza Tatr.Na kilkudniowy wypad polecam Tatrzańską
      Łomnicę ,Szczyrbskie Pleso ,Tatralandię i jej baseny termalne, Demianowską
      Dolinę z jej jaskiniami.Jeśli jedziecie z podlasia to proponuję wyjechać ok.
      godz.02.00 w nocy, w ten sposób o 4.00 jesteście w Warszawie o 7.00 w
      Częstochowie ,8.30 obwodnica Krakowa i z autostrady wpadacie na zakopiankę a
      tam to następne 1,5 godziny i Łysa Polana , dalej to już puste drogi słowackie
      • Gość: kisz Re: Pierwszy raz na Słowację IP: 195.116.69.* 20.07.07, 17:28
        Popieram. Z Popradu niedaleko do Słowackiego Raju. Piękne trasy po drabinkach no
        i trochę emocji . Sucha Bela to dla niektórych kiler ale warto. Nie bójcie się
        Słowacji. To piękny i przyjazny kraj.Wart odkrywania .Powodzenia
    • Gość: zajkom Re: Pierwszy raz na Słowację IP: 80.51.92.* 20.07.07, 20:25
      penzionpetko.hej.pl/,
      tu byłem polecam o ceny można się targować
    • Gość: Tomek Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 13:07
      Dzięki wszystkim za informacje.Napewno wybierzemy się w niektóre z tych
      miejsc.Jedna prośba - ostatni linki nie dziala - mogę prosić o powtórne
      wklejenie.
      • Gość: Tomek Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 20:33
        OK już z linkiem wszystko w porządku.Dzięki
        • Gość: Konrad Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 21:08
          Skasuj przecinek z końca :)

penzionpetko.hej.pl/
          • Gość: Tomek Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 15:53
            Tak tak. Też to zauważyłem.Dzięki.
            A co myślicie o miejscowośći Liptovský Mikuláš i czy udałoby mi się znaleźdź w
            jej rejonie nocleg bez rezerwacji. Dlatego bez rezerwacji bo nie znam dokładnej
            daty wyjazdu i zastanawiam się nad podróżą w "ciemno". W okresie najbliższych
            dwóch tygodni czyli sezon wakacyjny ;-)
            • Gość: km Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 22:15
              cokolwiek wymyślisz będzie dobre.Mikulasz jest fajny.Blisko do Tatralandii
              Demanowskich jaskiń czy nad Liptowską Marę ale okolice Popradu wydają mi się
              ciekawsze.Pewnych noclegów nie znam niestety bo przeważnie nocuję w Białce lub
              Bukowinie Tatrzańskiej a od strony Namestowa czyli orawskiego jeziora w
              domu.Pamiętaj o wyposażeniu auta i przejściu w Jurgowie.Warto.
              • Gość: Tomek Re: Pierwszy raz na Słowację IP: 82.139.152.* 24.07.07, 11:08
                Czytam o wyposażeniu auta i czasami się przerażam - czy tam na Słowacji aż tak
                bardzo tego pilnują? Wiem żę trzeba mieć apteczke din ..., komplet żarówek,
                kamizelkę i wykupioną winetę np. na tydzień żęby jeździć po autostradach. Mam
                nadzieje że nie będę miał przyjemności z policją a jeżeli tak to to wystarczy
                aby obyć się bez mandatu (oczywiście nie mówię o łamaniu przepisów drogowych)
                Tomek ;-)
                • Gość: Tomek Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.piasta.pl 26.07.07, 12:13
                  I postanowione jadziemy w okolice Popradu miejscowość Vrbov na cały tydzień juz
                  od najbilizszego poniedziałku ;). Dzięki za pomoc. Napiszę o wrażeniach ;-P
                  • Gość: kisz Re: Pierwszy raz na Słowację IP: 195.116.69.* 26.07.07, 12:37
                    Dobry wybór. Rano można zobaczyć Słowacki Raj lub Tatry a po południu aż do 22
                    baseny. Powodzenia ;)
                    • Gość: antyradiowiec Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.91-127-92.t-com.sk 26.07.07, 14:04
                      życzę udanej wyprawy, chociaż ostrzegam, że od kilku dni w Słowackim Raju jest
                      pożar i strażacy nie mogą sobie z nim poradzić, mam nadzieję, że nie pokrzyżuje
                      Ci planów

pozdr
                      • Gość: Tomek Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 16:55
                        Też mam taką nadzieje. W sumie do Słowacji dotrzemy dopiero w ponidziałek więc
                        do tego czasmu może się sytuacja bardziej uspokoi. W weekend Oświęcim i Kraków.
                  • hepik1 Re: Pierwszy raz na Słowację 27.07.07, 22:20
                    Gość portalu: Tomek napisał(a):

> I postanowione jadziemy w okolice Popradu miejscowość Vrbov

Nie zazdroszczę ;)
                    • Gość: Tomek Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 22:25
                      Hm nie zazdrościsz. Jak wróce to powiem czy faktycznie było aż tak źle ;-)
                      • Gość: zajkom Re: Pierwszy raz na Słowację IP: 80.51.92.* 27.07.07, 23:36
                        Za daleko od Tatr będzie słaby dojazd ,poza tym pewnie mnustwo cyganów
                        • Gość: antyradiowiec Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.91-127-92.t-com.sk 29.07.07, 13:10
                          www.meteo.sk - tu dowiesz się wszystkiego o pogodzie na Słowacji
                          • generaljaruzelski A czemu nie - "do Słowacji" ? 01.08.07, 10:10
                            Czemu : na Słowację, na Litwę, na Białoruś, na Ukrainę ? Słowacja nie jest
                            krainą, tak jak "jadę na Pomorze", Słowacja nie jest częścią Czech, a Litwa czy
                            inne w/w czescia Polski czy Rosji czy ZSRR. Wiem że jest tez na Węgry - ale to
                            dla tego ze nie powiemy we Wegrzech. Jest tez na Cyprze, ale dlatego ze to
                            wyspa. Określenie na "Słowację", "na Litwę" to pozostałość traktowania tych
                            państw jako krain takich jak np. Morawy, Mazowsze. Teraz sa to niepodlegle
                            panstwa.
    • monikaa13 Re: Pierwszy raz na Słowację 02.08.07, 13:49
      po pierwsze to absolutnie odradzam poprad, co chcecie tam robic, no chyba ze
      pochodzic sobie miedzy blokami, faktycznie super wakacje
      jezdzcie do smokowcow tam jest klimat gor i wakacji, tam kupcie mapke ze
      szlakami i macie przynajmniej tydzien z glowy,. a jak chcecie pojezdzic autkiem
      to polecam tatralandie, demanowsk adoline i jej jaskinie, slowacki raj, trzeba
      by miesiaca by wszytsko zobaczyc

ale poprad to totalny niewypal, zreszta sami sie przekonacie
      • Gość: Tomek Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 21:36
        I wróciliśmy z minami nawet uśmiechniętymi ;-).Tydzień to całe nic o wiele za
        krótko. Po przekroczeniu granicy nasza pierwsza mysl - nawet fajnie ....kolejna
        30 km dalej i kolejne miejscowosci i ... Cyganie i widoczne ubostwo - juz mniej
        fajnie. W koncu dojechalismy do Vrbov. Ja po tym co ujrzalem juz chcialem
        wracac, myslalem ze to najwiekszy blad, ze tu przyjechalismy ale moja
        dziewczyna mnie przekonala i zostalismy. Termalne kapieliska we Vrbov to
        przyjemne chwile i ciuchy zabarwione na żółto. Przeszlismy Sucha Bele (i to
        zaden kiler :-P) potem Klastorisko i Przełom Hornadu. I to tyle w Słowackim
        Raju. Kolejny dzionek to Tatry Wysokie i trasa na Zielone Pleso, a powrót
        Dolina Białej wody. Potem juz nogi troszke bardziej bolały. Poza tym
        zwiedzilismy Spiską Sobotę, zamek w Kazmeroku, Nową Wieś Spiską i Levoce. Na
        koniec zostawilismy sobie Demanovską Jaskinię Slobody i Demanowską Lodową
        Jaskinię i oczywiście Tatralandię (w deszczowy dzień). Ogółem wyjazd się
        podobał, na tyle ze nie chcieliśmy jeszcze wracać.
        • Gość: ewa Re: Pierwszy raz na Słowację IP: 213.222.196.* 26.05.08, 11:38
          Wybieramy się na początku lipca do Vrbova na tydzień i na tydzień w
          wysokie tatry. Będę wdzięczna za rady.
          Pozrawiam Ewa
      • monikaa13 Re: Pierwszy raz na Słowację 06.08.07, 10:12
        no to mnie bardzo zdziwiles, bylam na slowacji juz trzy razy i na pewno tam
        wroce
        • Gość: antyradiowiec Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 12:38
          cyganie rzeczywiście robią niemiłe wrażenie, Słowacy ich nie cierpią i nie ma
          się czego dziwić. Na Twoją następną wyprawę polecam Bratysławę, w razie jakiś
          pytań służę radą

pozdrawiam
          • Gość: Tomek Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 16:02
            Dzieki za Bratysławę ale to napewno nie teraz ;-). Trzeba troche
            popracować.
        • Gość: ewa111 Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.core.lanet.net.pl 14.08.07, 16:40
          moniko3 zadziwiasz mnie.Jeśli było tak żle to po pierwszym razie,po
          co jechałaś drugi ,a potem jeszcze trzeci raz.
          Słowackie góry są piękne.
          • Gość: monikaa13 Re: Pierwszy raz na Słowację IP: *.85-237-180.tkchopin.pl 15.08.07, 09:12
            sory, przytocz mi fragment gdzie pisze ze bylo zle, bo kurcze
            zdziwilas niezle mnie tym stwierdzeniem, bo ja akurat uwielbiam
            slowacje, jest pieknie, gory sa pieknie, ludzie wspaniali, itp itd
            wiec prosze, zacytuj moja wypowiedz ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka