Dodaj do ulubionych

Wodoloty na Santorini

IP: *.inowroclaw.mm.pl 28.03.11, 10:41
Mam pytanie natury technicznej, z tego co się doczytałem wodoloty Mega Jet wypływają z portu w Iraklionie na Santorini o godz. 07. 00. Mam wykupione wakacje na przełomie czerwca i lipca w Analipsi, chcielibyśmy cała rodzina wybrać się indywidualnie na Santorini na dwa dni. Może ktoś posiada wiedzę czy z Analipsi do okolic portu jest możliwe dojechać autobusem tak aby spokojnie zdążyć na rejs wodolotem o godz. 07. 00. Trochę szkoda mi wypożyczać na ten termin samochód aby 2 dni stał na promowisku w Porcie. To samo dotyczy się powrotu , wg. informacji które znalazłem wodolot wraca do portu ok/. godz. 23. 00. Czy o tej godzinie znajdę jeszcze autobus do Analipsi, czy raczej pozostaje tylko taxi, jeśli tak to ile będzie kosztował taki wieczorny kurs,czy to jest w ogóle opłacalne,czy jednak odżałować euro za te dwa dni i pojechać na promowisko wypożyczonym samochodem. Będziemy wdzięczni za każdą informację. Od razu napisze jeszcze że raczej nie chcielibyśmy płynąc wodolotami Flaying Cat o godz. 09. 45 ( na Santorini 11. 30 ), szkoda nam czasu, powrót też bardzo wczesny, 19 . 30 już w Iraklionie. Poproszę doświadczonych o kalkulację kosztów i mądra poradę.
Obserwuj wątek
    • ozlem Re: Wodoloty na Santorini 28.03.11, 11:09
      Ktos Cie wprowadzil w błąd - wodoloty na Santorini nie wypływają o 7 rano. W zaleznosci od dnia jest to 8:30 (Mega Jet- nie codziennie, 50,6e/os/jedna strone) lub 9:45 (Hellenic Seaways- Flying Cat 4 -51,5e/os/jedna strone). Powrót tez jest duzo wczesniej niz 23- rozklady na ten rok w linkach:

www.seajets.gr/en/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=57&Itemid=23
      www.hellenicseaways.gr/media/drom2011/0906her_en.pdf
      W tej chwili nie potwierdzony rozklad jazdy na lato ma jeszcze ANEK LINES (promy- plynie wolniej niz wodolot, jest duzo tanszy bo 16e/os/jedna strone), a z tego rozkladu co jest teraz widze, ze sa 2 opcja Heraklion-Santorini:
      sroda/ 4:50-08:35
      piatek/ 8:20-12:05

I 2 opcje z powrotem (Santorini-Heraklion):
      poniedzialek/20:40-01:00(w nocy we wtorek)
      sobota (via Anafi): 8:40-14:30
      web.anek.gr/anek_prod/pdf/Brochures/Brochures_300_en.pdf
      (2 strona)

Nie mam pojecia jak dojechac z Analipsi do Heraklionu i z powrotem ale moze dobrze by bylo przejrzec rozklad jazdy autobusow KTEL i zobaczyc jakie sa polączenia:
      www.bus-service-crete-ktel.com/timetable.php
      • ozlem Re: Wodoloty na Santorini 28.03.11, 11:33
        Nie dopisalam - skoro jedziecie na 2 dni to w celu organiczenia kosztow mozecie rozwazyc np opcje tam piatek rano/ANEK, powrot Flying Catem 17:45 w sobote- macie w ten sposb prawie 2 cale dni na Santorini. Z tym, ze bilety na wodoloty w jakiej byscie opcji nie plyneli trzeba rezerwowac wczesniej- latem zwykle juz tydzien wczesniej nie ma biletow bo sa wykupowane przez biura dla turystow 1-dniowych (mozna zarezerwowac przez internet na stronie ww hellenic seaways czy sea jet i odebrac w budce z biletami w porcie przed wyjazdem) ANEK to wielki prom, ktory zabiera jakies 1200- 1300 ludzi wiec problemow z biletami praktycznie nie ma nigdy.
        • Gość: piter01 Re: Wodoloty na Santorini IP: *.inowroclaw.mm.pl 28.03.11, 15:00
          Ozlem dziękuję za szerokie informacje oraz za przydatne linki, mam pytanie czy widzisz możliwość dostania się na Santorini i powrotu w obydwie strony promami ANEK. Zależało nam na czasie ale z Twoich wpisów wynika raczej że i tak jesteśmy skazani na rejsy promami, przynajmniej w jedna stronę. Tym bardziej że chyba w ten sposób przemieszczają turystów biura podróży na swoich fakultetach. tylko nie wiem czy takie wycieczki odbywają się codziennie. Ja troszeczkę słabo serfuje po necie, mam prośbę czy mógłby s podpowiedzieć czy istnieje taka możliwość dostania się i powrotu z Santorini promami w kolejne dwa następujące po sobie dni.
          • ozlem Re: Wodoloty na Santorini 28.03.11, 15:14
            Jesli rozklad latem sie nie zmieni, to jedyna mozliwosc wyjazdu i powrotu z jednym noclegiem to opcja z piatku na sobote - tyle, ze na zwiedzanie Santorini macie tylko czas od poludnia do (poznego) wieczora bo rano w sobote musielibyscie sie stawic w porcie - za to cena wtedy jest rzeczywiscie b. atrakcyjna. Ale mozna pomyslec o wynajeciu samochodu w porcie i bedziecie zwiedzac dlugo i intensywnie). Inne opcje wymagaja 2 noclegow.

Ofert biur nie znam, bo jezdze wszedzie samodzielnie, ale z moich informacji wynika, ze biura fakultety organizuja tylko wodolotami w obie strony i takie wycieczki odbywaja sie kazdego dnia kiedy plywaja wodoloty, ale nie spodziewaj sie, ze cena bedzie nizsza niz jakies 140e/os bo koszt wodolotow jest wysoki.
            • Gość: piter01 Re: Wodoloty na Santorini IP: *.inowroclaw.mm.pl 28.03.11, 15:24
              Dzięki za szybkie info, kusi mnie ta opcja z dwoma noclegami i pokonaniem obydwu odległości promem, możesz jeśli nie nadużywam cierpliwości podać w jakie dni i w jakich godzinach to by było możliwe i jak to wyglądało by cenowo ( oczywiście chodzi nam o bilety promowe ). jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
              • ozlem Re: Wodoloty na Santorini 28.03.11, 15:28
                Zauwaz, ze wszystkie dni tygodnia, kiedy plywa ANEK, godziny i cene podalam juz wyzej
    • Gość: toja Re: Wodoloty na Santorini IP: 217.153.153.* 28.03.11, 11:28
      a ja będę w okolicach Chanii, stamtąd chyba nie odpływa nic na Santorini? A może z Rethymonu odpływają wodoloty lub promy? Czy znajdę gdzieś rozkład i cenę?
      • ozlem Re: Wodoloty na Santorini 28.03.11, 11:36
        W tym roku w rozkladach nie widze zadnego promu czy wodolotu z Rethymnonu (byc moze cos pojawi sie troche pozniej bo we wczesniejszych latach byl wodolot 2x tygodniu). Byc moze jest tez cos lokalnego. Z Chani na Santorini nie plywa nic.
        • Gość: toja Re: Wodoloty na Santorini IP: 217.153.153.* 28.03.11, 11:39
          dziękuję
          • neronka Re: Wodoloty na Santorini 28.03.11, 14:11

Proponowane przez rezydentów 1-dniowe wycieczki fakultatywne z Krety, w rzeczywistości oferują ok. 3-4 godziny zwiedzania wyspy w szaleńczym tempie, bez możliwości rozkoszowania się jej pięknem…..

W porównywalnej cenie pomagamy zorganizować min 2-dniowy pobyt na Santorini wraz z noclegiem i wynajęciem tam auta co umożliwi obejrzenie pięknego zachodu słońca w Oi, wykopalisk w Akrotiri, odpoczynek na którejś z czarnych plaż i rejsik stateczkiem po zalanej kalderze wulkanu.

Bilety na wodolot z Krety (Heraklion) na Santorini możecie Państwo zakupić w naszej firmie. Dostajecie je mailem w formie elektronicznej.

Nasza propozycja noclegów na Santorini to niewielkie pensjonaty, rodzinne hoteliki położone w okolicy Thiry, Perissy, Kamari czy w Megalochori.

Ich właściciele są naszymi znajomymi i będą w pełni starać się zapewnic Państwu miły pobyt i udane wakacje.

Większość z naszych pensjonatów oferuje bezpłatny transport z portu i śniadanie, co jest bardzo dużym plusem przy krótkim np. 2 dniowym pobycie.

www.greckiewakacje.com.pl
            • Gość: mmm Re: Wodoloty na Santorini IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.03.11, 14:19
              Ale Akrotiri chyba wciaz zamkniete sa?
            • ozlem Re: Wodoloty na Santorini 28.03.11, 14:27
              >
              > Bilety na wodolot z Krety (Heraklion) na Santorini możecie Państwo zakupić w na
              > szej firmie. Dostajecie je mailem w formie elektronicznej.

To coś nowego? Na greckich promach sa bilety elektroniczne?
            • Gość: piter01 Re: Wodoloty na Santorini IP: *.inowroclaw.mm.pl 28.03.11, 14:50
              Neronko my będziemy w Analipsi od 26. 06. 2011 do 10.07. 2011, w tym okresie chcielibyśmy urządzić sobie dwudniowy indywidualny wypad na Santorini. Mamy pytanie czy w tym okresie widzisz możliwość dwudniowego wyjazdu, zależy nam na jak najwcześniejszym ( godzinowo ) wypłynięciu z Iraklionu i jak najpóźniejszym powrocie z Santorini. Dotychczas w swoich planach opieraliśmy się na informacjach jakie uzyskaliśmy w 2009 roku, wtedy podobno wodoloty Mega Jet wypływały z Iraklionu o godz. 07. 00, dziś Ozlem napisał, że wypływają najwcześniej o 08. 30. Opisz trochę szerzej Waszą ofertę. Godziny wypływania wodolotów i promów z Iraklionu oraz możliwości powrotów, te aktualne oczywiście. Pozdrawiamy.
              • neronka Re: Wodoloty na Santorini 28.03.11, 16:00
                Piter - wysłałam maile na priv.
                Tak, rezerwację biletów otrzymuje się w formie elektronicznej. Jest ona imienna.
                • ozlem Re: Wodoloty na Santorini 28.03.11, 16:11
                  W takim razie to jest po prostu potwierdzenie zakupu, a nie bilet elektroniczny jak wczesniej napisalas, bo jak rozumiem nie da sie na jego podstawie wejsc na poklad
                • confused2435 Re: Wodoloty na Santorini 28.03.11, 16:25
                  Neronko, czy ja tez moge dostac jakies konkretniejsze info?
                  email: confused2435@gazeta.pl
                  Dziekuje
                  • Gość: Piter Re: Wodoloty na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 13:12
                    My byliśmy z żoną na Krecie w 2009r. i udało się samemu bez większego problemu zorganizować wypad na Santorini na 2 dni. Mieszkaliśmy koło Chanii, we wtorek rano o 6 autobusem do Rethymnonu (w okresie wakacyjnym też na pewno coć będzie pływać), coś koło 8 wodolot MegaJet na Santorini. Potem zwiedzanie Firy a wieczorkiem na zachód słońca do Oii, nocleg w Villa Gianna, nastepny dzień też trochę zwiedzania i jakoś koło 18 powrót MegaJetem na Krete do Heraklionu. Na autobus o 20 żeśmy nie zdążyli ale o 21 jechał ostatni do Chanii przez Rethymnon. Jak widać jak się trochę pokombinuje to można sobie samemu zorganizować, cenowo na 2 dni wyjdzie podobnie jak fakultetem na 1 dzień (a jak promem to i taniej) a wrażenia o niebo lepsze. Pozdrawiam
    • Gość: piter01 Re: Wodoloty na Santorini IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 21:04
      Po wszystkich ustaleniach oraz informacjach jakie otrzymaliśmy zorientowaliśmy się ze na Santorini można sensownie dostać się raczej tylko wodolotem , decyzja zapadła. Mamy tylko jeszcze jeden dylemat, czy wybrać Mega Jeta czy Flaying Cata. Pytanie bierze się stąd że moja żona podczas rejsów morskich straszliwe cierpi na chorobę morską, ma naprawdę poważne problemy z błędnikiem. Dlatego próbowaliśmy znaleźć jakiś duży prom pływający na Santorini. Z doświadczenia wiemy że znacznie lepiej znosi rejsy takimi olbrzymami. Szkoda że promy pływają tak rzadko i w tak niedogodnych godzinach od kilku sezonów. Pytanie do doświadczonych, który z wodolotów jest większy i na którym można spodziewać się choć trochę mniejszego bujania. Napiszcie jak było podczas Waszych wypraw , czy dało się jakoś przeżyć, nawet dla " uczul;onych " na bujanie.
      • ozlem Re: Wodoloty na Santorini 31.03.11, 07:16
        Mega Jet jest duzo wiekszy od Flyingcata
        www.seajets.gr/en/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=34&Itemid=18
        www.hellenicseaways.gr/index.asp?a_id=285
        • neronka Re: Wodoloty na Santorini 31.03.11, 10:26
          MegaJety były częściej odwoływane w zeszłym sezonie - podobno ze wzgl. na pogodę.
          A tego samego dnia Flying Cat płynął......
          Ja płynęłąm parę razy FC - trzeba wziąć aviomarin i te 2 godz są do wytrzymania. Acha, MJ płynie troszkę dłużej.
    • Gość: kasia Re: Wodoloty na Santorini IP: 83.1.94.* 28.08.11, 16:31
      witam, jak się udał pobyt na krecie i na santorini, jak się dostaliście i w jaki dni i jak cenowo, proszę o wszystkie informację, z góry dziękuję Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka