IP: *.play-internet.pl 20.05.12, 12:12
Witam, chcielibyśmy wybrać się na tę wyspę na przełomie maja/ czerwca.
Czy ktoś był niedawno na wyspie Chios?
Chcemy przepłynąć z Turcji żeby spędzić na niej 1 dzień - zwiedzić stolicę. Co warto zobaczyć?
Ewentualnie zastanawiamy się nad opcją zostania z 1 noclegiem i objechaniem wyspy samochodem.
Czy będzie problem z załatwieniem noclegu na miejscu w miarę przystępnej cenie ( do 50 euro za pokój 2 + 1)? Czy można wypożyczyć "z biegu" samochód na ten sam dzień? Macie jakieś sprawdzone miejsca noclegowe, wypożyczalnie w stolicy?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Chios 20.05.12, 12:50
      Objechanie wyspy Chios w jeden dzień?
      Obawiam się, że to niemożliwe: Chios jest dużą wyspą i co najmniej kilku dni na nią potrzeba.
      Przypłynięcie do stolicy i poszwędanie się po niej przez jeden dzień wśród ślicznych budynków, po przepięknym kastro, zajrzenie na turecki cmentarz - ma sens ale cała wyspa?
      Może mając auto i chcąc wszystko biegiem - można ewentualnie dodać nieodległą równinę Kampos ale reszta...
      Spędziłam tam tydzień czas jakiś temu (w 2005 chyba) i żeby było w nadmiarze tego czasu? Absolutnie nie!
      Mnie ujęły miasteczka mastyksowe: i te najbardziej znane i popularne jak Pyrgi, Olimpoi czy Mesta, ale i te mniej znane, do których mało kto zagląda.
      Dalej: majestatyczny Nea Moni to obowiązek, ślicznie jest w Wolissos (to już północ), skąd koniecznie trzeba zajrzeć do nieodległego Moni Mundon (malowniczo usytuowany klasztor), a Anawatos przytłacza wyczuwalną w powietrzu tragedią sprzed lat.
      Reasumując: wyspa Chios tak ale nie w ciągu jednego dnia.
      Moja Chios z wieloma zdjęciami tutaj:
      betaki.freehost.pl
      Pozdrawiam serdecznie. B.
      • Gość: m Re: Chios IP: *.play-internet.pl 20.05.12, 13:56
        Witaj bebiak, czytałam, że byłaś na Chios :)
        Objechanie wyspy - to był skrót myślowy ;)
        Myślałam, żeby zwiedzić samochodem choć kawałek wyspy - np. południową część właśnie z Pirgi, Mestą na czele, albo środkową - Nea Moni, Anavatos, Daskalopetra. To chyba damy radę zobaczyć?
        Ale jeśli się nie uda wypożyczyć samochodu na miejscu, to zostanie nam do obejrzenia "tylko" stolica.
        • bebiak Re: Chios 20.05.12, 14:10
          Wypożyczalnie są w stolicy i o ile Grecy nie będą leniwi - powinniście móc wypożyczyć. Tambylcy są trochę specyficzni: uchodzą za zamożnych i nie bardzo przejmują się udogodnieniami dla innych. Nie pamiętam czy pisałam na stronie, ale kiedy zapytałam dlaczego autobusy po wyspie nie jeżdżą w weekendy (toż wyspa wielka) - odpowiedziano mi, że mieszkańcy są zamożni, w każdym niemal gospodarstwie są 2-3 auta (nie sprawdzałam czy prawda!) stąd autobusów nie potrzebują. OK, niech będzie ale ja nie mam prawa jazdy i trochę trudno mi tam było ale dałam radę: dwa dni rower, trochę autobusy, fartem wynajęte auto i taksówki.

Któregoś dnia w moim hotelu pod wieczór zamieszkały takie dwie młode Australijki - przypłynęły na jeden dzień. Wynajęłyśmy wieczorem wspólnie auto.
          Wstałyśmy bardzo rano i nawet nie bardzo gnając, w ciągu całego dnia objechałyśmy miasteczka mastyksowe (oczywiście spacerując po nich i nawet był czas na kawę w kafeterii, tudzież obejrzenie wnętrza domu kirii Anny - piękny!), popołudniem dotarłyśmy do Anavatos i pod wczesny wieczór do Nea Moni (późnym wieczorem odpływały już z Chios).
          To można zrobić o ile od razu wynajmiesz auto. Ja co prawda wolałabym smakować bardziej atmosferę tego dnia i na przykład cały dzień poświęcić na miasteczka mastyksowe ale z uwagi na brak prawa jazdy musiałam się dostosować do Australijek - i tak dzięki losowi, że mi się trafiły:)
          Oczywiście, jeśli się na to zdecydujesz to już zapomnij o przepięknym Kastro w mieście ale miasteczka mastyksowe warte grzechu;)
          Pozdrawiam. B.
    • Gość: Marica Re: Chios IP: *.dsl.hol.gr 20.05.12, 16:44
      Wróciliśmy 10 dni temu, wyspa mała, skromna w porównaniu z innymi, ale ma swój urok. Wynajęliśmy samochód w wypożyczalni Economy 50 euro za 2 dni w/w gdzie cumuje prom ( tak bardziej się opłaca) zaproponowali też pomoc przy znalezieniu hotelu był w samym centrum miasta (35 euro za noc), wyremontowany w bocznej uliczce. Holiday studio_rooms
      www.chiosholiday.gr tel. 0030 22710 40151. Byliśmy bardzo zadowoleni i polecam. Jeśli chodzi o zwiedzanie to zależy ile będziecie, na szybko zdążycie w 1,5 dnia. Najważniejsze miejsca:Pirgi, Armolia, Mesta, Anavatos, Volissos, klasztor Nea Moni no i jak jedzie się na południe wyspy widać drzewa mastyksowe. Jeśli nie chcecie mieszkać w centrum miasta to polecam Karfas, fajna miejscowość turystyczna z piaszczysta plażą. W necie pewnie znajdziecie tam jakiś hotel. Polecam też wyspę Lesbos na nią też z Turcji niedaleko, a godna uwagi. Pozdrawiam
      • bebiak Re: Chios 20.05.12, 17:00
        Gość portalu: Marica napisał(a):

> Wróciliśmy 10 dni temu, wyspa mała (..)

Piąta z największych w Grecji - tak dla szerszego rozeznania;)

en.wikipedia.org/wiki/Chios
        Pozdrawiam oczywiście. B.
    • Gość: Marica Re: Chios IP: *.dsl.hol.gr 20.05.12, 19:39
      Dla Ciebie może duża bo 5 co do wielkości, dla mnie mała bo zwiedzisz ją w dwa dni. W porównaniu z Kretą, Ewią , Lesbos i Rodos jest niewielka.
      Masz tu jeszcze ciekawe linki o wyspie w języku polskim, może będą przydatne.
      www.sakiz.gr/island/monuments/index_pl.htm
      www.chios.com/pl
      • bebiak Re: Chios 20.05.12, 20:34
        Gość portalu: Marica napisał(a):

> Dla Ciebie może duża bo 5 co do wielkości, dla mnie mała bo zwiedzisz ją w dwa
        > dni. W porównaniu z Kretą, Ewią , Lesbos i Rodos jest niewielka.

Nie znam Twoich kryteriów ale - bez urazy - jeśli zwiedzasz Chios w dwa dni to chyba się nie rozumiemy: doprawdy zwiedzasz? Czy ją po prostu przejeżdżasz wszerz i wzdłuż? Nie wiem jakie greckie wyspy w życiu widziałaś: ja ponad 40 i jak dla mnie Chios jest dużą wyspą, na pewno nie na dwa dni, bo w dwa dni to możesz zwiedzić np malutką Anafi (przećwiczone) pod warunkiem, że nie plażujesz: jeden dzień bajeczna Chora i obejrzenie kilku malowniczych plaż, a drugi z Chory do monastyru na górę i z powrotem - to sporo kilometrów, ale Anafi mała, bo 10 km od jednego krańca do drugiego. W ilości nie pamiętam ilu ale coś ok. 1500 chyba greckich wysp - piąte miejsce Chios sytuuje ją w grupie wysp dużych bez względu na to, w ile dni jesteś w stanie ją zaliczyć albo - jak kto woli - zwiedzić. To "zwiedzanie" to kwestia gustu: znam takich, którzy Kretę w tydzień zwiedzają i znają ją jak ja swoją ulicę, znam takich, którzy Ateny w jeden dzień i wszystko widzieli...
        Cieszę się, żeś zadowolona ze zwiedzenia Chios w dwa dni - ja po siedmiu dniach spędzonych tamże czułam jednak pewien niedosyt ale ja już taka ślamazarna jestem;)
        Kefalonia jest bardzo powierzchniowo zbliżona do Chios - zwiedzałam ją przez 7 dni autem ze znajomymi Grekami, ale oni też tacy ślamazarni - nikt z nas i na Kefalonii nie czuł nadmiaru czasu, zupełnie jak ja na Chios.
        Pozdrawiam serdecznie. B.
        • Gość: Marica Re: Chios IP: *.dsl.hol.gr 20.05.12, 20:52
          Weszłam na forum, aby pomóc dać namiary na hotel, wypożyczalnie samochodów, a nie czytać bazgroły jakieś zakompleksionej, osóbki. Jeśli masz coś mądrego do napisania, to napisz, zamiast krytykować innych.....Pozdrawiam i życzę dalszego miłego zwiedzania.
          • grekan Re: Chios 21.05.12, 01:19
            Niezbyt grzeczna ta Marica, tak sadze po przeczytaniu polemiki o Chios. Mysle, ze Marica moglaby duzo nauczyc sie od prawdziwego, zyczliwego turysty bebiaka. Na tym forum warto zastanowic sie nad trescia swoich przymyslen, wyniosla Marico....!
            • papalaya Re: Chios 21.05.12, 08:18
              a ja myslę, że turystka bebiak mogłaby wyciągnać kij z.... i rozluźnić poślady w swoim pouczaniu jak powinien wygladać jedynie słuszny model zwiedzania
            • papalaya Re: Chios 21.05.12, 08:18

• Gość: ja Re: Chios IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.12, 13:02
                hi, hi, co racja, to racja z tym jedynym słusznym sposobem zwiedzania.
                • bebiak Re: Chios 21.05.12, 13:23
                  Gość portalu: ja napisał(a):

> hi, hi, co racja, to racja z tym jedynym słusznym sposobem zwiedzania.

Chyba się czepiacie: jedynego słusznego nie ma i tyle:) Każdy zwiedza na swój sposób: ostatnio wyczytałam na forum hiszpańskim o zwiedzeniu Barcelony w jeden dzień - podobno można, ba inny przewodnik napisał o zwiedzeniu jej w ciągu kilku godzin.
                  Można? Jak ktoś lubi?
                  Mnie natomiast wolno powiedzieć, że tak jak nie da się zwiedzić Barcelony w jeden dzień tak nie da się Chios w ciągu 2 dni - to moje zdanie i mam do niego prawo. Nie widzę powodu do ganienia mnie za to, ba, do podejrzeń, że wprost zabraniam aby było inaczej.
                  Pozdrawiam słonecznie:)
                  B.
                  • bebiak Re: Chios 21.05.12, 13:30
                    Chciałabym nadto zwrócić Waszą uwagę na to, że dyskusja w temacie, do którego zeszła - stała się już kompletnie bezprzedmiotowa: autorka wątku przypłynie na Chios i tak na dzień, maximum dwa i zobaczy co zdoła zobaczyć, Marica już była i nie wiem czy się wybierze ponownie, ja ponownie już się nie wybiorę, bo cień wydarzeń w historii wyspy wciąż nad nią wiszący tak mnie psychicznie zmęczył, że więcej już nie chcę tego przeżywać (choć trochę żal, bo kilka pięknych miejsc tam widziałam), a większość forumowiczów na Chios i tak nie popłynie.
                    Pozdrawiam. B.
                    • Gość: ja Re: Chios IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.12, 19:06
                      A ja byłam, ale tylko jeden dzień, więc bałam się w ogóle wypowiadać, żeby nie zostać wyśmianą, że "jak jeden dzień, to przecież nie masz prawa głosu". Tak więc zmilczałam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka