Dodaj do ulubionych

Przeboj kuchni greckiej

IP: *.energis.pl 20.01.04, 18:40
Nie ukrywajmy: oprocz pieknych krajobrazow i zabytkow historii, to co nas
pociaga w Grecji najbardziej to oblednie dobre zarcie.
Na wakacjach juz od rana opracowuje plan strategiczny: co by tu zjesc na
kolacje?
Jakie jest Wasze ulubione danie? Jakie danie zapadlo Wam w pamiec? I gdzie je
podano?
Ja uwielbiam papoutsaki, najlepsze jadlam w Polichrono, w tawernie 'Jorgos".
Obserwuj wątek
    • janosik6 ej tam -nie ma to jak dobry polski bigos.... 21.01.04, 01:08
    • gale Re: Przeboj kuchni greckiej 21.01.04, 09:03
      Bede malo oryginalny - fantastyczny ser saganaki jadlem w podlej knajpie
      Zografos w podlej Paralia Katerini. Mniammm...
    • elinida Re: Przeboj kuchni greckiej 21.01.04, 11:22
      Dla mnie wysmienitosci to:
      - kolokithakia tiganita (kabaczki smazone)
      - tiri saganaki (ser smazony)
      - feta saganaki (feta na goraco)
      - midia tiganita (malze smazone)
      - sutsukakia (mielone)
      - kalamary
      mniam...
      eh zglodnialam na sama mysl.. a w tym moim miescie nawet porzadnej tawerny
      greckiej nie ma... buuuuu :(
      za ewentualne bledy w nazwach, pisowni lub tlumaczeniu - signomi! ;)
      pozdrawiam smakoszow kuchni greckiej :)
    • Gość: ika Re: Przeboj kuchni greckiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.01.04, 19:11
      Uwielbiam owoce morza , ale takich smażonych w cieście kalmarów jakie jadłam w
      knajpce na deptaku w Olimpik Beach nie ma nigdzie na świecie a jagnięcina z
      warzywami popijana miejscową raką (w Stawros na Krecie ) to było też COŚ.
    • Gość: IKA Re: Przeboj kuchni greckiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.01.04, 19:15
      O RETY przypomniałam sobie te małże duszone w jakimś takim sosiku w
      Aleksandropulos.
    • ola155 Re: Przeboj kuchni greckiej 21.01.04, 19:25
      Według mnie najlepsze były, są i będą:

- kolokithakia tiganita (kabaczki smazone)
      - tiri saganaki (ser smazony)
      - feta saganaki (feta na goraco)
      - tirosalata

plus wszelkiego rodzaju rybki :)
    • Gość: ika Re: Przeboj kuchni greckiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.01.04, 19:52
      uświadomiłam sobie właśnie, że najpyszniejsze dania jadłam w bardzo obskurnych
      knajpach, takich gdzie każde krzesło było z "innej parafii" a szef kuchni
      chodził w NIECO WYTŁUSZCZONYM fartuchu -co wy na to ? Czyżby należało omijać
      szerokim łukiem eleganckie (hotelowe ) restauracje?
      • Gość: hanka Re: Przeboj kuchni greckiej IP: *.pl 21.01.04, 21:29
        Co prawda do "bardzo obsukurnej knajpy" nawet bym nie weszła, co dopiero mówic
        o zamówieniu czegokolwiek... ale wyższośc typowej greckiej tawerny z pysznym
        jedzonkiem , błękitnymi stolikami, obrusami w bialo-niebieska kratkę i widokiem
        na morze nad hotelową restauracja jest przesądzona. A jadł ktos Nadziewane
        kalmary?
    • ewitak Re: Przeboj kuchni greckiej 21.01.04, 22:00
      magierica, domates giemistes, mousaka, moschari kokinisto, kieftedakia,
      tirokieftedes(te tylko na Rodos w tawernie Pigi Fasouli), ...
      pozdrawiam!
      .. a szczegolnie serdecznie elinide;-)
      • bebiak Re: Przeboj kuchni greckiej 21.01.04, 22:20
        ewitak napisała:

> magierica,

Ewitak - nie dobijaj człowieczka:(( Uwielbiam, po prostu uwielbiam, tylko
        dlaczego tak rzadko poza okresem Paschy można ją gdziekolwiek znaleźć?
        Przepadam za smażonymi małymi rybkami: marides, atherina i gawros (dobrze
        pamiętam nazwy?). Pozdrowionka dla Was wszystkich. B.
        • ewitak Re: Przeboj kuchni greckiej 21.01.04, 23:05
          mila betaki!
          pozdrawiam goraco(choc za oknem 2s.brrr) niestety mam ten sam problem z
          magierica:-(nie moge uprosic nawet 'wlasnej' tesciowej o przyrzadzenie tej
          pysznej zupki:-( ale za to mam przepis('petera mou' jest inteligentna i
          zaradna osoba.nie chcac abym sie jej naprzykrzala podyktowala mi recepturke;-)
          wiem jednak ze do stworzenia magiericy potrzeba nie tylko przepisu i
          skladnikow ale doswiadczenia, ktorego ja,mloda mezatka, jeszcze nie posiadam;-(
          ps. odwiedzilam pani stronke!bardzo ale to bardzo interesujaca!pozwolilam
          sobie rowniez zamiescic pewna uwage..mam nadzieje ze nie naduzylam pani
          goscinnosci?
          • bebiak Re: Przeboj kuchni greckiej 22.01.04, 01:07
            Witaj Ewitak, właśnie widziałam Cię w księdze:)) Dzięki za odwiedzinki, choć
            atmosfera tam teraz taka jak... sama widziałaś, ale może burza przejdzie???
            BTW. Przymierzam się jak pies do jeża do zrobienia w domku magiericy - przepis
            stosowny mam z "Kuchni greckiej" wydanej przez greckiego Toubis'a. Wyobraź
            sobie, że bodajże w 2000 roku, kiedy pierwszy raz spędzałam Paschę z moimi
            Grekami (w domu w Atenach - wyjechaliśmy do Tesalii po Świętach) to przed
            przystąpieniem do przygotowań zostało mi zapowiedziane, że to wyjątkowe danie.
            No to oczywiście chwyciłam w łapki kamerę i filmowałam jak dureń cały ten
            rytuał gotowania magiercy, mam więc również przepis od strony praktycznej. Choć
            nie kocham zup - tą się zachwyciłam dziko. I gdziekolwiek się w Helladzie w
            tawernach pojawię wszędzie odpowiadają jednakowoż: ni ma:(( Szczęście miałam w
            2003 roku w kwietniu w Ioanninie gdzie mieszkałam 3 dni: tam w jednej tawernie
            była (ale to i czas Paschy) i wpadałam jak na deserek:)) Mniam. Ściskam Cię
            mocno.
            Acha, i dlaczego piszesz "pani" do mnie? Czyżbyś nie wiedziała co to znaczy po
            grecku, he he? Jeszcze pamiętam wszystkie tego typu słówka (choć dziś już nie
            używam), bo pewnych rzeczy się po prostu nie zapomina chyba nigdy. B.
      • elinida Re: Przeboj kuchni greckiej 22.01.04, 09:20
        za coz mi sie takie serdecznosci szczegolne naleza... :) ale dziekuje i rowniez
        pozdrawiam cieplutko ;-)
        wlasnie zapomnialam o mousace i pasticjo :)
        ale bym chrupnela kilka kolokithakia .. mniam... z tirosalata albo tzatziki...
    • Gość: Tomstar Stifado IP: 192.11.224.* 30.01.04, 18:07
      Stifado w hotelowej restauracji Castro - Amoudara/Kreta
    • Gość: zosia Re: Przeboj kuchni greckiej IP: *.kabelA.oprit.rug.nl 12.02.04, 14:14
      musaka, smazona feta, faszerowane liscie winogron,
      souvlaki....mniam...najlepsza osmiornice z grilla jadlam w knajpce na
      Samos....poza tym oczywiscie zaziki, salatka grecka, na deser jogurt z
      miodem....do tego oczywiscie retsina.....uwielbiam grecka kuchnie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka