Dodaj do ulubionych

Jak do Wenecji?

26.05.11, 16:06
Witam:))
Jestem tu rzadkim gościem,niemniej zawsze kiedy poprosiłem o radę nigdy się nie zawiodłem. Dlatego pozwolę sobie poprosić Was o radę.
Na wakacje wybieram się do Lido di Jesolo, to nie tak daleko od Wenecji, postanowiłem się tam wybrać samochodem i tu moje pytanie:gdzie dojechać na jakiś rozsądny parking, gdzie mógłbym zostawić samochód a następnie czym udać się dalej?
Słyszałem o pociągu lub autokarze, ale to było dawno i wtedy nie przykładałem do tego wagi.
Teraz żałuję ale .............. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: e-tam Parking do Wenecji? IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 19:56
      rekrut1 napisał:

...moje pytanie:gdzie dojechać na jakiś rozsądny parking, gdzie mógłbym zostawić samochód a następnie czym udać się dalej?...

Nasze Włochy 2010r. < poklikaj, znajdziesz wszystko czego szukasz

Pozdrawiamy,
    • sliwkae Re: Jak do Wenecji? 26.05.11, 22:39
      Z Lido d Jes. dojeżdżasz do Punta Sabbioni. Tam masz prom do Wenecji.
    • marghe_72 Re: Jak do Wenecji? 27.05.11, 09:31
      ja bym pojechała do Mestre. Przy dworcu są parkingi, nie tak drogie jak te w Wenecji.

Pociągi kursują b. często i kosztują niewiele
      • Gość: kmg Re: Jak do Wenecji? IP: 62.180.140.* 27.05.11, 09:44
        Czyli kolejka lub rejs wychodzi taniej niż parking w wenecji ?
        • chris.toff Re: Jak do Wenecji? 27.05.11, 10:05
          Nie znam dokładnych cen w Mestre ale z Lido jest na pewno bliżej do Punta Sabbioni, parking w Punta Sabbioni ok. 5E/dobę + bilet do Wenecji drogą morską: 4E Marco Polo lub 6,50 tramwaj wodny.
          • Gość: kmg Re: Jak do Wenecji? IP: 62.180.140.* 27.05.11, 10:17
            Aha - dzięki za info :)
            A tak dla porównania zna Ktoś ceny parkingów w Wenecji ?
            • Gość: Maja Re: Jak do Wenecji? IP: *.CNet.Gawex.PL 27.05.11, 14:03
              gdzie su wyczytalam, ze na tych specjalnych parkingach placisz 20euro za dzien ale nie wiem, bo tylko wyczytalam. Ktos tu osttanio pisal, ze w Mestre jest parking za 3 euro za dzien i autobus odjezdza za 1,8 i potem kawalek trzeba dojsc. My wybieramy sie 20 czrwca. A za dzieci sie placi za prom?Mamy dwoje maluchów 3 i 2latka

• Gość: Maja Re: Jak do Wenecji? IP: *.CNet.Gawex.PL 27.05.11, 14:11
                ok. znalazlam odp.10euro za doroslych i 6 za dzieci prom.
                • Gość: JW Re: Jak do Wenecji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 14:43
                  Informacje na temat parkowania w Wenecji z linkami do aktualnych cenników:
                  www.infointravel.com/info/i/pl/22944/WENECJA__TRANSPORT_PARKINGI.html
                  ...ale z kierunku o który się pytasz najszybciej i najprościej wyruszyć z Punta Sabbioni.
      • Gość: dirk13 Re: Jak do Wenecji? IP: *.kalisz.mm.pl 30.05.11, 21:18
        Z lido do Mestre? Po co? Do Punta Sabbioni jest kilkanaście kilometrów i cała Wenecja oraz wyspy są w zasięgu transportu wodnego.
    • marghe_72 Re: Jak do Wenecji? 27.05.11, 17:54
      ja jednak sugeruję pociąg z Mestre.
      Nie stanie w korkach, koszuje niewiele i dojeżdża na sam dworzec ;)
    • marghe_72 Re: Jak do Wenecji? 27.05.11, 17:59
      Bilet z Mestre do Venezii kosztuje 1 Euro ( w jedną stronę)

Parking San Marco (z niego najłatwiej się dostać do miasta, na piechotę) w Wenecji jest drogi
      www.garagesanmarco.it/en/prices.html
      Usiłuję sobie przypomnieć nazwę parkingu, z którego my korzystaliśmy, ale niestety nic z tego.
      Kosztował nas 5 euro za cały dzień..
      • rekrut1 Re: Jak do Wenecji? 28.05.11, 23:44
        Witam :)))
        Bardzo Wam wszystkim dziękuję,najbardziej korzystny a zarazem "widowiskowy" jesat wariant przez Punta Sabbioni i z tej trasy napewno skorzystam.
        Jak zwykle okazało się że "najciemniej pod latarnią".
        Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
        Pazdzioch
        • elde23 Re: Jak do Wenecji? 29.05.11, 19:00
          Z Lido di Jesolo do Wenecji, są następujące warianty:
          -pojechać samochodem do Punta Sabbioni, zaparkować za 5euro na prywatnym parkingu, podejść do portu, kupić bilet, i już.
          -pójść na plac Drago, kupić bilet autobusowy do Punta Sabbioni, itd
          -po śniadaniu pójść na plażę, wsiąść na prywatny stateczek, i w drogę.Można wysiąść w Wenecji, albo kupić cały rejs, czyli Lido d.J.-Wenecja-Murano-Burano-Tronchetto-Lido d.J.
          Przejazd do Mestre, poszukiwanie parkingu, itd, dla mnie, zdecydowanego lenia, jest ciężką traumą.
          I jeszcze jedno, z p.Drago można kupić bilet łączony, tzn Drago-P.Sabb-Wen.-Murano-Burano-Tron.-Lido. Wychodzi taniej, i nie trzeba stać w kolejkach do kas.
          Pozdrawiam.
          • Gość: czyżyk Re: Jak do Wenecji? IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 19:24
            www.google.pl/search?q=tronchetto+wenecja&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
    • Gość: lary Re: Jak do Wenecji? IP: *.ip.netia.com.pl 29.05.11, 21:30
      Ja parkowałem na parkingu w samej Wenecji zapłaciłem 20 jurków za cały dzień. Parking wielki piętrowy tylko co dziwne parkingowy każe Ci zostawić kluczyki w stacyjce. Tłumaczył że parking jest dla mieszkańców Wenecji i może się zdarzyć że na miejsce które zająłeś przyjedzie właściciel i będzie musiał przejechać autem. Ja zostawiłem i autko po powrocie stało nie ruszone ale znajomi go olali i tyle.
      • Gość: Maja Re: Jak do Wenecji? IP: *.CNet.Gawex.PL 30.05.11, 15:54
        My jestesmy rodziną (2+2) dzieciaki maja 2 i 3 latka jesli mam zaplacic za nie za bilet to chyba lepiej zaparkowac w Wenecji.
        • Gość: e-tam Parking do Wenecji? IP: 89.77.32.* 30.05.11, 16:18
          Maja napisał(a):

My jestesmy rodziną (2+2) dzieciaki maja 2 i 3 latka jesli mam zaplacic za nie za bilet to chyba lepiej zaparkowac w Wenecji.

Parking < Maja zerknij
          Przepraszam że znowu wklejam info.
          • Gość: Maja Re: Parking do Wenecji? IP: *.CNet.Gawex.PL 01.06.11, 10:49
            e-tam dzieki juz wlasnei wczesniej czytalam Wasza wyprawe;)
      • marghe_72 Re: Jak do Wenecji? 30.05.11, 20:22
        Gość portalu: lary napisał(a):
        co dziwne parkingowy każe Ci zostawić kluczyki w s
        > tacyjce. Tłumaczył że parking jest dla mieszkańców Wenecji i może się zdarzyć ż
        > e na miejsce które zająłeś przyjedzie właściciel i będzie musiał przejechać aut
        > em. Ja zostawiłem i autko po powrocie stało nie ruszone ale znajomi go olali i
        > tyle.
        To zupełnie normalna praktyka.
        Znajomi olewając sprawę mogli narobić parkingowych sporo kłopotów. Niepotrzebnie
        • lennox.1 Re: Jak do Wenecji? 05.06.11, 09:16
          Ja jadę w lipcu do Lignano.
          Tak sobie myślę ze podjedziemy do Punta Sabbioni a stamtąd do Wenecji.

Koledzy - bardzo proszę o info czy jest tam jakiś bezpieczny parking ? Najlepiej strzeżony ?
          bardzo proszę o tę informację.
          • Gość: $ & € Do > lennox.1 IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.11, 10:09
            "najciemniej pod latarnią" < zerknij na wpisy e-tam w tym wątku
        • brunojj Re: Jak do Wenecji? 12.07.11, 11:57
          praktyka z kluczykami moze i normalna, tylko co zrobic jak Wenecja jest zaplanowana "w drodze", czyli samochod bedzie z bambetlami w srodku? Troche niechetnie jednak.
    • Gość: otel Re: Jak do Wenecji? IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.11, 11:05
      wszystko zalezy od tego co jest jest priorytetem : czas,kasa czy wartosci pejzażowe : optymailzacja tych 3 czynników daje wynik : punta sabbioni ( i to niezaleznie czy jedziemy z Lido czy z Lignano,Bibione itp ) -
      1.Najtansz wyjscie - do Mestre autem ( tam parkujemy ,ale w głebi miasta na parkingu marketu za free i idziemy na przystanek autobusowy - bilet 1,10 e /os - nie kupimy u kierowcy tylko w tabakierach !!! )
      2.Parking na początku Mestre ok 7 e + i tak trzeba dojechac busem - pomyłka
      3.Parkin w wenecji ( tylko nie jedzcie w niedziele !!! ) 20 euro + w niedziel godzine stania do niego
      4.punta sabbioni - parkingi 5-7 e , nie parkujcie na pierwszch,100-200 metrów dalej są najtansze za 5 euro , promem ok.45 ,min fajny widowkowy rejsik 6,5 euro , kursuja co 15 min
      oczywiscie to moja mało obiektywna odpowiedz na zadane pytanie , pozdtrawiam
      • Gość: Maja Re: Jak do Wenecji? IP: *.CNet.Gawex.PL 07.07.11, 21:19
        My wlasnie wrocilismy tydzien temu i uwazam, ze ajlepeij do Punta Sabbioni tam , dojechac do konca-no prawie,miniecie po prawo kase z biletami po lewej bedzie parking z parkomatem i kawaleczek dalej, na prywatnym parkingu caly dzien za 5 euro.Nawet lepiej bo koles siedzi tam caly czas.Mysmy wykupili bilet 24 godzinny i takie sie oplaca. W jeden dzien poplynelismy pod wieczor na Burano-piekna wysepka,polecam a w drugi od rana na Wenecje.Przy czym ostrzegam-Wenecja totalnie nieprzyjazna wozkom-no ale mimo wszyytsko warto;)
        • Gość: Ola Re: Jak do Wenecji? IP: *.4web.pl 07.07.11, 22:02
          Rozumiem, że ten bilet to na tramwaj wodny, ważny na 24 godziny od momentu wykupienia czy tak? Ile kosztuje taki bilet? Czy to jest taki za 10 euro, o których już gdzieś czytałam? Czy są jakieś zniżkowe dla dzieci, studentów. I na jakiej zasadzie on działa tzn. na jakichś konkretnych trasach, przystankach? A w samej Wenecji?
          • Gość: gościnnie Re: Jak do Wenecji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 22:51
            Prawie wszystko o parkowaniu i transporcie w Wenecji
            www.infointravel.com/info/i/pl/22944/WENECJA__TRANSPORT_PARKINGI.html
          • Gość: Maja Re: Jak do Wenecji? IP: *.CNet.Gawex.PL 07.07.11, 22:53
            Dziala od momentu skasowania jak wchodzisz na tramwaj ale tak dokladnie nie powiem bo fakt, ze kupowlaismy go przed wyjazdem samym.Przed kazdym wejsciem navaporetto trzeba go skaskowac,przylozyc do takiego cztnika. na 12 godzin chyba kosztuje 16 euro a na 24 18 euro od osoby za dzieci sie nei placi ale nie powiem za jakie my mamy 2 i 3 latka wydaje mi sie, ze do 6lat jest za darmo ale trzebaby se upewnic.
            Mozesz sie nim poruszac wszedzie,na Burano,Murano i wszedzie po calej Wenecji,na wszystkie linie i trasy.Oplaca sie.
            • Gość: mb Re: Jak do Wenecji? IP: 91.189.31.* 12.07.11, 08:50
              Za dziecko do 6 lat się nie płaci (jest informacja przy okienku kasy). My byliśmy cały dzień w Wenecji, wystarczył bilet 12-godzinny - tam, z powrotem i kilka kursów w samej Wenecji, jak już dzieciaki nie dawały rady chodzić :)
              • Gość: Maja Re: Jak do Wenecji? IP: *.CNet.Gawex.PL 12.07.11, 09:25
                Jesli sama Wenecja to wystarczy za 6 czy 6,5 kkosztuje,nie pamietam.Na nim tez mozna jezdzic po Wenecji.
    • nchyb Re: Jak do Wenecji? 11.07.11, 19:46
      my zazwyczaj dojeżdżamy już do Wenecji, konkretnie Troncheto, tam na parkingu stoi auto, a my tramwajem wodnym, lub czasem i pieszo, idziemy do centrum...
      • Gość: Piotr Re: Jak do Wenecji? IP: *.gdynia.mm.pl 04.07.16, 15:27
        Czy ktoś ostatnio był w Wenecji i wypływał z Punta Sabbioni ? Jak patrzę na cennik to kosztuje 20? na 24h godziny, nie widzę na 12h. Czy tam wypływają tez jakieś inne stateczki ( inne ceny ?) Dzieci do 6l at za darmo, a powyzej jak dorośli ?
        • wislok1 Re: Jak do Wenecji? 04.07.16, 17:16
          Nie ma biletów na 12h !!
          Już w zeszłym roku nie było !!!

Cennik jest aktualny
          Ceny są zbójeckie, ale nic na to nie poradzisz...
        • aseretka Re: Jak do Wenecji? 04.07.16, 22:13
          Bilet 24-godzinny za 20 euro dotyczy tylko vaporetto, czyli tramwajów wodnych, które są publicznym środkiem komunikacji po kanałach Wenecjii i Lagunie Weneckiej. Moim zdaniem jest to niewielki koszt, bo w ramach tego biletu możesz korzystać ze wszystkich linii tramwajowych, wsiadając i wysiadając na dowolnych przystankach. Jest to bardzo wygodne przy zwiedzaniu Wenecji oraz okolicznych wysp, takich jak np. Murano i Burano. Gdybyś kupował pojedyncze bilety na poszczególne linie, to kosztowałoby to dużo drożej.
          Jeżeli jednak chcesz z Punta Sabbioni dopłynąć tylko do Placu św. Marka i pochodzić na nóżkach w jego okolicach, to z portu kursują stateczki i możesz kupić bilet za 10-12 euro (dokładnie nie pamiętam). Taki bilet upoważnia Cię do popłynięcia do Wenecji oraz powrotu o dowolnej porze. Ostatni stateczek przypływa bodajże do Punta ok. 22:00 - 23:00. Bilety kupujesz nie w głównej kasie portowej ale w takim kiosku po prawej stronie portu.
          • wislok1 Re: Jak do Wenecji? 04.07.16, 22:44
            Jak na Wenecję jest to niewielki i koszt się bardzo opłaca. Powody podałaś wyżej.

Ale jak to się porówna z innymi regionami Włoch, to cena jest zbójecka.
            Np. w Tyrolu Południowym za tydzień korzystania z pociągów regionalnych, autobusów, wielu kolejek górskich płaci się 28 euro ( karata Mobilcard ), a warunki podróży są o niebo lepsze
            ( vaporetto bywają bardzo zatłoczone )
            • aseretka Re: Jak do Wenecji? 05.07.16, 13:59
              > Ale jak to się porówna z innymi regionami Włoch, to cena jest zbójecka.
              > Np. w Tyrolu Południowym za tydzień korzystania z pociągów regionalnych, autobusów,
              > wielu kolejek górskich płaci się 28 euro
              Ale chyba z Tyrolu Południowego nie da się w tej cenie biletu dojechać do Wenecji :) :) :)
              • fikak14 Re: Jak do Wenecji? 05.07.16, 14:03
                Dziekuje za informację.
                Które wyspy oprócz Wenecji warto zobaczyć ?
                Będziemy z 2 dzieci ( 9 i 12 lat )
                Jak najlepiej rozplanować zwiedzanie, aby może na jakieś spokojniejszej wysepce obiad zjeść ? Czy wszystko bedzie zatłoczone w lipcu ?
                • wislok1 Re: Jak do Wenecji? 05.07.16, 15:00
                  No, raczej wszystko jest zatłoczone

Myśmy popływali vaporetto. Jak się już zapłaci za bilety, to trzeba wykorzystać na maxa.
                  Np. można popłynąć nr 2 na Plac Świętego Marka, a wrócić na Piazzale Roma nr 1 wzdłuż Canale Grande.
                  No i moim zdaniem dobry typ to tramwaj wodny do Murano i Burano
                  Oczywiście można zwiedzać zabytki i muzea...

Raczej odradzam długie wędrówki uliczkami, za ciepło i za duży ścisk

Co do jedzenia, to jest w większości knajp i knajpek o wiele drożej niż w innych miejscach...

• aseretka Re: Jak do Wenecji? 05.07.16, 16:05
                  Chyba najładniejszą wyspą jest Burano z kolorowymi domkami. Zresztą popatrz sobie tu:
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,142594822,142594822,0,2.html?v=2
                  W Wenecji zawsze jest niestety tłoczno, a i na wysepkach w lipcu będzie sporo turystów. My ostatnio byliśmy na początku września i na Burano już nie było tłoczno, ale w Wenecji, to lepiej nie mówić...
                  Knajpek zarówno na wysepkach, jak i w Wenecji pełno. Ale niestety te weneckie w okolicach Placu św. Marka i na przyległych uliczkach nastawione głównie na turystów. Więc i dość drogo i niezbyt smacznie, bo masówka. :) Polecam bardziej jakąś niewielką restaurację na uboczu głównych szlaków Burano.
                  • wislok1 Re: Jak do Wenecji? 05.07.16, 21:12
                    aseretka napisała:

Ale niestety te weneckie w
                    > okolicach Placu św. Marka i na przyległych uliczkach nastawione głównie na tur
                    > ystów. Więc i dość drogo i niezbyt smacznie, bo masówka. :)

Zgadza się, niestety
                    Do tego kelnerzy są czasem dość wredni, interesuje ich tylko jak największe zamówienie i nawet nie udają miłych...
                    Pamiętam, że chcieliśmy zamówić 3 pizze i poprosiliśmy o 4 talerze, bo specjalnego apetytu nie mieliśmy. Kelner od razu powiedział, że to niemożliwe, że 1 osoba = 1 pizza...
                    Jednej osobie nie przyniesie talerza i sztućców...
                    Nigdzie poza Wenecją z czymś takim we Włoszech się nie spotkaliśmy...
                    • fikak14 Re: Jak do Wenecji? 06.07.16, 09:29
                      Bedziemy mieszkali w Lignano Sabbiadoro, jak najlepiej dostać się do Wenecji ( pociąg, autobus, samochód ) ?
                      • aseretka Re: Jak do Wenecji? 06.07.16, 11:00
                        Pociągiem ani autobusem nigdy nie jechałam. Samochodem można dojechać do Wenecji (ok. 1,5 h, jeśli nie ma korków)i tam zostawić samochód na którymś z parkingów
                        www.kierunekwlochy.pl/parking-w-wenecji
                        Można też dojechać do Punta Sabbioni (czas dojazdu również ok 1,5 h) i popłynąć statkiem lub vaporetto do Placu św. Marka.
                        Gdy byłam pierwszy raz w Wenecji parkowaliśmy na parkingu Tronchetto. Później już tylko kilkakrotnie w Punta Sabbioni wykupując bilet całodobowy na vaporetto. Ale wtedy zazwyczaj stacjonowaliśmy w którymś z miasteczek na półwyspie (Cavallino, Ca`Savio w Punta Sabbioni), więc takie rozwiązanie było bardziej wygodne i ekonomiczne.
                      • deec2 Re: Jak do Wenecji? 12.08.16, 21:02
                        Nie wiem, czy odpowiedź jeszcze aktualna. Z Lignano łatwo do Wenecji pociągiem dojechać z Latisany. W pobliżu stacji kolejowej, od strony dworca autobusowego jest duży parking.
    • kadok1 Re: Jak do Wenecji? 12.08.16, 01:26
      Wybieram się do Wenecji cztery osoby dorosłe. Co sądzicie o planie zostawienia auta na parkingu centrum handlowego w Mestre na Via Pionara- wygląda na parking bezpłatny i pociągiem ze stacji Venezia Mestre Ospedale do stacji Venezia S. Lucia za 10 Euro (4 os) tam i powrót.
      • kadok1 Re: Jak do Wenecji? 12.08.16, 01:34
        A i planuje kupić bilety przez internet na trenitalia.it czy je też się kasuje w automacie na stacji jak te kupione w kiosku ?
        • wislok1 Re: Jak do Wenecji? 12.08.16, 21:35
          A nie lepiej kupić bilet komunikacji publicznej, ten za 20 euro, dojechać do "właściwej" Wenecji autobusem, a tam do oporu korzystać z tramwajów wodnych ?
          • kadok1 Re: Jak do Wenecji? 13.08.16, 05:27
            To też jest ciekawa propozycja choć nie najtańsza (40 euro 2 osoby). Tylko czy zdążę zwiedzić wyspy na 1 dniowej wycieczce- jeżeli nie to niema sensu kupować biletów. Wenecja na mapie nie wygląda na takie małe miasto.
            • wislok1 Re: Jak do Wenecji? 13.08.16, 08:39
              Nie wiesz, czy parking przy centrum handlowym jest bezpłatny !
              Obawiam się, że bezpłatny jest np. dwie pierwsze godziny, a potem się płaci.
              To raz.
              Jak szybciej można się poruszać po Wenecji: na piechotę czy tramwajem wodnym ?
              Pytanie jest raczej retoryczne. To dwa.

Na pewno w ciągu jednego dnia nie można zwiedzić Wenecji, można ją trochę pooglądać.
              Pływając tramwajami więcej się zobaczy niż chodząc cały dzień po wąskich i zatłoczonych uliczkach. To jest moja opinia.
              Gusta są różne
              • kadok1 Re: Jak do Wenecji? 15.08.16, 23:09
                1. W Google Street View (zdjęcia z maja 2016) obleciałem okolicę brak szlabanów przy wyjazdach więc dlatego sądzę że są bezpłatne ale na 100 % być pewny nie mogę.
                2 Niestety więcej czasu na zwiedzanie nie mam - wycieczka jest niskobudżetowa z Chorwacji więc dlatego takie kombinowanie.
                • kadok1 Re: Jak do Wenecji? 15.08.16, 23:13
                  Rozważałem jeszcze parking Tronchetto i z stąd rozpocząć zwiedzanie, ale obawiam się korków na moście lub przy dojeździe (szczyt sezonu sierpień)
                  • wislok1 Re: Jak do Wenecji? 16.08.16, 00:27
                    No, ja tam korków nie widziałem w lipcu.
                    Ale cena tego parkingu jest spora.
                    Lepiej to wydać na pływanie po mieście...
                    • kadok1 Re: Jak do Wenecji? 18.08.16, 18:47
                      Spora z tego co widzę to 21 Euro za postój od 5 do 24 godzin ale jest blisko.
                      • wislok1 Re: Jak do Wenecji? 18.08.16, 22:18
                        No, ale to jest tylko parking,
                        gdzie poruszanie się po mieście...
                        • kadok1 Re: Jak do Wenecji? 29.08.16, 00:36
                          Miasto zwiedzone ;) !!! Parking bezpłatny. Tylko mała zasadzka na peronie automat nie przyjmuje banknotów ani monet tylko kartę płatnicze (a jest na stacji tylko jeden) - brak jest kas biletowych jak u nas . W Auchan na przeciw stacji w przedsionku jest drugi automat biletowy ten posiada możliwość płacenia banknotami i monetami( w automacie brak menu po Polsku).W drodze powrotnej z Wenecji należy pamiętać że wszystkie pociągi przejeżdżają przez stację Mestre ale już niekoniecznie przez stacje Mestre Ospedale należy na spokojnie patrzeć do którego pociągu się wsiada ;) - zrobiłem sobie małą wycieczkę po okolicy :)) (na stacji Mestre tory się rozjeżdżają w różne kierunki). Ogólnie moim zdaniem miasto zatłoczone turystami i drogie - to co widziałem mnie nie powaliło na kolana.
                          • wislok1 Re: Jak do Wenecji? 29.08.16, 00:45
                            Wenecja albo kogoś powala, albo nie powala...

Ale drugiego takiego miasta nie ma nigdzie nie na świecie.
                            Nie da się jej skopiować...

• kadok1 Re: Jak do Wenecji? 29.08.16, 20:35
                              Wenecja ma swój urok ale brakowało mi ławeczek gdzie można przysiąść i odpocząć i podziwiać widoki, a w bocznych uliczkach było czuć że ludzie się załatwiali.
                          • ongoing Re: Jak do Wenecji? 02.09.16, 21:39
                            kadok1 napisał(a):

> Miasto zwiedzone ;)
                            Ogólnie moim
                            > zdaniem miasto zatłoczone turystami i drogie - to co widziałem mnie nie powalił
                            > o na kolana.

a co tam "zwiedziłeś"? sądzę, że jeśli ktoś naprawdę zwiedził Wenecje, to nie może podsumować jej w ten sposób. Owszem, jest tłoczno (choć głównie w okolicach placu św. Marka), jest też relatywnie drogo, ale to miasto jest tak niezwykłe i ma tak wiele do zaoferowania, że warto znieść te tłumy i zostawić tam każde pieniądze
                • wislok1 Cóż 16.08.16, 00:25
                  kadok1 napisał(a):

> 1. W Google Street View (zdjęcia z maja 2016) obleciałem okolicę brak szlabanów
                  > przy wyjazdach więc dlatego sądzę że są bezpłatne ale na 100 % być pewny nie m
                  > ogę.
                  > 2 Niestety więcej czasu na zwiedzanie nie mam - wycieczka jest niskobudżetowa z
                  > Chorwacji więc dlatego takie kombinowanie.

Ad 1. No, faktycznie, wygląda na to, że szlabanów nie ma...
                  Ad 2. No tak, jak z Chorwacji to trudno mówić o jednym dniu... Np. z Rovinj do Auchan w Mestre są 3 godziny w jedną stronę...
                  tiny.pl/g98t1
                  I to biorąc pod uwagę, że na granicy ze Słowenią nie będzie korka, trzeba też policzyć 15 euro za winietkę słoweńską...
                  Potem trzeba poszukać autobusu do "właściwej" Wenecji i tam dojechać
                  Trzeba doliczyć z 1 godzinę

W ciągu dnia 4 godziny zejdą na dojazd w jedną stronę, razem 8...

Jak ja bym miał tak mało czasu, to bym na serio kupił bilet za 20 euro i pływał po Wenecji oraz pochodził po Placu św. Marka..
                  Na więcej po prostu zabraknie czasu
                  A Wenecja to miasto "wodne", więc najlepiej go poznać z wody....

I się tak człowiek nie umęczy !!!

• kadok1 Re: Cóż 18.08.16, 19:41
                    Winietę na Słowenię mam już kupioną. Startuje z okolicy Rijeki (też 3 godziny jazdy do Wenecji)
                    Jeszcze należy doliczyć opłatę za autostradę we Włoszech 10,90 Euro/ w jedną stronę (Trieste Lisert => Mestre Est) Wyliczone z tej strony i jeszcze paliwo trochę się tego uzbiera.
                    • Gość: brachol Re: Cóż IP: 91.226.8.* 10.09.16, 22:45
                      A dlaczego trzeba kupić winietę na Słowenię jadąc drogą nr 7 (E61) nie jest to przecież autostrada?
                      • wislok1 Re: Cóż 11.09.16, 00:09
                        Nie trzeba kupić na 100%

• kasiadobro Re: Jak do Wenecji? 02.09.16, 22:24
      jeśli jedziecie do Wenecji samochodem w sobotę lub niedzielę, możecie zaparkować przed mostem Wolności (most prowadzący do Wenecji, Ponte della Liberta'), za centrum Vega (to taki dlugi biurowiec po prawej, patrzcie dobrze a zobaczycie napis), przy ulicy Via Righi.
      w week-end znajdziecie parking, w tygodniu raczej nie, bo parkują tu ci wszyscy, którzy pracują w Wenecji. szukajcie parkingu wolnego, sprawdźcie dobrze, by nie było tablic, że parking jest płatny! z via righi podjedziecie autobusem (jakieś 1,10 - 1,20 euro). To najtańszy sposób. jak chcecie więcej info, rzuccie okiem na wlochyodpodszewki.blogspot.com
    • wislok1 Turyści jadą, stali mieszkańcy wyjeżdżają... 13.11.16, 16:24
      next.gazeta.pl/next/7,151003,20970596,dramatyczna-sytuacja-wenecji-miasto-ma-juz-mniej-mieszkancow.html?v=1&obxx=20970596#opinions
      Trochę w tym jest racji, bo faktycznie trudno tam żyć...
      Ale winę nie ponoszą turyści, tylko przedsiębiorczy właściciele kamienic i sklepów.
      Bardzo opłaca się zamienić kamienicę na apartamenty dla turystów, a sklep spożywczy na sklep z pamiątkami. No i w lokalach gastronomicznych ceny są ustawiane na wysokim poziomie, bo jest wielki popyt....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka