Dodaj do ulubionych

Kilka pytań odnośnie promów

17.02.13, 13:25
Hej, tym razem mamy nadzieję że nasze Cyklady wypalą :) Lecimy do Aten, śpimy w hostelu jedną noc i rano płyniemy na Santorini, potem dalej kolejne wyspy. Mam kilka pytań bo nigdy nie zamawialiśmy rejsów na własną rękę. Chcemy płynąć armatorem BlueStarFerries
1 Jak to jest z internetowymi rezerwacjami, czy warto już teraz rezerwować rejsy na czerwiec?
2 Czy bez karty kredytowej się nie obędzie?
3 Czy można płacić gotówką?
4 Czy ceny z zakładki book online są już ostateczne?
5 Czy są opłaty za bagaż? 2 torby...

Z góry dzięki za odpowiedź :)
Obserwuj wątek
    • ozlem Re: Kilka pytań odnośnie promów 17.02.13, 15:20
      W czerwcu nie musicie nic rezerwować - Blue Star Delos moze wziać na pokład jakieś 2400 luda. Z doniesień wiem ze nie wyprzedaje się nawet w sierpniu. Nie wiem czy strona www przyjmuje karty inne niz kredytowe (zawsze rezerwuje kredytowa), ale wszyscy agenci biletowi przyjmuja gotowke. Ceny z book online sa ostateczne dla tych co bookuja online. Ale nigdy nie słyszałam żeby Blue Star miał inne ceny dla www, a inne dla pozostałych. I raczej też nie zmienia cen znienacka w trakcie sezonu. Uwaga! Niektórzy agenci sprzedają bilety z prowizja - np ci na lotnisku w hali przylotow (jakies 2-3 euro do każdego biletu). Za bagaż się nie płaci, chyba że się chce załadować pół cieżarówki walizek, to wtedy płaci się za cargo.
      • ozlem Re: Kilka pytań odnośnie promów 17.02.13, 15:50
        Aha, jeszcze jedno - jeśli chcecie kupic bilety przez internet zróbcie to albo co najmniej tydzień przed, albo wcale. W zeszłym roku spotkała mnie niemiła przygoda bo strona sprzedała mi bilet jakies 3-4 dni przed wyjazdem (dostałam potwierdzenie emailem z nr rezerwacji i z karty mi ściągnięto należność) ale laska w budce BSF w porcie odmowila wydania biletu. Popłynęłam, ale ile było telefonów i tłumaczenia przy tym to nie powiem. Być może naprawili ten błąd bo jeśli nie są w stanie zapewnić obiegu papierów (danych z VISA itp) w określonym czasie to strona nie powinna sprzedawać biletów z tak małym wyprzedzeniem.
        • szwimi Re: Kilka pytań odnośnie promów 09.04.13, 15:55
          Myślimy właśnie o BlueStar Delos 9 czerwca o 7:25 na Naxos z Pireusu. Jak rozumiem prawie na 100% (pomijam strajki, sztormy etc) będzie można kupić np godzinę przed bilet za gotówkę? Bo nie chciałabym specjalnie z powodu zakupu biletów zakładać sobie kartę kredytową...
          • ozlem Re: Kilka pytań odnośnie promów 12.04.13, 05:40
            Myślę że z Delosem w czerwcu nie będzie żadnych problemów bez wcześniejszej rezerwacji. Budke z biletami otwierają ok 6, jeśli nocujecie w Pireusie to radze być wcześnie, zanim metro zacznie działać i przywiezie tłum z Aten. Jeśli bedziecie jednymi z pierwszych będziecie mogli sobie zająć najlepsze miejsca (mówię oczywiście o economy, bo z numerowanymi nie ma problemu) - fajne sa takie w środku przy wielkich oknach od podłogi do sufitu w okolicach flo cafe, na pokładzie też są lepsze i gorsze więc dobrze jest mieć czas żeby się rozejrzeć.
          • m.c.r Re: Kilka pytań odnośnie promów 14.04.13, 01:16
            Nie potrzebujesz kredytowej, tylko dowolną kartę z odblokowanymi transakcjami IO (na odległość).
            Wielokrotnie rezerwowałem bilety przez strony przewoźników (Anek, Bluestar, NEL, Aegeanspeed, Superjet) nawet z 3-4 miesięcznym wyprzedzeniem i nigdy nie było problemów. Dla mnie to wygodniejsze niż ganianie po agencjach w porcie :)
            • Gość: mmm Re: Kilka pytań odnośnie promów IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.04.13, 08:18
              Budka biletowa Blue Stara stoi tuż obok Delosa, przy Gate E7 - nigdzie nie trzeba ganiać
      • Gość: d.biel Re: Kilka pytań odnośnie promów IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 20:08
        Ja płaciłam kartą debetową wypukłą za bilety w Blue Star. Mam nadzieję, że żadnych problemów przy odbiorze nie będzie. My płyniemy na Paros z Rafiny 01.07. Ale ze względu na samochód woleliśmy zarezerwować wcześniej.
        Pozdrawiam
        • Gość: d.biel Re: Kilka pytań odnośnie promów IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 20:10
          Acha i w tzw. Terms'ach jest zaznaczone, że musi być obecny właściciel z kartą, którą dokonana została płatność.
    • simon_r Re: Kilka pytań odnośnie promów 10.04.13, 00:23
      jesli jedziecie bez samochodu to niczego nie trzeba rezerwowac... kupujesz bilet w poecie i płyniesz
      • bebiak Re: Kilka pytań odnośnie promów 10.04.13, 01:26
        Ja mam teorię nieco inną, bo dwukrotnie nie załapałam się na prom z powodu braku biletów (nie dla auta, dla mnie):
        - w ostatni weekend sierpnia w sobotni poranek z Pireusu na Paros. Tu dramatu nie było, bo za godzinę płynął drugi prom - i popłynęłam;
        - z Samothrake do Alexandroupolis - i tu był dramat, bo nie było jak wydostać się z wyspy przez całą niedzielę. Na moje szczęście wieczorem popłynął dodatkowy katamaran, na który udało mi się dostać.

Według mnie trzeba zwracać uwagę na okoliczności zwiększające mobilność tambylców a to: Pascha, lokalne święta oraz wybory, mieć również inne spojrzenie na temat jeśli chodzi o wyspy bliskie dokąd pływa się na dzień - dwa z miast na lądzie.
        Nadto trzeba patrzeć na ile częste są promy w naszym kierunku i zastanowić się czy bardzo nam się życie skomplikuje kiedy jednak biletu nie będzie.
        Należy wziąć pod uwagę i to, że z powodu kryzysu promów pływa coraz mniej i w takim wrześniu (a jestem w Grecji co roku w tym miesiącu - toż to po sezonie) promy potrafią być nabite niczym nasze metro w szczycie porannym (np taki ok. 8-mej rano w poniedziałek z Naxos do Pireusu - masakra w minionym wrześniu!)
        I jeszcze jedno: nie wiem czy to na stałe czy było chwilowe ale miałam kupiony w Polsce bilet przez moją przyjaciółkę (wcale nie pierwszy w życiu raz) i kiedy w Pireusie w kwietniu 2011 przed rejsem chciałam go odebrać miałam wielki problem, bo bez karty wydać mi biletu nie chciano. To podobno w miarę nowe zasady: dla bezpieczeństwa jeśli chodzi o płatności kartą. Była wielka awantura bo poddać się nie chciałam, w końcu gotowa byłam kupić nowy bilet a nie chciano mi sprzedać (zapowiedziałam, że rozgłoszę gdzie się da jak to w Grecji się bilety podwójnie kupuje) i skończyło się telefonem urzędnika portowego do mojej przyjaciółki do Polski, która czytała dane z karty - i dobrze, że była akurat dostępna. Na to też zwracam uwagę - zdarzyło mi się jedynie raz ale się zdarzyło.
        • naxosfan Re: Kilka pytań odnośnie promów 11.04.13, 12:05
          cześć, z moich doświadczeń wynika, że w czerwcu to raczej nie trzeba rezerwować biletu. Jedziesz do portu i tak chyba koło 6ej rano otwierają budki tam kupujesz bilet, potem zostawiasz walizki na dole promu i pozostaje Ci już tylko udać się na górę i rozkoszować wschodem słońca w Pireusie :) co jest zawsze miłym wstępem do wyprawy na Cyklady.
          • Gość: J24 Pytanie odnosnie walizek IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.13, 17:08
            naxosfan napisał:

> cześć, z moich doświadczeń wynika, że w czerwcu to raczej nie trzeba rezerwować
            > biletu. Jedziesz do portu i tak chyba koło 6ej rano otwierają budki tam kupuje
            > sz bilet, potem zostawiasz walizki na dole promu

Witam, można prosić o rozszerzenie tematu bagażu - jak to dokładniej wygląda, z tego co napisałeś wynika, ze bagaze zostawia się w jakimś miejscu, a na sam pokłąd udaje się bez bagażu?
            • bebiak Re: Pytanie odnosnie walizek 14.04.13, 17:32
              Gość portalu: J24 napisał(a):

> Witam, można prosić o rozszerzenie tematu bagażu - jak to dokładniej wygląda, z
              > tego co napisałeś wynika, ze bagaze zostawia się w jakimś miejscu, a na sam po
              > kłąd udaje się bez bagażu?

Tak, najczęściej są to wydzielone miejsca w "hali" garażowej.
              Są promy gdzie dla porządku kratki są podpisane nazwami portów i wówczas nie ma bałaganu ale są i takie gdzie dowolność pełna stąd potem problem, bałagan zwyczajny. Są również takie promy, że z walizką nie wejdzie się wyżej - jest obowiązek zostawienia jej na dole, w niektórych jednak widuję walizki.
              Nie wiem czy tak zawsze jest ale raz zdarzyło mi się zapomnieć o książce - nie mogłam sama zejść na dół do swojej walizki: musiałam prosić kogoś z obsługi.

Zasadniczo: mnie się nic złego z bagażem nigdy nie zdarzyło a doprawdy sporo po greckich wodach pływam promami, ale jak mam uczciwie odpowiedzieć na pytanie cz\y bagaż jest bezpieczny to chyba jednak raczej nie mogłabym:) Łatwo można wyjść z cudzą walizką pytanie tylko po co (wyłączając pomyłkę) ktoś miałby to czynić. Z uwagi na to wszystkie cenne i niezbędne dla dalszej podróży rzeczy radzę zabierać w małej torbie (typu bagaż podręczny) na górę.
              Pozdrawiam. B.
    • jabolj23 Re: Kilka pytań odnośnie promów 21.05.15, 09:46
      Witam, kupiłem bilety online ( tzn dokonałem rezerwacji i zapłaciłem ) ale nie otrzymałem żadnego maila z potwierdzeniem. Promy hellenic seaways rezerwacja na wrzesień, numery rezerwacji spisałem przed zamknięciem strony. Czy będę mógł odebrać bilety bez potwierdzenia podając sam numer rezerwacji? Pozdrawiam
      • Gość: mmmm Re: Kilka pytań odnośnie promów IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.05.15, 10:36
        Tak numer rezerwacji wystarczy (w niektórych firmach potrzebna jest też karta, którą dokonano rezerwacji np w Blue Star Ferries, w Hellenic - nie pamiętam), ale sprawdź jeszcze folder ze spamem. Jeśli i tam nie ma potwierdzenia to dobrze by było sprawdzić wyciąg z karty (jak już opłata za bilety zostanie zaksięgowana, a nie tylko zablokowana) i ewentualnie napisać do Hellenic czy mogą przesłać jeszcze raz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka