Dodaj do ulubionych

Bankomaty,karty,kasa - Rodos

23.03.12, 22:23
Witam
Zazwyczaj na wyjazdy braliśmy gotówkę, ale tym razem zastanawiam się nad założeniem konta w euro i zabraniem karty, żeby bez problemu płacić kartą i wypłacać euro z bankomatów.
Podpowiedzcie, czy na Rodos jest odpowiednia ilość bankomatów, czy bez problemu można wypłacić każdą ilość euro? Czy muszę mieć konto w euro czy mogę po prostu z normalnego polskiego konta wypłacić tam euro?
W moim banku powiedzieli, że pobieranie kasy z bankomatów kosztować mnie będzie 3 % od pobieranej kwoty. Dużo to czy mało. Kompletnie się na tym nie znam.
Podpowiedzcie coś.

G.M.
Obserwuj wątek
    • Gość: buszującyWsieci Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.jjs.pl 23.03.12, 23:01
      Jeżeli dobrze wybierze kartę i bank do transakcji bezgotówkowych za granicą, to sama transakcja będzie bezpłatna, (ING, mBank). Posiadacze karty VISA Electron eKONTO w mBanku (konto złotówkowe) nie maja pobieranej prowizji od wypłaty gotówki w bankomatach za granicą. Twoja możliwość wypłacenia z bankomatu 100 euro będzie Cię w całości kosztować 100x kurs sprzedaży euro z dnia transakcji. Posługując się kartą ING (MasterCard) do transakcji bank doliczana 3%. Zamiast przewalcowywać swoje konto (na czym oczywiście tracisz) i jeszcze pozwalać bankowi zarabiać na każdej transakcji dokonanej przez ciebie za granicą 3 %, lepiej załóż sobie złotówkowe konto w m Banku i wyrób kartę VISA Electron, a bankomaty w każdym kraju (no prawie w każdym w Birmie na przykład nie, bo nie ma tam bankomatów) na świecie wypłaca ci walutę danego kraju bez pobierania prowizji. Wybierając pieniądze z bankomatu należy korzystać z karty debetowej, połączonej z rachunkiem bankowym. Jeśli wypłacamy pieniądze z karty kredytowej, poza prowizją, od razu zapłacimy odsetki od wypłaconej sumy. W przypadku wypłat z bankomatu posiadacz karty nie może bowiem skorzystać z bezodsetkowego kredytu, (w Polsce by to było np.53 dni), który tak chętne reklamują banki. Tak jest we wszystkich bankach wydających karty kredytowe.

Jest jeszcze kilka banków w Polsce, które oferują bezpłatne wypłaty z bankomatów za granicą. Citi Handlowy pozwala korzystać bez opłat z urządzeń oznaczonych logo Citi, a także maszyn innych sieci obsługiwanych przez tę grupę. Takie bankomaty można znaleźć w ponad 100 krajach. Klienci Deutsche Banku bez opłat korzystają z bankomatów oznaczonych logo tej grupy na całym świecie, a dodatkowo z bankomatów m.in. BNP Paribas, Bank of America i Barclays Bank. Podczas wojaży po Skandynawii lub krajach nadbałtyckich znajomego logo na bankomatach powinni szukać klienci Nordea Banku; mogą oni za darmo korzystać z urządzeń należących do grupy. Na bezprowizyjne wypłaty w bankomatach grupy UniCredit zezwala Pekao SA. W Europie takich urządzeń jest około 19 tys. Z kolei kart BZ WBK można bez opłat używać w bankomatach irlandzkiego AIB. Często jednak jest to coś za coś. Opłata za kartę, większa opłata miesięczna za konto itp.
      Oczywiście, że na Rodos we wszystkich turystycznych resortach jest bankomat niemal na każdym rogu, mamy XXI wiek, a Grecja jest w UE.
      • Gość: janek Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.152.145.122.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.03.12, 23:11
        Podłączę sie do tematu, posiadam kartę PKO SA (ten z żuberkiem) i niestety na ich stronie nie ma nic o bankomatach UniCredict w Grecji, czy to możliwe, że nie ma ich tam i będzie prowizja...?
        • Gość: buszującyWsieci Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.jjs.pl 24.03.12, 10:35
          Jeśli wypłacisz gotówkę kartą Maestro z PKO SA, bank potrąci aż 4 % (nie mniej niż 4,5 zł). Tylko w bankomatach grupy Unicredit nie potracą ci za transakcję ani złotówki, a tych w Grecji nie ma. Kałuż e-konto w mBanku i pozbędziesz się problem:). W ubiegłym roku BZ WBK oferował posiadaczom "Konto<30" darmowe prowadzenie konta oraz od 1 czerwca do 30 września 0 zł prowizji za wypłaty z bankomatów za granicą dokonywane kartą Visa Electron<30. Może i w tym roku będą mieli podobna promocje.
          • Gość: janek Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.tktelekom.pl 24.03.12, 10:50
            Dzięki, niestety tak też myślałem, że w Grecji nie ma UniCredict, tak jak w większości krajów Europy. Muszę jeszcze sprawdzić czy mają może bankomaty z Euronetu, bo mając kartę PKO SA, wypłaty też są za darmo. Może tu się uda!?
            • Gość: buszującyWsieci Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.jjs.pl 24.03.12, 11:24
              włoska grupa UniCredict ma się bardzo dobrze w Europie wschodniej:). Euronet jest obecny w 8 krajach UE w tym w Grecji.
              • Gość: janek Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.tktelekom.pl 24.03.12, 12:24
                To jest super info, teraz pozostaje poszukać wykaz bankomatów Euronetu na Riwierze, bo tam spędzę początkowo wakacje, no chyba, że masz gotowca i mnie znowu zaskoczysz , podeślesz linka, za co będę wdzięczny. pozdrawiam
            • Gość: qazak Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.03.12, 19:59
              w banku PEKAO bezpłatne są wyłącznie krajowe bankomaty Euronetu, więc wypłaty w Grecji będą obciążone również prowizją

grupa UniCredit - nie ma bezpłatnych bankomatów w popularnych miejscach wyjazdów wakacyjnych tj. w Grecji i Hiszpanii
      • grecomaniak BuszującyWsieci - podpowiedz jeszcze proszę... 24.03.12, 22:20
        Ależ Ty masz wiedzę w tym zakresie!!!
        Ja kompletnie nie znam się na bankach i kartach, gubię się w tym zupełnie.
        Ale z tego co zrozumiałam, to najlepiej założyć konto złotówkowe w mBanku i wyrobić kartę Visa elektron tak? A czy to konto kosztuje, albo karta?
        Napisałeś na początku, że albo mBank albo ING posiada bezpłatne transakcje, a tymczasem ING dolicza 3% (do walutowego) i jeszcze 1,50 zł na miesiąc chcą od karty.
        A podpowiedz mi jeszcze proszę, czy jakiś bank oferuje dobre konto walutowe, na które wpłaciłabym euro i z niego ewentualnie za granicą korzystała, tzn. teraz chodzi mi o Grecję i nie płaciłabym tych 3 czy 4 %.

pozdr i dziękuję wszystkim za odpowiedzi

G.M.
        • Gość: buszującyWsieci Re: BuszującyWsieci - podpowiedz jeszcze proszę.. IP: *.jjs.pl 24.03.12, 23:45
          Konto walutowe daje przede wszystkim możliwość prowadzenia swoich rozliczeń w obcej walucie i jest w największym stopniu skierowane do osób pracujących za granicą. Można na nie przesyłać pieniądze z zagranicy, gromadzić na nich walutę, którą zapłacimy podczas zagranicznych, ale zakładać konto walutowe, aby przewalcować na nie złotówki z ROR, tylko po to aby przez 2 tygodnie wakacji nią płacić ? Przecież umowę zawierasz na co najmniej rok, a opłatę zapłacisz za prowadzenie samego konta bank będzie pobierał co miesiąc. I jeszcze tracisz na przewalutowaniu? Należy wziąć pod uwagę jeszcze kwestię oprocentowania. Oprocentowanie stałe konta walutowego daje nam poczucie pewności, iż nasze odsetki równomiernie będą się powiększały. Za to oprocentowanie zmienne nie daje nam już tego poczucia bezpiecznego oszczędzania. Musimy także zorientować się jak sprawa wygląda pod względem kursu i jego różnic. Koszty prowadzenia konta walutowego są właściwie zerowe więc na pewno zyskamy więcej niż gdybyśmy obcą walutę pozostawili samą sobie bez oprocentowania, ale oprocentowanie jest miesięczne albo roczne więc jeśli tylko na wyjazd zakładasz konto to oprocentowanie masz zerowe. Karta warto wyrabiać jeśli często wybieramy się za granicę i chcemy płacić pieniędzmi zgromadzonymi na koncie walutowym (zgromadzonymi, a nie nieprzelanymi tuż przed wyjazdem). Bank HSBC przed sezonem urlopowym wprowadził karty rozliczane w euro, dolarach lub brytyjskich funtach. Klient posługujący się taką kartą za granicą nie ponosi kosztów przewalutowania. To oznacza, że zarówno w przypadku transakcji bezgotówkowych, jak i wypłat z bankomatu jego konto walutowe jest obciążone dokładnie taką kwotą, jaka została wypłacona z bankomatu lub wydana na towar czy usługę. Oczywiście, o ile korzystamy z niej w kraju, w którym dana waluta obowiązuje.
          Jeśli więc jedziemy do kraju, gdzie używa się innych walut, należy się liczyć z kosztami przewalutowania. Oszczędności mogą być duże, bo płacąc zwykłą kartą wydaną przez ING w dowolnym kraju strefy euro, zapłacimy połowę spreadu, czyli 3%., i 2,8 %. prowizji. Łączny koszt takiej operacji wynosi więc prawie 6 %. wartości transakcji. Tymczasem jeśli kupimy waluty w kantorze, gdzie są one o 5 - 8 gr tańsze niż w bankach, to zaoszczędzimy na spreadzie. Potem zaś wystarczy wpłacić waluty na konto walutowe, do którego dołączona jest karta, aby płacić bez ukrytych kosztów. W rezultacie jedynym wydatkiem jest opłata za kartę. W ING wynosi ona 1,5 zł miesięcznie. W BPH za kartę walutową zapłacimy 75 zł rocznie, a w Alior Banku 60 zł. W mBanku i BZ WBK opłata za kartę w pierwszym roku nie jest pobierana, a później wynosi ok. 30 - 40 zł. W HSBC karta walutowa jest za darmo (bez żadnych ograniczeń czasowych), ale trzeba słono zapłacić za rachunek. Kosztuje on 10 zł miesięcznie, czyli 120 zł rocznie. Opłatę za konto walutowe pobiera też BPH (5 zł miesięcznie) i Pekao (1,10 dol. lub 0,99 euro miesięcznie).
          konto-walutowe3

Trzeba jednak pamiętać, że o ile płacenie kartą do konta walutowego w sklepach może przynieść nam oszczędności, to już wypłacanie przy jej pomocy pieniędzy z bankomatów niekoniecznie. Przykładowo posiadacz konta złotowego np. w Alior Banku za wypłaty w bankomatach za granicą nie zapłaci prowizji, ale poniesie koszt przewalutowania (ok. 2,5 proc.). Z kolei posiadacz konta walutowego w tym banku za przewalutowanie nie zapłaci, ale prowizja od wypłaty w bankomacie wynosi 5 zł. Czyli aby nie stracić, powinien jednorazowo wypłacić więcej niż równowartość 200 zł. W BPH i Pekao taka prowizja wynosi aż 4 proc. wartości transakcji, przy czym w BPH kwota minimalna prowizji to 12 zł. 3proc. prowizje od wypłat za granicą obowiązują w ING Banku Śląskim i City Handlowym. Tylko w HSBC i mBanku klientom, posiadającym konto walutowe i kartę, oferuje się bezpłatne wypłaty we wszystkich bankomatach na świecie.
          • grecomaniak Re: BuszującyWsieci - podpowiedz jeszcze proszę.. 25.03.12, 21:27
            Dziękuję bardzo za wyczerpujące informacje.
            Podsumowując wszystkie za i przeciw, chyba nie zrezygnuję z wzięcia jak zwykle gotówki, której też nigdy nie ukradli, ale może dlatego, że pilnuję jej jak oka w głowie, jak nie ma sejfu w hotelu to i tak wykupuję itp.
            Chyba więc najrozsądniej będzie dysponować gotówką, a kartę mieć trzeba, żeby potem się nie martwic, gdyby trzeba było skorzystać z większej kasy niż ta, którą mam w kieszeni:-)

pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze, mądrej wiedzy nigdy dość

G.M.
    • potwor_z_piccadilly Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos 24.03.12, 18:59
      Bierzcie gotówkę, a kartę w charakterze rezerwy.
      W końcu jedziecie na wakacje, a nie po to by biegać w poszukiwaniu bankomatów.
      To robicie na co dzień.
      • Gość: gtw Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 24.03.12, 19:06
        to prawda, Grecy jak wiadomo mają awarsję do transakcji kartowych :), a to terminal "nieczynna", a to bankomat zepsuty

a jeśli chodzo o PKO i eurokonto to wybieraliśmy kiedyś kasę z bankomatu Pireus Banku...leprzy kurs nię w Polsce i bez prowizji
      • Gość: e Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.12, 19:45
        potwor_z_piccadilly napisał:

> Bierzcie gotówkę, a kartę w charakterze rezerwy.
        > W końcu jedziecie na wakacje, a nie po to by biegać w poszukiwaniu bankomatów.
        > To robicie na co dzień.

Dla mnie korzystanie z karty jest uproszczeniem życia. Ale, jak widać, prezes Kaczyński nie jest jedyną osobą, która nie posługuje się plastikiem! Co więcej, posługiwanie się kartą może wam zepsuć urlop?!?!
        • potwor_z_piccadilly Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos 24.03.12, 20:44
          Gość portalu: e napisał(a):

> Dla mnie korzystanie z karty jest uproszczeniem życia.!

Mam nadzieję że nie należysz do tych, co to przy kasie - przykładowo w jakimś sklepie dla "koneserów", demonstracyjnie rozwijają pakiet kilkunastu plastikowych kwadracików i szumiąc szarymi komórkami wybierają, tę którą by tu uiścić należność 48,79 gr.
          Co do mnie, to karta nie jest uproszczeniem życia, lecz w pewnych jego aspektach koniecznością.
          Całe szczęście na Rodos można się bez niej obyć, a wręcz w wielu przypadkach jest nieużyteczna.

• Gość: leon Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.petrus.pl 25.03.12, 10:47
        Zdumiewa mnie ta dyskusja. Przecież toczy się o 50 - 100 zł prowizji. Jak można umartwiać się takimi problemami i już na starcie p ... dolić sobie wakacje. Wątek podobny do tych - kto do tego hotelu co ja ?
    • Gość: janek Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.tktelekom.pl 24.03.12, 21:56
      Nie ma potrzeby "spinania" się. Każdego sprawa i wybór, ale byłem w różnych krajach i różne rzeczy widziałem. A to po wyjściu z apartamentu obrobili kolegę, a to na plaży zakosili spodnie z portfelem leżącemu obok gościowi ( i nie było to nad Bałtykiem...), więc choćby z tego powodu bezpieczniejsze jest mieć bankomat pod ręką. Płacenie kartą na bramkach, w sklepach czy stacjach paliwowych jest najlepszą forma i nikt mnie nie przekona o tym , i nie mam wypchanego portfela kartami, ale jak na wstępie każdego wybór, pozdrawiam i tych co mają wypchane kieszenie "Eurasami" i tych z kartami bo żyjemy w demokracji i jeden ma prawo jazdy a drugi kierowcę.....
      • des4 Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos 24.03.12, 22:09
        Niestety w Grecji dziwnie się składa, że na stacji benzynowej terminal jest nieczynny. Co to oznacza w odludnym miejscu kiedy jedziesz na oparach nie muszę tłumaczyć.

Lidl w Rodos też nie akceptuje kart, a to najlepsze miejsce na stosunkowo tanie zakupy.

Prawie każda tawerna na zadoopiu też "cash only".
        • Gość: janek Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.tktelekom.pl 24.03.12, 23:01
          Dla mnie Grecja będzie pierwszy raz i stąd były moje pytania o bankomaty, z drugiej strony nigdy nie było tak, że nie miałem kupionych Euro, choć i w Cro, i w Bułgarii,i we Francji, czy we Włoszech a nawet na Ukrainie korzystałem z karty, oczywiście tam gdzie mogłem.
    • potwor_z_piccadilly Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos 24.03.12, 23:30
      grecomaniak napisał:

No właśnie, grekomaniak.
      Ale co to jest grekomania ?
      W/g mnie, to prostota i przaśność którą można jeszcze - właśnie w Grecji przeżyć i tak.
      Podstawiają auto do hotelu - gotówka.
      - Gdzieś w drodze na zadupiu (nie tylko) zajadamy się smakołykami - gotówka.
      - Kobitki z rejonu Monolithos w przemiły sposób zachęcają do kupna wina i orzeszków - gotówka.
      - Młody chłopak prowadzący stragan z pamiątkami (Apolakkia). Kupujesz gąbkę za 5 E, gratis muszla. Kupujesz muszlę, gratis gąbka. Muszla i gąbka, gratis ręcznie wykonany z ceramiki wisiorek. Kupujesz drugi wisiorek, znowu gąbka - gotówka.
      - Wykupujesz mały rejsik łódką - gotówka.
      - Parasole z leżakami i inne plażowe atrakcje (lub niby atrakcje) - gotówka.
      Można by jeszcze troszkę powymieniać, ale po co ?
      Jedno dla mnie jest ważne. Niech przynajmniej przez te dwa tygodnie będzie inaczej, a czy kradną ? Mnie nigdy nie okradli. Nie w Grecji. Zbyt są honorowi.
      Ale zarzekać się nie będę. Może ja mam farta, a może dlatego że wybieramy małe prowadzone przez rodzinę hotele gdzieś na ustroniu.
      Kto wie ?
      Pozdrawiam i życzę miłych wakacji.
      • Gość: janek Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.tktelekom.pl 25.03.12, 07:12
        Poprzednik wymienił takie sytuacje, gdzie w Polsce też użyjesz gotówki (mały pensjonat, stragany z muszelkami itp.) Ale ok, wiem , że mam zabrać Euro, tylko jeszcze mi się przypomniał zeszłoroczny wyjazd do Bułgarii, gdzie bratu w Audi A4 na terenie Rumunii popsuła się pompa oleju, i jak zapewne zdajesz sobie sprawę to 100E nie kosztowało, a musiał zostać do następnego dnia, czyli z noclegiem. Ja akurat miałem wydrukowane mapki mojego banku z adresami, co było dla nas pomocne. Więc chyba nie zaszkodzi mieć taką kartę i wiedzę o bankomatach, bo różne rzeczy mogą nas spotkać. A co do Greków, jak piszesz są bardzo honorowi ( tylko się cieszyć), by kogoś okraść, to mam takie same zdanie o Chorwatach , a tam właśnie zdarzyły się kradzieże.Zawsze spotkasz "cygana", nawet na forum piszą o tym, że na światłach, otwierają bagażniki, kradną i w nogę, nie mówiąc o innych rzeczach. Nie można jednak generalizować, bo Chorwaci to tez super naród. Zmierzam do tego , że różne przypadki chodzą po ludziach, i można, nie trzeba być na nie mniej lub bardziej przygotowani. ja jadąc przez kraje tranzytowe, nie kupuje każdej waluty, podchodzę do swojego bankomatu, i wypłacam ichniejszą gotówkę, jak nie mogę zapłacić kartą.Tak w zeszłym roku jadąC np. przez mniej cywilizowaną Ukrainę robiłem zakupy (a wiemy, że ichniejsza wódeczka jest tania i dobra) jak i kupując paliwo. Ale zgadzam się, z tym, że w małych miejscowościach jest inaczej. Zresztą sam do takiej jadę, gdzie karta nie będzie używana, ale np. w Salonikach, czy Atenach z pewnością tak, pzdr.
    • Gość: bbb Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.03.12, 06:45
      Bankomaty znajdziesz na kazdej najmniejszej zamieszkalej wysepce wiec tym bardziej na rodos. Tym niemniej kurs w bankomatach wcale nie jest tak dobry jak w kantorach (polskich) bo to przeciez kurs bankowy ktory zawsze jest gorszy, wiec zależy ile chcesz wydac - jak kilkadziesiat euro to ta róznica jest w sumie mała jak wiecej- to moze wyniesc nawet kiladziesiat PLN. Jak ktos lubi oddawać bankowi ot tak kilkadziesiet PLNów to oczywiscie nie ma problemu. Wiele punktów w Grecji kart nie przyjmuje. Hotele, wypożyczalnie samochodów- bez problemu, knajpy, stacje benzynowe (małe, rodzinne) sklepiki z pamiątkami, sprzedawcy biletów i wycieczek w porcie itd.
      • Gość: janek Re: Bankomaty,karty,kasa - Rodos IP: *.183.186.106.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.03.12, 10:37
        bbb, tak jak piszesz, nie lubię dawać bankowi dodatkowo zarobić, stąd też było moje pytanie o bankomaty, w których mam za darmo wypłaty. A tak na marginesie Twój post zasadniczo różni się od niektórych poprzedników, którzy pisali, że ogólnie rzecz biorąc Grecy są na bakier z kartami i bankomatami. Kończąc, dzięki Wam, wiem, że moich bankomatów w Grecji nie ma i muszę poradzić sobie inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka