Dodaj do ulubionych

techniczne pytania

IP: *.satkol.pl 21.06.11, 19:08
Witam wszystkich życzliwych forumowiczów !
Planuję w tym roku drugi wyjazd do Grecji , tym razem na Lefkadę i w rejon Argolidy. Pytanie nr 1. Czy w Prevezie jest jakiś most ,tunel przez Zatokę Ambrakijską jadąc w stronę Lefkady ?
nr 2.Czy na Lefkadzie parking przy Porto Katsiki, Egremni jest płatny ,jaka to kwota 2011 rok ?
nr3.Czy droga przez Mitikas,Astakos w stronę mostu Andirio-Rio jest widokowa, czy warto nią jechać ?
nr4. Czy dojazd do Akrokoryntu jest jakoś sensownie oznakowany ?
nr5. Czy nad Kanał Koryncki (na fajne foto) jechać lepiej starą drogą czy autostradą od Patry ?
nr 6. Czy miasteczko Kineta to dobra baza na wypad do Aten ?
nr7. Czy w Pireusie jest jakiś parking blisko stacji metra ,może ktoś zna ceny parkowania ?
nr8.Czy ktoś zna ceny wejścia do amfiteatru w Epidauros w 2011 roku ?
nr9. Czy to prawda ,że bilet całodniowy na metro podrożał do 8 EUR od osoby ?
Wszystkim życzliwym z góry dziękuję za odpowiedź choćby na jedno z pytań. Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • bebiak Ceny biletów w komunikacji miejskiej w Atenach 21.06.11, 19:32
      Gość portalu: Janko napisał(a):

> nr9. Czy to prawda ,że bilet całodniowy na metro podrożał do 8 EUR od osoby ?

Nie, to nie jest prawda - ktoś coś lekko pokręcił chyba, że były w ostatnich dniach znowu jakieś zmiany [w 100% wykluczyć co prawda nie można, choć mało prawdopodobne bo podwyżki dopiero przecież były].

Ceny z pierwszych dni maja tego roku:

- bilet na metro na lotnisko kosztuje obecnie 8 euro od osoby (być może można kupić tańszy zbiorczy tj dla kilku osób - kiedyś była taka możliwość; tego nie wiem);

- bilet miejski (metro/autobus/tramwaj) po Atenach całodobowy kosztuje 4 euro;

- bilet autobusowy (te popularne expressy) z lotniska na Syntagmę kosztuje 5 euro.

Jeździłam, kupowałam, doświadczyłam w początkach maja tego roku.
      Pozdrawiam. B.

• bebiak Zdjęcia Kanału Korynckiego 21.06.11, 19:38

> nr5. Czy nad Kanał Koryncki (na fajne foto) jechać lepiej starą drogą czy autos
      > tradą od Patry ?

Pewnie zależy od upodobań ale ja bardzo lubię robić zdjęcia stojąc na takim moście, który zanurza się do wody jak płynie statek - to chyba miejscowość Istchmio czy jakoś tak. Dla mnie urokliwe miejsce i dość często tam zaglądam, ale nie prowadzę auta stąd jakiś kierowca może Ci podpowie jak tam dojechać.
      I drugie miejsce dla mnie to stara droga, tam, gdzie parkują autokary (niech ich nie będzie jak podjedziesz - życzę!).
      Z tego co wiem (a przejeżdżałam kilka razy) na autostradzie się tam nie zatrzymasz - no ja jakoś nie widziałam możliwości, jedynie mogłam spojrzeć na kanał.
      Pozdrawiam. B.
    • pl.sandra5 Re: techniczne pytania 21.06.11, 20:53
      1. Jest tunel pod morski Preveza - Aktio - 3 Euro
      2. Przy Porto Katsiki parking całodzienny - 5 euro, Egremni nie byłem autem.

Pozdrawiam
    • dokto ad.8 22.06.11, 06:25
      www.athensinfoguide.com/open.htm
      niby o Atenach ale są też inne miejsca
    • simon_r ad.7 22.06.11, 09:30
      W Pireusie postawienie samochodu jest możliwe w okolicach stadionu. Aczkolwiek ja polecam jednak jazdę kawałek dalej w stronę Glyfady i skorzystanie z szybkiego tramwaju zamiast metra. Samochód będzie bezpieczniejszy i jazda przez miasto ciekawsza bo z tramwaju coś widać a z metra nic.
      • bebiak Re: ad.7 22.06.11, 14:58
        simon_r napisał:

> (...) jazda przez miasto ciekawsza bo z tramwaju coś widać a z metra nic.

Jeśli chodzi o najstarszą nitkę, tę zieloną (trasa Pireus - Kifisja) to ona tylko umownie nazywana jest metrem, bo prowadzi po ziemi a nie pod ziemią jak metro jako takie. To tak naprawdę kolejka a nie metro, ale przyjęło się mówić jak mówimy.

• m.c.r Re: techniczne pytania 22.06.11, 20:54

> 1. Czy w Prevezie jest jakiś most ,tunel przez Zatokę Ambrakijską jadąc w stronę Lefkady ?

Jest tunel

> nr 2.Czy na Lefkadzie parking przy Porto Katsiki, Egremni jest płatny ,jaka to
      > kwota 2011 rok ?

W 2010r - przy Porto - 5 EUR, Egremni darmowy

> nr3.Czy droga przez Mitikas,Astakos w stronę mostu Andirio-Rio jest widokowa, czy warto nią jechać ?

Uważam, że warto :) ale o gustach się nie dyskutuje :)

> nr4. Czy dojazd do Akrokoryntu jest jakoś sensownie oznakowany ?

Jest na Korynt, później sporo znaków kierujących zarówno do Akrokoryntu jak i Starożytnego Koryntu (w każdym razie były w 2008r)

> nr5. Czy nad Kanał Koryncki (na fajne foto) jechać lepiej starą drogą czy autos
      > tradą od Patry ?

Od Patry możesz jechać autostradą, ale tuż przed Koryntem musisz z niej zjechać na starą drogę. Tak jak bebiak napisała - można pojechać w dół do Isthm - również świetne miejsce na zdjęcia kanału, a może przy okazji załapiesz się na zatopienie mostu :)
      • Gość: Janko Re: techniczne pytania IP: *.satkol.pl 23.06.11, 14:40
        Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.Rozjaśniło mi się nieco w niektórych kwestiach.Mam nadzieję ,że kiedyś i ja będę mógł komuś pomóc. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Pytanie mam tym razem o środkowy Peloponez . W przewodniku takim jednym ,polecają widokową trasę obok góry Menalo przez Vytinę, Dimitsanę , Stemnitsę, Megalopoli .Czy jechał ktoś tamtędy ?
        • bebiak Re: techniczne pytania 23.06.11, 15:41

>Pytanie mam tym razem o środkowy Peloponez . W przewodniku takim jednym ,polecają >widokową trasę obok góry Menalo przez Vytinę, Dimitsanę , Stemnitsę, Megalopoli .Czy >jechał ktoś tamtędy ?

Tak, jechałam, na przełomie kwietnia/maja 2007. To bajkowo malownicza, przepiękna trasa, jedna z najpiękniejszych jakie w Helladzie widziałam, a wierz mi: przez ostatnie 20 lat zjeździłam Helladę doprawdy nie najgorzej: i tę wyspiarską i tę lądową.
          Podkreślam termin, w którym wakacjowałam tamże, bo po pierwsze wiosna a wiosna w Grecji jest najpiękniejszą porą roku jeśli chodzi o naturę, przyrodę itp., po drugie: było to przed wielkimi pożarami (te w sierpniu 2007), które niestety strawiły tamże hektary lasów.
          Nie wiem jak to wygląda po pożarach bo nie widziałam i widzieć nie chcę - myślę, że wielki ból dla serca uwzględniając rozmiar sierpniowej tragedii z 2007 roku.

Jeśli masz czas i życzenie - możesz zajrzeć na moją taką nieco osobistą (amatorską) stronę o szwędaniu się po Grecji: betaki.freehost.pl
          Tam znajdź Peloponez 2007 i poczytaj - w galerii jest również dużo zdjęć.
        • m.c.r Re: techniczne pytania 25.06.11, 20:42
          Megalopolis, Dimitsane i Stemnitse objechałem w zeszłym roku :) Tak jak pisała Beatka - jest bardzo urokliwa, aczkolwiek moim numerem jeden jest Gythio - Kalamata
      • bebiak O moście w Isthmo czy jakoś tak 23.06.11, 16:20
        m.c.r napisał:

> Od Patry możesz jechać autostradą, ale tuż przed Koryntem musisz z niej zjechać
        > na starą drogę. Tak jak bebiak napisała - można pojechać w dół do Isthm - równ
        > ież świetne miejsce na zdjęcia kanału, a może przy okazji załapiesz się na zato
        > pienie mostu :)

A jeśli podczas jego (tego mostu) wynurzania się po przejściu statku ujrzysz na dechach ryby, normalne żywe ryby - to już pełnia szczęścia:) Czasem się zdarza, ale tylko czasem.
        O, znalazłam zdjęcie, które zrobiłam stojąc na tym zatapianym moście:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,93713936,118434793.html
    • potwor_z_piccadilly Re: techniczne pytania 23.06.11, 15:00

> nr9. Czy to prawda ,że bilet całodniowy na metro podrożał do 8 EUR od osoby ?

Człowieku, ty chyba zwariowałeś.
      Płacić osiem euro za metro to głupota.
      Ja ci radzę.
      Ty nie jedz do tej Grecji. Tam tylko zedrą z ciebie drogocenną forsę.

> Wszystkim życzliwym z góry dziękuję za odpowiedź

Mnie za radę dziękować nie musisz.
      Zrobiłem to z życzliwości do ciebie i dla dobra ogólnego Polaków, by obcy nie postrzegali nas jako tych którzy gó... z pod siebie zjedzą, byle było taniej.

• Gość: Janko Re: techniczne pytania IP: *.satkol.pl 25.06.11, 19:33
        "Zrobiłem to z życzliwości do ciebie i dla dobra ogólnego Polaków, by obcy nie postrzegali nas jako tych którzy gó... z pod siebie zjedzą, byle było taniej."

potwor_z_piccadilly , ja bym to ujął : " którzy spod siebie zjedzą...Pozdrawiam !
        • 82piterek Re: techniczne pytania 25.06.11, 23:20
          Odnośnie pytania nr 2 to parkingi są, przy Porto Katsiki nawet spory, chyba bezpłatny, dojazd bezproblemowy. Przy Egrmni parking płatny chyba 5e, ale można zaparkować wcześniej przy drodze za free, dojazd ok ale ostatnie 300 m szutrowe. Polecam jeszcze plażę Megali Petra i Kavalikefta przy Kalamitsi z głazami w wodzie ale tam dojazd wąski, sporo serpentyn i trudniejszy.
          Pozdrawiam
        • potwor_z_piccadilly Re: techniczne pytania 25.06.11, 23:38

>: " którzy spod siebie zjedzą...Poz
          > drawiam !

Rzeczywiście byk.
          Tak bywa gdy z rozpędu treść weźmie górę nad formą.
          Lecz nie forma ma tu znaczenie.
          Znaczenie ma pytanie.
          Czy wiesz że skupiając się na szukaniu złotówek możesz stracić tysiące, lub miłe przeżycia warte znacznie więcej od tych złotówek ?
          Pozdrowienia odwzajemniam.

• bebiak Janko, dziękuję pięknie :-) 25.06.11, 23:46
      Tak jakoś cieplej jakby.. :)
      Dziękuję!
      Pozdrawiam i fantastycznej, niezapomnianej, jedynej takiej, podróży Ci życzę!
      Kalo taksidi:)
      B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka