Dodaj do ulubionych

Euro czy złotówki

IP: 195.136.193.* 19.05.09, 10:06
Poradźcie co w tym roku zabrać. Euro czy złotówki? Proszę piszcie.
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Euro czy złotówki 19.05.09, 10:27
      Chorwacja - Kurs aktualny: 1 zł - 1,65 Kn, 1 Euro - 4,47 zł
      Baza danych:Chorwacki bank narodowy, datum: 19.5.09

Zajrzyj do najbliższego kantoru i se policz ;)
    • monia515 Re: Euro czy złotówki 19.05.09, 13:03
      dzisiejszy kurs w Warszawie, to 1 kuna= 0,65zł; a w Chorwacji 1 zł=
      1,56 kun.
      Czyli w Polsce za 100zł kupisz 154 kuny; a w Chorwacji za 100zł
      kupisz 165 kun.
      Tak?
      • monia515 Re: Euro czy złotówki 19.05.09, 13:04
        poprawka w Chorwacji 1 zł= 1,65 kn
        • hepik1 Re: Euro czy złotówki 19.05.09, 14:07
          Biorąc pod uwagę,że do Polski nie przyjeżdżają Chorwaci ,którzy by cos kupić u nas ,wymieniają kuny na złotówki,nie ma naturalnej podaży kuny a resztówki ,które naszym turystom zostają i są sprzedawane w kantorze to promile.
          Czyli kuna przez kantorowców jest kupowana w CRO i tak sie zaopatrują.
          Czyli najgorszy(najdroższy)wariant to kupowanie kun w Polsce.
          Czyli do CRO zabieramy euro ,by zapłacić za kwaterę,bo tak sie przyjęło,choć na pewno Chorwat nie może odmówić zapłaty za apartament w kunach.
          Czy na resztę wydatków zabierzesz pln czy euro,by je tam wymienić, to juz nie ma takiego znaczenia,mniej więcej tak to jest ustawione ,że wychodzi tak samo.
          Choc zawsze istnieje jakieś ryzyko,że kurs np pln ulegnie jakiemus gwałtownemu załamaniu(kryzys czyha za rogiem ;))akurat kiedy będziesz sie moczyła w Jadranie.
          Nalezy też pamiętać,że jest opcja posługiwania sie kartami płatniczymi,bankomatowymi czy kredytowymi.
          Warunki(sposób przeliczania,kursy ,opłaty) najlepiej sprawdzić w swoim banku
    • madziejka1 Re: Euro czy złotówki 22.05.09, 11:26
      Jak zawsze - Euro z przeznaczeniem na noclegi(bo nie zawsze chcą
      kuny, lub stosują dziwne przeliczniki). A do tego karta
      płatnicza/kredytowa, żeby wypłacić kuny na miejscu. Nie wiem z
      jakiego banku korzystasz, ale w moim zawsze bardziej opłacało się
      wypłacać na miejscu niż wymieniać w kantorach. Kontory w Chorwacji
      pobierają prowizję od wymiany - czasem dość wysoką,a w Polsce kuny
      trudno jest kupić.
      • Gość: tom Re: Euro czy złotówki IP: *.stella.net.pl 22.05.09, 19:23
        Nie bałamuć ludzi. Są kantory, które pobierają prowizję, i są takie, że
        wymienisz bez prowizji. Nie wiem jak dziś, ale kiedy bywamy w Splicie, taki
        kantor znajdujemy obok starego portu, a w Trogirze - przy wejściu na bazarek od
        strony Ciovo (po lewej stronie). Zawsze przed wymianą możesz sprawdzić nie tylko
        kurs, ale i prowizję, bo ona musi być uwidoczniona, choć bywa czasami drobnym
        drukiem. Częstym chwytem marketingowym jest wywalenie wielkimi jak koń bukwami
        korzystnego kursu i umieszczenie drobnym druczkiem info o wysokości słonej
        prowizji. Bywa, że obok jest drugi kantor, który może mieć ciut niższy kurs, ale
        jest bez prowizji. Wymiana wychodzi korzystniej. Trzeba mieć oczy otwarte i
        myśleć oraz liczyc.
        • madziejka1 Re: Euro czy złotówki 24.05.09, 18:18
          Tylko pytanie czy w obecnych czasach jest sens wozić ze sobą (w
          dowolnej walucie) całą kwotę potrzebną na wyjazd. Ja wolę zabrać 2-3
          różne karty i przechowywać je w różnych miejscach. Jak dotąd zawsze
          wychodziłam na tym korzystnie jeśli chodzi o koszty wymiany. Łatwiej
          też znaleźć bankomat (za granicą obojętnie jakiego banku) niż kantor
          z dobrym kursem i nie pobierający prowizji. Ludzi nie bałamucę,
          przedstawiam tylko moje zdanie.
    • barbados2008 Re: Euro czy złotówki 22.05.09, 21:26
      Zdecydowanie Euro w większości sklepów są przyjmowane a nawet ceny
      są podawane w Euro.
      Migawki i opisy z naszych rejsów do Chorwacji
      www.synaj.com/sea/viewpage.php?page_id=2
    • Gość: klodi Re: Euro czy złotówki IP: *.trzebinia.mm.pl 24.05.09, 14:30
      Dzięki wszsytkim za odpowiedzi - są naprawdę wyczerpujące. pozdrawiam
      • Gość: iza Re: Euro czy złotówki IP: 198.36.87.* 25.05.09, 16:49
        Nie widze problemu aby zabrac złotówki poniewaz w kazdej poczcie Chorwackiej
        wymieniaja złotówki na kuny
        • gazetaforum Re: Euro czy złotówki 25.05.09, 21:50
          na poczcie???? a pobierają jakąś opłatę za wymianę??
          • Gość: tom Re: Euro czy złotówki IP: *.stella.net.pl 25.05.09, 22:35
            nie dziw się - chorwacka poczta prowadzi siec kantorów wymiany walut. Nasza
            zresztą także. Tylko że nasza stosuje kursy zaporowo niekorzystne, a Hrvatska
            Posta - nie najgorsze. Co do prowizji - nie chcę nikogo wprowadzać w błąd - nie
            pamiętam, jakos tak mi się kołacze, że był czas, że prowizji nie było, teraz
            jest, ale kursy nie są złe na ogół, nawet po odliczeniu potrąconej prowizji.
            A`propos którejś z wypowiedzi: PLN-y jak najbardziej warto mieć na wymianę,
            jeśli już ktoś woli miec z sobą gotówkę. Nie widzę specjalnego sensu w tym, by w
            Polsce skupować euro aby je w Chorwacji zamienić na kuny. Im więcej wymian, tym
            więcej strat po drodze - to jest normalna kolej rzeczy - każdy na tobie zarabia
            po drodze. Może grosze, ale jak weźmiesz pod uwagę, że takich operacji jest
            kilka, a kwoty wymiany niemałe, to...
            We wrześniu 2008 za złotówkę można było dostać nawet ciut ponad 2 kuny, podczas
            gdy za € - coś ok. 7,2 kuny. Dziś te kursy to już historia: za 1 PLN dostaniesz
            w Chorwacji (dokładnie - dziś) 1,64-1,65 kuny, a za € - ok. 7,30.
            Jeśli można coś odradzić zamiast doradzić: jeśli nie musicie, nie bierzcie z
            soba dolarów USA. Ich wymiana w Chorwacji na kuny jest upokarzająca: spisywanie
            wszystkich danych z paszportu, spisywanie numerów banknotów itp. Dobrze, że DNA
            nie pobierają, ani nie każą zostawic odcisków palców oraz wzoru siatkówki oka...
            To wymysły Wuja Sama - tak mi powiedziano w Szybeniku ostatnim razem, kiedy
            usiłowałem pozbyć się jakichs drobnych $.
        • Gość: bart Re: Euro czy złotówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.09, 13:10
          też jestem zdania że najlepiej się wychodzi biorąc zł ze
          sobą,praktycznie na każdym zadupiu w cro można wymienić po bdb kursie
          • hepik1 Re: Euro czy złotówki 29.05.09, 13:44
            Na troje babka wróżyła ;)
            Kupując dzisiaj euro na wyjazd do CRO wiemy już teraz ile nas to bedzie kosztowało.
            Zabierając złotówki czy kartę nie będziemy wiedziec do końca.
            Łatwo sobie wyobrazic sytuację,że w czasie gdy się pławimy w modrym Jadranie następuje spekulacyjny atak na naszą narodową walutę (jakis tam Goldman Sachs albo inne wrogie plemię)i nasza złote tracą np w ciągu kilku dni 30-50 gr na 1 euro?

Tak na marginesie :lepsza karta czy gotówka?
            Rok temu przed wyjazdem zakup euro-3,30.
            Rozliczenie wydatków z karty-3,56(Citi Bank)
            Zły byłem ,że mnie walnęli(walnąłęm się sam?)w rogi na 26 gr na 1 euro...tyle,że całe to euro,którego wtedy nie wydałem ,płacąc kartą do dzisiaj leży w szufladzie i czeka na wyjazd tegoroczny .
            Czyli okazało się,że nie straciłem 26gr ,tylko zarobiłem ponad złotówkę na sztuce. ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka