Gość: ED Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. IP: 213.25.159.* 02.08.04, 12:45 nie mam dużego doświadczenia jeśli chodzi o chorwacje ale trzeba przyznac że krajobrazy sa piękne woda czysta ciepło ale bałagan i smieci też widziałem to przechodząc z apartamentu na plaże niestety betonowa mimo to polecam przyroda rekompensuje niechlujstwo chorwatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorwat Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. IP: *.net.htnet.hr 02.08.04, 14:29 januszek ty jestes kretynem!pozdrawiam!BOK! Odpowiedz Link Zgłoś
a76 Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. 02.08.04, 18:00 moze osobiscie nie odradzam, ale rzeczywiscie nie mozna spodziewac sie luksusow w tym kraju, jedna wielka prowizorka zrobiona na pokaz dla turystow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 18:02 Januszek jedz do Egiptu tam to dopiero jest balagan ale taka specifika danego kraju ja jade po to zeby zobaczyc jak jest w danym kraju , jak zyja ludzie, a nie patrzec na smieci jak sie komus nie podoba to powinien wybierac wczasy np w Szwajcari tam jest czysciutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. IP: *.net.autocom.pl 02.08.04, 19:06 dla niewymagających chorwacja może być ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosol Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 18:46 w dupie byles, gowno widziales Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszek :) IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.04, 19:08 No, nie sądziłem, że ktos jeszcze wyciągnie ten stary wątek. Przypominam tym co mnie obrażają swoja wypowiedź :) Zrobiliśmy trasę Rovinj - Pula - Medulin (5 dni), dalej przeprawa na Cres - Mali Losinj - Veli Losinj - Krk (6 dni) i jeszcze Senj - Nin - Zadar - Trogir - Split ( 6 dni ). Miałem w planie dalej jechać do Dubrovnika, ale odpuściłem. Byłem w sierpniu, a nie we wrześniu. Nie podabało mi się, bo: 1)Istria zadeptana, kiedyś tam były sady brzoskwiniowe, pełno kwiatów, owoców a teraz same ugory. Wszyscy postawili na turystykę, ale jakby paru ciekawych rzeczy nie zbudowali rzymianie, to by nic nie było. W Medulinie kiedyś była kryształowa woda, teraz ciemny muł na dnie uniemożliwia nurkowanie. Chyba, że gdzieś w morze, ale jestem amatorem, więc nie wiem. Brak roślinności niskopiennej, że tak to nazwę, nie z powodu suszy - wszystko zostało zadeptane. Dla rodzin z dziećmi! - brak bezpiecznego dostępu do morza. Zdzierstwo i drożyzna, ale za te pieniądze nic w zamian. 2) W sklepach tak drogo, że jedzenie w restauracjach jest bardziej opłacalne ( to akurat plus), jednakże brak potraw narodowych, charakterystycznych - trochę ryb i pieczone mięso z frytkami do bólu. Ile można jeść pieczone mięso? 3) O ciszy i spokoju zapomnij, masa Włochów, hałaśliwych, że Niemcy przy nich to milczki, trzeba uciekać samochodem poza miasteczka a dla dzieci nie ma żadnych placów zabaw, nieliczne plaże należą do drogiich hoteli i są przepełnione i brudne. Nie ma plaż piaszczystych! To bzdura, ile osób wypisuje o tych plażach na forum, nie wiem, ale to chyba naganiacze, po co ktoś normalny by kłamał. 4) Nie wiem czy jest sposób na robactwo, mi to przeszkadzało, takich koni jeszcze nie widziałem, okazy dla znawców. Dodatkowo obraz betoniarek, cegieł, cementu i innych elementów budowy psuje piękne przecież widoki wybrzeża chorwackiego. 5) Jeżeli chodzi o zabytki to widok walących się nie zagospodarowanych ruin w Splicie robi przygnębiające wrażenie, Trogir owszem, ale tylko ta część na wysepce, generalnie zaniedbane. Jeszcze o wybrzeżu, jest wyjątkowo zaniedbane, nie wiem do kogo należy sprzątanie, plaż przede wszystkim, ale służb miejskich to ja nie widziałem. 6) Nie ma systemu usuwania śmieci, turyści jak to turyści, ale jeżeli w takiej temperaturze nie wywozi się śmieci od razu po zapełnieniu pojemnika to one śmierdzą. I śmierdzą. 7) Wodospad Krka przereklamowany, zdjęcia w necie jak z Marsa, a na miejscu szczena opada, znowu zadeptane parę kaskad, inne wuschnięte, a największą atrakcją są miejscowe straganiarki sprzedające suszone owoce, a jest ich tyle, że tworzą szpaler, jedna przy drugiej. Musi mają zysk, jakim cudem, nie mam pojęcia. I tak dalej. Są też rzeczy ładne, a nurkowanie najlepsze. Jednak ja odradzam tym którzy nie bywali za granicą, nie po to człowiek ciuła cały rok, żeby na byle co potem wydać. Oni się budują, może za jakiś czas? To jest moje zdanie. Każdy ma prawo je mieć, prawda? Potwierdzam swoje zdanie i ostrzegam przed zbytnim entuzjazmem, szczególnie wywołanym opiniami forumowiczów i naganiaczy interesu turystycznego. Za kilkanaście lat Chorwacja zostanie zadeptana, a uroki natury znikną ( bo znikają ) i pies z kulawą nogą tam nie zajrzy. Może tylko w tym celu warto przejazdem zahaczyć o ten kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gej Januszku po twoich listach nie jade do jugoli IP: *.skane.se 03.08.04, 00:35 Jade do Bulgarii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Od Bułgarii goręcej jednak polecam Chorawcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 15:24 Bardzo dużo przykrości i nerwów kosztował nas zeszłoroczny wyjazd do Bułgarii. Nie wspomnę o pełnej przygód i dziwów przeprawie przez Rumunię - bo byliśmy na to przygotowani, ale Bułgaria nas naprawde zaskoczyła negatywnie. Już na przejściu granicznym rumuńsko-bułgarskim szalone opłaty - z każdej budki, a było ich ze cztery jak nie więcej, pogranicznicy wołali opłaty urzędowe za przejazd i jeszcze po 5 Euro, a to na kawe, a to dla kolegi na obiad, albo odkładali nasze dwa paszporty na bok i zaczynali przeglądać całe stosy paszportów tyrystów z wycieczek zorganizowanych. Jednego z pograniczników na oczach dziesiątek tyrystów, którzy z niecierpliwością oczekiwali na odprawę, musieliśmy zadowolić polską wódeczką. Opłaty za przejazd Mostem Przyjaźni, za tzw. dezynfekcję też były niesamowitym wynalazkiem. Jechaliśmy w kierunku Varny - po drodze błądziliśmy w ciemnościach - tamtejsze drogi krajowe chyba nie wiedzą co to lampa przydrożna. Tragedia! - a do tego wszystkiego policjanci czający sie za swoimi bolidami, albo leżący na maskach samochodów z radarkiem w ręku. Zapytacie po co kładli sie na masce samochodu - oczywiście żeby w ciemnościach nie były zauważalne odblaski na ich kamizelkach służbowych. Cwaniaczki! Odradzam szczerze zatrzymywanie się przy knajpach przydrożnych - złodziei i wyłudzaczy pieniędzy pod groźbą nie brakuje. Jeżeli musicie się zatrzymać na postój to tylko na terenie renomowanej stacji benzynowej. A w mieście Varna mieszkają sobie ludziki którzy chyba traktują świnie jako zwierzęta totalnie udomowione - niemalże pupilki - i wyprowadzają je na miasto na spacerek. I chodzą sobie takie świnki, ze swoim panem bądź panią, głównymi ulicami i skrzyżowaniami w mieści i nikt sobie z tego nic nie robi. Straszny brud, slumsy - tam gdzie turyści nie chadzają zaczyna sie inny świat. Jeszcze gorzej w Nesebyrze - woleliśmy patrzec tylko na zabytki, a na widok skupisk hoteli i tyrystów zamykaliśmy oczy. Nie potrafiliśmy zrozumieć jak ludzie mogą wypoczywać w takich warunkach - gdzie na wprost okien wypasionego hotelu składowane są śmieci - chyba z całega miasta. Do tej pory nie widziałam tak nienormowo względem siebie usytuowanych hoteli i domów wypoczynkowych. Budynek na budynku - wczasowicze z dwóch różnych hoteli byli w stanie powiedzieć co każdy z nich ma na talerzu, albo ile much utopiło im sie w zupie. Tragedia - masówka straszna - a miało być tak pięknie. Zrezygnowani juz byliśmy w stanie jechać dalej i dalej aż do Chorwacji, gdzie byliśmy rok wcześniej i gdzie spędziliśmy cudowne wakacje (Trogir - wyspa Ciovo -polecam). Ale poprzestaliśmy na Bułgarii i dotarliśmy do miasteczka Sozopol - zabytki przepiękne a dodatkowo musiały nam one przesłonić brud, pety i sterty śmieci na plażach. Sam Sozopol bardzo polecam, ale i tak pozostał nam niesmak z drogi dojazdowej, którą niestety musieliśmy pokonać raz jeszcze, żeby wrócić do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betty Re: :) IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.08.04, 11:32 Nie zgadzam się z twoimi tezami dotyczącymi Chorwacji.Jesteś malkontentem.Nie można po jednym wyjeżdzie i to jeszcze w kiepskie miejsce (trzeba było wczesniej sprawdzić gdzie warto pojechać)uogólniać poglądów na temat całego kraju. Myslisz bardzo steoretypowo. Chyba nic dziwnego że można tam spotkać miejsca niezbyt piękne (ruiny,postkomunistyczne budowle)-czego się spodziewałeś w socjalistycznym do niedawna kraju i to jeszcze po tak wyniszczającej wojnie? Z choinki się urwałeś? A u nas to nie ma takich "pomników " historii? Ze niby Chorwaci to brudasy? Nie bardziej niż inne nacje ,w tym również Polacy. Tam gdzie ja jeżdżę (Dalmacja-Podgora i Baska Voda)jest czyściutko,lazurowe morze z przejrzystościa jakiej nigdzie indziej nie spotkałam ,jeżowców i krabów mnóstwo(to świadczy o czystości wody). W sklepach owszem nie najtaniej ,ale akurat to chyba normalne ,o wiele drożej jest we Włoszech i w Grecji,a jeśli chcesz tanio ,to polecam hhe Bułgarię. Jedzenie w Chorwacji jest też super jeżli ktoś lubi regionalną kuchnię - przepyszne owoce morza- którymi sie zajadaliśmy,wspaniałe wina. A w knajpach wcale nie tak drogo -u nas byłyby takie potrawy 3 razy droższe no i jeszcze smakowałyby 3 razy gorzej.Jeżeli chodzi o zabytki i zwiedzanie to naprawde jest mnóstwo do ogladania i zwiedzania ,wszędzie ślady historii.Nie zgadzam sie że sie wszystko rozsypuje- w Splicie włąśnie remontuja starą część miasta- czyszczą ,odrestaurowuja.Dubrownika natomiast nie da się porównać z żadnym innym miastem śródziemnomorskim,jest przepiękny ,zwłasza spacer murami obronnymi dookoła starego miasta.Trogir równiez ma niezaparty urok,zwłaszcza budowle z czasów weneckich są przepiękne i warte obejrzenia i zawsze można odkryc cos ciekawego wchodząc w jedną z niezliczonych uliczek na starym mieście. A i jeszcze Omiś -cudowny widok z twierdzy pirackiej-przyklejonej do zbocza góry w miejscu gdzie rzeka Cetina wpływa do Adriatyku (moge przesłać zdjęcia) Widoki w drodze do Dalmacji (wzdłuż magistrali adriatyckiej) wprost zapierające dech w piersiach,-zderzenie wysokich gór wpadających do lazurowego Adriatyku).Uważam ,że Chorwacja to przepiekny kraj,tylko trzeba wiedzieć wczesniej gdzie pojechać. I nie na Istrię-(bo blisko)-bo to nie prawdziwa Chorwacja tylko komercja .Radzę sie wybrać tam gdzie naprawdę warto ,a nie tam gdzie wszyscy jadą. I to wcale nie jest tak jak piszesz ,ze w Chorwacji brudno,drogo,przereklamowana,zniszczone zabytki itd.O Grecji tez można napisać ,że jest brudno ,syf ,jeden wielki plac budowy,a drozyzna ,że hej,nie mówiąc o Włoszech.Ale nie zmienia to faktu ,ze jest to piękny kraj,że warto go odwiedzić,ze ma wspaniałe zabytki ,przepyszne jedzenie i miłych ludzi,tak samo jak Włochy. Zresztą twoja wypowiedż ginie w morzu pozytywów o Chorwacji- o czymś to świadczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: :) IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 12:01 Betty pieknie napisalas popieram w kazdym kraju mozna odkryc cos ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka1 Re: :) 03.08.04, 14:29 Betty zgadzam się.. Podgora i Baska Voda :))))) dla mnie rewelacja..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reggy Re: :) IP: *.net.autocom.pl 04.08.04, 19:14 chorwacja to poewna pogoda, parę widoków a reszta to socjalistyczny szajs. pozdrawiam. nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woyek Re: :) IP: *.chello.pl 24.08.04, 00:22 Chciałbym się odnieść tylko do jednej twojej wypowiedzi. Piszesz że mnóstwo Włochów, to chyba o czymś świadczy, oni chyba nie narzekają na brak swoich plaż. Jeśli chcesz zobaczyś zaniedbane zabytki to pojedź na ponoć piękną Sycylię, obejżyj sobie Palermo czy ponoć najpiękniejszy kurort Mondello, wtedy zobaczysz co znaczy syf i brud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. IP: *.au.poznan.pl 13.08.04, 13:15 Jeżdżę do Chorwacji już 5 lat - z dwójką dzieci 6lat i 11lat .Byłam w Hiszpanii , Włoszech Ameryka Połuniowa- i inne . Każdemu polecam Chorwację z dziećmi . Oczywiście wybieram porządne biuro tur. albo jeżli indywidualnie dobry bungalow lub kwaterę ,ok. są też campingi(są lodówki , pralnie)Prez tyle lat nikt mnie nie okradł (czego niemogę powiedzieć o Włoszech czy Hiszpani). Wszędzi czy to w Hiszpanii, Włoszch są badziewskie kwatery , campingi itd.HR ma czyste (bardzo) morze ciepły klimat. Moje dzieci siedzą cały czas w przeźroczystej wodzie .Swietnie nurkują , pływają.Podziwiamy podwodny świat. Cały rok czekają na te wyjazdy . Są zdrowe i mają nagromadzoną energię po tym wypoczynku.Jeżeli chce się porządnie wypocząć bez niespodzianek zainteresuj się miejscem gdzie jedziesz i swoją kwaterą czy to w Hiszpanii czy w innym miejscu .- a jeżeli cię niestety nie stać zostań w domu.!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sTANLEY Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 15:59 Byłem w zeszłym roku (sierpień)w Chorwacji wraz z rodziną: żona,dzieci-17 i 14 lat.Pokanaliśmy trasę: Katowice-Cieszyn-Bratysława-Wiedeń-Maribor-Karlovac- Plitvice-Zadar-Sibenik-Trogir-Split. A propos - najczyściej było oczywiście w Austrii(spotkałem jadnak i tam niezbyt czyste toalety).Przyznam, że czasami przeraża mnie to sterylne otoczenie - to lekka przesada. No ale miało być o Chorwacjii. Dwutygodniowy pobyt w tym kraju to najbardziej udane nasze wakacje. Kraj jest przepiękny, cudowna przyroda(Jeziora Plitvickie,Krka), mnóstwo zabytków(Split,Togir,Sibenik,Zadar), mili ludzie. Mieliśmy super kwatery w Slatine na wyspie Ciovo(45euro za dobę-4os.,2pokoje,każdy z prysznicem i toaletą,aneks kuchenny,lodówka i taras z widokiem na Adriatyk, własna plaża),woda w Adriatyku kryształowo czysta, mili gospodarze,którzy z dużą sympatią odnoszą się do Polaków. Wszędzie na kwaterach i w ich otoczeniu było bardzo czysto.Generalnie jeżeli chodzi o czystość w Chorwacji to nie jest oczywiście tak czysto jak w krajach niemieckojęzycznych, ale wcale nie brudniej niż np. we Włoszech(gdzie w dodatku jest złodziejstwo), czy w Grecji. Gorąco polecam wypoczynek w Chorwacji i dodam,że nie jestem naganiaczem.Prawdę powiedziawszy jestem miłośnikiem Wysp Brytyjskich, ale na urlop(jeszcze przede mną) wybiorę się na południe Europy i to najchętniej do Chorwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erazm Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. IP: *.provider.pl / *.provider.pl 15.08.04, 21:44 ten januszek to pewnie to pisał jak wysiadł z samochodu po 1200km. trzeba chłopu wybaczyć;)Niech ochłonie to pewnie zmieni zdanie... Chorwacja jest piękna bez epatowania komercją .W tym roku tez sie tam wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
maggie205 Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. 23.08.04, 17:03 Właśnie dla dzieci tam jest raj, ja jadę w tym roku po raz 4 i ani razu niczego nie żałowałam, ceny kwater i wyżywienia podobne jak nad naszym morzem, tyle, ze tam mam gwarancję pogody i pyszne jedzenie, a takich widoków jak na Korculi nie ma nigdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiak Re: Odradzam wczasy w Chorwacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 08:00 Dobrze, że ostrzegasz... chyba znowu tam pojadę a byłam tam już trzy razy. Odwiedziłąm wyspę Hvar, Brać i Riwierę Makarską i wszedzie było REWELACYJNIE !!! Chorwacja to raj a Włochy ?? Niby ten sam Adriatyk a syf niemiłosierny .. jak można doprowadzić do czegoś takiego ?? Chorwacja górą !! Odpowiedz Link Zgłoś