anna_bella 22.07.04, 14:21 Co przywiezc z Grecji oprocz fety, Ouzo, winka i oliwek? Jakies fajne obrazki, ceramike? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Edyta Re: ------PAMIĄTKI Z GRECJI------ IP: *.acn.pl 22.07.04, 14:31 Po czterech pobytach w Grecji chyba mogę coś polecić ;)) Chyba moim pierwszysm zakupem było komboloi - greckie paciorki które pomagają rozładować stres itp (chyba wszyscy w Grecji ich uważają). Z każdego pobytu w Grecji przywożę też ikony (ostatnio z Rodos przywiozłam sobie Św. Jerzego). Oczywiście można kupić oliwki, oliwę , ouzo, retsinę, przyprawę do tzatziki (ale i tak nie smakuje tak samo jak w Grecji - kwestia jogurtu). Mam też taką tradycję że z każdego miejsca na świecie przywożę sobie magnes (jest już ich sporo :)...Jeśli umiesz i lubisz możesz sobie kupić stół do tavli (ang,backgammon). Można też kupić ładne stoły do szachów. W Grecji możęsz znaleźć też ładne sklepy z ceramiką zdobioną tzw "szkłem greckim" (jest to przepiękne szkło imitujące thalassa itp). Odpowiedz Link Zgłoś
anna_bella Re: ------PAMIĄTKI Z GRECJI------ 22.07.04, 14:35 Mialam na mysli raczej wazony, wazoniki, naczynia do mycia, obrazki wykladane kafeleczkami, rozgwiazgdy itp. Jest to do zdobycia...a i jeszczy pyt. odnosnie skor i blamow. Sa w sezonie letnim? jak z cenami i wyborem? Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: ------PAMIĄTKI Z GRECJI------ 22.07.04, 15:11 Dużo o tym było w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=14022324 Dodam jeszcze, że mam dwa przepiękne wazoniki z Grecji: pierwszy z Krety, niebieski ok. 20 cm wysokości, z bardzo grubej ceramiki (przypomina te wielkie wazony na Santorini, on oczywiście to miniaturka) i drugi z Rodos też ok. 20 cm wysokości, cały artystycznie pomalowany (namalowany jest tam port rybacki, kamienice itd). Ceny artystycznych artykułów niestety są b.wysokie :-(, co mojego męża przyprawia o ból głowy :-)! Skóry są i to mnóstwo, ale dosyć drogie w miejsach turystycznych, najlepiej pojechać gdzieś na kontynent, na prowincję i tam kupić od producenta. Pozdrawiam Mielin Odpowiedz Link Zgłoś
kuter01 Re: ------PAMIĄTKI Z GRECJI------ 22.07.04, 23:18 Cześć. Mam prośbę a mogli byście podać ceny greckich błamów np norki lub karakuły będe bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nico Re: ------PAMIĄTKI Z GRECJI------ IP: 62.233.151.* 22.07.04, 15:22 polecam ceramikę z Krety, z miejscowości Margarita, która słaynie własnie z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryma Re: ------PAMIĄTKI Z GRECJI------ IP: *.brpo.gov.pl 22.07.04, 15:32 A my przywozimy szyszki, kamienie, muszle (polecam lagunę Balos), w zeszłym roku przywieźliśmy gałązkę palmy daktylowej z daktylami, a w tym roku inną śmieszną gałazkę palmy, obie znalezione już uciete i porzucone przez właściciela pomimo ich urody. Odpowiedz Link Zgłoś