Dodaj do ulubionych

santorini z krety

IP: *.devs.futuro.pl 30.06.11, 11:13
mam pytanie o 1 dniowa wycieczke na santorini z krety, z heraklionu
jade z itaka, ile kosztuje wycieczka taka u rezydenta, z opcja 2 godziny rejs, bo wiem ze sa tez 4 godz ale to odpada
jak cena za dziecko, za dorosłego, o ktorej wyplyniecie i powrot
jak na miejscu?
a moze taniej z lokalnego biura?
Obserwuj wątek
    • pigmejka1607 Re: santorini z krety 30.06.11, 11:23
      Bilet z lokalnego biura euro 130/osobe ( u rezydenta z neckermanna kosztowal tyle samo)
      Nie wiem ile kosztuje bilet za dziecko niestety.
      Taka wycieczka obejmuje przewodnika , dojazd autokarem do Oia (tam, okolo 1,5h) potem przejazd do Firy . I tu jest wybor - albo rejs dookola wulkanu, albo plaza albo czas wolny w Firze. Wulkan i plaza to dodatkowy koszt 10 euro /osobe.

Mozna tez kupic bilet na sam prom - koszt w jedna strone euro 51,50/osobe. Albo klasa biznes ...okolo 60euro ...dokladnie nie pamietam.

Na miejscu jestes 7h.

My wracalismy okolo 17:30.

• gosiek_72 Re: santorini z krety 30.06.11, 13:22
        Byliśmy w ubiegłym roku, zdecydowaliśmy sie jechać z biurem z którym przylecieliśmy na Kretę. Wycieczka super, ale bardzo męcząca (mielismy rejs prawie 4 godz. w 1 stronę). Nie braliśmy tej opcji z wulkanem, ale i tak było świetnie. Trzeba tylko bardzo uważać w porcie juz na Santorini bo wszyscy wysiadaja razem, jest całe mnóstwo autokarów i ludzie sie mylą i gubią. Do naszego autokaru próbowało wejść kilkoro ludzi z innych wycieczek bo sie okazało, że nie znaleźli swojego autokaru i odjechał bez nich ... ale liczą dokładnie i nikogo dodatkowego nie zabierają. Dlatego tez cieszę sie mimo wszystko, że to nasze biuro było bo chociaż ten przewodnik czuł sie za nas bardziej odpowiedzialny. Żeby nie było, nie potrzebuję prowadzania za rączkę, ale nie było fajnie oglądać ludzi, którzy zostali w porcie bo ich autokar odjechał bez nich na zwiedzanie wyspy ... udanego wyjazdu!
    • Gość: piotrek Re: santorini z krety IP: *.devs.futuro.pl 01.07.11, 13:41
      z tego co wiem u rezydenta 150 euro z biura ok 10 euro taniej caly dzien z glowy
    • dziodu Re: santorini z krety 01.07.11, 13:54
      Co kto lubi ale ja osobiście chyba drugi raz bym się nie dał namówić na Santorini.
      Plusy:
      - Santorini
      Minusy:
      - tłok, tłok i jeszcze raz tłok,
      - nieustanny pośpiech, który praktycznie psuje frajdę przebywania na Santorini
      • pigmejka1607 Re: santorini z krety 01.07.11, 15:21
        Dokladnie, co kto lubi.
        Ja zaliczam wypad na Santorini do najbardziej udanych ze wszystkich kretenskich wycieczek .
        To miesjce wywarlo na mnie ogromne wrazenie.
        W Oia bylo tloczno i za malo czasu ale juz w Firze spedzilismy okolo 3,5 h i to byl cudowny czas, bez pospiechu, oczywiscie tez bylo go za malo, ale przynajmniej czuje niedosyt i chec powrotu na dluzej:)
        Nastepnym razem na pewno minimum 3 dni + wynajem auta.
        • dziodu Re: santorini z krety 01.07.11, 16:23
          To może uszczegółowię - nie dałbym się namówić na Santorini w formie 1 dniowego wypadu ;) A samo miejsce, tak jak napisałaś, bardzo fajne.
          • tamerza Re: santorini z krety 01.07.11, 16:35
            dokladnie SANTORINI-tak, ALE nie z biurem podrozy. Moze mala kalkulacja dla 2 os:

z triada: 140 euro od osobyczyli 280 euro za dwie

samemu: 200 euro za bilety w dwie strony, hotel 40 euro, samochod 40 euro razem: 280 euro, ale jestem dwa dni i zwiedzam co mi sie podoba i jak dlugo mi sie podoba :)

Pozostalo 60 dni do wylotu na KRETE::::))))))))))))
            • kasia_p45 A może Spinalonga?? 01.07.11, 17:19
              A mi 30 dni :))
              A tak na marginesie to może lepiej na Spinalonge popłynąc??
              • dorasia1 Re: A może Spinalonga?? 01.07.11, 17:32
                Taka altrnatywa Spinalonga czy Sanotini, to trochę jak rozterka "kupić wrotki czy mercedesa".
                Spinalonga to wysepka o rzut beretem od brzegu. Można ją obejść w pół godzinki. Nie mówię, że nie warto - ale dopłynięcie tam kosztuje ok 10E i zajmuje kilkanaście minut.
                Spinalonga to m.innymi była kolonia trendowatych, spacer po niej może uświadomić sobie co czuli uwięzieni tam ludzie w większości skazani na śmierć...Przed udaniem się na Spinalongę proponuję przeczytać książkę pt. "Wyspa"Victorii Hislop, wtedy wycieczka stanie się jeszcze ciekawsza. Ale Santorini to zupełnie inny kaliber.
              • Gość: eee Re: A może Spinalonga?? IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 01.07.11, 17:38
                Na Spinalongę można popłynąć. Mnie się osobiście podobało.Płynęłam z Plaki, "rejs" z tamtejszej przystani trwał może 10 min., a kapitan, prawdziwy wilk morsk, okazał się być mistrzem wstecznego:-). Pan pływa co pół godziny i na wyspie nie trzeba się spieszyć. Wysiada się, spaceruje, spokojnie robi zdjęcia, a po wszystkim czeka pod drzewkiem na swój stateczek i odpływa do Plaki.Bilet w ubiegłym roku kosztował 8 Euro w dwie strony. Jak najbardziej polecam, ale przed 11.00 zanim zrobi się tłok. Nie ma wprawdzie takich atrakcji jak w przypadku rejsu z biura, gdzie jest przewodnik, jakiś postój i pływanie w morzu oraz obiad, ale po samodzielnej wycieczce polecam obiadek w tamtejszej tawernie Paralia. Mają przepyszne grillowane kalmary z oliwą:-) + widok na Spinalongę:-) Można też przejść wąskimi uliczkami Plaki.
                • jacek1f absolutnie Tamerz ma racje swieta:-) 01.07.11, 18:06
                  i podpisuje sie nogami i ręcami! 2-3 dni, za swoje, z autkiem, bez pospiechu, jak juz Santorini, to i zachod slonca nad kraterem z winem i oliwkami, siedzac i machajac nogami na murkach Ia.
                  Kolacyjki na wschodzie wyspy, na pustkowiach, a nie w Babilonie.... Puste plaze, niezatloczone pumeksowe... I wszystko to w cenie jendje wyciczki w szalonym tempie.

Przepraszam, ale 3,5 godziny "bez pospiechu" w Firze, to... tyle powinien trwac jeden posilek w tawernie powolny:-)))....
                  • kasia_p45 Re: absolutnie Tamerz ma racje swieta:-) 01.07.11, 18:14
                    No i moze lepiej pojechac na Spinalonge..
                    A Santorini przeznaczyc na jakies dłuższe wakacje? A nie jedniodniowa gonitwe???
                  • pigmejka1607 Re: absolutnie Tamerz ma racje swieta:-) 01.07.11, 19:22
                    No wlasnie tyle trwal :)
                    3-godziny posilek w tawernie , z cudownym widokiem i ukochanym u boku :))))

Wystarczylo, aby zakochac sie w tym miejscu z silnym postanowieniem powrotu na KILKA dni.

• jacek1f ototo to:-) n/t 01.07.11, 19:24
                    • kasia_p45 Re: absolutnie Tamerz ma racje swieta:-) 11.08.11, 09:10
                      A ja byłam i na Spinalondze, i na Santorini i goraco polecam obie wycieczki bo warto :))
                • pigmejka1607 Re: A może Spinalonga?? 01.07.11, 19:24
                  Spinalonga i Santorini maja 1 i tylko 1 wspolna ceche - oba miejsca zaczynaja sie na S :)
                  • kasia_p45 Re: A może Spinalonga?? 02.07.11, 13:15
                    Haha zgadza sie.. A mnie chodziło raczej o to, ze jesli chodzi o jednodniowe fakultety to lepiej pojechac na Spinalonge czy inna podobna wysepke... A Santorini przeznaczyc na kilku dniowy wypad... Bo te jednodniowe w tlumie to chyba jak lizanie tortu przez szybe co???
                    • pigmejka1607 Re: A może Spinalonga?? 02.07.11, 15:59
                      Spinalongi nie zaliczylabym do wycieczek fakultatywnych, tzw. 1-dniowych.
                      To taki krotki wypad, przy okazji pobytu w place czy eloundzie.

Moim bardzo subiektywnym zdaniem, Santorini bije wszystkie inne wycieczki na glowe.
                      Jesli jednak jestes pewna, ze i tak spedzisz tam kilka dni...w blizej nieokreslonej przyszlosci... to sobie mozesz darowac te "jednodniowa mordege" :)

• pigmejka1607 Re: santorini z krety 01.07.11, 19:56
            dziodu napisał:

> To może uszczegółowię - nie dałbym się namówić na Santorini w formie 1 dniowego
            > wypadu ;) A samo miejsce, tak jak napisałaś, bardzo fajne.

A mnie nie trzeba by nawet namawiac :)
            Zamienilabym w ciemno nawet taka 1 dniowa wycieczke na 3 inne typu fakultetowego.
            Bez wahania:)
            • Gość: dana3-58 Re: santorini z krety IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.11, 17:32
              A może spokojnie popłynąć rannym promem z Heraklionu (około 20e w jedną stronę ) wynająć pokoik lub studio za 40e (2osoby) na 3 doby .Przez 4 pełne dni relaksować się i zwiedzić wyspę samochodem 40 e. Wrócić na Kretę nocnym promem. Wyjdzie taniej i zobaczy się więcej ,niż na zorganizowanym wypadzie.
              Sama nie mogę doczekać się września ,bo tak zaplanowałam zwiedzanie Krety i Santorini.
              • besta69 Re: santorini z krety 02.07.11, 18:13
                Możesz podesłać ten pomysł na zwiedzanie Santorini. Wkrótce wybieram się na Kretę i jestem w rozterce - płynąć czy nie na Santorini. Pomysł z biurem odpada, bo taka gonitwa nie pozwala na poczucie klimatu Santorini, ale jakoś tanio ten prom skalkulowałaś. Może masz lepsze informacje :) Będę wdzięczna jeśli zechcesz się nimi podzielić. Miłego.
                • Gość: dana3-58 Re: santorini z krety IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.11, 19:33
                  Zastanawialiśmy się jak niedrogo zwiedzić Santorini .Wodolot kosztuje 55E /os,a za prom płacimy 20E /os .Biura jak wiesz organizują wycieczki 1 dniowe za około 110-130E za 4 godz . pobytu na wyspie .Koszt naszej wyprawy na osobę wynosi 110E - prom w obie strony ,3 noclegi ze śniadaniem i samochód na 1 dzień.
                  Jeśli jesteś zainteresowana szczegółami podaj e-mail .
                  Pozdrawiam.
                  • besta69 Re: santorini z krety 02.07.11, 21:47
                    Też tak kalkulowałam, chociaż myślałam o jednym noclegu na Santorini, żeby poczuć klimacik. Dłużej chyba się nie uda, bo pierwszy raz jedziemy na Kretę (choć do Grecji po raz kolejny) i chcielibyśmy zwiedzić wyspę wraz z jej, a może głównie, mniej komercyjnymi zakątkami.
                    Ale jeśli byłabyś tak miła i wrzuciła mi swój pomysł na wycieczkę na Santorini, byłabym wdzięczna. Mój mail to besta69@gazeta.pl. Dzięki :)
                  • Gość: rumianek Re: santorini z krety IP: *.jjs-isp.pl 02.07.11, 22:01
                    Dana, ja również poproszeń o szczegóły wycieczki na Santorini oranyrany@vp.pl.
                    z góry, dziękuję:)
                    • Gość: dana3-58 Re: santorini z krety IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.11, 23:19
                      Rumianek proszę o ponowny adres e-mailowy ,bo ten oranyrany@vp.pl. wyskakuje- nie poprawny adres-
                      • Gość: rumianek Re: santorini z krety IP: *.jjs-isp.pl 02.07.11, 23:37
                        Przepraszam mój błąd oranyrany@o2.pl
                  • Gość: Molka72 Re: santorini z krety IP: 93.175.74.* 02.07.11, 22:43
                    Witam!
                    ja też jestem żywo zainteresowana tematem. Lecimy na Kretę 17 lipca - tydzień jesteśmy w okolicy Agios Nikolaos i tydzień w Rethymno.Właśnie z Rethymno chcemy płynąć na Santorini - koniecznie na dwa dni i tylko indywidualnie - to już wiemy na pewno :) Z moich dotychczasowych ustaleń wynika, że w tym roku z Rethymno niestety NIC nie pływa w kierunku Santorini. Trzeba z Heraklionu. I tu mam kilka pytań:
                    1. w jakie dni i w jakich godzinach wypływają te promy za 20€?
                    2. czy trzeba dużo wcześniej rezerwować bilety? Może tydzień wystarczy??
                    3. czy jest szansa w tym najwyższym sezonie znaleźć pokój dwu osobowy bez wcześniejszej rezerwacji za jakieś rozsądne pieniądze??
                    4. jak najłatwiej (i najtaniej) dostać się rano z Rethymno do Heraklionu i wieczorem z Heraklionu do Rethymno? – wynajęcie auta na dwa dni i zostawienie go w porcie wydaje mi się bezsensownym wydatkiem :( Jeżdżą może jakieś autobusy? Czy są one pewne??
                    Trochę dużo tych pytań, będę wdzięczna za wszelkie wskazówki na adres: mariolafornal@interia.pl
                    Pozdrawiam!
                    • ewaspiewak Re: santorini z krety 02.07.11, 23:05
                      Link do strony linii autobusowej:
                      bus-service-crete-ktel.com/
                  • Gość: wiolinka Re: santorini z krety IP: *.ip.netia.com.pl 25.07.11, 10:39
                    WItam,

to ja poproszę o jakieś info na maila wiolinka-w1@wp.pl
                  • Gość: Katy Re: santorini z krety IP: *.ip.netia.com.pl 10.08.11, 16:02
                    Witaj,
                    poprosiłabym o te informacje jeśli możliwe...będę wdzięczna...pozdrawiam K
                    cathleen@onet.eu
                  • Gość: adi Re: santorini z krety IP: *.143.242.7.ultranet.net.pl 18.08.11, 10:47
                    Czy jest jeszcze możliwość podłączenia się do prośby o przesłanie planu takiego wyjazdu na Santorini. Oto adres: adi_lm@tlen.pl
                    Z góry dziękuję
                  • Gość: jasiu Re: santorini z krety IP: *.212.41.114-internet.zabrze.debacom.pl 16.05.12, 08:21
                    witam
                    prosze o szczegoly tego rejsu na santorini
                    dziekuje pozdrawiam
                  • mei3 Re: santorini z krety 16.05.12, 12:26
                    ja wybieram sie 1 lipca okolice Chanii.
                    Bede wdzieczna za wszelkie informacje. Mamy wynajete mieszkanko (Appartament) i sami organizujemy sie na Krecie. Moj syn ma 7 lat, wiec nie bardzo chyba wytrzymalby taki jednodniowy stres. Bedewdzieczna za wszelkie informacje.
                    A jesli wyrusza sie z Chanii to jest sens jechac wynajetym samochodem na dwa dni (promem) ?..Czy lepiej wynajac samochod (tak spontanicznie) na Sanrorini jak juz tam bede?..
                    Czy trzeba wczescniej rezerwowac?...Wodolotem jest podobno szybciej.
                    • neronka Re: santorini z krety 16.05.12, 16:23
                      Osobom zainteresowanym 1-2 dniową wycieczką indywidualną z Krety na Santorini moge podesłać dokładny opis z cenami i mozliwościami na maila.
                      • mei3 Re: santorini z krety 16.05.12, 21:45
                        jesli jest to odplatne (posrednictwo) a wycieczka zorganizowana, to raczej mnie nie interesuje.
                        Jesli tylko dodatkowe informacje ulatwiajace zycie to bardzo prosze.
                      • Gość: Zuzanna Re: santorini z krety IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.12, 15:47
                        Jadę z mężem w sierpniu na Kretę i bardzo byśmy chcieli wybrać się na wycieczkę na Santorini z 1 noclegiem. Bardzo bym prosiła o przyblizony koszt takiej wycieczki. Dodatkowo mam pytanie czy istnieje możliwość nie wypożyczania auta tylko poruszania się środkami komunikacji miejskiej ? Bardzo dużo czytałam na forach o takich wycieczkach i spotkałam się z opiniami, że ciężko wydostać się z portu, czy kursuja jakieś autobusy miejskie ? My chcielibyśmy z portu jechać do Oia i tam przenocować. Mój e-mail to: zuza70@wp.pl Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.
                        • Gość: Ania Re: santorini z krety IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.12, 11:19
                          polecam nocleg w kamari lub perisa nad czarnę plażą bo w Oia za nocleg stracisz fortunę , ja byłam 3 dni i za 4 osobowąrodine zaplacilam 50 euro , , z portu fakt jest ciężk się wydostac , my mielismy wynajete auto , zarezerwowac już można w polsce i wysiadajac z flycata już w porcie czekało , znajomi chcieli przyoszczędzic twierdząc że coś złapią i to się pomylili , bo kwitli i czekali aż 2 godziny , zanim moja rodzina dojedzie i wróci się po nich , owszem w porcie jest wiele osób które oferują nocleg i mogą zawiez ale jak nie zdecydujesz się na ten nocleg to masz problem bo mogą policzyc cie za transpor drożej niż taryfa , których i tak jak na lekarstwo , aby zwiedzc wysepkę trzeba miec srodek lokomocji a na ich busiki lub autobusy raczej bym nie liczyła bo częto sie spózniją i nie wszędzie jadą. n.p czerwona plaża , czarna w perisie , trzeba zobaczyc koniecznie a fakultatywna to gonitwa po stolicy wyspy i Oi a wsumie to 3-4 godziny z językiem na brodzie , a jak ma się dzieci to już stanowczo odradam jednodniową , bo jest się bardziej umordowanym niz zadowlonym . z naszych wczasów na krecie tez były osoby które taką jednodniową wycieczkę wybrały i wyszły ja zabłocki na mydle , bo my wydaliśmy te same pieniądze ale byliśmy trzy dni , zwiediliśmy prawie wszystkie zakątki wyspy a oni tylko Thire i Oie . zaintereowanym przeslę zdjecia na maila , bo życie mnie nauczyło na forum nie wstawiac linków do prywatnych folderów. jak macie jakesz inny pytania to piszczie ,
                          • dorcia1234 do Ani 12.06.12, 12:16
                            ja poproszę o informacje na maila. Marzy mi się wyprawa na Santorini , nie wiem czy w tym roku damy radę ale marzenia podobno się spełniają. Jeśli możesz mi wysłac info na maila dorcia1234@gazeta.p to będę wdzieczna
                          • aasam Re: santorini z krety 17.03.13, 18:02
                            Wyjadamy w tym roku na Kretę i jeżeli to możliwe proszę o informacje aasam@wp.pl
                      • Gość: d. Re: santorini z krety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 20:48
                        witam,

ja również poproszę o maila z informacjami/ofertami nt. 2-dniowej wycieczki z krety na santorini: dar.bozy@wp.pl
                        • neronka Re: santorini z krety 13.06.12, 14:48

• Gość: enolka Re: santorini z krety IP: *.231.1.60.koba.pl 30.06.12, 21:22
                        Witam,
                        mogłabym prosić o mini przewodnik po Santorini i Krecie? Noclegi, transport (jak poruszać się po Santorini oraz jak dotrzeć z Chanii). Dziękuję i pozdrawiam. enolka@gmail.com
                      • Gość: ania Re: santorini z krety IP: *.free.aero2.net.pl 09.07.13, 11:50
                        Jestem zainteresowana indywidualną wycieczką na Santorini w okresie od 1 do 9 sierpnia br. Będę wdzięczna za wszelkie namiary na samodzielny rejs z okolic Chanii. Z góry dziękuję.Pozdrawiam.
                        • Gość: Pomorzankazs Re: santorini z krety IP: *.szczecin.vectranet.pl 09.07.13, 18:15
                          W zeszłym roku z Chanii nie pływały promy ani katamarany na Santorini nie wiem jak w tym roku czy sa jakies zmiany,proponuję rejs Anekiem albo katamaranem z Heraklionu z noclegiem na Santorini :) Pozdrawiam
                      • Gość: BEATA Re: santorini z krety IP: *.centertel.pl 02.01.22, 18:10
                        Poproszę o opis z cenami mi i możliwościami dostania się indywidualnie z Heraklionu na na Santorini . Wycieczka jednodniowa.Do portu dojadę wynajętym samochodem więc jeśli można to poproszę też o informacje gdzie zaparkować . Na krecie będę w ostatnim tygodniu maja 2022. Z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje.
                        Mój e mai l: bj_zyla @wp.pl
                        • dodekanezowiec Re: santorini z krety 03.01.22, 06:01
                          A gdyby wpisy były z 1930 roku bo już wtedy byl internet to tez Beatko byłabyś tak bezrefleksyjna? Umarłe forum...
                  • Gość: sztecher Re: santorini z krety IP: *.play-internet.pl 30.06.12, 22:51
                    witam
                    poproszę o szczegoly
                    centrumbhp@poczta.onet.pl
                    dzieki i pozdrawiam
                    • neronka Re: santorini z krety 01.07.12, 13:34
                      wysłane
    • Gość: rumianek Santorini z portu w Rthymnon? IP: *.jjs-isp.pl 02.07.11, 19:21
      Czy ktoś wie coś na temat promów, katamaranów wypływających z Rthymnon, podobno w sezonie jest taka możliwość dla turystów stacjonujących na Krecie Zachodniej?
      • besta69 Re: Santorini z portu w Rthymnon? 02.07.11, 21:49
        Też mnie to bardzo interesuje, bo do Rethymnonu będę miała bliziutko ;) Może macie jakieś pomysły??
      • tamerza Dana ja poprosze :) 02.07.11, 21:56
        Dana ja poprosze opis twoje wyprawy na santorini i po krecie :) tamerza@wp.pl
      • dlidia Re: Santorini z portu w Rthymnon? 02.07.11, 23:08
        Witam!
        My byliśmy na Krecie pod koniec maja, na Santorini wybraliśmy się z biurem Triady . Płaciliśmy 145E od osoby.. Wycieczki odbywają się we wtorek, płynęliśmy 31.05. katamaranem MegaJet z Rethymno. Odpływaliśmy o 08.00- niestety podróż trwała 4h, bo były jakieś usterki techniczne, powrót o 19.00- 3h.
        Pozdrawiam.
        • Gość: rumianek Re: Santorini z portu w Rthymnon? IP: *.jjs-isp.pl 02.07.11, 23:31
          a na samej wyspie ile godzin?
          • dlidia Re: Santorini z portu w Rthymnon? 03.07.11, 21:43
            Na samej wyspie byliśmy 7 h.
            • tigertiger Re: Santorini z portu w Rthymnon? 03.07.11, 21:54
              wow no to jak dla mnie wystarczająco, zwłaszcza, że już raz byłam ale wówczas tylko w samej Firze i to jakieś 2-3 h:). Rozumiem, ze w ramach zorganizowanej wycieczki odwiedziliście tez Oie?
    • wojtek33 Re: santorini z krety 02.07.11, 22:57
      Tu:
      web.anek.gr/anek_prod/pdf/Brochures/Brochures_300_en.pdf
      na 2 i 3 stronie jest rozkład,
      a tu ceny:
      web.anek.gr/portal/page/portal/ANEK_prod/Fares_Offers
      • Gość: Molka72 Re: santorini z krety IP: 93.175.74.* 03.07.11, 19:26
        Ewa i Wojtek!
        Dzięki za rozkłady autobusów i promów. Wszystko zaczyna mi się powoli układać w zgrabną całość :) Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące tych rejsów po kalderze. Po pierwsze skąd odpływają te stateczki? bo gdzieś czytałam, że z innego portu niż ten, do którego dopływają duże promy. Czy są jakieś określone godziny, w których można popłynąć, czy też cały dzień...no i jeszcze jak długo trwa taki rejsik? Z góry dziękuję za wszystkie informacje. Pozdrawiam :)
    • Gość: tola Re: santorini z krety IP: *.devs.futuro.pl 25.07.11, 11:21
      od rezydenta 140eu, na miescie za 120eu tez z polskiem przewodnikiem, dzieci 50% taniej
      płynie sie 2-2.5 godz, powrot ok 17.30
      na wyspie upał i tłok, najlepiej odląnczyc sie od grupy i samemu pospacerowac
      • jdutkowski Re: santorini z krety 27.07.11, 10:51
        Dana
        Bardzo bym prosił o maila z info.
        Z góry dziękuję
        jac.dutkowski(małpka)gmail.com
        Pozdrawiam
        • Gość: Arek Re: santorini z krety IP: *.ip.netia.com.pl 27.07.11, 11:18
          Witam,

czy ja również mogę prosić o plan wycieczki na santorini? furo@interia.pl.
          Z góry dziękuję za pomoc!

• jakanu Re: santorini z krety 11.06.12, 16:04
            Santorini jest urzekająca i naprawdę robi wrażenie. Jedna z piękniejszych wysp na którą koniecznie trzeba się wybrać :)
            • kasia_p45 Re: santorini z krety 13.06.12, 15:18
              Tak to prawda zwazywszy na to, że w kazdej chwili moze przestac istniec..
              • Gość: Rafał Re: santorini z krety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 22:27
                Santorini tak, ale nie jednodniowa - to totalna pomyłka i jedyna decyzja której może nie żałuję, ale mam mieszane uczucia, bo jest co oglądać ale nie w przelocie z okien autokaru. Już sam wyjazd z portu robi wrażenie.
                Oia - po prostu jak z bajki tylko te tłumy i te kilkadziesiąt minut to za mało żeby nacieszyć się pięknem - przykro mówić ale to "zaliczenie" podobnie jak Fira, reszta to jazda i wszystko z okna. Jak starczy czasu plaża - u nas czarna która mi osobiście nieprzypadła do gustu choć przyznam, że oryginalna.
                Co do cen - najdokładniej nie pamiętam ale my wykupiliśmy w którymś z lokalnych biur w Heraklionie - idąc od portu po lewej stronie ale jest tam ich sporo. Bez problemu dogadacie się po angielsku. Nam obiecano przewodnika po angielsku ale i tak przydzielono nas na miejscu do autokaru polsko-rosyjskiego gdzie przewodniczki na zmianę opowiadały w 2 językach - coś ze szkoły jeszcze pamiętam ;)
                Najciekawsze wrażenie zrobił na mnie fakt, że na katamaranie Rosjan nie było widać - jak się okazało wysypali się z górnego pokładu z pierwszej klasy...
                • stej4 Re: santorini z krety 02.07.12, 10:55
                  Daga,
                  jeśli jeszcze tu zaglądasz, to podeślij mi proszę opis wycieczki do poczytania, bo na Santorini już byłem - niestety, "jednodniowo" a raczej 6-7 godzin...
                  stepien.jj@gmail.com

Pozdrawiam
                  • ewaspiewak Re: santorini z krety 03.07.12, 09:15
                    Polecam Santorini samodzielnie bez biura. To naprawde zadna sztuka zorganiuzowac tę wycieczkę.
                    Ja byłam w zeszłym roku 2 dni. Naprawde warto.
                    Koszty to: prom 50 EUR w 1 stronę, hotel ok. 40-50 EUR za dobę (2 os.) + samochód. Auto można zamówić w porcie i oddać w porcie. Koszty zbliżone do kilkugodzinnej wycieczki z biurem a samemu można zobaczyc nieporownywalnie wiecej.
                    Oczywiscie standardowe: spacer po Firze, zachod slonca w Oia, plaze czarna, czerwona i biała, latarnia morska (wokół rośnie mnóstwo suszonych ziół - zapach po prostu obłędny). Polecam.
    • bazylea1 Rethymno 03.07.12, 09:38
      czy ktoś się orientuje czy w tym sezonie można popłynąć na Santorini z Retymnionu i ile trwa taki rejs?
      • Gość: gość Czy na Santorini..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 12:40
        są tak drogie wycieczki, że wchodzą w grę tylko 1-2 dniowe wypady z Krety?
        Czy ktoś był na normalnym tygodniowym lub dwutygodniowym pobycie?
        • Gość: Majka.C. Re: Czy na Santorini..... IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.12, 19:03
          Ja byłam we wrześniu ub.r. na tygodniowym, zorganizowanym pobycie w Kamari, hotel Alexandra. Lot do Heraklionu, nocleg na Krecie, następnego dnia rano katamaran do portu Atinios. W Kamari jest lotnisko, ale nie ma połączeń z Polski (Berlin, Monachium). Hotelik niewielki, ze śniadaniami, basen, do morza ok.100m, plaża czarna, żwirkowa, leżaki i parasole płatne (komplet 5-6 euro). Przy nadmorskiej promenadzie mnóstwo tawern, sklepy. Dobre miejsce wypadowe do zwiedzania wyspy, a ceny znacznie niższe niż w miejscach nad kalderą. Poruszaliśmy się autobusami (cena biletu 1,60 euro), wypożyczyliśmy też na 1 dzień auto.
          Pobyt super, mnóstwo wrażeń, wspomnienia i fotki bezcenne...
    • Gość: ga Re: santorini z krety IP: *.awakom.net 06.07.12, 17:22
      Witam ! Stanowczo odradzam . czy 2 godz czy 4 godz to dla dziecka bardzo ciężkie przezycie i to głownie chodzi o dopłynięcie do Santorini . Bo same Santorini prześliczne. Wypływałam w tym roku 16 czerwca z Retymonu i ten czas 3.5 godz jest bardzo cięzki dla dzieci - widziałam jak bardzo płakały szczególnie te malutkie natomiast te trochę większe bardzo żle się czuły. Stewardzi nie dawali sobie rady... Może jak dziecko już jest starsze tak ok. 7-8 lat i nie ma choroby lokomocyjnej no to wtedy...
    • aferrypl Re: santorini z krety 31.07.12, 18:38
      ceny na promy heraklion - santorini na stronie Sea Jet

Gość portalu: polaa napisał(a):

> mam pytanie o 1 dniowa wycieczke na santorini z krety, z heraklionu
      > jade z itaka, ile kosztuje wycieczka taka u rezydenta, z opcja 2 godziny rejs,
      > bo wiem ze sa tez 4 godz ale to odpada
      > jak cena za dziecko, za dorosłego, o ktorej wyplyniecie i powrot
      > jak na miejscu?
      > a moze taniej z lokalnego biura?
    • Gość: pomorzanka Re: santorini z krety IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.12, 08:37
      Witam Serdecznie właśnie wróciliśmy z samodzielnie zorganizowanej podróży Kreta (6dni) + Santorini (5dni) - mogę coś podpowiedzieć :) Korzystaliśmy z promu,wodolotu,miejscowych autobusów,skuterów, i quadów no i niestety a może stety wodolot przybył opóźniony i ostatni autobus do hotelu nam uciekl dojechalismy 120 km stopem :)) Chętnie odpowiem na pytania :)
      • Gość: gość Re: santorini z krety IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.12, 11:13
        1- hotele z jakiej strony bukowałas?
        2 - jakimi liniami leciałaś? z przesiadką? jak cenowo transport wyszedł?
        pozdrawiamTom
        • Gość: Pomorzanka Re: santorini z krety IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 23:15
          Witam Serdecznie , więc tak :

Hotel na Krecie wyszukałam na forach tj www.mariakreta.com , z właścicielką dogadywałam się przez meila . Przemiła osoba . Wyjechała po Nas na lotnisko do Chanii o 1 w nocy bo Nasz samolot z Wrocławia ( bez przesiadek ) do Chanii - był opóźniony prawie 3 h. Lecieliśmy ryanairem , jak większość chyba z Polski :)za bilety w dwie strony 2/os zapłaciliśmy 1100 zł . za pokój w mariakreta jakoś 900 parę zł. bez wyżywienia. Domek fajnie położony na plazy nikogo nie ma jest cisza i spokój,z ogrodu przydomowego zejście na plażę - jak dla Nas bomba :)pokoje standardowe bez szału ale czyste,pościel i ręczniki wymieniane co 2 dzień, właścicielka służy pomocą w każdej chwili ,atmosfera bardzo domowa. Market po drugiej stronie ulicy można kupić wszystko, w wiosce znajduje się pełno sklepikow,tavern,restauracji itp wypozyczalnie skuterow,aut - ceny oczywiscie do bezproblemowej negocjacji :) spędzilismy tam tydzień zwiedzając wyspę, po czym pojechalismy autobusem KTEL-em do Heraklionu na prom do Santorini - koszt 2 os 20 euro. Prom ANEK za 2 os na Santorini 240 zł- płynął 5 h - powrót katamaranem seajets 101 euro 2 os - 3 h , Hotel Sky of thira 6 dni , 2 os , ze sniadaniami - 135 euro, rezerwacja przez booking.com. Na miejscu wypożyczylismy quada jak zobaczyliśmy jak wygląda ruch na ulicach :) objechaliśmy całą wyspę :)) uważam ze 6-7 dni spokojnie wystarczy by zobaczyć całe Santorini - obłęd :))) podziwiam osoby które płacą 120 - 130 euro za 3,5 h gonitwy po Firze... tak naprawdę nie widziały Santorini bo to poprostu niemożliwe , a Fira to jedynie malutka piękna cząstka tej cudownej wyspy. Trzeba jechać do Ia zatrzymac się chwilę,poczuć ten niesamowity zapach i wreszcie obejrzeć cudny zachód słońca :) z Firy przez Firostefani z hotelu robiliśmy sobie wieczorne wycieczki pieszo do Imerovigli - klimat jaki panuje wieczorem na Santorini jest nie do opisania ...
          Życzę powodzenia tym którzy organizują sobie sami taki pobyt jak MY, kurde nie bójcie się tej decyzji - skorzystanie o wieeeele więcej w tej samej cenie a nawet niższej , i nie będziecie od nikogo uzależnieni :) My za najlepszą podróż poślubną którą zorganizowaliśmy sobie sami wydaliśmy 50% mniej kosztów niż byśmy zdecydowali się na biuro podróży gdyż najtańsza tygodniowa wycieczka na Santorini dla 1 osoby kosztuje od 3,4 zł...a jeszcze Kreta :)) Warto poświęcić trochę czasu i samemu wszystko ogarnąć .Pozdrawiam Serdecznie.
          • 82piterek Re: santorini z krety 28.09.12, 01:46
            Gratuluję podjęcia świetnej decyzji, Kreta + Santorini na podróż poślubną = wspaniałe wspomnienia do końca życia:) Cena za hotel na Firze obłędna. Żałuję że Ryjan lata dopiero od tego roku, jak ja z żoną spędzałem podróż poślubną to trzeba było z biurem, po zeszłorocznych wojażach po Wyspach Jońskich i ogarnięciu wszystkiego samemu mam nadzieję że z biura już nie skorzystamy. Trzeba się modlić żeby Ryjan nie skreślił Chanii (jak z obłożeniem w samolocie, pełny leciał?) a może jeszcze coś dodał:) Może jakaś mała relacyjka ze zdjęciami? Jeszcze raz gratuluję podjęcia ryzyka i zorganizowana wszystkiego samemu, może będziesz inspiracją dla innych by nie bali się samodzielnej organizacji. Pozdrawiam serdecznie i co tu dużo mówić... zazdroszczę:)
            • Gość: Pomorzanka Re: santorini z krety IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 06:40
              82piterek - Dziękuję :)) i My jesteśmy w 100% zadowoleni z tej decyzji i przekonani,że nie skorzystamy nigdy z żadnego biura choćby Nam się udało uzbierać pieniądze na podróż poza Europę... warto naprawdę warto . Wiem,że wiele osób obawia się języka. Mój mąż po angielsku wie tylko jak kupić papierosy :))) a Ja no cóż...potrafię się porozumieć , o coś spytać, ale żeby rozmawiać na luzie - nie znam jeszcze na tyle angielskiego chociaż cały czas gdzieś tam samodzielnie staram się go uczyć - nie znając podstaw najprostrzych myślę,że można napotkać jakieś kłopoty np w wypożyczalni quadów, aut czy w hotelu jesli czegoś się potrzebuje , trzeba o coś spytać itd jednak Grecy nie znają Naszego języka , ale zawsze są mini translatory ,słowniki, rozmówki dla kogoś kto się uprze nic trudnego :)Jeśli chodzi o lot na Kretę obłożenie było całkowite natomiast już w powrocie do Wroławia były wolne miejsca np obok Nas dzięki czemu mogłam się zdrzemnąć ;) a co racja to racja loty z Wrocławia są od niedawna z tego co przeczytałam...no jakoś się tak fartnęło :)
              Reasumując namawiam wszystkich - nie korzystajcie z biur podróży szkoda waszych pieniędzy ,można je spozytkować w 100% a nie tylko w 40% jadąc poprostu samemu ... Jeśli chodzi o fotorelację - bardzo chętnie posiadam 3 tys zdjęć , mogę kilka wybrać i opisać tylko nie wiem czy jest to możliwe na tym forum, a jesli możliwe to poproszę o podpowiedź :) Pozdrawiam
              • 82piterek Re: santorini z krety 28.09.12, 09:24
                Nie ma za co dziękować, zrobiłaś kawał dobrej roboty to i nagroda była całkiem całkiem. Najfajniej będzie teraz jak będziecie opowiadać znajomym i rodzince o tych wszystkich fajnych miejscach, ludziach, widokach. Mnie nie powiem, trochę duma rozpierała jak inni nie dowierzali że sam całą podróż zaplanowałem, że można jak tylko się chce a z językiem jest podobnie jak w Was fifti fifti, warto oczywiście starać się podłapać parę słówek po grecku bo Grekom się to podoba jak nie tylko englisz i dojcz ale elenika też:)
                O obłożenie pytam bo obserwuję ceny Ryana i od jakiegoś czasu piszę o nich w innym wątku, na czerwiec były jeszcze mega promocje za 120 zł RT (bez bagażu nadawanego oczywiście) a od lipca praktycznie nic, nawet na wrzesień nic nie było a i na październik nic nie widać (tak do 400 zł RT) i nie wiem czy Ryan ma full obłożenie czy ki pierun.
                Co do fotorelacji to gdybyś się zarejestrowała na forum gazety i wrzuciła zdjęcia do fotorelacji do swojego profiu to potem możesz już pisać i dzielić się z nami Waszym szczęściem na tym forum lub drugim o Grecji, na którym znajdziesz inne relacje, m. in. i moją:
                forum.gazeta.pl/forum/w,37196,126430139,,Mini_relacja_z_Tour_de_Wyspy_Jonskie_2011_.html?v=2
                Możesz też napisać relację i powiedzieć że zdjęcia masz w profilu dla zainteresowanych ale chyba lepiej się czyta i ogląda jednocześnie.
                Są też pewnie inne sposoby (np założenie swojej strony o podróżach ale to już wyższa szkoła jazdy)
                • pomorzankazs Re: santorini z krety 01.10.12, 09:38
                  Ok no to zapraszam do mojej skromnej galerii z Santorini ;)) myślę,że zdjęcia nei wymagają podpisu jeśli jednak ktoś by miał jakiekolwiek pytania to z miłą chęcią odpowiem, to jest tylko kilkanaście fotek z Naszego wyjazdu na Santorini, tam można pstrykać i pstrykać.....i pstrykać ;) Życzę miłego oglądania :) Pozdrawiam Serdecznie! :D
                  • pomorzankazs Re: santorini z krety 01.10.12, 09:48
                    fotoforum.gazeta.pl/a/68434.html
                    • 82piterek Re: santorini z krety 01.10.12, 21:45
                      Już pooglądane, zdjęcia i ujęcia bardzo ciekawe i fajne, niektóre jak z widokówki:) Cieszę się że się zdecydowałaś podzielić z nami waszymi wrażeniami, czekam na więcej bo z Krety pewnie też coś macie. Jak chcesz możesz wrzucić jakieś zdjęcia z Twojej galerii do greckiego foto forum w odpowiednim poście:
                      fotoforum.gazeta.pl/71,1,882.htmlPozdrawiam
    • kandyzowana_pomarancza Re: santorini z krety 09.07.13, 16:38
      Ja bylam 2 tygodnie temu z wiemgdziejade, zaplacilismy od osoby 110euro :) mielismy super przewodniczke - Polke, dowiezli nas z i do hotelu. Na ulicy ta sama wycieczka kosztowala srednio 20-40euro wiecej.
      • Gość: Dorota Re: santorini z krety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 01:17
        Ile godzin trwała ta wycieczka?
        Jak zakupię transfer na wiemgdziejade to podane zostaną mi konkretne godziny i data wycieczki?
        • kandyzowana_pomarancza Re: santorini z krety 11.07.13, 08:54
          Na miejscu bylismy przed 12:00 a wyplywalismy z Santorini o 18:00.
          W sumie pojechalismy do Ia, Fira i na czarna plaze.
          U nich wybiera sie konkretna date, podaje liczbe osob i pare innyc informacji. Jechalismy ze znajomymi, wiem ze im przeslalili dokladny program na maila, ja rozmawialam z nimi przez telefon, to jest tak, ze placi sie za transfer, ale jest sie juz wpisanym na wycieczke, za ktora sie tylko placi w porcie u milego Greka.
          • Gość: M Re: santorini z krety IP: 213.158.223.* 11.07.13, 10:37
            Dla przykladu w Stalidzie co 100 m sprzedają różne wycieczki organizowane przez kilka lokalnych firm.
            Santorini kosztowalo 97-110 w zaleznosci od tego ktorym promem sie plynelo (cena z ostatnich dni czerwca). Teraz w sezonie pewnie się podniesie o pare E.

Po przybyciu szuka się osoby z kartką "POLSKI" i przechodzi do autokaru w którym jest przewodnik mowiący po Polsku.

I prawdopodopbnie wszyscy sprzedają dokładnie te same wycieczki, tzn czy kupione przez rezydenta, czy w Polsce , czy na miejscu , i tak trafi sie do tego samego autokaru. Tylko biuro TEZ tour miało swoje oddzielne autokary i miejksca wydzielone na promie ( byl to Golden Blaze) przyplywal okolo 11:30 , odpływal 18:00.

Kupno przed wyjazdem moze mieć sens ze wzgledu na wzrost cen lokalnie ze wzgledu na poczatek sezonu, w ostatecznosci bedzie pare e wiecej,...

Pozdrawiam.
            • Gość: Pomorzankazs Re: santorini z krety IP: *.szczecin.vectranet.pl 11.07.13, 11:36
              A ja dalej nie rozumiem dlaczego turyści decydują się na jednodniową gonitwę po Santorini z przewodnikiem czy z biura? Uwierzcie ,że samodzielna organizacja kilkudnowego pobytu na Santorini dostarczy Wam niesamowitych przeżyć i z całą pewnością zobaczycie całą wyspę nie tylko 2 główne wioski, samodzielnie odkryjecie każdy zakątek który naprawdę jest warty zobaczenia, samodzielnie można objechać całą wyspę łącznie z najwyższym punktem wyspy z którego jest niesamowity widok na całą wyspę i kalderę , mimo ogłaszających się biur itp zamierzamy kiedyś jeszcze raz pojechać na Santorini oczywiście samodzielnie nigdy w zyciu nie zapłaciłabym choćby 10 euro za organizację wypadu na tę piekną wyspę.Ludzie nie bójcie się wystarczy kartka papieru trochę czasu na ustalenie i zgranie planu podróży i na miejscu macie 100 % czasu dla siebie tym bardziej ,że Santorini jest małą wyspą na której nei sposób się zgubić. Pozdrawiam i służę podpowiedziami dla chcących zorganizować samodzielną wyprawę .
              • Gość: Megi30 Re: santorini z krety IP: *.rzeszow.mm.pl 15.07.13, 18:35
                Pomorzanko, czy można dostac Twoj adres email? Bo na "gazetowy" sie nie da nic wysłać
                • Gość: pomorzankazs Re: santorini z krety IP: *.szczecin.vectranet.pl 16.07.13, 07:09
                  Proszę bardzo abra84@10g.pl
                  Pozdrawiam :)
    • Gość: @ Re: santorini z krety IP: *.szczecin.vectranet.pl 09.07.13, 18:19
      mój adres abra84@10g.pl
    • malgorzataz1sanok Re: santorini z krety 14.04.22, 13:43
      z doświadczenia wiem, że nie opąłca się kupowac takich wycieczek u rezydentów.
      Polecam zakupić bilety bezpośrednio online na stronie internetowej z promami :)
      • dodekanezowiec Re: santorini z krety 14.04.22, 15:31
        Spamiaro, czy gdyby wpisy były z 1930 roku, bo istniałby już net, to też byś wpieprzała się na umarłe forum?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka