belunch 04.10.04, 23:25 proszę o opinie mieszkańców tego osiedla pozytywne i negatywne, które pomogą mi podjąć decyzję o zakupie. dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcello1975 Re: indra ogrodowa III 05.10.04, 09:46 Mieszkam na Ogrodowej III od sierpnia br. więc dużych doświadczeń nie mam. Mogę jednak powiedzieć, że z mieszkania tutaj jestem bardzo zadowolony - na osiedlu jest cicho, spokojnie, ładnie... basen latem jest wielkim atutem, sąsiedztwo Lasu Kabackiego również. Na pewno zastanawiasz sie, czy samoloty są uciążliwe - nie są, latają trochę z boku i wieczorami można popatrzeć na ladujące w oddali światła - bardzo ładny widok. Same mieszkania są funkcjonalne i nie ma się do czego przyczepić. Nie wiem jak będą wygladąły rachunki za prąd po sezonie grzewczym (moi poprzednicy mieli około 250PLN/m-c), ale to, że mogę sam ustawić sobie temperature w każdym pomieszczeniu kiedy chce bardzo mi sie podoba:-) Odpowiedz Link
belunch Re: indra ogrodowa III 05.10.04, 10:03 wielkie dzięki za odpowiedź, nie było problemu z podpisaniem aktu notarialnego (jakiegoś opóźnienia na przykład (mam 2% większy kredyt do czasu ustanowienia hipoteki)). Odpowiedz Link
marcello1975 Re: indra ogrodowa III 05.10.04, 12:46 Ja nie kupowalem mieszkania od Indry tylko od poprzednich wlaścicieli (oni kupowali od Indry). Nie wiem więc, jak wygląda podpisanie aktu not. kupna mieszkania od Indry, ale wiem, ze mają swojego notariusza, który wszystkie te umowy podpisuje - pewnie jest szablon i jest tylko kwestia dogadania terminu i wpisania w akcie sposobu platności. Myśle, ze da sie z nimi dogadać. Odpowiedz Link
terramex Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 10:16 Mieszkam od maja. Bez większych rozczarowań, jestem zadowolony. Wiadomo największy minus to dojazd, zwłaszcza gdy trzeba dzielić samochód z żoną. Co do developera to radzę dokładnie czytać co się podpisuje i potem konsekwetnie przestrzegać tego. Ale to standard w tej branży... Akt notarialny podpisany praktycznie od razu (koniec maja). Niestety jest zator w sądzie z założeniem KW i co za tym idzie nie mam jeszcze wpisu na hipotekę (ale to już inna bajka - wina po stronie sądu). Polecam - fajne osiedle i spokojna okolica Pozdrawiam Zoltar Odpowiedz Link
pssotnik Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 12:17 Czołem. Ja mieszkam przy Żwirowej i miejsce mi odpowiada. Dojazdy są pewnym problemem, ale to kwestia przyzwyczajenia. Ja zawsze mieszkałem pod Warszawą więc dla mnie nie stanowią problemu. Kolejna kwestia to samoloty, ktore naszczęście mijają moje osiedle z boku, ale przez krótki okres wynajmowałem mieszkanko przy ogrodowej na osiedlu dzikiej róży i tam były uciążliwe, jak przelatywały nad osiedlem to wszystkie szyby "chodziły". Trzecia kwestia to fabryka Thompsona przy julianowskiej, w której mają w zwyczaju hałasować szczególnie w nocy, więc jeśli osiedle jest relatywnie blisko to polecam sprawdzić osobiście. Podsumowują józefosłąw to fajna okolica, zielona, w sąsiedztwie lasu o ładnej zabudowie, ale trzeba uważać na lokalizację osiedla uwzględniającą ww kwestie. Odpowiedz Link
marcello1975 Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 13:19 O jakie hałasy chodzi? Ja nic nie słyszę, ale odemnie jest dosyć daleko do Thompsona... zresztą Żwirowa też jest dosyć daleko. Odpowiedz Link
kornel113 Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 13:01 To jak to jest z tymi samolotami. Mieszkańcy z Ogrodowej twierdzą że jest cicho i samoloty w ogóle nie dokuczają, a inni piszą, że na Dzikiej Róży, czyli dokładnie w tej samej okolicy, szyby chodza od samolotów. Napiszcie jak jest naprawdę, bo myslę o kupnie czegos w tej własnie okolicy. Od dłuższego czasu nie mogę uzyskać w tej mierze jakiejś rzeczowej odpowiedzi. Proszę. Odpowiedz Link
pssotnik Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 13:06 Stary musisz przekonać się na własnej skórze. Sprawdź o której godzinie jest największe nagromadzenie startów lub przylotów i przyjedź do Józefosławia. Twoje uszy prawdę Ci powiedżą ... Odpowiedz Link
marcello1975 Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 13:16 Ogrodowa III jest trochę dalej od toru lotów samolotów niż osiedle Dzikiej Róży - może taka jest przyczyna. A może na Os. Dzikiej Róży w mieszkaniach zamontowano gorsze okna ;-) Najlepiej jest przekonać się na miejscu i to nie tylko na zewnątrz, ale i wewnątrz (w mieszkaniu), bo w końcu w nim się bedzie głównie przebywało. U mnie samoloty słychać jedynie jak starują w kierunku Józefosławia, a na poza tym nie są wogóle odczuwalne, bo lecą z boku. Odpowiedz Link
kornel113 Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 13:31 Z mapy, gdzie naniosłem strefy nalotów (Z2 i Z3) wynika, że zarówno osiedle Ogrodowa, jak i Dzikiej Róży sa w tym samy miejscu korytarza, a Dzikiej Rózy nawet troche dalej od osi strefy. Wciąz więc zeznania się nie zgadzają, chyba że coś pokręciłem. Upewnię się zatem: Indra leży w okolicy ul. Bzów? Odpowiedz Link
pssotnik Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 13:37 A gdzie zdobyć mapy ze strefami nalotów ? Co do mojego mieszkania na Dzikiej Róży to było to około 1,5 roku wstecz,a subiektywnie wydaje mi się, że samoloty podchodzą do lądowania trochę bliżej lasu kabackiego ... ale naprawdę słyszałem jak podchodzą do lądowania przy zamkniętych oknach, a jeśli samolocik nadleciał zbyt blisko osiedla to szyby drżały w oknach. W tym okresie przelatywały dokładnie nad obserwatorium geologicznym Odpowiedz Link
marcello1975 Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 13:39 Przy Al.Bzów mieszczą sie osiedla Ogrodowa I i II, natomiast najnowsze osiedle Ogrodowa III znajduje sie dalej w kierunku Lasu Kabackiego za nowo budowanym kościołem. Myślę, że Twoje wątpliwości rozwieją mapy stref uciążliwości hałasowej Okęcia teraz i po planowanej rozbudowie lotniska - znajdziesz je pod tym linkiem: www.piechocinski.pl/rpt/okecie.ppt Odpowiedz Link
kornel113 Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 13:47 Pisałem, że mapy stref uciążliwości mam i tam zarówno osiedle Ogrodowa I i II, jak i Dzikiej Róży są na skraju tzw. strefy Z3, najmniej uciązliwej, ale jednak. Jeśli Ogrodowa III jest dalej, to rzeczywiście jest już poza strefami, a tym przypadku każde 100 m ma znaczenie. Mamy jednak mapami, a ja chciałbym wiedzieć jak to wygląda w praktyce. Dlatego mam pytanie do mieszkańców Ogrodowej przy al. Bzów, Dzikiej Róży, ew. Słonecznego Sadu, jak w praktyce odczuwaja uciązliwość. Już się wycofałem z kupna segmentu w Willi Nowej, bo tak ryk samolotów zagłusza słowa, myślałem że w okolicach Dzikiej Rózy jest lepiej, ale słyszę, że chodzą szyby w oknach. Sam juz nie wiem, czy warto pchać się świadomie w strefe nalotów, jeśli jeszcze ma powstac na Okęciu Terminal II. Poradźcie coś, bo w sumie okolica mi się podoba. Odpowiedz Link
marcello1975 Re: indra ogrodowa III 06.10.04, 13:51 Zatem kup segment kawałek dalej jeśli okolica Ci się podoba;-) Na moim osiedlu (Ogrodowa III) budują jakieś segmenty, ale nie wiem, czy są już sprzedane. pozdr Odpowiedz Link